Постанова
від 13.03.2017 по справі 922/493/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 715-77-21, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання боржника банкрутом

"13" березня 2017 р.Справа № 922/493/17

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Швидкіна А.О.

при секретарі судового засідання Трофименко С.В.

розглянувши заявуТОВ "Востокстройресурс", м. Дергачі про визнання банкрутом ТОВ "Востокстройресурс", м. Дергачі , код ЄДРПОУ 39415142 за участю :

представника боржника : ОСОБА_1, довіреність від 21.11.2016 року

ВСТАНОВИВ:

Голова ліквідаційної комісії звернувся до господарського суду Харківської області із заявою про порушення справи про банкрутство ТОВ "Востокстройресурс", в порядку, передбаченому ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвалою суду від 13.02.2017 року прийнято заяву ТОВ "Востокстройресурс" про порушення справи про банкрутство до розгляду, призначено підготовче засідання по справі на 27.02.2017 року.

27.02.2017 року до суду надійшла заява арбітражного керуючого ОСОБА_2 на участь у справі про банкрутство ТОВ "Востокстройресурс" у якості ліквідатора боржника.

Ухвалою господарського суду від 27.02.2017 року було порушено провадження по справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Востокстройресурс", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів та призначено судове засідання, на якому буде вирішено питання щодо подальшої процедури банкрутства боржника на 13.03.2017 року.

В судовому засіданні представник боржника надав пояснення по суті заяви, просить суд визнати боржника банкрутом та призначити ліквідатором голову ліквідаційної комісії, оскільки товариство не має матеріальної можливості сплачувати винагороду арбітражному керуючому. Крім того зазначив, що ліквідатор протягом декількох місяців здійснював заходи по припиненню юридичної особи боржника, добре знається на цьому підприємстві, повністю володію інформацією про фінансове становище боржника, що дає йому можливість у найкоротший строк приступити до виконання своїх обов'язків ліквідатора та оперативно і без зволікання виконувати ліквідаційні заходи. Надав додаткові документи, які долучені судом до матеріалів справи.

Розглянувши надану суду заяву і додані до заяви документи, матеріали справи, вислухавши пояснення представника боржника, суд встановив, що голова ліквідаційної комісії звернувся до суду з заявою про визнання боржника товариства з обмеженою відповідальністю "Востокстройресурс" банкрутом на підставі наступного.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Востокстройресурс", код 39415142, зареєстровано як юридична особа 29.04.2014 року за № 14801020000063892, адреса: 62300, Харківська область, Дергачівський район, м. Дергачі, вул. Ворошилова, 12, приміщення 1-13.

У відповідності до ч.3 ст. 105 ЦК України загальними зборами учасників ТОВ "Востокстройресурс" було прийнято рішення про припинення товариства (протокол № 2111 від 21.11.2016 року), призначено ліквідаційну комісію, визначено порядок припинення боржника, встановлено двохмісячний строк для пред`явлення претензій кредиторів з моменту оприлюднення рішення щодо припинення товариства.

На виконання вимог Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" державному реєстратору було передано опис документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційних дій "Внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи". Державним реєстратором було внесено відповідні відомості про прийняття рішення про ліквідацію підприємства та призначення ліквідаційної комісії в ЄДР.

Відповідно до матеріалів справи, повідомлення про припинення діяльності підприємства шляхом ліквідації було опубліковано на веб-сайті Міністерства юстиції України, що підтверджується відповідною роздруківкою за період з 22.11.2016 року по 23.11.2016 року.

Також, на виконання порядку проведення ліквідаційної процедури, 25.11.2016 року головою ліквідаційної комісії було подано повідомлення до Слобожанської ОДПІ ГУ ДФС у Харківській області про припинення платника податків - ТОВ "Востокстройресурс" за формою 8-ОПП.

У встановлений строк головою ліквідаційної комісії було отримано заяву з грошовими вимогами від ТОВ "Шаль Груп" на загальну суму 148900,00 грн. Зазначена сума кредиторської заборгованості була підтверджена належними доказами, розглянута та визнана головою ліквідаційної комісії.

Будь - яких інших вимог від кредиторів на адресу голови ліквідаційної комісії не надходило.

З метою виявлення всіх майнових активів підприємства головою ліквідаційною комісією було направлено запити до Державної авіаційної служби, Державної фіскальної служби України. Відповідно до отриманих відповідей, будь-якого майна головою ліквідаційною комісії товариства виявлено не було.

Крім того, згідно довідки МВС України з мережі Інтернет, інформація про зареєстровані авто за ТОВ "Востокстройресурс" відсутня.

Також, відповідно до інформаційної довідки з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру іпотек, єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта ТОВ "Востокстройресурс", наявної у інформації у реєстрі прав власності на нерухоме майно, відомості про наявність у підприємства нерухомого майна відсутні.

Відповідно до ч.4 ст. 111 ЦК України голова ліквідаційної комісії видав наказ № 3112 від 31.12.2016 року про проведення інвентаризації майна товариства "Востокстройресурс". В результаті проведеної інвентаризації було складено інвентаризаційні описи та акти. Під час проведення інвентаризації майна товариства було з`ясовано, що основних засобів, нематеріальних активів, товарно - матеріальних цінностей, об`єктів права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів, грошових коштів у касі товариства та на рахунках банківських установ та будь-яких інших активів у товариства не має.

За даним обліку заборгованість по заробітній платі відсутня, що підтверджується довідкою Дергачівського районного центру зайнятості від 09.12.2016 року №16.

Окрім того, аудиторською фірмою "Аудіт-колос" був проведений аналіз фінансового стану "Востокстройресурс". Відповідно до звіту аудиторської фірми, аналіз балансів, складених станом на 31.12.2014 року, на 31.12.2015 року, на 31.12.2016 року фінансовий стан товариства характеризується ознаками надкритичної неплатоспроможності. Ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства чи приховування банкрутства з боку керівництва або іншої сторони не виявлено. А отже задоволення визнаних вимог кредиторів кредиторів можливе лише шляхом застосування ліквідаційної процедури.

Після закінчення всіх необхідних ліквідаційних заходів у відповідності до ч.8 ст.111 ЦК України головою ліквідаційної комісії був складений проміжний ліквідаційний баланс. За даними проміжного ліквідаційного балансу станом на 02.02.2017 року, який затверджений загальними зборами товариства 06.02.2017 року, розмір активів боржника становить 0 тис. грн., при цьому загальна кредиторська заборгованість складає 148,9 тис. грн.

На виконання вимог ч.3 ст. 110 ЦК України та ч.5 ст.11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", головою ліквідаційної комісії було прийняте рішення звернутись до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство ТОВ "Востокстройресурс".

Враховуючи викладене суд вважає, що товариство з обмеженою відповідальністю "Востокстройресурс" виконало вимоги цивільного та господарського законодавства, щодо ліквідації юридичної особи.

Таким чином, враховуючи, що вартості майна боржника недостатньо для задоволення вимог кредиторів, суд вважає за необхідне визнати боржника банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру.

Згідно з положеннями ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого.

Призначення голови ліквідаційної комісії ліквідатором боржника, що ліквідується власником, здійснюється господарським судом у виняткових випадках (в залежності від конкретних обставин справи), оскільки голова ліквідаційної комісії (ліквідатор) підпадає під ознаки заінтересованої особи стосовно боржника і відповідно до частини шостої статті 95 Закону несе солідарну відповідальність за незадоволення вимог кредиторів.

Матеріали даної справи свідчать, що активи у підприємства відсутні, підприємство не веде підприємницької діяльності, що робить неможливим погашення заборгованості перед кредиторами, боржник є дійсно неплатоспроможним, що свідчить про скрутний фінансовий стан боржника і неможливість сплачувати послуги арбітражного керуючого, тому суд дійшов висновку, що зазначені обставини підпадають під ознаки виключності у питанні призначення ліквідатором у справі голови ліквідаційної комісії боржника, у зв'язку з чим, суд вважає за необхідне призначити ліквідатором боржника голову ліквідаційної комісії ОСОБА_3.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 37-48, 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , ст.86 Господарського процесуального кодексу України, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Визнати товариство з обмеженою відповідальністю "Востокстройресурс", код 39415142, зареєстровано як юридична особа 29.04.2014 року за № 14801020000063892, адреса: 62300, Харківська область, Дергачівський район, м. Дергачі, вул. Ворошилова, 12, приміщення 1-13 - банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру.

2. Призначити ліквідатором товариства з обмеженою відповідальністю "Востокстройресурс" голову ліквідаційної комісії - ОСОБА_3 - (паспорт серія ММ № 646279, виданий Московським РВ ХМУ УМВС України в Харківській області 31.10.2000 року, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, адреса : АДРЕСА_1)

3. Оприлюднити на офіційному веб - сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, текст якого додається.

4. З дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури господарська діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу за виключенням укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу в процедурі ліквідації тощо, строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута вважається таким, що настав, у банкрута не виникає жодних додаткових зобов'язань (у тому числі зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів)), крім витрат, безпосередньо пов'язаних із здійсненням ліквідаційної процедури, припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута, відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю, продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Законом, скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається. Кредитори мають право заявити свої вимоги до боржника, який ліквідується, у місячний строк з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом, на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає. Особи, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними кредиторами, а їх вимоги погашаються в шосту чергу.

5. Зобов'язати ліквідатора представити суду реєстр грошових вимог кредиторів, повідомлення про результати розгляду вимог кредиторів банкрута, надавати суду щомісячно звіти про хід ліквідаційної процедури, в строк до 13.03.2018 року виконати ліквідаційну процедуру, надати суду звіт про виконану роботу, всі докази, що свідчать про виконання ліквідаційної процедури, у тому числі акти інвентаризації майна, акти оцінки майна, звіт про виплачені кредиторам кошти, договори купівлі-продажу майна банкрута, довідки установ банку про закриття рахунків банкрута, довідку з архіву про прийняття документів, які підлягають довгостроковому зберіганню, довідку про знищення печаток і штампів банкрута, оригінали установчих документів і свідоцтва про державну реєстрацію, ліквідаційний баланс, докази, що свідчать про стягнення дебіторської заборгованості, або докази що свідчать про неможливість стягнення дебіторської заборгованості, інші документи, що свідчать про виконану ліквідатором роботу по ліквідації банкрута.

6. Постанову суду надіслати банкруту, ліквідатору, державному органу з питань банкрутства, державному реєстратору, Відділу державної виконавчої служби Дергачівського районного управління юстиції Харківської області, арбітражному керуючому ОСОБА_2, Слобожанській ОДПІ ГУ ДФС у Харківській області.

Суддя ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення13.03.2017
Оприлюднено22.03.2017
Номер документу65382654
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/493/17

Постанова від 16.05.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 20.04.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Постанова від 13.03.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 27.02.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 13.02.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні