Постанова
від 01.03.2017 по справі 918/120/16
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 березня 2017 року Справа № 918/120/16 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого : Кравчука Г.А.,

суддів: Коробенка Г.П., Дроботової Т.Б.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалуРівненського апеляційного господарського суду від 31.10.2016 у справі Господарського суду№ 918/120/16 Рівненської області за позовом приватного підприємства-фірми "Офіс-Дизайн" доРівненської міської ради провизнання права власності на самочинне будівництво,

представники сторін в судове засідання не з'явились, про час та місце проведення засідання повідомлені належним чином,

В С Т А Н О В И В:

У лютому 2016 року приватне підприємство-фірма "Офіс-Дизайн" (далі - ППФ "Офіс-Дизайн") звернулось до Господарського суду Рівненської області з позовною заявою до Рівненської міської ради, у якій просило визнати за ППФ "Офіс-Дизайн" право власності на нежитлову будівлю загальною площею 71,6 кв.м., що розташована на земельній ділянці за адресою: АДРЕСА_1.

Позовні вимоги ППФ "Офіс-Дизайн", обґрунтовувало тим, що товариством з обмеженою відповідальністю "Рустінг-Груп" на підставі укладеного з ППФ "Офіс-Дизайн" договору генерального підряду на будівництво від 07.10.2008, на орендованій ним у Рівненської міської ради на підставі договору оренди № 040858300089 від 14.04.2008 земельній ділянці загальною площею 830 кв.м., що знаходиться в АДРЕСА_1, за відсутності необхідної дозвільної документації було збудовано нежитлову будівлю загальною площею 71,6 кв.м. на яку позивач просив визнати за ним право власності з підстав, що передбачені статтею 376 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України).

Рішенням Господарського суду Рівненської області від 03.10.2016 (суддя Андрійчук О.В.) позов задоволено. Визнано за ППФ "Офіс-Дизайн" право власності на нежитлову будівлю загальною площею 71,6 кв.м., що розташована на земельній ділянці за адресою: АДРЕСА_1.

Рішення мотивовано обґрунтованістю вимог ППФ "Офіс-Дизайн", викладених у позовній заяві.

Не погоджуючись з рішенням місцевого господарського суду ОСОБА_1, особа, яка не брала участі у справі, звернулась з апеляційною скаргою до Рівненського апеляційного господарського суду.

Ухвалою Рівненського апеляційного господарського суду від 31.10.2016 (колегія суддів у складі: Петухов М.Г., Гулова А.Г., Маціщук А.В.) відмовлено у прийнятті апеляційної скарги ОСОБА_1 на рішення Господарського суду Рівненської області від 03.10.2016 у справі № 918/120/16.

Ухвала мотивована посиланнями на відсутність у скаржника встановленого ст. 91 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) права апеляційного оскарження, оскільки ОСОБА_1 не є стороною у справі, а оскаржуване рішення не стосується її прав та обов'язків.

ОСОБА_1 звернулась до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, у якій просить ухвалу Рівненського апеляційного господарського суду від 31.10.2016 у справі № 918/120/16 скасувати та направити справу до Рівненського апеляційного господарського суду для вирішення питання про прийняття її апеляційної скарги до провадження. Викладені у касаційній скарзі вимоги ОСОБА_1 обґрунтовує тим, що прийняте Господарським судом Рівненської області рішення від 03.10.2016 у справі № 918/120/16 порушує її права як члена територіальної громади м. Рівне, щодо можливості користування парковою зоною та здійснення у ній оздоровчого, культурно-ознайомчого і спортивного відпочинку на свіжому повітрі, оскільки земельна ділянка на якій збудовано спірну нежитлову будівлю та на яку вказаним рішенням суду визнано право власності за ППФ "Офіс-Дизайн", належить територіальній громаді м. Рівне.

Відзиву на касаційну скаргу ОСОБА_1 до Вищого господарського суду України не надходило.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи, перевіривши правильність застосування апеляційним господарським судом норм процесуального права при прийнятті ухвали, колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що касаційна скарга ОСОБА_1 не підлягає задоволенню, враховуючи наступне.

Право апеляційного оскарження регулюється приписами частини першої ст. 91 ГПК України, згідно якої сторони у справі, прокурор, треті особи, особи, які не брали участь у справі, якщо господарський суд вирішив питання про їх права та обов'язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення місцевого господарського суду, яке не набрало законної сили. Ухвали місцевого господарського суду оскаржуються в апеляційному порядку окремо від рішення господарського суду лише у випадках, передбачених статтею 106 цього Кодексу.

ОСОБА_1 не є учасником правовідносин, що виникли між сторонами у даній справі.

Судове рішення, оскаржуване не залученою особою, повинно безпосередньо стосуватися прав та обов'язків цієї особи, тобто судом має бути розглянуто й вирішено спір про право у правовідносинах, учасником яких на момент розгляду справи та прийняття рішення господарським судом першої інстанції є скаржник, або міститься судження про права та обов'язки цієї особи у відповідних правовідносинах.

Рішення є таким, що прийняте про права та обов'язки особи, яка не була залучена до участі у справі, якщо в мотивувальній частині рішення містяться висновки суду про права та обов'язки цієї особи, або у резолютивній частині рішення суд прямо вказав про права та обов'язки таких осіб. В такому випадку рішення порушує не лише матеріальні права осіб, не залучених до участі у справі, а й їх процесуальні права, що витікають із сформульованого в пункті 1 статті 6 Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод положення про право кожного на справедливий судовий розгляд при визначенні його цивільних прав і обов'язків. Будь-який інший правовий зв'язок між скаржником і сторонами спору не може братися до уваги.

Як вбачається зі змісту оскаржуваного до суду апеляційної інстанції рішення місцевого суду, останнє не містить будь-яких посилань про права та обов'язки скаржника у правовідносинах, які виникли між ППФ "Офіс-Дизайн" та Рівненською міською радою щодо визнання права власності на самочинно збудоване нерухоме майно, а відтак - правові підстави для перегляду рішення Господарського суду Рівненської області від 03.10.2016 у справі № 918/120/16 за апеляційною скаргою ОСОБА_1 відсутні.

З вказаних обставин правильно виходив суд апеляційної інстанції відмовляючи в прийнятті апеляційної скарги ОСОБА_1 до апеляційного провадження.

Крім того, відповідно до частини першої ст. 1 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" органом місцевого самоврядування, уповноваженим на представництво спільних інтересів територіальної громади м. Рівне є Рівненська міська рада, яка є учасником спору у даній справі.

Доводи ОСОБА_1 про порушення господарським судом апеляційної інстанції норм процесуального права не знайшли свого підтвердження в процесі перегляду справи, у зв'язку із чим відхиляються колегією суддів Вищого господарського суду України як необґрунтовані.

На підставі викладеного колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що ухвала Рівненського апеляційного господарського суду від 31.10.2016 у справі № 918/120/16 Господарського суду Рівненської області відповідає нормам процесуального права, доводи касаційної скарги ОСОБА_1 не спростовують висновків суду апеляційної інстанції та не впливають на них, у зв'язку з чим підстав для її скасування не вбачається.

Керуючись ст. ст. 111 5 , 111 7 , 111 9 , 111 11 та 111 13 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України

П О С Т А Н О В И В:

Касаційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення, а ухвалу Рівненського апеляційного господарського суду від 31.10.2016 у справі № 918/120/16 Господарського суду Рівненської області - без змін.

Головуючий суддя Г.А. Кравчук

Суддя Г.П. Коробенко

Суддя Т.Б. Дроботова

Дата ухвалення рішення01.03.2017
Оприлюднено06.03.2017
Номер документу65081294
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —918/120/16

Постанова від 08.11.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Кравчук Г.А.

Ухвала від 25.10.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Кравчук Г.А.

Судовий наказ від 26.07.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 26.07.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Постанова від 06.07.2017

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демянчук Ю.Г.

Ухвала від 01.06.2017

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демянчук Ю.Г.

Ухвала від 31.05.2017

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демянчук Ю.Г.

Ухвала від 26.04.2017

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Мамченко Ю.А.

Ухвала від 04.04.2017

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Мамченко Ю.А.

Постанова від 01.03.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Кравчук Г.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні