Рішення
від 28.09.2009 по справі 15/60-09-2061
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬК ОЇ ОБЛАСТІ



РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" вересня 2009 р. Справа № 15/60-09-2061

Господарський суд Оде ської області у складі:

судді Петрова В.С.

При секретарі ІльєвійЛ.М.

За участю представників :

від позивачів - ОСОБА _1,

від відповідача - не з' яв ився,

від третьої особи - не з' яв ився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу з а позовом ОСОБА_2, ОСОБА_ 3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОС ОБА_6 та ОСОБА_7 до Товари ства з обмеженою відповідаль ністю „Одесарибгосп”, третя особа, яка не заявляє самості йні вимоги на предмет спору, н а стороні відповідача - ТОВ „К вадро”, про визнання недійсн ими рішень загальних зборів акціонерів ЗАТ „Одесарибгос п”, -

ВСТАНОВИВ:

Гр. ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА _6 та ОСОБА_7 звернулись д о господарського суду Одеськ ої області з позовною заявою до Закритого акціонерного т овариства „Одесарибгосп”, тр етя особа, яка не заявляє само стійні вимоги на предмет спо ру, на стороні відповідача - ТО В „Квадро”, про визнання неді йсними рішень загальних збор ів акціонерів Закритого акці онерного товариства „Одесар ибгосп” від 05.03.2009 р., посилаючис ь на наступне.

Позивачі є акціонерами Зак ритого акціонерного товарис тва „Одесарибгосп” (код ЄДРП ОУ 00476731), яке було створене шляхо м реорганізації і є правонас тупником ВАТ „Одесарибгосп” , що було створене у процесі к орпоратизації державного ма йна у 1998 році. Статутний капіта л товариства становить 423 000 грн ., що поділені на 1 692 000 простих ім енних акцій, номінальною вар тістю 0,25 грн. кожна. Акціонерам и товариства є 40 осіб.

Як зазначають позивачі, 05 бе резня 2009 року відбулися загал ьні збори акціонерів ЗАТ „Од есарибгосп”, які були провед ені для прийняття та затверд ження нової редакції статуту товариства, спір щодо дійсно сті якого розглядався в Одес ькому апеляційному господар ському суді.

Так, позивачі вважають, що в казані загальні збори акціон ерів товариства були проведе ні з порушенням положень зак онодавства України про госпо дарські товариства, а саме пі д час проведення зборів мали місце незаконні дії посадов их осіб товариства під час ре організації товариства, внас лідок чого відбулося порушен ня вимог законодавства щодо використання пакету акцій пр и голосуванні, які повинні бу ти анульовані, а також рішенн я на зборах приймались недос татньою кількістю голосів у зв'язку з порушеннями, що мали місце при реєстрації акціон ерів та їх представників.

За таких обставин, на думку позивачів, прийняті загальни ми зборами акціонерів товар иства рішення від 05.03.2009 р. підля гають визнанню недійсними.

Ухвалою господарського су ду Одеської області від 08.05.2009 р. порушено провадження у спра ві № 15/60-09-2061 та справу призначен о до розгляду в засіданні суд у.

В ході розгляду справи пози вачі звернулись до суду з доп овненнями та уточненнями під став позову, згідно яких пози вачі просять суд визнати нед ійсними рішення загальних зб орів акціонерів Закритого ак ціонерного товариства „Одес арибгосп” від 05.03.2009 р. у зв' язк у з порушенням порядку прове дення зборів, а саме прийнятт ям загальними зборами рішень з питань, не включених до поря дку денного загальних зборів товариства.

В засіданні суду 10.08.2009 р. предс тавник позивачів звернувся д о суду з клопотанням про замі ну відповідача - ЗАТ „Одесар ибгосп” на його правонаступн ика - ТОВ „Одесарибгосп”, по силаючись на те, що ЗАТ „Одеса рибгосп” було реорганізован е у ТОВ „Одесарибгосп”.

Ухвалою господарського су ду Одеської області від 10.08.2009 р. по справі № 15/60-09-2061 замінено відп овідача - ЗАТ „Одесарибгосп ” на його правонаступника - Т овариство з обмеженою відпов ідальністю „Одесарибгосп”.

Відповідач позовні вимоги не визнав, посилаючись на пра вомочність проведених зборі в 05.03.2009 р. та законність прийнят их рішень, у зв' язку з чим від сутні підстави для визнання їх недійсними, про що зазначе но у відзиві на позовну заяву (а.с. 61-62 т. 1).

Третя особа письмові поясн ення по суті спору не надала, в засіданні суду представник третьої особи пояснив, що дія в на підставі договору.

Розглянувши та дослідивш и матеріали справи, вислухав ши пояснення представників с торін та третьої особи, госпо дарський суд зазначає наступ не.

Як вбачається зі статуту ЗА Т „Одесарибгосп” (а.с. 71-90 т. 1), тов ариство було засновано відпо відно до рішення загальних з борів акціонерів ВАТ „Одесар ибгосп” шляхом перереєстрац ії ВАТ „Одесарибгосп”, яке в с вою чергу було правонаступни ком Державного підприємства „Одесарибгосп”. Статутний к апітал ЗАТ „Одесарибгосп” ст ановить 423 000 грн., що поділені на 1 692 000 простих іменних акцій ном інальною вартістю 0,25 грн. кожн а.

Гр. ОСОБА_2, ОСОБА_3, О СОБА_5, ОСОБА_4, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 є акціонерами Зак ритого акціонерного товарис тва „Одесарибгосп” та власни ками простих іменних акцій З АТ „Одесарибгосп”, що підтве рджується відповідними серт ифікатами акцій (а.с. 20-25 т. 1).

Як з' ясовано судом, 05 берез ня 2009 року відбулися загальні збори акціонерів ЗАТ „Одеса рибгосп” (протокол від 05.03.2009 р., а .с. 64-67), до порядку денного яких б уло включено наступні питанн я:

- звіт голови ліквідац ійної комісії про результати фінансово-господарської дія льності товариства за 2008 рік,

- звіт та висновки Рев ізійної комісії за 2008 рік,

- затвердження баланс у та фінансової звітності то вариства за 2008 рік,

- затвердження порядк у розподілу прибутку товарис тва за 2008 рік,

- затвердження нової р едакції статуту зі змінами т а поповненнями згідно діючог о законодавства.

Як вказують позивачі, вище вказані загальні збори акціо нерів ЗАТ „Одесарибгосп” від 05.03.2009 р. були проведені з поруше нням положень законодавства , яким врегульовано діяльніс ть господарських товариств.

Як вбачається з журналу реє страції учасників загальних зборів акціонерів ЗАТ „Одес арибгосп” 05.03.2009 р. на реєстрацію для участі у загальних збора х прибуло 14 осіб: ОСОБА_8 (279872 акції), ОСОБА_9 (60742 акції), О СОБА_10 (9972 акції), ОСОБА_4 (2000 а кцій), ОСОБА_3, від імені яко го на підставі доручення при ймав участь у загальних збор ах ОСОБА_1, (18428 акцій), ОСОБ А_5 (78940 акцій), ОСОБА_11 (9004 акц ії), ОСОБА_12 (18996 акцій), ОСОБ А_7 (34144 акції), ОСОБА_13 (5308 акц ій), ОСОБА_2 (25262 акції), ОСОБ А_14 (2000 акцій), ОСОБА_6 (44820 акц ій), ОСОБА_15 (1035024 акції), як заз начають позивачі, у Голови ре візійної комісії не зареєстр увався, відомостей щодо кіль кості акцій не надав.

Згідно ст. 31 Закону України „ Про акціонерні товариства” з агальні збори є вищим органо м акціонерного товариства.

Згідно ст. 37 Закону України „ Про акціонерні товариства” порядок денний загальних збо рів акціонерного товариства попередньо затверджується н аглядовою радою товариства, а в разі скликання позачерго вих загальних зборів на вимо гу акціонерів у випадках, пер едбачених частиною шостою ст атті 47 цього Закону, - акціонер ами, які цього вимагають. Акц іонер до проведення зборів з а запитом має можливість в по рядку, визначеному статтею 36 ц ього Закону, ознайомитися з п роектом (проектами) рішення з питань порядку денного.

Відповідно до ст. 36 Закону Ук раїни „Про акціонерні товари ства”, якою визначено докуме нти, які надаються акціонера м, та документи, з якими акціон ери можуть ознайомитися під час підготовки до загальних зборів передбачено, що від да ти надіслання повідомлення п ро проведення загальних збор ів до дати проведення загаль них зборів акціонерне тов ариство повинно надати акціо нерам можливість ознайомити ся з документами, необхідним и для прийняття рішень з пита нь порядку денного , за міс цезнаходженням товариства у робочі дні, робочий час та в д оступному місці, а в день пров едення загальних зборів - так ож у місці їх проведення. У пов ідомленні про проведення заг альних зборів вказуються кон кретно визначене місце для о знайомлення (номер кімнати, о фісу тощо) та посадова особа т овариства, відповідальна за порядок ознайомлення акціон ерів з документами.

Відповідно до ст. 38 Закону Ук раїни „Про акціонерні товари ства” до порядку денного заг альних зборів вносяться лише шляхом включення нових пита нь та проектів рішень із запр опонованих питань. Акціонерн е товариство не пізніше ніж з а 10 днів до дати проведення за гальних зборів повинно повід омити акціонерів, згідно із с татутом, про зміни у порядку д енному.

Згідно п. 6 ст. 42 Закону Україн и „Про акціонерні товариства ” загальні збори не можуть пр иймати рішення з питань, не вк лючених до порядку денного.

Як вбачається з оголошення про проведення загальних зб орів акціонерів, опублікован ого у друкованих ЗМІ та на офі ційному сайті ДКЦПФР (а.с. 116 т.І ), до порядку денного зборів, п ризначених на 05.03.2009 р., віднесен і:

- звіт голови ліквідац ійної комісії про результати фінансово-господарської дія льності товариства за 2008 рік,

- звіт та висновки Рев ізійної комісії за 2008 рік,

- затвердження баланс у та фінансової звітності то вариства за 2008 рік,

- затвердження порядк у розподілу прибутку товарис тва за 2008 рік,

- затвердження нової р едакції статуту зі змінами т а поповненнями згідно діючог о законодавства.

Так, серед зазначених пита нь відсутній такий пункт як „ затвердження передавальног о акту у зв' язку із реоргані зацією” чи будь-яке інше форм улювання, яке б дозволило виз начити його як таке, що пов'яза не із затвердженням передава льного акту.

Не зважаючи на відсутність такого питання в порядку ден ному, відповідно до протокол у загальних зборів від 05.03.2009 р. п ри розгляді третього питання був затверджений баланс тов ариства за 2008 рік з прибутком в розмірі 349 тис. грн., валютний б аланс у розмірі 5 136 тис. гривень та передавальний акт.

До того ж, у зв' язку з невкл юченням до порядку денного п итання про затвердження пере давального акту учасники тов ариства були також позбавлен і можливості ознайомитися з документами, необхідними для прийняття рішень з питань по рядку денного.

Так, згідно п. 17 Рекомендацій Вищого господарського суду України „Про практику застос ування законодавства у розгл яді справ, що виникають з корп оративних відносин” від 28.12.2007 р . № 04-5/14 підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів (учасникі в) господарських товариств м ожуть бути:

- порушення вимог зако ну та/або установчих докумен тів під час скликання та пров едення загальних зборів това риства;

- прийняття загальним и зборами рішень з питань, не в ключених до порядку денного загальних зборів товариства .;

- порушення прав чи зак онних інтересів акціонера (у часника) товариства рішенням загальних зборів.

За таких обставин, суд вважа є цілком обґрунтованими вимо ги позивачів про визнання не дійсними рішень загальних зб орів акціонерів ЗАТ „Одесари бгосп” від 05.03.2009 р.

Щодо посилань позивачів на те, що головою правління ОС ОБА_15 при голосуванні безпі дставно були залучені до гол осування на свою користь 614 313 г олосуючих акцій, у зв' язку з чим загальні збори є неповно важними суд зазначає, що пози вачем не доведено суду факт т ого, що зазначена кількість а кцій були неправомірно набут і головою правління, у зв' яз ку з чим цей факт судом до уваг и не приймається.

Як передбачено частиною 5 ст . 98 Цивільного кодексу України , рішення загальних зборів то вариства може бути оскаржене учасником товариства до суд у.

Відповідно до ст. 15 Цивільно го кодексу України кожна осо ба має право на захист свого ц ивільного права в разі його п орушення, невизнання або осп орювання. Згідно ст. 16 Цивільн ого кодексу України кожна ос оба має право звернутися до с уду за захистом свого особис того немайнового або майново го права та інтересу. Способа ми захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: визна ння права; визнання правочин у недійсним; припинення дії, я ка порушує право; відновленн я становища, яке існувало до п орушення; примусове виконанн я обов'язку в натурі; зміна пра вовідношення; припинення пра вовідношення; відшкодування збитків та інші способи відш кодування майнової шкоди; ві дшкодування моральної (немай нової) шкоди; визнання незако нними рішення, дій чи бездіял ьності органу державної влад и, органу влади Автономної Ре спубліки Крим або органу міс цевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб. С уд може захистити цивільне п раво або інтерес іншим спосо бом, що встановлений договор ом або законом.

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального кодек су України кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень.

Статтею 32 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и визначено, що доказами у спр аві є будь-які фактичні дані, н а підставі яких господарськи й суд у визначеному законом п орядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на я ких ґрунтуються вимоги і зап еречення сторін, а також інші обставини, які мають значенн я для правильного вирішення господарського спору.

Згідно зі ст. 43 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни господарський суд оцін ює докази за своїм внутрішні м переконанням, що ґрунтуєть ся на всебічному, повному і об 'єктивному розгляді в судово му процесі всіх обставин спр ави в їх сукупності, керуючис ь законом.

Оцінюючи надані докази в су купності, господарський суд Одеської області вважає, що п озовні вимоги ОСОБА_2, ОС ОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 та ОСОБА_7 обґру нтовані, відповідають вимога м чинного законодавства, том у підлягають задоволенню.

У зв' язку з тим, що спір вин ик внаслідок неправомірних д ій відповідача, відповідно д о ст. ст. 44, 49 Господарського про цесуального кодексу України судові витрати, понесені поз ивачами, покладаються на від повідача.

Керуючись ст.ст. 32, 33, 43, 44, 49, 82-85 Господарського процесуальн ого кодексу України,

суд -

В И Р І Ш И В:

1. Позов ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 до Товариства з обмеженою відпо відальністю „Одесарибгосп” , третя особа, яка не заявляє с амостійні вимоги на предмет спору, на стороні відповідач а - ТОВ „Квадро”, про визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів ЗАТ „Одес арибгосп” задовольнити.

2. ВИЗНАТИ недійсн ими рішення загальних зборів учасників Закритого акціоне рного товариства „Одесариб госп” (67602, Одеська обл., м. Біляїв ка; код ЄДРПОУ 00476731), від 05 березня 2009 р.

3. СТЯГНУТИ з Товариства з обмеженою від повідальністю „Одесарибгос п” (67600, Одеська обл., м. Біляївка , 6-й кілометр автошляху Біляїв ка-Яськи; код 00476731) на користь О СОБА_2 (67602, АДРЕСА_3 код НО МЕР_1), ОСОБА_3 (67602, АДРЕСА _4; код НОМЕР_2), ОСОБА_4 (65063, АДРЕСА_1; код НОМЕР_3) , ОСОБА_5 (65010, АДРЕСА_2; код НОМЕР_4), ОСОБА_6 (67602, АД РЕСА_5; код НОМЕР_5) та ОС ОБА_7 (67602, АДРЕСА_6; код НО МЕР_6) витрати по сплаті держ авного мита у розмірі 85/вісімд есят п' ять/грн. 00 коп.; витрати на інформаційно-технічне за безпечення судового процесу у розмірі 312/триста дванадцят ь п' ятдесят/грн. 50 коп.

Рішення суду набирає зак онної сили після закінчення 10-денного строку з дня його пі дписання.

Наказ видати після набранн я рішенням законної сили.

Рішення підписано 02.10.2009 р.

Суддя

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення28.09.2009
Оприлюднено26.01.2011
Номер документу6518377
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/60-09-2061

Постанова від 01.12.2009

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Бойко Л.І.

Рішення від 28.09.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 04.09.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Продаєвич В.О.

Ухвала від 10.08.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні