Ухвала
від 02.03.2017 по справі 916/3293/16
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

про повернення апеляційної скарги

"02" березня 2017 р.Справа № 916/3293/16 Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Лавриненко Л. В.

суддів: Лашина В.В., Філінюка І.Г.

розглянувши матеріали апеляційної скарги Державного підприємства Одеський морський торгівельний порт м. Одеса

на рішення Господарського суду Одеської області від 30.01.2017 р.

у справі № 916/3293/16

за позовом Державного підприємства Одеський морський торгівельний порт м. Одеса

до Громадської організації Маяк с. Фонтанка, Комінтернівський район, Одеська область

про стягнення 110 007,67 грн.,

ВСТАНОВИВ

01 березня 2017 р. до Одеського апеляційного господарського суду надійшла апеляційна скарга Державного підприємства Одеський морський торгівельний порт м. Одеса на рішення Господарського суду Одеської області від 30.01.2017 р.

Внаслідок пропуску встановленого ч. 1 ст. 93 ГПК України строку на подання апеляційної скарги, Державним підприємством Одеський морський торгівельний порт м. Одеса заявлено клопотання про відновлення цього строку.

Клопотання мотивовано посиланням на те, що оскаржуване рішення отримано Державним підприємством Одеський морський торгівельний порт м. Одеса лише 10.02.2016 р., тобто вже після спливу строку на апеляційне оскарження, у зв'язку з чим позивач був позбавлений можливості оскаржити рішення у встановленому законом порядку.

Згідно з ч. 1 ст. 93 Господарського процесуального кодексу України, апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів, а на ухвалу місцевого господарського суду - протягом п'яти днів з дня їх оголошення місцевим господарським судом. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу.

Відповідно до вимог ст. 53 ГПК України за заявою сторони, прокурора чи з своєї ініціативи господарський суд може визнати причину пропуску встановленого законом процесуального строку поважною і відновити пропущений строк, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що наведені позивачем причини пропуску строку на апеляційне оскарження рішення Господарського суду Одеської області від 30.01.2017 р. не є поважними за наступними підставами.

Як вбачається з матеріалів справи, в судовому засіданні, яке відбулось 30.01.2017 р., Господарський суд Одеської області оголосив вступну та резолютивну частину оскарженого судового рішення.

Його повний текст складено 06.02.2017 р., тобто в силу приписів ч. 1 ст. 93 ГПК України останнім днем для оскарження цього процесуального документу є 16.02.2017 р.

Відповідно до ст. 87 ГПК України повне рішення та ухвали надсилаються сторонам, прокурору, третім особам, які брали участь в судовому процесі, але не були присутні у судовому засіданні, рекомендованим листом з повідомленням про вручення не пізніше трьох днів з дня їх прийняття або за їх зверненням вручаються їм під розписку безпосередньо в суді.

Як вбачається з матеріалів справи, а саме з протоколу судового засідання від 30.01.2017 р., представник позивача за довіреністю, ОСОБА_1, була присутня при оголошенні судом першої інстанції вступної та резолютивної частин судового рішення.

Разом із тим, заява про видачу копії рішення від 30.01.2017 р. по справі № 916/3293/16, подана представником Державного підприємства Одеський морський торгівельний порт м. Одеса до Господарського суду Одеської області 10.02.2017 р. та отримана ним у той же день, тобто в межах строку на апеляційне оскарження, встановленого ст. 93 ГПК України, проте звернення з апеляційною скаргою, позивачем відбулось лише 23.02.2017 р., через два тижні після спливу цього строку.

Зі змісту ч. 2 ст. 93 ГПК України вбачається, що апеляційний господарський суд постановляє ухвалу про повернення апеляційної скарги у випадках, якщо вона подана після закінчення строків, установлених цією статтею, і суд за заявою особи, яка її подала, не знайде підстав для поновлення строку, та незалежно від поважності причини пропуску цього строку - у разі, якщо апеляційна скарга подана прокурором, органом державної влади, органом місцевого самоврядування після спливу одного року з дня оголошення оскаржуваного судового рішення.

Поважними причинами визнаються такі обставини, які є об'єктивно непереборними та пов'язані з дійсними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення процесуальних дій.

Відповідно до ст. 33, 34 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

В поданому на розгляд суду апеляційної інстанції клопотанні, про поновлення строку на апеляційне оскарження, жодної поважної причини пропуску процесуального строку не наведено.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 97 Господарського процесуального кодексу України, апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається апеляційним господарським судом, якщо скаргу подано після закінчення строку, встановленого для її подання, без клопотання про поновлення цього строку або таке клопотання відхилено.

З урахуванням викладеного, суд апеляційної інстанції вважає за необхідне повернути Державному підприємству Одеський морський торгівельний порт м. Одеса апеляційну скаргу та додані до неї документи.

Керуючись п. 4 ч. 1 ст. 97, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Державному підприємству Одеський морський торгівельний порт м. Одеса у задоволенні клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Господарського суду Одеської області від 30.01.2017 р. відмовити.

Апеляційну скаргу та додані до неї документи повернути Державному підприємству Одеський морський торгівельний порт м. Одеса.

Справу № 916/3293/16 повернути Господарському суду Одеської області.

Головуючий суддя: Л. В. Лавриненко

Судді: В.В. Лашин

ОСОБА_2

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення02.03.2017
Оприлюднено10.03.2017
Номер документу65135090
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/3293/16

Постанова від 04.07.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Алєєва I.B.

Ухвала від 19.06.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Алєєва I.B.

Ухвала від 02.03.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Рішення від 30.01.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 12.01.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 16.12.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 01.12.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні