Постанова
від 19.08.2011 по справі 2а/2570/3989/2011
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а/2570/3989/2011

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 серпня 2011 р.Чернігівський окружний адміністративний суд в складі:

Чернігівський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Непочатих В.О.,

при секретарі Галенко Р.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Чернігові справу за адміністративним позовом відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Чернігові Чернігівської області до товариства з обмеженою відповідальністю Прогрес про стягнення платежів, що підлягають капіталізації, -

В С Т А Н О В И В :

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Чернігові Чернігівської області (далі по тексту - позивач) звернулося до суду з адміністративним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю Прогрес (далі по тексту - відповідач), в якому просить стягнути суму платежів, що підлягають капіталізації, у розмірі 28133,35 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що позивачем проводились страхові виплати ОСОБА_1, яка отримала ушкодження під час роботи в ТОВ Прогрес . Згідно даних державного реєстратора щодо ТОВ Прогрес внесене рішення засновниками (учасниками) щодо припинення юридичної особи. 02.12.2010 року позивачем надіслано голові ліквідаційної комісії ТОВ Прогрес ОСОБА_2 претензію щодо визнання грошових вимог. Однак, відповідач протягом місяця з дня отримання претензії не повідомив про задоволення або про відмову в її задоволенні. Коштів по платежам, що підлягають капіталізації відповідачем не сплачено.

Від представника позивача до суду надійшла заява про розгляд справи у його відсутність, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач відзив на позовну заяву не надав та не забезпечив явку свого представника в судове засідання. Повістки направлялися відповідачу за адресою, внесеною відповідачем до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Відповідно до положень статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України справа вирішується на підставі наявних в ній доказів.

Фіксування судового засідання, відповідно до статті 41 Кодексу адміністративного судочинства України, не здійснювалося.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи в зв'язку з прийняттям рішення про припинення юридичної особи товариства з обмеженою відповідальністю Прогрес , позивачем 02.12.2010 року направлена голові ліквідаційної комісії ТОВ Прогрес ОСОБА_2 претензія № 1.08/3606 (а.с. 5, 6) щодо визнання грошових вимог.

Підставою для такого звернення було те, що позивачем проводились страхові виплати ОСОБА_1, яка отримала ушкодження під час роботи в ТОВ Прогрес .

Відповідно до пункту 2 частини 2 статті 46 Закону України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності фінансування Фонду соціального страхування від нещасних випадків здійснюється за рахунок капіталізованих платежів, що надійшли у випадках ліквідації страхувальників у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Згідно з частиною третьою статті 112 ЦК України у разі відмови ліквідаційної комісії у задоволенні вимог кредитора або ухилення від їх розгляду кредитор має право до затвердження ліквідаційного балансу юридичної особи звернутися до суду із позовом до ліквідаційної комісії.

Статтею 1205 ЦК України передбачено, що у разі ліквідації юридичної особи платежі, належні потерпілому або особам, визначеним статтею 1200 цього Кодексу, мають бути капіталізовані для виплати їх потерпілому або цим особам у порядку, встановленому законом або іншими нормативно-правовими актами.

У відповідності до вимог пункту 2 частини першої статті 31 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом у другу чергу задовольняються вимоги, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров'ю громадян, шляхом капіталізації відповідних платежів у порядку встановленому Кабінетом Міністрів України.

Положеннями пункту 5-1 Порядку капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства-банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю, затвердженого Кабінетом Міністрів України від 06 травня 2000 року № 765, передбачено, що у вимогах Фонду до боржника, щодо якого порушено справу про банкрутство, зазначається сума, визначена з урахуванням кожного платежу, що підлягає капіталізації. Суми платежів, капіталізованих відповідно до зазначених вимог у процесі ліквідації підприємства-банкрута, перераховуються ліквідатором (арбітражним керуючим) робочому органу виконавчої дирекції Фонду, у якому підприємство перебуває на обліку.

Позивачем, з урахуванням даних Державного комітету статистики України про середню очікувану тривалість життя осіб, розраховано ТОВ Прогрес суму капіталізованих платежів для розрахунку із потерпілим у розмірі 28133,35 грн.

Станом на день розгляду справи відповідачем сума капіталізованих платежів на рахунок позивача у добровільному порядку не сплачена.

Відповідно до частини першої статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

При вказаних обставинах, суд вважає, що позовні вимоги відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Чернігові Чернігівської області про стягнення платежів, що підлягають капіталізації в сумі 28133,35 грн. є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 69, 70, 71, 158 - 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Позов відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Чернігові Чернігівської області - задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Прогрес (вул. Шевченка, 30, с. Халявин, Чернігівський район, Чернігівська область, код ЄДРПОУ 03795616) на користь відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Чернігові Чернігівської області (вул. Шевченка, 5. м. Чернігів, р/р 37179400900002 в ГУДК України в Чернігівській області, м. Чернігів, МФО 853592, код ЄДРПОУ 25975429) суму платежів, що підлягають капіталізації в розмірі 28133 (двадцять вісім тисяч сто тридцять три) грн. 35 коп.

Постанова набирає законної сили відповідно до статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України. Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Непочатих В.О.

СудЧернігівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.08.2011
Оприлюднено15.03.2017
Номер документу65233376
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2570/3989/2011

Ухвала від 09.04.2024

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Василь НЕПОЧАТИХ

Ухвала від 04.04.2024

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Василь НЕПОЧАТИХ

Ухвала від 15.03.2024

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Василь НЕПОЧАТИХ

Ухвала від 22.02.2024

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Василь НЕПОЧАТИХ

Ухвала від 26.12.2017

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Д'яков В.І.

Ухвала від 19.09.2017

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Непочатих В.О.

Ухвала від 12.09.2017

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Непочатих В.О.

Постанова від 19.08.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Непочатих В.О.

Ухвала від 28.07.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Непочатих В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні