Постанова
від 01.12.2009 по справі 15/60-09-2061
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСП ОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"01" грудня 2009 р. Справа № 15/60-09-2061

Одеський апеляційний г осподарський суд у складі ко легії суддів:

головуючого судді Бойко Л.І .,

суддів: Величко Т.А., Жукової А.М.

при секретарі Шкрабак О.В.

за участю представників ст орін:

від позивачів - не з'явились

від відповідача - Кузнєцо ва Л.В.

від 3-ї особи - не з'явився

розглянувши апеляційну с каргу ТОВ “Одесарибгос п”

на рішення господарсь кого суду Одеської області в ід 28.09.2009р.

по справі № 15/60-09-2061

за позовом ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 , ОСОБА_6, ОСОБА_7

до ТОВ “Одесарибгосп ”

3-тя особа без самостійних в имог на стороні відповідача - ТОВ „Квадро”

про визнання недійсн ими рішень загальних зборів акціонерів ЗАТ „Одесарибгос п”

встановив:

ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБ А_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 та ОСОБА_7 звернулись до госп одарського суду Одеської обл асті з позовною заявою до Зак ритого акціонерного товарис тва „Одесарибгосп”, третя ос оба, яка не заявляє самостійн і вимоги на предмет спору, на с тороні відповідача - ТОВ „Ква дро”, про визнання недійсним и рішень загальних зборів ак ціонерів Закритого акціонер ного товариства „Одесарибго сп” від 05.03.2009 р., посилаючись на т е, що вказані загальні збори а кціонерів товариства були пр оведені з порушенням положен ь законодавства України про господарські товариства, а с аме під час проведення зборі в мали місце незаконні дії по садових осіб товариства під час реорганізації товариств а, внаслідок чого відбулося п орушення вимог законодавств а щодо використання пакету а кцій при голосуванні, які пов инні бути анульовані, а також рішення на зборах приймалис ь недостатньою кількістю гол осів у зв'язку з порушеннями, щ о мали місце при реєстрації а кціонерів та їх представникі в.

В ході розгляду справи пози вачі звернулись до суду з доп овненнями та уточненнями під став позову і просили суд виз нати недійсними рішення зага льних зборів акціонерів Закр итого акціонерного товарист ва „Одесарибгосп” від 05.03.2009 р. у зв' язку з порушенням поряд ку проведення зборів, а саме п рийняттям загальними зборам и рішень з питань, не включени х до порядку денного загальн их зборів товариства.

10.08.2009 р. представник позивачі в звернувся до суду з клопота нням про заміну відповідача - ЗАТ „Одесарибгосп” на його правонаступника - ТОВ „Одес арибгосп”, посилаючись на те , що ЗАТ „Одесарибгосп” було р еорганізоване у ТОВ „Одесари бгосп” і ухвалою господарськ ого суду Одеської області ві д 10.08.2009 р. по справі № 15/60-09-2061 замінен о відповідача - ЗАТ „Одесари бгосп” на його правонаступни ка - Товариство з обмеженою в ідповідальністю „Одесарибг осп”.

Рішенням господарського с уду Одеської області від 28.09.2009р . (суддя Петров В.С.) позов ОСО БА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 та ОСОБ А_7 до Товариства з обмежено ю відповідальністю „Одесари бгосп”, третя особа, яка не зая вляє самостійні вимоги на пр едмет спору, на стороні відпо відача - ТОВ „Квадро”, про визн ання недійсними рішень загал ьних зборів акціонерів ЗАТ „ Одесарибгосп” задоволено. В изнано недійсними рішення за гальних зборів учасників Зак ритого акціонерного товарис тва „Одесарибгосп” від 05 бер езня 2009р. Стягнуто з ТОВ „Одес арибгосп” на користь позива чів 85 грн. витрат по сплаті дер жавного мита і 312,50 грн. витрат н а ІТЗ судового процесу.

Не погодившись з рішенням с уду, ТОВ "Одесарибпорт" зверну лось з апеляційною скаргою, в якій просить його скасувати і прийняти нове рішення, яким в позові відмовити, посилаюч ись на неповне з'ясування обс тавин, які мають значення для справи і невірне застосуван ня норм матеріального права.

Позивачі вважають рішення суду законним та обгрунтова ним, а апеляційну скаргу безп ідставною і просять залишити її без задоволення, а рішення суду - без змін.

ТОВ „Квадро” будь-яких пояс нень щодо доводів, викладени х в апеляційній скарзі, не над ало. Своїм процесуальним пра вом взяти участь у судовому з асіданні апеляційної інстан ції не скористалось.

Заслухавши пояснення пред ставника відповідача, обгово ривши доводи апеляційної ска рги та заперечень на неї, пере віривши матеріали справи на предмет правильності їх юрид ичної оцінки господарським с удом, судова колегія дійшла в исновку, що рішення суду є зак онним і обгрунтованим, прийн ятим в результаті повного, вс ебічного та об'єктивного дос лідження обставин справи та оцінки доказів, і підстави дл я задоволення апеляційної ск арги відсутні, з огляду на так е.

Як вбачається із матеріалі в справи і встановлено судом , згідно статуту ЗАТ „Одесари бгосп”, товариство було засн овано відповідно до рішення загальних зборів акціонерів ВАТ „Одесарибгосп” шляхом п еререєстрації ВАТ „Одесариб госп”, яке в свою чергу було пр авонаступником Державного п ідприємства „Одесарибгосп” . Статутний капітал ЗАТ „Одес арибгосп” становить 423 000 грн., щ о поділені на 1 692 000 простих імен них акцій номінальною вартіс тю 0,25 грн. кожна.

ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА _5, ОСОБА_4, ОСОБА_6, ОС ОБА_7 є акціонерами Закрито го акціонерного товариства „ Одесарибгосп” та власниками простих іменних акцій ЗАТ „О десарибгосп”, що підтверджує ться відповідними сертифіка тами акцій (а.с. 20-25 т. 1).

05.03.2009 року відбулися загальні збори акціонерів ЗАТ „Одеса рибгосп” (протокол від 05.03.2009р.).

Як вбачається з журналу реє страції учасників загальних зборів акціонерів ЗАТ „Одес арибгосп” 05.03.2009 р. на реєстрацію для участі у загальних збора х прибуло 14 осіб: ОСОБА_8 (279872 акції), ОСОБА_9 (60742 акції), О СОБА_10 (9972 акції), ОСОБА_4 (2000 а кцій), ОСОБА_3, від імені яко го на підставі доручення при ймав участь у загальних збор ах ОСОБА_11, (18428 акцій), ОСОБ А_5 (78940 акцій), ОСОБА_12 (9004 акц ії), ОСОБА_13 (18996 акцій), ОСОБ А_7 (34144 акції), ОСОБА_14 (5308 акц ій), ОСОБА_2 (25262 акції), ОСОБ А_15 (2000 акцій), ОСОБА_6 (44820 акц ій), а ОСОБА_16 (1035024 акції), як за значають позивачі, у Голови р евізійної комісії не зареєст рувався, відомостей щодо кіл ькості акцій не надав.

Як вбачається з протоколу з агальних зборів від 05.03.2009р. та з оголошення про проведення з агальних зборів акціонерів, опублікованого у друкованих ЗМІ та на офіційному сайті ДК ЦПФР (а.с. 116 т.1), до порядку денно го зборів, призначених на 05.03.2009р ., віднесені:

- звіт голови ліквідац ійної комісії про результати фінансово-господарської дія льності товариства за 2008 рік,

- звіт та висновки Реві зійної комісії за 2008 рік,

- затвердження баланс у та фінансової звітності то вариства за 2008 рік,

- затвердження порядк у розподілу прибутку товарис тва за 2008 рік,

- затвердження нової р едакції статуту зі змінами т а поповненнями згідно діючог о законодавства.

Судом першої інстанції вір но вказано, що серед зазначен их питань відсутній такий пу нкт як „затвердження передав ального акту у зв' язку із ре організацією” чи будь-яке ін ше формулювання, яке б дозвол ило визначити його як таке, що пов'язане із затвердженням п ередавального акту.

Незважаючи на відсутність такого питання в порядку ден ному, у порушення вимог чинно го законодавства, відповідно до протоколу загальних збор ів від 05.03.2009р. при розгляді трет ього питання були затверджен і баланс товариства за 2008 рік з прибутком в розмірі 349 тис. грн ., валютний баланс у розмірі 5 136 тис. гривень та передавальни й акт.

Крім того, у зв' язку з невк люченням до порядку денного питання про затвердження пер едавального акту учасники то вариства були також позбавле ні можливості ознайомитися з документами, необхідними дл я прийняття рішень з питань п орядку денного.

Між тим, згідно ст. 31 Закону У країни „Про акціонерні товар иства” загальні збори є вищи м органом акціонерного товар иства.

Відповідно до ст. 37 Закону Ук раїни „Про акціонерні товари ства” порядок денний загаль них зборів акціонерного това риства попередньо затверджу ється наглядовою радою товар иства, а в разі скликання поза чергових загальних зборів на вимогу акціонерів у випадка х, передбачених частиною шос тою статті 47 цього Закону, - акц іонерами, які цього вимагают ь. Акціонер до проведення збо рів за запитом має можливіст ь в порядку, визначеному стат тею 36 цього Закону, ознайомити ся з проектом (проектами) ріше ння з питань порядку денного .

Відповідно до ст. 36 Закону Ук раїни „Про акціонерні товари ства”, якою визначено докуме нти, які надаються акціонера м, та документи, з якими акціон ери можуть ознайомитися під час підготовки до загальних зборів, передбачено, що від да ти надіслання повідомлення п ро проведення загальних збор ів до дати проведення загаль них зборів акціонерне товари ство повинно надати акціонер ам можливість ознайомитися з документами, необхідними дл я прийняття рішень з питань п орядку денного, за місцезнах одженням товариства у робочі дні, робочий час та в доступно му місці, а в день проведення з агальних зборів - також у місц і їх проведення. У повідомлен ні про проведення загальних зборів вказуються конкретно визначене місце для ознайом лення (номер кімнати, офісу то що) та посадова особа товарис тва, відповідальна за порядо к ознайомлення акціонерів з документами.

Згідно ст. 38 Закону України „ Про акціонерні товариства” д о порядку денного загальних зборів вносяться лише шляхом включення нових питань та пр оектів рішень із запропонова них питань. Акціонерне товар иство не пізніше ніж за 10 днів до дати проведення загальни х зборів повинно повідомити акціонерів, згідно із статут ом, про зміни у порядку денном у.

Як закріплено п. 6 ст. 42 Закону України „Про акціонерні тов ариства”, загальні збори не м ожуть приймати рішення з пит ань, не включених до порядку д енного.

Як свідчать матеріали спра ви, ці норми чинного законода вства були порушені при пров еденні загальних зборів акці онерів ЗАТ "Одесарибгосп" 05.03.2009р . і, отже, рішення, прийняте на цих зборах, є незаконним.

Згідно п. 17 Рекомендацій Вищ ого господарського суду Укра їни „Про практику застосуван ня законодавства у розгляді справ, що виникають з корпора тивних відносин” від 28.12.2007 р. № 04- 5/14 підставами для визнання не дійсними рішень загальних зб орів акціонерів (учасників) г осподарських товариств можу ть бути:

- порушення вимог зако ну та/або установчих докумен тів під час скликання та пров едення загальних зборів това риства;

- прийняття загальним и зборами рішень з питань, не в ключених до порядку денного загальних зборів товариства .;

- порушення прав чи зак онних інтересів акціонера (у часника) товариства рішенням загальних зборів.

За таких обставин, судова ко легія вважає, що місцевий гос подарський суд дійшов правил ьного висновку про законніст ь і обгрунтованість вимог по зивачів про визнання недійсн ими рішень загальних зборів акціонерів ЗАТ „Одесарибгос п” від 05.03.2009р.

Твердження скаржника щодо неповного дослідження обста вин справи і неправильного з астосування судом норм матер іального права є безпідставн ими, спростовуються вищевикл аденим і матеріалами справи.

Отже, рішення суду відповід ає обставинам справи та чинн ому законодавству і підстави для його зміни чи скасування відсутні.

Керуючись ст.ст. 101, 103-105 Г ПК України, колегія суддів по становила:

Рішення господарського су ду Одеської області від 28.09.2009р. у справі № 15/60-09-2061 залишити без з мін, апеляційну скаргу без за доволення.

Постанова в порядку с т.105 ГПК України набирає закон ної сили з дня її прийняття.

Постанова апеляційної інс танції може бути оскаржена у касаційному порядку.

Головуючий суд дя Л.І. Бойко

Суддя Т.А. Величко

Суддя А.М. Жукова

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення01.12.2009
Оприлюднено15.12.2010
Номер документу6945347
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/60-09-2061

Постанова від 01.12.2009

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Бойко Л.І.

Рішення від 28.09.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 04.09.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Продаєвич В.О.

Ухвала від 10.08.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні