Постанова
від 16.03.2017 по справі 923/1091/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м.Херсон, вул. Театральна, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 березня 2017 року Справа № 923/1091/16

Господарський суд Херсонської області у складі судді Сулімовської М.Б., при секретарі Мальцевій О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за заявою: ОСОБА_1 ОДПІ Головного управління ДФС у Херсонській області

до боржника: ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Ріо-Грандес", м.Херсон

про банкрутство

за участю представників сторін:

від кредитора: не з'явився,

від боржника: не з'явився

розпорядник майна: арбітражний керуючий ОСОБА_3 (посвідчення № 865 від 24.04.2013р.).

в с т а н о в и в:

Кредитор ОСОБА_1 об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Херсонській області звернувся до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство боржника ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Ріо-Грандес", м.Херсон на підставі ст.ст.10-12 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", мотивуючи свої вимоги неспроможністю боржника задовольнити протягом більше трьох місяців вимоги кредитора, безспірний розмір яких сукупно становить більше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати.

Ухвалою господарського суду від 01.12.2016р. порушено провадження у справі про банкрутство ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Ріо-Грандес", м.Херсон, визнано безспірні вимоги ініціюючого кредитора; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, введено процедуру розпорядження майном боржника, призначено розпорядником майна ТОВ "Ріо-Грандес" арбітражного керуючого ОСОБА_3, вирішено інші процедурні питання.

Оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Ріо-Грандес", м.Херсон оприлюднено на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України 02.12.2016р.

Ухвалою від 24.02.2017р. затверджено реєстр вимог кредиторів; призначено проведення зборів кредиторів та комітету кредиторів на 10.03.2017р.; зобов'язано розпорядника майна протягом 10 днів письмово повідомити кредиторів згідно з реєстром вимог кредиторів та боржника про місце і час проведення зборів кредиторів та організувати їх проведення, надати суду протокол зборів кредиторів боржника, на яких обрано комітет кредиторів боржника, а також протокол засідання комітету кредиторів, на якому вирішено питання про відкриття ліквідаційної процедури або процедури санації боржника, призначення ліквідатора або керуючого санацією боржника, аналіз фінансового становища боржника; призначено підсумкове засідання суду на 16.03.2017р.

10.03.2017р. на виконання вимог господарського суду розпорядником майна арбітражним керуючим ОСОБА_3 подано звіт про проведену роботу в процедурі розпорядження майном ТОВ "Ріо-Грандес", протокол зборів кредиторів, заяву про участь у справі про банкрутство, звіт про нарахування та виплату грошової винагороди розпорядника майна.

Також 10.03.2017р. від голови комітету кредиторів надійшло клопотання про визнання божника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого ОСОБА_3 з відповідним протокольним рішенням комітету кредиторів від 10.03.2017р.

В судове засідання розпорядник майна з'явився.

Кредитор та боржник, належним чином повідомлені про дату і місце проведення судового засідання, явку уповноваженого представника в судове засідання не забезпечили, про причини неявки суд не повідомили.

В судовому засіданні розпорядником майна повідомлено, що на виконання вимог ухвали суду від 24.02.2017р. ним організовано проведення зборів кредиторів та утворено комітет кредиторів. На засіданні комітету кредиторів 10.03.2017р. прийнято рішення звернутися до господарського суду з клопотанням про визнання боржника ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Ріо-Грандес" банкрутом та призначення ліквідатором арбітражного керуючого ОСОБА_3

Крім цього, розпорядником майна підтримано звіт про нарахування та виплату грошової винагороди розпорядника майна ТОВ "Ріо-Грандес" та клопотання про його затвердження.

Заслухавши розпорядника майна, розглянувши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає клопотання комітету кредиторів таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

За приписами ст.26 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" під час проведення процедур банкрутства інтереси всіх кредиторів представляє комітет кредиторів, утворений відповідно до цього Закону.

Комітетом кредиторів на засіданні комітету 10.03.2017р. заслухано звіт розпорядника майна про хід проведення процедури розпорядження майном боржника, інформацію щодо майнового стану товариства, розглянуто питання подальшої процедури банкрутства боржника та прийнято рішення про визнання боржника банкрутом, відкриття процедури ліквідації та погоджено кандидатуру арбітражного керуючого ОСОБА_3 на призначення ліквідатором боржника.

10.03.2017р. від голови комітету кредиторів до суду надійшло клопотання про визнання божника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого ОСОБА_3

Як слідує з матеріалів справи, розпорядником майна було проведено Аналіз фінансово-господарської діяльності ТОВ "Ріо-Грандес" щодо виявлення ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства.

В рамках встановлення фінансово-майнового стану ТОВ "Ріо-Грандес", отримано відповіді від органів та установ, які здійснюють реєстрацію речових прав на майно та майнові права, відповідно до яких будь-які майнові активи за боржником не зареєстровано.

Обстеженням, проведеним за юридичною адресою ТОВ "Ріо-Грандес", встановлено, що боржник господарську діяльність не здійснює.

Так, за наслідками проведення процедури розпорядження майном боржника встановлено, що актив боржника складає - 0,00 грн., в той час як пасив (кредиторська заборгованість) складає - 1802194,76 грн.

Поточна платоспроможність ТОВ "Ріо-Грандес" має від'ємний результат, що свідчить про неплатоспроможність товариства, тобто неспроможність суб'єкта підприємницької діяльності виконати після настання встановленого строку грошові зобов'язання перед кредиторами не інакше, як через відновлення його платоспроможності.

Аналіз рівню забезпечення виконання зобов'язань ТОВ "Ріо-Грандес" перед кредиторами дозволяє стверджувати, що товариство не в змозі задовольнити вимоги кредиторів в повному обсязі, як за рахунок діяльності, так і за рахунок власних активів, тому відновлення платоспроможності ТОВ "Ріо-Грандес" не є можливим.

Таким чином, вбачаються ознаки фактичного припинення підприємницької діяльності боржника та неможливість відновлення його платоспроможності й задоволення визнаних господарським судом вимог кредиторів не інакше, як через застосування ліквідаційної процедури, що є підставою для визнання ТОВ "Ріо-Грандес" банкрутом.

За приписами статті 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" банкрутство - визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність за допомогою процедур санації та мирової угоди і погасити встановлені у порядку, визначеному цим Законом, грошові вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

В силу п.8 ст.26 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" виключно до компетенції комітету кредиторів відноситься звернення до господарського суду з клопотанням про відкриття процедури санації, визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури у випадках, передбачених цим Законом, та про призначення нового арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора).

Згідно ст.37 Закону у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Відповідно наведеної норми Закону банкрут - боржник, неспроможність якого виконати свої грошові зобов'язання встановлена господарським судом.

Під ліквідацією розуміється припинення суб'єкта підприємницької діяльності, визнаного господарським судом банкрутом, з метою здійснення заходів щодо задоволення в порядку цього Закону вимог кредиторів шляхом продажу його майна.

Доказів на спростування своєї неплатоспроможності боржником не надано.

Вище наведені обставини свідчать про відсутність господарської діяльності боржника, наявність непогашених, визнаних судом грошових вимог кредитора, що підтверджує неспроможність боржника задовольнити вимоги кредиторів, які визнані судом і включені до реєстру вимог кредиторів, не інакше, як через застосування по відношенню до боржника ліквідаційної процедури.

Суд також враховує, що станом на день розгляду справи пропозицій від інвесторів щодо можливості відновлення платоспроможності боржника не надходило, клопотання щодо укладення мирової угоди комітетом кредиторів не подано.

З огляду на викладене, враховуючи відсутність інших пропозицій по судовим процедурам банкрутства, суд вважає за необхідне подане комітетом кредиторів клопотання задовольнити та визнати боржника банкрутом і відкрити щодо нього ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців, оскільки погашення вимог кредиторів, включених до реєстру вимог кредиторів, можливо не інакше, як через застосування по відношенню до боржника ліквідаційної процедури.

Відповідно до статті 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у постанові про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури господарський суд призначає ліквідатора банкрута з урахуванням вимог, установлених цим Законом, з числа арбітражних керуючих, якщо інше не передбачено цим Законом.

Згідно положень ст.114 Закону кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень керуючого санацією або ліквідатора визначається судом за клопотанням комітету кредиторів.

У зв'язку з необхідністю проведення ліквідаційної процедури з дотриманням вимог чинного законодавства комітет кредиторів звернувся до суду з клопотанням про призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого ОСОБА_3 (Свідоцтво №865 від 24.04.2013р.).

Суд задовольняє клопотання комітету кредиторів та призначає ліквідатором ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Ріо-Грандес" арбітражного керуючого ОСОБА_3, який виконував повноваження розпорядника майна боржника в даній справі, що не протирічить приписам статті 4 Закону, відповідно до якої одна і та ж особа може здійснювати повноваження арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) на всіх стадіях провадження у справі про банкрутство відповідно до вимог цього Закону, та, відповідно до поданої заяви, не має обмежень, встановлених ст.114 Закону.

Відповідно до статей 38 та 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури господарська діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу за виключенням укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу в процедурі ліквідації тощо; строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута вважається таким, що настав; у банкрута не виникає жодних додаткових зобов'язань (у тому числі зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів)), крім витрат, безпосередньо пов'язаних із здійсненням ліквідаційної процедури; припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута; відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю; продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Законом; скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається; вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури протягом двох місяців з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає. Кредитори, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними, а їх вимоги погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі; виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснюється у випадках і порядку, передбачених розділом ІІ Закону (Ліквідаційна процедура); припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та, розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, керівник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрутством підприємства, а також припиняються повноваження власника (власників) майна банкрута; повноваження керівника (органів управління) банкрута з дня свого призначення виконує ліквідатор.

З метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, в порядку, визначеному Положенням про порядок офіційного оприлюднення відомостей про справу про банкрутство, затвердженому постановою Пленуму Вищого господарського суду України від 17.12.2013р. №16, суд здійснює офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Ріо-Грандес" банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.

Що стосується звіту розпорядника майна про нарахування та виплату грошової винагороди та клопотання про його затвердження, суд зазначає наступне.

Згідно поданого звіту грошова винагорода розпорядником майна нарахована у розмірі двох мінімальних заробітних плат, що за період з 01.12.2016р. по 15.03.2017р. склало 19096 грн. 77 коп.

Відповідно до ч.2 ст.115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна визначається в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень або в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до порушення провадження у справі про банкрутство, якщо такий розмір перевищує дві мінімальні заробітні плати. Розмір грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна не може перевищувати п'яти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень.

Право вимоги грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень розпорядника майна боржника.

Сплата грошової винагороди арбітражному керуючому (розпоряднику майна) здійснюється шляхом її авансування заявником (кредитором або боржником) у розмірі, зазначеному у цій частині. Сума авансового платежу вноситься на депозитний рахунок нотаріуса та виплачується арбітражному керуючому (розпоряднику майна) за кожний місяць виконання ним повноважень розпорядника майна.

Суд звертає увагу, що відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" визначення джерела оплати послуг розпорядника майна не ставиться в залежність від майнового стану ініціюючого кредитора у справі про банкрутство, правового статусу кредитора (особа заснована на приватній чи державній формі власності, державний орган, громадська організація тощо) та від джерел фінансування того чи іншого кредитора.

Відповідної правової позиції дотримується Вищий господарський суд України у постанові від 09.06.2015 р. у справі №904/2911/14.

Відповідно до ч.7 ст.115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", розпорядник майна звітує про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування його витрат на першому засіданні комітету кредиторів, а також за результатами процедури розпорядження майном боржника.

Розглянувши клопотання розпорядника майна, враховуючи погодження даного питання на засіданні комітету кредиторів 10.03.2017р., суд вважає за можливе задовольнити клопотання розпорядника майна ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Ріо-Грандес", затвердити звіт розпорядника майна про нарахування і виплату грошової винагороди у розмірі 19096 грн. 77 коп. за період з 01.12.2016р. по 15.03.2017р.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 22, 26, 36, 37, 38, 40, 98, 114, 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", господарський суд, -

п о с т а н о в и в:

1. Припинити процедуру розпорядження майном ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Ріо-Грандес" (код ЄДРПОУ 38256561, 73000, АДРЕСА_1).

2. Визнати ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Ріо-Грандес" (код ЄДРПОУ 38256561, 73000, АДРЕСА_1) банкрутом.

3. Відкрити ліквідаційну процедуру ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Ріо-Грандес" (код ЄДРПОУ 38256561, 73000, АДРЕСА_1) строком на 12 місяців.

4. Припинити повноваження розпорядника майна ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Ріо-Грандес" арбітражного керуючого ОСОБА_3 (Свідоцтво №865 від 24.04.2013р.).

5. Призначити ліквідатором банкрута ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Ріо-Грандес" (код ЄДРПОУ 38256561, 73000, АДРЕСА_1) арбітражного керуючого ОСОБА_3 (Свідоцтво №865 від 24.04.2013р., адреса 73003, м.Херсон, Головпоштамт, а/с 289).

6. Ліквідатору здійснити ліквідаційну процедуру банкрута і забезпечити виконання вимог, передбачених ст.ст.41-48 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

7. Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання банкрутом ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Ріо-Грандес" (код ЄДРПОУ 38256561, 73000, АДРЕСА_1), текст якого додається.

8. Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном.

9. Строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута вважати таким, що настав.

10. Припинити з 16.03.2017р. нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута.

11. Скасувати арешт, накладений на майно боржника чи інші обмеження щодо розпорядження майном боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

12. Вимоги та зобов'язання боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури протягом двох місяців з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

13. Виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснювати у випадках і порядку, передбаченому розділом ІІІ (Ліквідаційна процедура) Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

14. Ліквідатору арбітражному керуючому ОСОБА_3 по готовності надати суду документально підтверджений звіт про виконану в ході ліквідаційної процедури роботу.

15. Затвердити звіт розпорядника майна ТОВ "Ріо-Грандес" арбітражного керуючого ОСОБА_3 про нарахування і виплату грошової винагороди за виконання обов'язків розпорядника майна за період з 01.12.20169р. по 15.03.2017р. у розмірі 19096 грн. 77 коп.

16. Постанову надіслати - кредитору, боржнику, ліквідатору арбітражному керуючому ОСОБА_3, Державному реєстратору, Головному управлінню статистики у Херсонській області, ВДВС Суворовського РУЮ у м.Херсоні, Державному органу з питань банкрутства.

Повний текст постанови складено і підписано 20.03.2017р.

Суддя М.Б. Сулімовська

Дата ухвалення рішення16.03.2017
Оприлюднено24.03.2017
Номер документу65438289
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/1091/16

Ухвала від 27.09.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 28.09.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 27.09.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 28.09.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 08.09.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 08.09.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Постанова від 16.03.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 24.02.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 16.02.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 09.02.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні