Рішення
від 27.07.2006 по справі 4/163
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

4/163

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.486-65-72

 

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М    У К Р А Ї Н И

№ 4/163                                                                                                         27.07.06 р.

За позовом       Державного науково-виробничого підприєства „Термохолод”

 До                       Державної Корпорації „Укрінмаш”

                              Державного підприємства „Український науково-дослідний

                             інститут електропобутових машин „Веста”.

 Треті особи    -Київська міська державна адміністрація

                          -Фонд державного майна України

                          - Товариство з обмеженою відповідальністю „Тіком”

                         -  Спеціалізована акціонерно-страхова компанія

                          „Спецексімстрах,”

                         -  Суб'єкт підприємницької діяльності Лещенко Галина Іванівна

 Про                   виселення

                                                                                                      Суддя Борисенко І.І.

 Представники:

 від позивача:        Репетько О.Г. –дов..  Кисельов Ю.Ф. –директор

 від відповідача:     не з'явився

 від відповідача:   не з'явився, предст. Мадорський Ю.В.був присутн. в

                               попередн засід.

 від третіх особ:  1. Любченко Р.  –дов.

                             2.не з'явились, предст Сіпунова С.С., Тименко В.В.були

                              присутні в попередн. суд. засід.

                             3.не з'явився

                             4. не з'явився

                              5. не з'явився

                              6.  не з'явився

в засіданні суду були присутні:    

  ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

          Позивач звернувся до Господарського суду міста Києва з позовною заявою про виселення  Державної Корпорації „Укрінмаш” з незаконно зайнятих приміщень: кімнат  №№ 127, 707, 709, 711, 712, 713, 727, 731 в будинку по

вул.Дегтярівській 36 у м.Києві, мотивуючи свої вимоги до зазначеної юридичної особи тим, що низкою судових рішень по справі № 8/433 і, зокрема, постановою Київського апеляційного господарського суду від 19 лютого 2004р. по цій справі встановлена належність спірних приміщень Державній Корпорації „Укрінмаш”.

         В процесі розгляду справи позивач надав суду довідку Головного управління статистики у місті Києві  від 14 квітня 2006р.№13-2419 про те, що підприємства Державна Корпорація „Укрінмаш” в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій по м.Києву не значиться, та  зробив заяву про заміну неналежного відповідача та залучення до участі іншого відповідача : державного підприємства „Український науково-дослідний інститут електропобутових машин „Веста”.

        3-особа-державне підприємство „Український науково-дослідний інститут електропобутових машин „Веста” проти залучення його відповідачем по справі не заперечував. Тому суд, не припиняючи провадження у справі, відповідно до ст..24 ГПК України, вирішив замінити первісного відповідача належним відповідачем. Належним відповідачем по справі є -  Державне підприємство „Український науково-дослідний інститут електропобутових машин „Веста”.

          Відповідач Державне підприємство „Український науково-дослідний інститут електропобутових машин „Веста” проти  позову заперечує, посилаючись на те, що спірні виробничі приміщення    по вул.Дегтярівській 36,

м.Києва належать  йому на праві повного господарського відання. В обгрунтування своїх заперечень відповідач надав суду рішення Господарського суду міста Києва від 23.04.2002р. по справі № 21/355, а згодом зіслався на постанову Київського апеляційного господарського суду від 19.02.2004р. по справі  № 8/433  та на рішення  Господарського суду міста Києва від10.01.2005р. по справі  № 21/355 –36/435, як на підставу правомірності користування спірними приміщеннями.                                                           

        Третя особа на стороні позивача – Київська міська державна адміністрація позовні вимоги підтримала з тих же підстав, що і позивач, а також додатково зазначила, що наказом  Головного управління з питань майна Київської міської державної адміністрації від 25.04.2002р. № 138 зазначені приміщення закріплені на праві повного господарського відання за Державним науково-виробничим підприємством „Термохолод”.

       Залучений до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача,  - Фонд державного майна України надав суду письмові пояснення по суті спору в яких  підтримав позовні вимоги позивача та  відмітив, що зазначені приміщення перебувають у   користуванні осіб, які,  під час перевірки, не надали належним чином оформлених документів, які б підтверджували правомірність їх знаходження в приміщеннях, які є предметом спору сторін.

       Треті осіби по справі :  ТОВ „ Тіком”, спеціалізована акціонерно-страхова компанія „Спецексімстрах”,  СПД  Лещенко Галина Іванівна   в суд не з”явились, пояснень по суті спору не надали.

        З огляду на суперечність доказів наведених сторонами в ході розгляду справи,  суд, для повного та обєктивного розгляду справи,  визнав за необхідне витребувати  у позивача та відповідача  хронологію судового спору сторін за період  1999 –2006 р. та рішень, що були прийняті судовими органами протягом цього часу з зазначеного питання.

          Позивач надав суду хронологію судового спору сторін за період  1999 –2006 р. та рішень, що були прийняті судовими органами протягом цього часу з зазначеного питання.

        Розглянувши матеріали справи, ознайомившись з юридичною оцінкою судовими інстанціями обставин спору сторін  та  вислухавши представників сторін і 3-х осіб,  суд,   задовольнивши клопотання позивача про   притягнення у якості належного  відповідача по справі державне підприємство  „Український науково-дослідний інститут електропобутових машин „Веста” ,

  ВСТАНОВИВ:

       Рішенням Вищого арбітражного суду України від 10.09.1999р.  у справі

№ 5/49 встановлено  факт передачі Міністерством промислової політики України, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28.01.1998р. № 583 „Про передачу державних підприємств до сфери управління Київської міської державної адміністрації”,  Державного науково-виробничого підприємства „Термохолод” до сфери управління Київської міськдержадміністрації та його приміщень:  кімнат № 127, 707, 709, 711, 712,                                                         

713, 727, 731 загальною площею 296 кв.м.   до складу комунальної власності територіальної громади міста  Києва.                            

       Постановою судової колегії  по перегляду рішень, ухвал, постанов Вищого арбітражного суду України від 28.04.2000р. № 04-1/1-5/191  зазначене рішення ВАСУ   у справі № 5/49  залишено без змін.

      Здійснена,  за клопотанням Державного комітету промислової політики України, головою Вищого арбітражного суду України Д.Притикою перевірка матеріалів    справи    № 5/49    не  виявила  підстав   для   зміни  або  скасування

постанови судової колегії ВАСУ від 28.04.2000 року.                                                      

      Позивачем в обгрунтування заявлених вимог подано наказ Головного управління  з питань майна Київської міської державної адміністрації від 25.04.2002р. № 138.   Як вбачається із даного наказу та переліку майна, що є додатком до вищезгаданого наказу, за Державним науково-виробничим підприємством „Термохолод” закріплено на праві повного господарського відання     приміщення по вул. Дегтярівській 36 в м.Києві. а саме:  кімнати  №127-  56 кв.м.,  №707- 15 кв.м,  №709- 26 кв.м., №711- 70 кв.м.,

№712- 21 кв.м., №713- 35 кв.м., №727- 45 кв.м., №731- 26 кв.м.

      Відповідно до ст.37 Закону України „Про власність” майно, що є державною власністю і закріплене за державним підприємством, належить йому на праві повного господарського відання,  крім випадків, передбачених законодавством України.

      Відповідачем – державним підприємством „Український науково-дослідний інститут електропобутових машин „Веста”, в ході судового розгляду, визнано  факт користування спірними приміщеннями та здачі їх оренду, про те  ним не надано суду  жодного доказу, який би підтвердив його право на ці приміщення.

      Доводи відповідача про те, що зазначені приміщення належать йому за рішеннями Господарського суду міста Києва від 23.04.2002р. по справі №21/355   та від 10.01.2005р.  по справі № 21/355 –36/435, а також за постановою Київського апеляційного господарського суду від 19.02.2004р. по справі  № 8/433  не можуть бути взяті судом до уваги, оскільки рішення Господарського суду міста Києва від 23.04.2002р. по справі № 21/355 скасовано постановою Вищого господарського суду України від 09.09.2004р., а  рішенням Господарського суду міста Києва по справі № 21/355 – 36/435 відповідачу було відмовлено в  визнанні права повного господарського відання  на приміщення в будинку № 36 по вул.Дегтярівській 36 в м.Києві. Постановою Київського апеляційного господарського суду від 19.02.2004р.  зі справі №8/433 також   не приймалось рішення про належність спірних приміщень Українському науково-дослідному інституту електропобутових машин „Веста”.

      Безпідставне користування приміщеннями відповідачем перешкоджає позивачеві реалізувати права власника майна, передбачені ст.ст. 2, 4, 6 Закону України „Про власність” (право користування, володіння, використання для  виробничої діяльності тощо), то ж зазначені права потребують судового захисту.

      З огляду на зазначене, господарський суд прийшов до висновку про наявність правових підстав для повного задоволення позовних вимог Державного науково-виробничого підприємства „Термохолод”.

         Відповідно до ст.761 ЦК України право передавання майна в найм має власник речі або особа, якій належить майнові права. За таких обставин подальше використання спірних приміщень іншими юридичними та фізичними особами  позбавлене будь-яких правових підстав.

     Витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаціно-технічне забезпечення судового процесу, відповідно до ст.49 Господарського процесуального кодексу України, підлягають стягненню з відповідача.

      Відповідно до ст.85 ГПК України, в засіданні суду 27.07.2006р., за згодою присутніх в засіданні представників сторін, суддя оголосив тільки вступну та результативну частину рішення.

      Керуючись статтями 49, 82-85 ГПК України, господарський суд,-

В И Р І Ш И В:

       Позов  задовольнити повністю.

       Виселити державне підприємство „Український науково-дослідний інститут електропобутових машин „Веста”  з приміщень: кімнат №№ 127, 707, 709, 711, 712, 713, 727, 731  будинку по вул. Дегтярівській 36 м.Києва та передати їх у встановленому порядку Державному науково-виробничому підприємству „Термохолод”.  

       Стягнути з р/р 26002301330002 в Шевченківській філії АКБ „Національний кредит” в м.Києві Українського науково-дослідного інституту електропобутових машин „Веста”, МФО 322216, код 14314334 (04119, м.Київ. вул.Дегтярівська, 36) на користь р/р 26007301330018 в Шевченківській філії АКБ „Національний кредит” м.Києва Державного науково-виробничого підприємства „Термохолод”, МФО 322216, код 13691187 (04119,м.Київ, вул.Дегтярівська, 36)   85,00 грн. витрат по сплаті державного мита та 118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

       Накази видати відповідно до ст.116 ГПК України.

          В позові до Державної Корпорації „Укрінмаш” провадження у справі припинити.

          Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

     Суддя                                                                                              І.І.Борисенко

  

Дата ухвалення рішення27.07.2006
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу65131
СудочинствоГосподарське
Суть                  виселення                                                                                                      &nbsp

Судовий реєстр по справі —4/163

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

Ухвала від 30.01.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

Ухвала від 08.01.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

Ухвала від 08.09.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

Ухвала від 23.07.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

Ухвала від 08.06.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

Ухвала від 31.05.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

Постанова від 19.04.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 21.04.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні