Постанова
від 25.08.2011 по справі 2а/2570/3947/2011
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а/2570/3947/2011

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 серпня 2011 р. м. Чернігів

Чернігівський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Клопот С.Л.,

при секретарі Герасенко А.В.,

з участю представника позивача

представника відповідача

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу за адміністративним позовом сільськогосподарського виробничого кооперативу 40 років Перемоги до державного реєстратора Бобровицької районної державної адміністрації ОСОБА_1 про зобов'язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

Сільськогосподарський виробничий кооператив 40 років Перемоги (далі - СВК 40 років Перемоги ) звернувся до суду з адміністративним позовом до державного реєстратора Бобровицької районної державної адміністрації ОСОБА_1, в якому просив:

- зобов'язати відповідача внести запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців про виключення зі складу засновників сільськогосподарського виробничого кооперативу 40 років Перемоги (код ЄДРПОУ 02778442) ОСОБА_2 (ідентифікаційний код НОМЕР_1, адреса згідно запису в ЄДР: Чернігівська обл.. Бобровицький район с. Вороньки вул.. Леніна, 41) на підставі факту припинення членства в кооперативі, встановленого рішенням Бобровицького районного суду Чернігівської області від 01.06.2010 р. по справі № 2-288/2010 р., що набрало законної сили 05.08.2010 р.;

- зобов'язати відповідача внести запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців про виключення зі складу засновників сільськогосподарського виробничого кооперативу 40 років Перемоги (код ЄДРПОУ 02778442) ОСОБА_3 (ідентифікаційний код НОМЕР_2, адреса згідно запису в ЄДР: Чернігівська обл.. Бобровицький район с. Веприк вул.. Лесі Українки, 46) на підставі факту припинення членства в кооперативі, встановленого Ухвалою Апеляційного суду Чернігівської області від 22.10.2010 р. по справі № 22ц-5738/2010 р.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що 20 липня 2011 р. голова СВК 40 років Перемоги звернувся до відповідача із заявою про внесення запису до Єдиного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців про виключення зі складу засновників ОСОБА_2 та ОСОБА_3 на підставі судових рішень. Однак, відповідачем, всупереч вимог Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців заяву позивача залишено без розгляду.

В судовому засіданні представник позивача позов підтримав та просив його задовольнити в повному обсязі. Посилаючись на обставини, викладені в позовній заяві.

Представник відповідача в судовому засіданні позов не визнала, в його задоволенні просила відмовити в повному обсязі, оскільки позивачем не було додано до заяви документів, що передбачені ст. 29 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців .

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення сторін, суд вважає, що позов задоволенню не підлягає з наступних підстав.

З матеріалів справи вбачається, що 20 липня 2011 р. голова СВК 40 років Перемоги ОСОБА_4 звернувся до Державного реєстратора Бобровицької РДА ОСОБА_1 із заявою про внесення запису до Єдиного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців про виключення зі складу засновників сільськогосподарського виробничого кооперативу 40 років Перемоги ОСОБА_2 та ОСОБА_3 на підставі судових рішень.

Державних реєстратор 20.07.2011 року залишив заяву позивача без розгляду, що підтверджується копією повідомлення від 20.07.2011 року № 55.

Компетенція і порядок вчинення реєстраційних дій державним реєстратором визначені Законом України Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців .

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (далі - Закон) всі реєстраційні дії здійснюються державним реєстратором шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (далі ЄДР).

Статтею 29 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців передбачений чіткий перелік документів, що надається заявником державному реєстратору для проведення державної реєстрації змін до установчих документів. Зокрема, юридична особа повинна подати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) такі документи: заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи; примірник оригіналу (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) рішення про внесення змін до установчих документів. Документ, що підтверджує правомочність прийняття рішення про внесення змін до установчих документів; оригінали установчих документів юридичної особи з відміткою про їх державну реєстрацію з усіма змінами, чинними на дату подачі документів, або копія опублікованого в спеціалізованому друкованому засобі масової інформації повідомлення про втрату всіх або частини зазначених оригіналів установчих документів; два примірники змін до установчих документів юридичної особи у вигляді окремих додатків або два примірники установчих документів у новій редакції; документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації змін до установчих документів.

У разі внесення змін до установчих документів, які пов'язані із зміною складу засновників (учасників) юридичної особи, крім документів, які передбачені частиною першою цієї статті, додатково подається примірник оригіналу (ксерокопія, нотаріально засвідчена копія) одного із таких документів: рішення про вихід юридичної особи із складу засновників (учасників); заяви фізичної особи про вихід із складу засновників (учасників); заяви, договору, іншого документа про перехід чи передачу частки учасника у статутному капіталі товариства; рішення уповноваженого органу юридичної особи про примусове виключення засновника (учасника) із складу засновників (учасників) юридичної особи, якщо це передбачено законом або установчими документами юридичної особи.

Згідно наявного в матеріалах справи опису документів, що були подані позивачем до державного реєстратора для проведення реєстраційної дії СВК 40 років Перемоги подано лише заяву та рішення суду.

Позивач як на підставу для задоволення позову посилається на ст. 6 Закону, яка передбачає, що державний реєстратор на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, зокрема, вносить до Єдиного державного реєстру відомості про державну реєстрацію особи на підставі рішення суду.

Однак з копій рішень суду, на які посилається позивач, вбачається, що вказаними рішеннями суду було відмовлено засновникам сільськогосподарського виробничого кооперативу 40 років Перемоги ОСОБА_2 та ОСОБА_3 в стягненні частки майна в СВК 40 років Перемоги .

Частина 11 ст. 29 Закону передбачає, що в разі подання документів не в повному обсязі - Державний реєстратор зобов'язаний залишити без розгляду документи, які подані для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, що і було зроблено відповідачем.

За таких обставин, суд не вбачає протиправності в діях державного реєстратора Бобровицької районної державної адміністрації ОСОБА_1, що є підставою для відмови в задоволенні позову сільськогосподарського виробничого кооперативу 40 років Перемоги .

Керуючись ст.ст. 122, 158 - 163, 167, Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

В задоволенні адміністративного позову сільськогосподарського виробничого кооперативу "40 років Перемоги " - відмовити.

Постанова набирає законної сили та може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду у порядок і строки, передбачені статтями 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя: Клопот С.Л.

Дата ухвалення рішення25.08.2011
Оприлюднено10.03.2017
Номер документу65193749
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2570/3947/2011

Постанова від 23.08.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Клопот С.Л.

Постанова від 25.08.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Клопот С.Л.

Ухвала від 26.07.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Клопот С.Л.

Ухвала від 12.04.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Земляна Г.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні