Ухвала
від 27.03.2017 по справі 394/106/17
НОВОАРХАНГЕЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

2 6100 смт. Новоархангельськ Кіровоградської області, вул. Слави 26

27.03.2017

394/106/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 березня 2017 року Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

у складі головуючого судді Партоліної І.П.

при секретарі Довгій С.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Новоархангельську цивільну справу за позовом ПАТ КБ Приватбанк до ОСОБА_1 про стягнення кредитної заборгованості,-

В С Т А Н О В И В:

ПАТ КБ Приватбанк звернувся до суду із позовом до ОСОБА_1 про стягнення кредитної заборгованості в сумі 23346 грн.62 коп. та 1600 грн. судових витрат.

До суду надійшла інформація із Новоархангельського районного відділу ДРАЦС про те, що ОСОБА_1 помер 02 січня 2014 року у с.Мартинівці Новоархангельського району Кіровоградської області, про що Мартинівською сільською радою Новоархангельського району Кіровоградської області 03.01.2014 року було складено актовий запис № 1.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, направив клопотання про розгляд справи без його участі.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що провадження по справі підлягає закриттю з наступних підстав.

Частиною 1 ст. 26 , ст. 30 ЦПК України передбачено, що сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач.

За змістом ст. ст. 28 , 29 ЦПК України здатність мати цивільні процесуальні права та обов'язки сторони, третьої особи, заявника, заінтересованої особи (цивільна процесуальна правоздатність) мають усі фізичні і юридичні особи, а також здатність особисто здійснювати процесуальні права та виконувати свої обов'язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність) мають фізичні особи, які досягли повноліття, а також юридичні особи. Виходячи зі змісту цих статей, стороною у справі може бути лише особа, яка має цивільну процесуальну правоздатність і цивільну процесуальну дієздатність.

Відповідно до ч. 1ст. 37 ЦПК України , у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного процесу.

Процесуальне правонаступництво це заміна сторони або третьої особи (правопопередника) іншою особою (правонаступником) у зв'язку з вибуттям із процесу суб'єкта спірного або встановленого рішенням суду правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов'язки правопопередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 205 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Згідно з ч. 4 ст.25 ЦК України цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті.

Процесуальне правонаступництво між відповідачем та його спадкоємцями у порядку ст.37 ЦПК України допускається, якщо на момент відкриття провадження у справі цивільна правоздатність відповідача не припинилася.

Спадкоємці померлого на момент відкриття провадження у справі боржника не є процесуальними правонаступниками у цій справі, а наявність правонаступництва у матеріальних правовідносинах має вирішуватися за позовом, заявленим безпосередньо до спадкоємців боржника.

Таким чином, порушений відносно фізичної особи, яка померла, цивільний процес не допускає процесуального правонаступництва та підлягає закриттю на підставі п. 1 ч. 1ст. 205 ЦПК України .

Як вбачається із матеріалів справи, відповідач помер у 2014 році до відкриття провадження у справі, тому провадження по справі підлягає закриттю на підставі п.1 ч. 1ст. 205 ЦПК України .

Згідно п.5 ч.1 ст. 7 Закону України Про судовий збір сплачена сума судового збору підлягає поверненню за клопотанням особи, яка його сплатила в разі закриття провадження по справі.

З врахуванням вищевикладеного, право повернення сплаченого судового збору гарантовано чинним законодавством і тому позивач може звернутися до суду з клопотанням про повернення судового збору.

Керуючись п.1 ч.1 ст. 205 ЦПК України, суд-

У Х В А Л И В:

Провадження у справі за позовом ПАТ КБ Приватбанк до ОСОБА_1 про стягнення кредитної заборгованості закрити на підставі п.1 ч.1 ст. 205 ЦПК України.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Апеляційного суду Кіровоградської області через суд першої інстанції шляхом подачі в 5-денний строк з дня її проголошення апеляційної скарги.

Суддя:

СудНовоархангельський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення27.03.2017
Оприлюднено03.04.2017
Номер документу65605702
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —394/106/17

Ухвала від 14.11.2017

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Партоліна І. П.

Ухвала від 14.11.2017

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Партоліна І. П.

Ухвала від 27.03.2017

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Партоліна І. П.

Ухвала від 15.03.2017

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Партоліна І. П.

Ухвала від 15.03.2017

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Партоліна І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні