Рішення
від 20.03.2017 по справі 243/1064/17
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єд. унік. № 243/1064/17

Провадження № 2/243/1023/2017

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

20 березня 2017 року м. Слов'янськ

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючий суддя Мінаєв І.М.,

при секретарі судового засідання Кабановій О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судового засідання Слов'янського міськрайонного суду Донецької області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Державного підприємства Український науково-дослідний інститут металургійного машинобудування УкрНДІметалургмаш про стягнення компенсації втрати частини заробітної плати у зв'язку з порушенням термінів її виплати, -

ВСТАНОВИВ:

До Слов'янського міськрайонного суду Донецької області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ДП УкрНДІметалургмаш про стягнення компенсації втрати частини заробітної плати у зв'язку з порушенням термінів її виплати . В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач ОСОБА_1 послався на те, що він працював у відповідача в період з 01.02.1976 року по 10.09.2010 року. З 2010 року працівникам почали нерегулярно виплачувати заробітну плату.

На підставі рішення Слов'янського міськрайонного суду від 22.03.2011 року стягнуто з відповідача на користь ОСОБА_1 заборгованість по заробітній платі у сумі 10122,56 грн.

В березні 2016 року йому було виплачено заборгованість по заробітній платі за рішенням Слов'янського міськрайонного суду від 22.03.2011 року у розмірі 10122,56 грн. грн.

Відповідно до розрахунку, поданому ОСОБА_1, він просить стягнути з відповідача компенсацію втрати частини грошових доходів у зв'язку з порушенням термінів виплати за рішенням Слов'янського міськрайонного суду від 22.03.2011 року з 01.03.2010 року по 01.03.2016 року складає 9934,44 грн.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 не з'явився, надав суду заяву з проханням розглядати справу без його участі, позовні вимоги підтримав, просив їх задовольнити, не заперечував проти розгляду справи в заочному порядку у разі наявності на це підстав.

Представник відповідача - ДП УкрНДІметалургмаш в судове засідання не з'явився. Заяв про розгляд справи у відсутності представника відповідача суду не надав. Заяви про відкладення розгляду справ також відсутні.

Відповідно до ст. 224 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений і від якого не надійшло заяви про розгляд справи за його відсутності, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Відповідно до ст. 3 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Стаття 10 ЦПК України передбачає, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості.

Суд на підставі ст. ст. 10, 11, 60 ЦПК України розглядає справу у межах заявлених позовних вимог та на підставі доказів, наданих сторонами.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду спору по суті, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлені такі фактичні обставини та відповідні до них правовідносини.

Відповідно до ст. 61 ЦПК України, обставини, встановлені судовим рішенням у цивільній, господарській або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Як вбачається із матеріалів справи, відповідно до заочного рішення Слов'янського міськрайонного суду від 22.03.2011 року, позивач ОСОБА_1 перебував у трудових відносинах з ДП УкрНДІметалургмаш в період часу з 01.02.1976 року по 13.09.2010 року.

На підставі заочного рішення Слов'янського міськрайонного суду від 22.03.2011 року стягнуто з відповідача на користь ОСОБА_1 заборгованість по заробітній платі у сумі 10122,56 грн.

З виписки по картковому рахунку ОСОБА_1, відкритому у Ощадбанку від 15.03.2017 року вбачається, що 12.03.2016 року на картковий рахунок позивача від ДП УкрНДІметалургмаш було нараховано суму 10024,87 грн.

У частині першій статті 1 Закону України від 24 березня 1995 року № 108/95ВР Про оплату праці встановлено, що заробітна плата це винагорода, обчислена, як правило у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану роботу.

Згідно зі статтею 2 Закону України Про оплату праці № 108/95, структура заробітної плати складається з основної, додаткової та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, до яких належать виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік, премії за спеціальними системами і положеннями, компенсаційні та інші грошові і матеріальні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства, або які провадяться понад встановлені зазначеними актами норми.

У відповідності до ч. 1 ст. 94 КЗпП України, заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Згідно зі ст. 115 КЗпП України заробітна плата повинна виплачуватися робітнику регулярно у робочі дні у строки, встановлені колективною угодою, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів.

Частиною першої ст. 47 КЗпП України визначено, що власник або уповноважений ним орган зобов'язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені у ст. 116 КЗпП України.

Згідно з вимогами ч.1 ст.116 КЗпП України, при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник у день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

Положенням статті 34 Закону України Про оплату праці передбачено компенсацію працівникам втрати частини заробітної плати у зв'язку із порушенням строків її виплати, що провадиться відповідно до індексу зростання цін на споживчі товари і тарифів на послуги у порядку, встановленому чинним законодавством. Згідно зі статтями 1, 2 Закону України Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати від 19 жовтня 2000 року підприємства, установи і організації всіх форм власності та господарювання здійснюють компенсацію громадянам втрати частини доходів у випадку порушення встановлених строків їх виплати, у тому числі з вини власника або уповноваженого ним органу (особи), а саме у разі затримки на один і більше календарних місяців виплати нарахованих громадянам грошових доходів: пенсії, соціальних виплат, стипендії, заробітної плати (грошового забезпечення тощо).

Відповідно до ст. 4 Закону України Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати виплата громадянам суми компенсації провадиться у тому ж місяці, у якому здійснюється виплата заборгованості за відповідний місяць. Стаття 7 вищевказаного Закону передбачає, що відмова власника або уповноваженого ним органу (особи) від виплати компенсації може бути оскаржена громадянином у судовому порядку.

Відповідно до п. 22 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 24 грудня 1999 р. № 13 Про практику застосування судами законодавства про оплату праці , у справах, пов'язаних із вирішенням спорів про індексацію заробітної плати або компенсацію працівникам втрати її частини у зв'язку із затримкою її виплати, суди мають враховувати, що компенсація втрати частини заробітної плати провадиться згідно зі ст. 34 Закону і Положенням про порядок компенсації працівникам втрати частини заробітної плати у зв'язку з порушенням термінів її виплати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів.

України від 20 грудня 1997 р. № 1427 (1427-97-п) (зі змінами, внесеними постановою від 23 квітня 1999 р. N 692 (692-99-п), підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності й господарювання своїм працівникам у будь-якому разі затримки виплати нарахованої заробітної плати (проіндексованої за наявності необхідних для цього умов) на один і більше календарних місяців, незалежно від того, чи була в цьому вина роботодавця, якщо в цей час індекс цін на споживчі товари і тарифів на послуги зріс більше ніж на один відсоток.

Судом встановлено, що під час роботи позивача у ДП УкрНДІметалургмаш утворилась заборгованість по заробітній платі в сумі 10122,56 грн., позивач працював у ДП УкрНДІметалургмаш до 13.09.2010 року, після чого був звільнений, однак під час звільнення всі належні від підприємства виплати відповідачем проведені не були, заборгованість по заробітній платі була виплачена відповідачем на користь позивача лише 12.03.2016 року. Отже, в даному випадку позивач має право на отримання від ДП УкрНДІметалургмаш компенсації втрати частини заробітної плати у зв'язку з порушенням термінів її виплати за період з 01.03.2010 року по 01.03.2016 року.

З огляду на вищенаведене суд вважає заявлені позивачем вимоги до ДП УкрНДІметалургмаш про стягнення компенсації втрати частини заробітної плати у зв'язку з порушенням термінів її виплати такими, що підлягають задоволенню, з відповідача на користь позивача слід стягнути суму компенсації в розмірі 9934,44 грн.

На підставі ч. 3 ст. 88 ЦПК України, з відповідача ДП УкрНДІметалургмаш на користь держави підлягає стягненню сума судового збору в розмірі 640 грн.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 10, 11, 88, 209, 212, 214-215 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Державного підприємства Український науково-дослідний інститут металургійного машинобудування УкрНДІметалургмаш про стягнення компенсації втрати частини втрати частини заробітної плати у зв'язку з порушенням термінів її виплати - задовольнити.

Стягнути з державного підприємства Український науково-дослідний інститут металургійного машинобудування УкрНДІметалургмаш , код ЗКПО № 04601736, р/р № 26002301660023 у філії відділення ПІБ м. Слов'янська, МФО № 334561, на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, РНОКПП: НОМЕР_1, компенсацію втрати частини заробітної плати у зв'язку з порушенням термінів її виплати у розмірі 9934,44 грн . (дев'ять тисяч дев'ятсот тридцять чотири грн. 44 коп.).

Стягнути з державного підприємства Український науково-дослідний інститут металургійного машинобудування УкрНДІметалургмаш , код ЗКПО № 04601736, на користь держави судовий збір у розмірі 640 грн. (шістсот сорок грн. 00 коп.).

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення складено та підписано у нарадчій кімнаті у єдиному екземплярі.

Суддя

Слов'янського міськрайонного суду / ОСОБА_2

Дата ухвалення рішення20.03.2017
Оприлюднено24.03.2017
Номер документу65431119
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —243/1064/17

Ухвала від 20.03.2017

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Мінаєв І. М.

Рішення від 20.03.2017

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Мінаєв І. М.

Ухвала від 28.02.2017

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Мінаєв І. М.

Ухвала від 15.02.2017

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Мінаєв І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні