Ухвала
від 15.03.2017 по справі 394/106/17
НОВОАРХАНГЕЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

2 6100 смт. Новоархангельськ Кіровоградської області, вул. Слави 26

15.03.2017

394/106/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 березня 2017 року Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

в складі головуючого судді Партоліної І.П.

при секретарі Довгій С.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Новоархангельську заяву про забезпечення позову представника ОСОБА_1 акціонерного товариства комерційного банку ПриватБанк до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором,-

В С Т А Н О В И В :

Представник публічного акціонерного товариства комерційний банк ПриватБанк звернувся до суду з позовною заявою до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Крім того, представник позивача звернувся до суду із заявою про вжиття заходів забезпечення позову шляхом накладення арешту на земельну ділянку, яка належить відповідачу , шляхом заборони будь-яким особам укладати угоди стосовно цього майна, проводити його реєстрацію та перереєстрацію, здійснювати його відчудження.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що позивачем до суду подано позов до відповідача про стягнення із останнього заборгованості за кредитом у розмірі 23346,48 грн, оскільки відповідач зобов'язання належним чином не виконував, щомісячних погашень кредиту не здійснював, внаслідок чого виникла заборгованість за кредитом.

Також у заяві зазначено, що найчастіше за порушення зобов'язань перед банком відбувається вчинення відповідачем всіх можливих заходів щодо позбавлення банку можливості задовольнити свої вимоги за рахунок належного відповідачу майна й коштів. Це виражається у передачі третім особам права власності на майно й кошти або його переховування від банку й державної виконавчої служби, а також проведенні інших операцій з майном та коштами щодо позбавлення банку можливості задовольнити свої вимоги за його рахунок.

І з огляду на вищезазначене позивач вважає, що невжиття заходів забезпечення позову може зробити неможливим виконання рішення суду.

Дослідивши матеріали поданої заяви, суд приходить до наступного.

Відповідно до ч.3 ст.151 ЦПК України забезпечення позову допускається на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття заходів забезпечення може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

Згідно ст.152 ЦПК України позов забезпечується в тому числі накладенням арешту на майно або грошові кошти, що належать відповідачеві і знаходяться у нього або і в інших осіб та передачею речі, яка є предметом спору, на зберігання іншими особам.

Види забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами.

Частиною 1 ст. 26 , ст. 30 ЦПК України передбачено, що сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач.

За змістом ст. ст. 28 , 29 ЦПК України здатність мати цивільні процесуальні права та обов'язки сторони, третьої особи, заявника, заінтересованої особи (цивільна процесуальна правоздатність) мають усі фізичні і юридичні особи, а також здатність особисто здійснювати процесуальні права та виконувати свої обов'язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність) мають фізичні особи, які досягли повноліття, а також юридичні особи. Виходячи зі змісту цих статей, стороною у справі може бути лише особа, яка має цивільну процесуальну правоздатність і цивільну процесуальну дієздатність.

Постановою Пленуму Верховного Суду України № 9 від 22.12.2006 року Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову у п.4 роз'яснено, що розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову, з'ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача , а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовними вимогами.

Відповідно до адресної довідки наданої до суду в порядку вимог ст.122 ЦПК України, ОСОБА_2 знятий з реєстрації як померлий у лютому 2014 року.

Про дану обставину позивачу відомо, оскільки при розгляді цивільної справи за позовом ОСОБА_1 акціонерного товариства комерційного банку ПриватБанк до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором (справа 394/354/13-ц) судом було встановлено, що ОСОБА_2 помер 02 січня 2014 року у с.Мартинівці Новоархангельського району Кіровоградської області і за наслідками апеляційного розгляду справи рішення суду першої інстанції було скасоване.

Відповідно до вимог ст.25 ЦК України цивільна правоздатність фізичної особи виникає у момент її народження і припиняється у момент її смерті.

Виходячи з вищенаведеного, підстави для забезпечення позову шляхом накладення арешту на земельну ділянку, що належать відповідачу, відсутні.

Згідно зі ст. 153 ЦПК України заява про забезпечення позову розглядається судом, у проваджені якого перебуває справа, в день її надходження без повідомлення відповідача та інших осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до п.7 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 22 грудня 2006 року № 9 Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову забезпечення позову допускається на будь-якій стадії розгляду справи. Питання про забезпечення позову вирішує суддя одноособово або суд у судовому засіданні (залежно від стадії розгляду справи) в день надходження заяви без виклику сторін.

Враховуючи те, що заяву про забезпечення позову подано спільно з позовом, тому вказану заяву вирішено судом в день відкриття провадження у справі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 151-153 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

У задоволенні заяви представника позивача ОСОБА_1 акціонерного товариства комерційного банку ПриватБанк про забезпечення позову шляхом накладення арешту на земельну ділянку, кадастровий номер 3523682600:02:000:2139, загальною площею 5,2602 га, яка розташована за адресою: Кіровоградська область, Новоархангельський район, Мартинівська сільська рада, шляхом заборони будь-яким особам укладати угоди стосовно цього майна, проводити його реєстрацію та перереєстрацію, здійснювати його відчудження відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Кіровоградської області через Новоархангельський районний суд протягом 5 днів з часу отримання копії даної ухвали.

Суддя:

СудНовоархангельський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення15.03.2017
Оприлюднено15.03.2017
Номер документу65308700
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —394/106/17

Ухвала від 14.11.2017

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Партоліна І. П.

Ухвала від 14.11.2017

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Партоліна І. П.

Ухвала від 27.03.2017

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Партоліна І. П.

Ухвала від 15.03.2017

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Партоліна І. П.

Ухвала від 15.03.2017

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Партоліна І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні