Ухвала
від 22.03.2017 по справі 521/3711/17
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 521/3711/17

Номер провадження:1-кс/521/1280/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22.03.2017 року м. Одеса

Слідчий суддя Малиновського районного суду м. Одеси Журик С.В.., при секретарі Рижих В.В.., за участю прокурора Крещенко В.В., захисника - адвоката ОСОБА_1, слідчого Мандрика І.В., підозрюваної ОСОБА_2, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі клопотання прокурора відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 про застосування запобіжного заходу у вигляді застави у відношенні: ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженки ІНФОРМАЦІЯ_2, гр. України, не одруженої, не судимої, зареєстрованої та мешкаючої в АДРЕСА_1, маючу на утримані неповнолітню дитину ІНФОРМАЦІЯ_3,

підозрюваної у скоєні злочинів передбачених ст. ст. 27 ч. 5, 212 ч.3 КК України,

В С Т А Н О В И В:

З клопотання слідчого вбачається, що 11.03.2011 Комінтернівською районною державною адміністрацією Одеської області за №15381020000016027 зареєстрований статут ТОВ БК Дорлідер (ЄДРПОУ 37468590). Засновником ТОВ БК Дорлідер є ОСОБА_4.

14.03.2011 ТОВ БК Дорлідер взято на податковий облік в Комінтернівську ОДПІ ГУ ДФС в Одеській області. 01.12.2012 Комінтернівською ОДПІ ГУ ДФС в Одеській області ТОВ БК Дорлідер видано свідоцтво № 200011491 про реєстрацію платника податку на додану вартість. ТОВ БК Дорлідер перебуває на загальній системі оподаткування та являється платником податку на додану вартість, податку на прибуток, а також інших обов'язкових податків і зборів.

Основним видом діяльності ТОВ БК Дорлідер згідно реєстраційних даних є будівництво доріг і автострад.

01.07.2013 на підставі протоколу № 17 загальних зборів ТОВ БК Дорлідер , директором підприємства призначено ОСОБА_5 Серьожаєвича. До виконання обов'язків ОСОБА_5 приступив на підставі наказу № 5-К від 01.07.2013. Посада головного бухгалтера згідно штатного розпису на ТОВ БК Дорлідер не передбачена.

Діяльність ОСОБА_5, як директора ТОВ БК Дорлідер , регулюється Статутом підприємства, Законом України №1576-ХІ від 19.09.1991 Про господарські товариства , Законом України №996-ХІV від 16.07.1999 Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні .

Так, згідно ст. 62 Закону України Про господарські товариства виконавчим органом товариства з обмеженою відповідальністю являється директор, який вирішує усі питання діяльності товариства, за винятком тих, що належать до виключної компетенції загальних зборів учасників.

Згідно п. 3 ст. 8 Закону України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну але не менше трьох років, несе посадова особа, яка здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів.

Згідно п. 6 ст. 8 Закону України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні керівник підприємства зобов'язаний створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити неухильне виконання всіма підрозділами, службами та працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів.

Крім цього, згідно п. 4 ст. 8 Закону України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні , у разі відсутності на підприємстві бухгалтера, самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання звітності може здійснюватись безпосередньо керівником підприємства. У такому випадку бухгалтерська та податкова звітність підписується керівником підприємства.

Разом з тим встановлено, що фактично фінансово-господарською діяльністю

ТОВ БК Дорлідер , у тому числі діями директора підприємства ОСОБА_5 та інших працівників, керує мешканець м. Одеси ОСОБА_6.

Так, ОСОБА_6 повністю контролює та організовує господарську діяльність, пов'язану з будівництвом та ремонтом доріг, закупівлею матеріалів та обладнання для виконання робіт, веденням бухгалтерського обліку підконтрольних підприємств. Крім цього, ОСОБА_6 здійснює контроль за рухом коштів по розрахунковим рахункам підконтрольних підприємств та використовує грошові кошти, які надходять на розрахункові рахунки на власний розсуд.

В ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_6 веде переговори з замовниками робіт, зокрема з службовими особами Служби автомобільних доріг в Одеській області, Служби автомобільних доріг у Миколаївській області, Управління дорожнього господарства Одеської міської ради в ході яких домовляється про участь підприємств у конкурсних торгах, а також з службовими особами органів Державної казначейської служби України, з питань прискорення оплати виконаних робіт. Також, ОСОБА_6 веде переговори з службовими особами інших суб'єктів господарювання щодо спільної участі у конкурсних торгах, з метою створення умов непрозорості та відсутності конкуренції при проведенні процедури конкурсних закупівель.

Так, ОСОБА_5, усвідомлюючи протиправність своїх дій, за вказівкою ОСОБА_6 підписує фінансово-господарські документи, представляє інтереси підприємства у різних державних установах, організаціях, фінансових установах, банках, правоохоронних органах, здійснює зняття готівки з розрахункових рахунків та контроль за виконанням робіт з ремонту та експлуатаційного утримання автомобільних доріг.

Окрім того, у невстановлений слідством час, ОСОБА_6, з метою ведення бухгалтерського та податкового обліку ТОВ БК Дорлідер доручив своїй знайомій ОСОБА_2 ведення бухгалтерського та податкового обліків підприємства, у тому числі складання первинних бухгалтерських документів, податкової, фінансової звітності ТОВ БК Дорлідер та подавати її до Комінтернівської ОДПІ ГУ ДФС в Одеській області.

Також, ОСОБА_2 за вказівкою ОСОБА_6 мала доступ до системи Банк-клієнт ТОВ БК Дорлідер , із використанням якої здійснювала перерахування грошових коштів в адресу підприємств-контрагентів.

Протягом 2014-2015 років, ОСОБА_5, як директор ТОВ БК Дорлідер , діючи за вказівкою ОСОБА_6, уклав та підписав ряд договорів із замовниками робіт на здійснення експлуатаційного утримання та поточного ремонту автомобільних доріг на території Одеської, Херсонської, Чернівецької, Вінницької областей.

На виконання умов зазначених договорів у грудні 2014 року на розрахунковий рахунок ТОВ БК Дорлідер № 26008205701, відкритий 26.05.2011 року у ПАТ Марфінбанк (МФО 328168), від замовників, а саме: Андрієво-Іванівської сільської ради Миколаївського району Одеської області, Департаменту капітального будівництва Одеської обласної державної адміністрації, ДП Вінницький облавтодор , Служби автомобільних доріг в Одеській області, Служби автомобільних доріг у Херсонській області, Служби автомобільних доріг у Чернівецькій області, Управління дорожнього господарства Одеської міської ради, Крижанівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області надійшли грошові кошти в рахунок оплати виконаних робіт, у зв'язку з чим у ТОВ БК Дорлідер виникли податкові зобов'язання з податку на додану вартість у сумі 5 861 516 грн.

У березні 2015 року на розрахунковий рахунок ТОВ БК Дорлідер №26008205701, відкритий 26.05.2011 року у ПАТ Марфінбанк (МФО 328168), від замовників, а саме: Служби автомобільних доріг в Одеській області, Служби автомобільних доріг у Херсонській області надійшли грошові кошти в рахунок оплати виконаних робіт, у зв'язку з чим у ТОВ БК Дорлідер виникли податкові зобов'язання з податку на додану вартість у сумі 2 047 466 грн.

У той же час, у м. Одесі (більш точну дату та місце досудовим слідством не встановлено) у ОСОБА_6 виник злочинний намір, спрямований на умисне ухилення від сплати податків із використанням ТОВ БК Дорлідер , шляхом відображення у бухгалтерській та податковій звітності підприємства безтоварних операцій нібито з придбання товарно-матеріальних цінностей у фіктивних суб'єктів господарської діяльності.

На виконання свого злочинного наміру, ОСОБА_6 вступив у злочинну змову з директором ТОВ БК Дорлідер ОСОБА_5 та з ОСОБА_2, яка вела бухгалтерський і податковий облік підприємства, а також іншими невстановленими слідством особами та які повністю розуміли його злочинний намір направлений на умисне ухилення від сплати податків.

Так, у невстановленому слідством місці та у невстановлений час, ОСОБА_6 отримав від невстановлених слідством осіб реквізити фіктивних суб'єктів підприємницької діяльності ПП КНАП (код ЄДРПОУ 37109530) та ТОВ Алендвік (код ЄДРПОУ 39543826), які в подальшому передав ОСОБА_5 та ОСОБА_2, з метою виконання та втілення свого злочинного наміру, направленого на умисне ухилення від сплати податків ТОВ БК Дорлідер в особливо великих розмірах.

ПП КНАП (код ЄДРПОУ 37109530) знаходиться на податковому обліку у Первомайській ОДПІ ГУ ДФС у Луганській області. Засновником та директором підприємства являється ОСОБА_7, який придбав зазначене підприємство на прохання невстановлених осіб, з метою прикриття незаконної діяльності, яка виразилась у незаконному формуванні податкового кредиту по безтоварних операціях. Фактично діяльність ПП КНАП ОСОБА_7 не здійснював, документів по взаємовідносинам з підприємствами - контрагентами не підписував, товарів не поставляв, розрахунковими рахунками не керував, податкову звітність не складав та не підписував і нікому цього не доручав, у тому числі не здійснював жодних господарських операцій з

ТОВ БК Дорлідер .

ТОВ Алендвік (код ЄДРПОУ 39543826) знаходиться на податковому обліку у ДПІ в Оболонському районі ГУ ДФС у м. Києві. Засновником та директором підприємства являється ОСОБА_7, який придбав зазначене підприємство на прохання невстановлених осіб, з метою прикриття незаконної діяльності, що виражається у незаконному формуванні податкового кредиту по безтоварним операціям. Фактично діяльність ТОВ Алендвік ОСОБА_7 не здійснював, документів по взаємовідносинам з підприємствами - контрагентами не підписував, товарів не поставляв, розрахунковими рахунками не керував, податкову звітність не складав та не підписував і нікому цього не доручав, у тому числі не здійснював жодних господарських операцій з

ТОВ БК Дорлідер .

Незаконна діяльність ТОВ Алендвік та ПП КНАП полягала у тому, що невстановлені слідством особи, використовуючи реквізити вказаних підприємств, розрахункові рахунки, та печатки, здійснювали незаконну діяльність, яка полягала в документальному оформленні неіснуючих операцій з продажу товарів (виконання робіт, надання послуг) на адресу підприємств - контрагентів, після чого такі документи передавались замовникам послуг (підприємствам - вигодонабувачам) з метою уникнення від оподаткування, шляхом незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість та завищення валових витрат з податку на прибуток.

Вироком Приморського районного суду м. Одеси від 21.12.2015 року ОСОБА_7 визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України.

В подальшому, реалізуючи свій злочинний план, спрямований на умисне ухилення від сплати податків, ОСОБА_6 надав вказівку ОСОБА_5 та ОСОБА_2, які достовірно знали про відсутність фактичних фінансово-господарських операцій, відобразити в податковій звітності неіснуючі фінансово-господарські операції з купівлі товарно-матеріальних цінностей, у тому числі бітуму дорожнього та щебеню від фіктивних підприємств, а саме ПП КНАП та ТОВ Алендвік .

При цьому, з метою надання зазначеним незаконним операціям законного вигляду, при невстановлених слідством обставинах, ОСОБА_6 отримав та передав ОСОБА_5 та ОСОБА_2, податкові накладні виписані невстановленими особами від імені ПП КНАП та ТОВ Алендвік на адресу ТОВ БК Дорлідер , згідно яких: ПП КНАП у грудні 2014 року нібито поставило на ТОВ БК Дорлідер товарно-матеріальних цінностей на загальну суму 21005424,84 грн., у тому числі ПДВ 3500904,14 грн., ТОВ Алендвік у березні 2015 року нібито поставило на ТОВ БК Дорлідер товарно-матеріальних цінностей на загальну суму 6127495,86 грн., у тому числі ПДВ 1021249,31 грн.

Разом з тим, ТОВ БК Дорлідер жодних грошових коштів на рахунки фіктивних підприємств ТОВ Алендвік та ПП КНАП не перераховувало.

Таким чином, ТОВ Алендвік , ПП КНАП фактично жодні товари не поставляли на ТОВ БК Дорлідер , внаслідок чого такі операції носили безтоварний характер, вчинені без мети настання реальних наслідків та є нікчемними.

В подальшому, ОСОБА_5, діючи умисно, за попередньою змовою та за вказівкою ОСОБА_6, розуміючи, що операції між ТОВ БК Дорлідер з

ПП КНАП та ТОВ Алендвік є безтоварними та спрямованими лише на незаконне формування податкового кредиту та умисне ухилення від сплати податків, за допомогою ОСОБА_2, у період з січня по квітень 2015 року склав та подав до Комінтернівської ОДПІ ГУ ДФС в Одеській області податкові декларації з ПДВ ТОВ БК Дорлідер за грудень 2014 року та березень 2015 року, в які вніс завідомо неправдиві відомості щодо формування податкового кредиту від ПП КНАП та ТОВ Алендвік , зокрема:

- 26.01.2015 року ОСОБА_2 у м. Одесі (більш точне місце досудовим слідством не встановлено) складено податкову декларацію з податку на додану вартість ТОВ БК Дорлідер за грудень 2014 року, у якій до показників колонки Б Дозволений податковий кредит рядка 10.1.1 Підлягають оподаткуванню, придбані за основною та нульовою ставкою включено суму податкового кредиту з ПДВ у розмірі 3 500 904,14 грн., сформованого від ПП КНАП . Дана декларація підписана електронним цифровим підписом директора підприємства ОСОБА_5 та скріплена електронним цифровим відтиском печатки ТОВ БК Дорлідер , та у той же день відправлена до ДПІ у Комінтернівському районі ГУ Міндоходів в Одеській області засобами телекомунікаційного зв'язку з е-mail stojanenko@ukr.net (IP адреса 188.163.68.233). Вказана декларація зареєстрована у системі центрального рівня ДПС України ІС Архів податкової звітності (далі ІС Архів податкової звітності ) 26.01.2015 року о 11 год. 45. хв. 32 сек. за №9079138745. Також 26.01.2015 року ОСОБА_2 складено додаток № 5 Розшифровка податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів до податкової декларації з податку на додану вартість ТОВ БК Дорлідер за грудень 2014 року, у колонці 5 Сума податку на додану вартість. Основна ставка рядка 12 розділу ІІ Податковий кредит якого відображено суму податкового кредиту з ПДВ у розмірі 3 500 904,14 грн., сформованого від ПП КНАП . Даний додаток до декларації підписаний електронним цифровим підписом директора підприємства ОСОБА_5 та скріплена електронним цифровим відтиском печатки ТОВ БК Дорлідер , та у той же день відправлена до ДПІ у Комінтернівському районі ГУ Міндоходів в Одеській області засобами телекомунікаційного зв'язку з е-mail stojanenko@ukr.net (IP адреса 188.163.68.233). Вказаний додаток до декларації зареєстрований у ІС Архів податкової звітності 26.01.2015 року о 11 год. 45. хв. 37 сек. за №9079138757.

- 20.04.2015 року ОСОБА_2 у м. Одесі (більш точне місце досудовим слідством не встановлено) складено податкову декларацію з податку на додану вартість ТОВ БК Дорлідер за березень 2015 року, у якій до показників колонки Б Дозволений податковий кредит рядка 10.1.1 Підлягають оподаткуванню, придбані за основною та нульовою ставкою включено суму податкового кредиту з ПДВ у розмірі 1 021 249,31 грн., сформованого від ТОВ Алендвік . Дана декларація підписана електронним цифровим підписом директора підприємства ОСОБА_5 та скріплена електронним цифровим відтиском печатки ТОВ БК Дорлідер , та у той же день відправлена до ДПІ у Комінтернівському районі ГУ ДФС в Одеській області засобами телекомунікаційного зв'язку з е-mail stojanenko@ukr.net (IP адреса 134.249.143.245). Вказана декларація зареєстрована у ІС Архів податкової звітності ) 20.04.2015 року о

23 год. 44. хв. 21 сек. за № НОМЕР_1. Також 20.04.2015 року ОСОБА_2 складено додаток № 5 Розшифровка податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів до податкової декларації з податку на додану вартість ТОВ БК Дорлідер за березень 2015 року, у колонці 5 Сума податку на додану вартість. Основна ставка рядка 6 розділу ІІ Податковий кредит якого відображено суму податкового кредиту з ПДВ у розмірі 1 021 249,31 грн., сформованого від ТОВ Алендвік . Даний додаток до декларації підписаний електронним цифровим підписом директора підприємства ОСОБА_5 та скріплена електронним цифровим відтиском печатки

ТОВ БК Дорлідер , та у той же день відправлена до ДПІ у Комінтернівському районі ГУ ДФС в Одеській області засобами телекомунікаційного зв'язку з е-mail stojanenko@ukr.net (IP адреса 134.249.143.245). Вказаний додаток до декларації зареєстрований у ІС Архів податкової звітності 20.04.2015 року о 23 год. 44. хв. 27 сек. за №9074249732.

Так, Комінтернівською об'єднаною ДПІ ГУ ДФС в Одеській області складено акт №3/15-17-22-01-24-37468590 від 12.02.2016 про результати документальної позапланової перевірки ТОВ БК Дорлідер з питань правильності нарахування податку на додану вартість по взаємовідносинам з ПП КНАП за грудень 2014 року та ТОВ Алендвік за березень 2015 року. Згідно висновку акту встановлено заниження податку на додану вартість в сумі 4 394 090 грн., у тому числі за грудень 2014 року на суму 3 372 841 грн., за березень 2015 року на суму 1 021 249 грн.

Крім цього, проведеною судово-економічною експертизою №3585/3586 від 18.10.2016, складеною судовим експертом Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України, висновки акту перевірки №3/15-17-22-01-24-37468590 від 12.02.2016 щодо заниження податку на додану вартість ТОВ БК Дорлідер підтверджено у сумі 4 394 090 грн.

Так, у 2015 році, ОСОБА_5, як директор ТОВ БК Дорлідер , діючи за вказівкою ОСОБА_6, уклав та підписав ряд договорів із замовниками робіт на здійснення експлуатаційного утримання, поточного та капітального ремонту автомобільних доріг на території Одеської, Херсонської, Миколаївської областей.

На виконання умов зазначених договорів, у липні-серпні 2015 року на розрахунковий рахунок ТОВ БК Дорлідер №26008205701, відкритий 26.05.2011 року у ПАТ Марфінбанк (МФО 328168), від замовників, а саме: Служби автомобільних доріг в Одеській області, Служби автомобільних доріг у Херсонській області, Департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради, Управління дорожнього господарства Одеської міської ради надійшли грошові кошти в рахунок оплати виконаних робіт, у зв'язку з чим у ТОВ БК Дорлідер виникли податкові зобов'язання з податку на додану вартість за у сумі 7 926 758 грн.

У той же час, у м. Одесі (більш точну дату та місце досудовим слідством не встановлено) у ОСОБА_6 виник злочинний намір, спрямований на умисне ухилення від сплати податків із використанням ТОВ БК Дорлідер , шляхом відображення у бухгалтерській та податковій звітності підприємства безтоварних операцій нібито з придбання товарно-матеріальних цінностей у фіктивних суб'єктів господарської діяльності.

На виконання свого злочинного наміру, ОСОБА_6 вступив у злочинну змову з директором ТОВ БК Дорлідер ОСОБА_5 та з ОСОБА_2, яка вела бухгалтерський і податковий облік підприємства, а також іншими невстановленими слідством особами та які повністю розуміли його злочинний намір направлений на умисне ухилення від сплати податків.

Так, у невстановленому слідством місці та у невстановлений час, ОСОБА_6 отримав від невстановлених слідством осіб реквізити фіктивних суб'єктів підприємницької діяльності ТОВ Стрімрост (код ЄДРПОУ 39683965) та ТОВ Активан (код ЄДРПОУ 39778056), які в подальшому передав ОСОБА_5 та ОСОБА_2, з метою виконання та втілення свого злочинного наміру, направленого на умисне ухилення від сплати податків ТОВ БК Дорлідер в особливо великих розмірах.

При цьому, за вказівкою ОСОБА_6, з метою надання зазначеним незаконним операціям законного вигляду, ОСОБА_2, при невстановлених слідством обставинах, відображено в податковій звітності операції з постачання товарно-матеріальних цінностей ТОВ Стрімрост та ТОВ Активан , а податкову звітність підписано з відома ОСОБА_5 та його електронним цифровим підписом. Всього

ТОВ Стрімрост та ТОВ Активан у серпні 2015 року нібито поставило на

ТОВ БК Дорлідер товарно-матеріальних цінностей на загальну суму ПДВ

5 071 929,97 грн.

Разом з тим, ТОВ БК Дорлідер жодних грошових коштів на рахунки фіктивних підприємств ТОВ Стрімрост ТОВ Активан не перераховувало. Розрахункові рахунки у ТОВ Стрімрост ТОВ Активан взагалі відсутні.

Таким чином, ТОВ Стрімрост ТОВ Активан фактично жодні товари не поставляли на ТОВ БК Дорлідер , внаслідок чого такі операції носили безтоварний характер, вчинені без мети настання реальних наслідків та є нікчемними.

В подальшому, ОСОБА_5, діючи умисно, за попередньою змовою та за вказівкою ОСОБА_6, розуміючи, що операції між ТОВ БК Дорлідер з

ТОВ Стрімрост та ТОВ Активан є безтоварними та спрямованими лише на незаконне формування податкового кредиту та умисне ухилення від сплати податків, за допомогою ОСОБА_2, у вересні 2015 року склав та подав до Комінтернівської ОДПІ ГУ ДФС в Одеській області податкову декларацію з ПДВ ТОВ БК Дорлідер за серпень 2015 року, в яку вніс завідомо неправдиві відомості щодо формування податкового кредиту від

ТОВ Стрімрост та ТОВ Активан , зокрема:

- 18.09.2015 року ОСОБА_2 у м. Одесі (більш точне місце досудовим слідством не встановлено) складено податкову декларацію з податку на додану вартість ТОВ БК Дорлідер за серпень 2015 року, у якій до показників колонки Б Дозволений податковий кредит рядка 10.1.1 Підлягають оподаткуванню, придбані за основною та нульовою ставкою включено суму податкового кредиту з ПДВ у розмірі 5 071 929,97 грн., сформованого від ТОВ Стрімрост та ТОВ Активан , що також призвело до формування показників рядка 19 Від'ємне значення різниці між сумою податкового зобов'язання та сумою податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду , рядка 22 Сума від'ємного значення поточного звітного (податкового) періоду та від'ємного значення, що включається до складу податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду , рядка 23 Сума від'ємного значення, що не перевищує суму, обчислену відповідно до пункту 200 1 .3 статті 200 1 розділу V Кодексу на момент подання податкової декларації та рядка 23.1 Зараховується у зменшення суми податкового боргу з податку на додану вартість вказаної декларації у сумі 1 922 087 грн. Дана декларація підписана електронним цифровим підписом директора підприємства ОСОБА_5 та скріплена електронним цифровим відтиском печатки ТОВ БК Дорлідер , та у той же день відправлена до ДПІ у Комінтернівському районі ГУ ДФС в Одеській області засобами телекомунікаційного зв'язку з е-mail stojanenko@ukr.net (IP адреса 194.54.160.214). Вказана декларація зареєстрована у системі центрального рівня ДПС України ІС Архів податкової звітності (далі ІС Архів податкової звітності ) 18.09.2015 року о 12 год. 58. хв. 21 сек. за №9193829990. Також 18.09.2015 року ОСОБА_2 складено додаток № 5 Розшифровка податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів до податкової декларації з податку на додану вартість

ТОВ БК Дорлідер за серпень 2015 року, у колонці 5 Сума податку на додану вартість. Основна ставка рядка 13 розділу ІІ Податковий кредит якого відображено суму податкового кредиту з ПДВ у розмірі 2 992 677,37 грн., сформованого від

ТОВ Стрімрост , у рядку 14 розділу ІІ Податковий кредит якого відображено суму податкового кредиту з ПДВ у розмірі 2 079 252,6 грн., сформованого від ТОВ Активан . Даний додаток до декларації підписаний електронним цифровим підписом директора підприємства ОСОБА_5 та скріплена електронним цифровим відтиском печатки ТОВ БК Дорлідер , та у той же день відправлена до ДПІ у Комінтернівському районі ГУ ДФС в Одеській області засобами телекомунікаційного зв'язку з е-mail stojanenko@ukr.net (IP адреса 194.54.160.214). Вказаний додаток до декларації зареєстрований у ІС Архів податкової звітності 18.09.2015 року о 12 год. 58. хв. 23 сек. за №9193830122.

Крім того, ОСОБА_5, діючи умисно, за попередньою змовою та за вказівкою ОСОБА_6, розуміючи, що операції між ТОВ БК Дорлідер з ТОВ Стрімрост та ТОВ Активан є безтоварними та спрямованими лише на незаконне формування податкового кредиту та умисне ухилення від сплати податків, за допомогою ОСОБА_2, у вересні 2015 року склав та подав до Комінтернівської ОДПІ ГУ ДФС в Одеській області уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань з ПДВ ТОВ БК Дорлідер за липень 2015 року, що призвело до виникнення у ТОВ БК Дорлідер податкового боргу з ПДВ, з метою зменшення якого до рядків 19, 22, 23, 23.1 податкової декларації з податку на додану вартість ТОВ БК Дорлідер за серпень 2015 року включено частину податкового кредиту з ПДВ, сформованого від ТОВ Стрімрост та ТОВ Активан у серпні, у сумі 1 922 087 грн., зокрема:

- 18.09.2015 року ОСОБА_2 у м. Одесі (більш точне місце досудовим слідством не встановлено) складено уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань з податку на додану вартість ТОВ БК Дорлідер за липень 2015 року, у відповідності до якого показники колонки Б Сума податку на додану вартість рядка 1.1 Операції, що оподатковуються за основною ставкою розділу І Податкові зобов'язання податкової декларації з податку на додану вартість ТОВ БК Дорлідер за липень 2015 року збільшено на 1 867 126 грн., а саме з 1 667 245 грн. до 3 534 371 грн. Даний уточнюючий розрахунок підписаний електронним цифровим підписом директора підприємства ОСОБА_5 та скріплений електронним цифровим відтиском печатки

ТОВ БК Дорлідер , та у той же день відправлений до ДПІ у Комінтернівському районі ГУ ДФС в Одеській області засобами телекомунікаційного зв'язку з е-mail stojanenko@ukr.net (IP адреса 194.54.160.214). Вказаний уточнюючий розрахунок зареєстрований у системі центрального рівня ДПС України ІС Архів податкової звітності (далі ІС Архів податкової звітності ) 18.09.2015 року о 11 год. 49. хв. 22 сек. за №9193725539. Також 18.09.2015 року ОСОБА_2 складено уточнюючий додаток

№ 5 Розшифровка податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів до податкової декларації з податку на додану вартість ТОВ БК Дорлідер за липень 2015 року, яким збільшено показники колонки 5 Сума податку на додану вартість. Основна ставка розділу І Податкові зобов'язання на 1 867 126 грн. Даний додаток до декларації підписаний електронним цифровим підписом директора підприємства ОСОБА_5 та скріплена електронним цифровим відтиском печатки ТОВ БК Дорлідер , та у той же день відправлена до ДПІ у Комінтернівському районі ГУ ДФС в Одеській області засобами телекомунікаційного зв'язку з е-mail stojanenko@ukr.net (IP адреса 194.54.160.214). Вказаний додаток до декларації зареєстрований у ІС Архів податкової звітності 18.09.2015 року о 11 год. 49. хв. 23 сек. за №9193830122.

Крім цього, Комінтернівською об'єднаною ДПІ ГУ ДФС в Одеській області складено акт №436/15-17-14-01-24-37468590 від 24.11.2016 про результати документальної позапланової перевірки ТОВ БК Дорлідер з питань правильності нарахування податку на додану вартість по взаємовідносинам з ТОВ Стрімрост та ТОВ Активан за вересень 2015 року. Згідно висновку акту встановлено заниження податку на додану вартість в сумі 3 149 843 грн. та завищення суми від'ємного значення різниці між сумою податкового зобов'язання та сумою податкового кредиту за серпень 2015 року на суму 1 922 087 грн.

Всього внаслідок вищезазначених незаконних дій ОСОБА_2, яка діяла за вказівкою ОСОБА_6, до бюджету держави у січні, квітні, вересні 2015 року не надійшло податку на додану вартість у сумі у сумі 9 466 020 грн., у тому числі у січні 2015 року на суму 3 372 841 грн., у квітні 2015 року на суму 1 021 249 грн. та у вересні 2015 року 5 071 930 грн., що є особливо великим розміром, оскільки у п'ять тисяч раз перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян.

Таким чином, ОСОБА_2 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України, за кваліфікуючими ознаками - пособництво в умисному ухиленні від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому Законом порядку, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету держави коштів в особливо великих розмірах, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Крім цього, 26.03.2004 Комінтернівською районною державною адміністрацією Одеської області за №04057155Ю0020678 зареєстрований статут ПП Дорлідер (ЄДРПОУ 32863396).

06.04.2004 ПП Дорлідер взято на податковий облік в Комінтернівську ОДПІ ГУ ДФС в Одеській області. 08.04.2004 Комінтернівською ОДПІ ГУ ДФС в Одеській області ПП Дорлідер видано свідоцтво № 40384252 про реєстрацію платника податку на додану вартість. ПП Дорлідер перебуває на загальній системі оподаткування та являється платником податку на додану вартість, податку на прибуток, а також інших обов'язкових податків і зборів.

Основним видом діяльності ПП Дорлідер згідно реєстраційних даних є будівництво доріг і автострад.

18.11.2011 на підставі рішення № 3 засновника ПП Дорлідер директором підприємства призначено ОСОБА_8. До виконання обов'язків ОСОБА_8 приступив на підставі наказу № 26-К від 19.11.2011. Посада головного бухгалтера згідно штатного розпису на ПП Дорлідер не передбачена.

15.03.2016 року Реєстраційною службою Одеського міського управління юстиції внесено зміни до відомостей про юридичну особу, які містяться у Єдиному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців в частині зміни назви ПП Дорлідер на ПП Південьдортех та зміни засновника вказаного підприємства, у відповідності до протоколу №2/2016 Загальних зборів засновників (власників) від 11.03.2016.

Засновником ПП Південьдортех є ОСОБА_8.

Діяльність ОСОБА_8, як директора ПП Дорлідер , регулюється Статутом підприємства, Законом України №1576-ХІ від 19.09.1991 Про господарські товариства , Законом України №996-ХІV від 16.07.1999 Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні .

Так, згідно ст. 62 Закону України Про господарські товариства виконавчим органом товариства з обмеженою відповідальністю являється директор, який вирішує усі питання діяльності товариства, за винятком тих, що належать до виключної компетенції загальних зборів учасників.

Згідно п. 3 ст. 8 Закону України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну але не менше трьох років, несе посадова особа, яка здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів.

Згідно п. 6 ст. 8 Закону України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні керівник підприємства зобов'язаний створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити неухильне виконання всіма підрозділами, службами та працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів.

Крім цього, згідно п. 4 ст. 8 Закону України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні , у разі відсутності на підприємстві бухгалтера, самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання звітності може здійснюватись безпосередньо керівником підприємства. У такому випадку бухгалтерська та податкова звітність підписується керівником підприємства.

Разом з тим встановлено, що фактично фінансово-господарською діяльністю

ПП Дорлідер , у тому числі діями директора підприємства ОСОБА_8 та інших працівників, керує мешканець м. Одеси ОСОБА_6.

Так, ОСОБА_6 повністю контролює та організовує господарську діяльність, пов'язану з будівництвом та ремонтом доріг, закупівлею матеріалів та обладнання для виконання робіт, веденням бухгалтерського обліку підконтрольних підприємств. Крім цього, ОСОБА_6 здійснює контроль за рухом коштів по розрахунковим рахункам підконтрольних підприємств та використовує грошові кошти, які надходять на розрахункові рахунки на власний розсуд.

В ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_6 веде переговори з замовниками робіт, зокрема з службовими особами Служби автомобільних доріг в Одеській області, Служби автомобільних доріг у Миколаївській області, Управління дорожнього господарства Одеської міської ради в ході яких домовляється про участь підприємств у конкурсних торгах, а також з службовими особами органів Державної казначейської служби України, з питань прискорення оплати виконаних робіт. Також, ОСОБА_6 веде переговори з службовими особами інших суб'єктів господарювання щодо спільної участі у конкурсних торгах, з метою створення умов непрозорості та відсутності конкуренції при проведенні процедури конкурсних закупівель.

Так, ОСОБА_8, усвідомлюючи протиправність своїх дій, за вказівкою ОСОБА_6 підписує фінансово-господарські документи, представляє інтереси підприємства у різних державних установах, організаціях, фінансових установах, банках, правоохоронних органах, здійснює зняття готівки з розрахункових рахунків та контроль за виконанням робіт з ремонту та експлуатаційного утримання автомобільних доріг.

Окрім того, у невстановлений слідством час, ОСОБА_6, з метою ведення бухгалтерського та податкового обліку ТОВ БК Дорлідер доручив своїй знайомій ОСОБА_2 ведення бухгалтерського та податкового обліків підприємства, у тому числі складання первинних бухгалтерських документів, податкової, фінансової звітності ТОВ БК Дорлідер та подавати її до Комінтернівської ОДПІ ГУ ДФС в Одеській області.

Також, ОСОБА_2 за вказівкою ОСОБА_6 мала доступ до системи Банк-клієнт ПП Дорлідер , із використанням якої здійснювала перерахування грошових коштів в адресу підприємств-контрагентів.

Протягом 2012-2014 років, ОСОБА_8, як директор ПП Дорлідер , діючи за вказівкою ОСОБА_6, уклав та підписав ряд договорів із замовниками робіт на здійснення експлуатаційного утримання та поточного ремонту автомобільних доріг на території Одеської, Херсонської, Миколаївської областей, а також уклав та підписав ряд договорів про надання послуг та постачання товарно-матеріальних цінностей контрагентам підприємства.

На виконання умов зазначених договорів у вересні 2014 року на розрахунковий рахунок ПП Дорлідер № 26004242724, відкритий 23.04.2014 року у ПАТ ОСОБА_1 банк (МФО 328168), від покупців, а саме: ТОВ Автодор , ТОВ БК Дорлідер , ТзОВ Балтом Україна , ТОВ Таврія проект , ТОВ ШБУ-9 , а також на розрахунковий рахунок

ПП Дорлідер № 26002300949545, відкритий 24.04.2014 року у Філії - Одеському обласному управлінні ПАТ Державний ощадний банк України (МФО 328845), від замовників та покупців, а саме: Служби автомобільних доріг у Миколаївській області, Служби автомобільних доріг у Херсонській області, ДП УДЦ ОСОБА_9 , ТОВ БК Дорсервіс надійшли грошові кошти в рахунок оплати виконаних робіт, наданих послуг та поставлених товарно-матеріальних цінностей, у зв'язку з чим у ПП Дорлідер виникли податкові зобов'язання з податку на додану вартість у сумі 3 368 188 грн.

У листопаді 2014 року на розрахунковий рахунок ПП Дорлідер № 26004242724, відкритий 23.04.2014 року у ПАТ ОСОБА_1 банк (МФО 328168), від покупців, а саме:

ДП Вінницький облавтодор ВАТ ДАК Автомобільні дороги України ,

ТОВ Меркурій-1 , ТзОВ Балтом Україна , ТОВ БК Дорлідер , Філія Немирівська ДЕД ДП Вінницький облавтодор ВАТ ДАК Автомобільні дороги України ,

ПП ПВКП Укрєвробуд 2013 , на розрахунковий рахунок ПП Дорлідер

№ 26002300949545, відкритий 24.04.2014 року у Філії - Одеському обласному управлінні ПАТ Державний ощадний банк України (МФО 328845), від замовників та покупців, а саме: Служби автомобільних доріг у Миколаївській області, Служби автомобільних доріг у Херсонській області, Служби автомобільних доріг в Одеській області, ТОВ БК Дорсервіс , ПП ПВКП Укрєвробуд 2013 , а також на розрахунковий рахунок № 26005242723, відкритий 01.07.2013 року у ПАТ ОСОБА_1 банк (МФО 328168), від замовника, а саме: Служби автомобільних доріг в Одеській області надійшли грошові кошти в рахунок оплати виконаних робіт, наданих послуг та поставлених товарно-матеріальних цінностей, у зв'язку з чим у ПП Дорлідер виникли податкові зобов'язання з податку на додану вартість у сумі 4 384 803 грн.

У грудні 2014 року на розрахунковий рахунок ПП Дорлідер № 26004242724, відкритий 23.04.2014 року у ПАТ ОСОБА_1 банк (МФО 328168), від покупців, а саме: ДП Вінницький облавтодор ВАТ ДАК Автомобільні дороги України , ТОВ Меркурій-1 , МПП Базальт , ТДВ Первомайський спеціалізований кар'єр , ТОВ БК Дорлідер , ТОВ СК Автострой , ТОВ СПМК-17 , а також на розрахунковий рахунок ПП Дорлідер № 26002300949545, відкритий 24.04.2014 року у Філії - Одеському обласному управлінні ПАТ Державний ощадний банк України (МФО 328845), від замовників та покупців, а саме: Служби автомобільних доріг у Миколаївській області, Служби автомобільних доріг у Херсонській області, Служби автомобільних доріг в Одеській області, ТОВ БК Дорсервіс надійшли грошові кошти в рахунок оплати виконаних робіт, наданих послуг та поставлених товарно-матеріальних цінностей, у зв'язку з чим у ПП Дорлідер виникли податкові зобов'язання з податку на додану вартість у сумі

18 839 816 грн.

У той же час, у м. Одесі (більш точну дату та місце досудовим слідством не встановлено) у ОСОБА_6 виник злочинний намір, спрямований на умисне ухилення від сплати податків із використанням ПП Дорлідер , шляхом відображення у бухгалтерській та податковій звітності підприємства безтоварних операцій нібито з придбання товарно-матеріальних цінностей у фіктивних суб'єктів господарської діяльності.

На виконання свого злочинного наміру, ОСОБА_6 вступив у злочинну змову з директором ПП Дорлідер ОСОБА_10 та з ОСОБА_2, яка вела бухгалтерський і податковий облік підприємства, а також іншими невстановленими слідством особами та які повністю розуміли його злочинний намір направлений на умисне ухилення від сплати податків.

Так, у невстановленому слідством місці та у невстановлений час, ОСОБА_6 отримав від невстановлених слідством осіб реквізити фіктивних суб'єктів підприємницької діяльності ПП КНАП (код ЄДРПОУ 37109530) та ТОВ Енергія ПКФ (код ЄДРПОУ 37421332), які в подальшому передав ОСОБА_8 та ОСОБА_2, з метою виконання та втілення свого злочинного наміру, направленого на умисне ухилення від сплати податків ПП Дорлідер в особливо великих розмірах.

ПП КНАП (код ЄДРПОУ 37109530) зареєстровано та знаходилось на податковому обліку у Первомайській ОДПІ ГУ ДФС у Луганській області. Засновником та директором підприємства являється ОСОБА_7, який придбав зазначене підприємство на прохання невстановлених осіб, з метою прикриття незаконної діяльності, яка виразилась у незаконному формуванні податкового кредиту по безтоварних операціях. Фактично діяльність ПП КНАП ОСОБА_7 не здійснював, документів по взаємовідносинам з підприємствами - контрагентами не підписував, товарів не поставляв, розрахунковими рахунками не керував, податкову звітність не складав та не підписував і нікому цього не доручав, у тому числі не здійснював жодних господарських операцій з ПП Дорлідер .

ТОВ Енергія ПКФ (код ЄДРПОУ 37421332) знаходиться на податковому обліку у Первомайській ОДПІ ГУ ДФС у Луганській області. Засновником та директором підприємства являється ОСОБА_7, який придбав зазначене підприємство на прохання невстановлених осіб, з метою прикриття незаконної діяльності, що виражається у незаконному формуванні податкового кредиту по безтоварним операціям. Фактично діяльність ТОВ Енергія ПКФ ОСОБА_7 не здійснював, документів по взаємовідносинам з підприємствами - контрагентами не підписував, товарів не поставляв, розрахунковими рахунками не керував, податкову звітність не складав та не підписував і нікому цього не доручав, у тому числі не здійснював жодних господарських операцій з ПП Дорлідер .

Незаконна діяльність ТОВ Енергія ПКФ та ПП КНАП полягала у тому, що невстановлені слідством особи, використовуючи реквізити вказаних підприємств, розрахункові рахунки, та печатки, здійснювали незаконну діяльність, яка полягала в документальному оформленні неіснуючих операцій з продажу товарів (виконання робіт, надання послуг) на адресу підприємств - контрагентів, після чого такі документи передавались замовникам послуг (підприємствам - вигодонабувачам) з метою уникнення від оподаткування, шляхом незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість та завищення валових витрат з податку на прибуток.

Вироком Приморського районного суду м. Одеси від 21.12.2015 року ОСОБА_7 визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України.

В подальшому, реалізуючи свій злочинний план, спрямований на умисне ухилення від сплати податків, ОСОБА_6 надав вказівку ОСОБА_8 та ОСОБА_2, які достовірно знали про відсутність фактичних фінансово-господарських операцій, відобразити в податковій звітності неіснуючі фінансово-господарські операції з купівлі товарно-матеріальних цінностей, у тому числі бітуму дорожнього та щебеню від фіктивних підприємств, а саме ПП КНАП та ТОВ Енергія ПКФ .

При цьому, з метою надання зазначеним незаконним операціям законного вигляду, при невстановлених слідством обставинах, ОСОБА_6 отримав та передав

ОСОБА_10 та ОСОБА_2, податкові накладні виписані невстановленими особами від імені ПП КНАП та ТОВ Енергія ПКФ на адресу ПП Дорлідер , згідно яких:

ПП КНАП у грудні 2014 року нібито поставило на ПП Дорлідер товарно-матеріальних цінностей на загальну суму 30 333 280,14 грн., у тому числі ПДВ 5 055 546,69 грн., ТОВ Енергія ПКФ у вересні 2014 року нібито поставило на ПП Дорлідер товарно-матеріальних цінностей на загальну суму 40 602 999,9 грн., у тому числі ПДВ 6 767 166,65 грн., ТОВ Енергія ПКФ у грудні 2014 року нібито поставило на ПП Дорлідер товарно-матеріальних цінностей на загальну суму 105 480 грн., у тому числі ПДВ 17 580 грн.

Разом з тим, ПП Дорлідер жодних грошових коштів на рахунки фіктивних підприємств ТОВ Енергія ПКФ та ПП КНАП не перераховувало.

Таким чином, ТОВ Енергія ПКФ , ПП КНАП фактично жодні товари не поставляли на ПП Дорлідер , внаслідок чого такі операції носили безтоварний характер, вчинені без мети настання реальних наслідків та є нікчемними.

В подальшому, ОСОБА_8, діючи умисно, за попередньою змовою та за вказівкою ОСОБА_6, розуміючи, що операції між ПП Дорлідер з ПП КНАП та ТОВ Енергія ПКФ є безтоварними та спрямованими лише на незаконне формування податкового кредиту та умисне ухилення від сплати податків, за допомогою ОСОБА_2, у жовтні, грудні 2014 року та у січні 2015 року склав та подав до Комінтернівської ОДПІ ГУ ДФС в Одеській області податкові декларації з ПДВ ПП Дорлідер за вересень, листопад та грудень 2014 року, в які вніс завідомо неправдиві відомості щодо формування податкового кредиту від ПП КНАП та ТОВ Енергія ПКФ , зокрема:

- 20.10.2014 року ОСОБА_2 у м. Одесі (більш точне місце досудовим слідством не встановлено) складено податкову декларацію з податку на додану вартість ПП Дорлідер за вересень 2014 року, у якій до показників колонки Б Дозволений податковий кредит рядка 10.1 Підлягають оподаткуванню за основною ставкою та нульовою ставкою включено суму податкового кредиту з ПДВ у розмірі 2 294 250 грн., сформованого від ТОВ Енергія ПКФ . Дана декларація підписана електронним цифровим підписом директора підприємства ОСОБА_8 та скріплена електронним цифровим відтиском печатки ПП Дорлідер , та у той же день відправлена до ДПІ у Комінтернівському районі ГУ Міндоходів в Одеській області засобами телекомунікаційного зв'язку з е-mail stojanenko@ukr.net (IP адреса 194:54:161:39). Вказана декларація зареєстрована у системі центрального рівня ДПС України ІС Архів податкової звітності (далі ІС Архів податкової звітності ) 20.10.2014 року о 14 год. 04. хв. 06 сек. за № НОМЕР_2. Також 20.10.2014 року ОСОБА_2 складено додаток № 5 Розшифровка податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів до податкової декларації з податку на додану вартість ПП Дорлідер за вересень 2014 року, у колонці 5 Сума податку на додану вартість рядка 54 розділу ІІ Податковий кредит якого відображено суму податкового кредиту з ПДВ у розмірі 2 294 250 грн., сформованого від ТОВ Енергія ПКФ . Даний додаток до декларації підписаний електронним цифровим підписом директора підприємства ОСОБА_8 та скріплена електронним цифровим відтиском печатки ПП Дорлідер , та у той же день відправлена до ДПІ у Комінтернівському районі ГУ Міндоходів в Одеській області засобами телекомунікаційного зв'язку з е-mail stojanenko@ukr.net (IP адреса 194:54:161:39). Вказаний додаток до декларації зареєстрований у ІС Архів податкової звітності 20.10.2014 року о 14 год. 04. хв. 07 сек. за № НОМЕР_3.

- 22.12.2014 року ОСОБА_2 у м. Одесі (більш точне місце досудовим слідством не встановлено) складено податкову декларацію з податку на додану вартість ПП Дорлідер за листопад 2014 року, у якій до показників колонки Б Дозволений податковий кредит рядка 10.1 Підлягають оподаткуванню за основною ставкою та нульовою ставкою включено суму податкового кредиту з ПДВ у розмірі 3 264 666,65 грн., сформованого від ТОВ Енергія ПКФ . Дана декларація підписана електронним цифровим підписом директора підприємства ОСОБА_8 та скріплена електронним цифровим відтиском печатки ПП Дорлідер , та у той же день відправлена до ДПІ у Комінтернівському районі ГУ Міндоходів в Одеській області засобами телекомунікаційного зв'язку з е-mail stojanenko@ukr.net (IP адреса 194:54:161:39). Вказана декларація зареєстрована у системі центрального рівня ДПС України ІС Архів податкової звітності (далі ІС Архів податкової звітності ) 22.12.2014 року о 11 год. 54. хв. 45 сек. за № НОМЕР_4. Також 22.12.2014 року ОСОБА_2 складено додаток № 5 Розшифровка податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів до податкової декларації з податку на додану вартість ПП Дорлідер за листопад 2014 року, у колонці 5 Сума податку на додану вартість рядка 43 розділу ІІ Податковий кредит якого відображено суму податкового кредиту з ПДВ у розмірі 3 264 666,65 грн., сформованого від ТОВ Енергія ПКФ . Даний додаток до декларації підписаний електронним цифровим підписом директора підприємства ОСОБА_8 та скріплена електронним цифровим відтиском печатки ПП Дорлідер , та у той же день відправлена до ДПІ у Комінтернівському районі ГУ Міндоходів в Одеській області засобами телекомунікаційного зв'язку з е-mail stojanenko@ukr.net (IP адреса 194:54:161:39). Вказаний додаток до декларації зареєстрований у ІС Архів податкової звітності 22.12.2014 року о 11 год. 54. хв. 45 сек. за № НОМЕР_5.

- 20.01.2015 року ОСОБА_2 у м. Одесі (більш точне місце досудовим слідством не встановлено) складено податкову декларацію з податку на додану вартість ПП Дорлідер за грудень 2014 року, у якій до показників колонки Б Дозволений податковий кредит рядка 10.1.1 Підлягають оподаткуванню, придбані за основною та нульовою ставкою включено суму податкового кредиту з ПДВ у розмірі 1 225 830 грн., сформованого від ТОВ Енергія ПКФ . Дана декларація підписана електронним цифровим підписом директора підприємства ОСОБА_8 та скріплена електронним цифровим відтиском печатки ПП Дорлідер , та у той же день відправлена до ДПІ у Комінтернівському районі ГУ Міндоходів в Одеській області засобами телекомунікаційного зв'язку з е-mail stojanenko@ukr.net (IP адреса 188:163:68:233). Вказана декларація зареєстрована у системі центрального рівня ДПС України ІС Архів податкової звітності (далі ІС Архів податкової звітності ) 20.01.2015 року о 19 год. 20. хв. 18 сек. за № НОМЕР_6. Також 20.01.2015 року ОСОБА_2 складено додаток № 5 Розшифровка податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів до податкової декларації з податку на додану вартість ПП Дорлідер за грудень 2014 року, у колонці 5 Сума податку на додану вартість. Основна ставка рядка 6 розділу ІІ Податковий кредит якого відображено суму податкового кредиту з ПДВ у розмірі 1 208 250 грн. (період складання податкових накладних вересень 2014 року), у колонці 5 Сума податку на додану вартість. Основна ставка рядка 7 розділу ІІ Податковий кредит якого відображено суму податкового кредиту з ПДВ у розмірі 17 580 грн. (період складання податкових накладних грудень 2014 року) сформованого від ТОВ Енергія ПКФ . Даний додаток до декларації підписаний електронним цифровим підписом директора підприємства ОСОБА_8 та скріплена електронним цифровим відтиском печатки ПП Дорлідер , та у той же день відправлена до ДПІ у Комінтернівському районі ГУ Міндоходів в Одеській області засобами телекомунікаційного зв'язку з е-mail stojanenko@ukr.net (IP адреса 188:163:68:233). Вказаний додаток до декларації зареєстрований у ІС Архів податкової звітності 20.01.2015 року о 19 год. 20. хв. 21 сек. за № НОМЕР_7.

- 20.01.2015 року ОСОБА_2 у м. Одесі (більш точне місце досудовим слідством не встановлено) складено податкову декларацію з податку на додану вартість ПП Дорлідер за грудень 2014 року, у якій до показників колонки Б Дозволений податковий кредит рядка 10.1.1 Підлягають оподаткуванню, придбані за основною та нульовою ставкою включено суму податкового кредиту з ПДВ у розмірі 5 055 564,69 грн., сформованого від ПП КНАП . Дана декларація підписана електронним цифровим підписом директора підприємства ОСОБА_8 та скріплена електронним цифровим відтиском печатки ПП Дорлідер , та у той же день відправлена до ДПІ у Комінтернівському районі ГУ Міндоходів в Одеській області засобами телекомунікаційного зв'язку з е-mail stojanenko@ukr.net (IP адреса 188:163:68:233). Вказана декларація зареєстрована у системі центрального рівня ДПС України ІС Архів податкової звітності (далі ІС Архів податкової звітності ) 20.01.2015 року о 19 год. 20. хв. 18 сек. за № НОМЕР_6. Також 20.01.2015 року ОСОБА_2 складено додаток № 5 Розшифровка податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів до податкової декларації з податку на додану вартість ПП Дорлідер за грудень 2014 року, у колонці 5 Сума податку на додану вартість. Основна ставка рядка 5 розділу ІІ Податковий кредит якого відображено суму податкового кредиту з ПДВ у розмірі 5 055 546,69 грн., сформованого від ПП КНАП . Даний додаток до декларації підписаний електронним цифровим підписом директора підприємства ОСОБА_8 та скріплена електронним цифровим відтиском печатки ПП Дорлідер , та у той же день відправлена до ДПІ у Комінтернівському районі ГУ Міндоходів в Одеській області засобами телекомунікаційного зв'язку з е-mail stojanenko@ukr.net (IP адреса 188:163:68:233). Вказаний додаток до декларації зареєстрований у ІС Архів податкової звітності 20.01.2015 року о 19 год. 20. хв. 21 сек. за № НОМЕР_7.

Так, Комінтернівською об'єднаною ДПІ ГУ ДФС в Одеській області складено акт №16/15-17-22-01-24-32863396 від 29.02.2016 про результати документальної позапланової перевірки ПП Дорлідер з питань правильності нарахування податку на додану вартість по взаємовідносинам з ПП КНАП за період з 01.12. 2014 по 31.12.2014, та ТОВ Енергія ПКФ за період з 01.09.2014 по 31.12.2014. Згідно висновку акту встановлено заниження податку на додану вартість в сумі 8 657 797 грн., у тому числі за вересень 2014 року в сумі 2 294 250 грн., за листопад 2014 року на суму 99 750 грн., за грудень 2014 року в сумі 6 263 797 грн.

Крім цього, проведеною судово-економічною експертизою №3528/3584 від 30.09.2016, складеною судовим експертом Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України, висновки акту перевірки №16/15-17-22-01-24-32863396 від 29.02.2016 щодо заниження податку на додану вартість ПП Дорлідер підтверджено у сумі 8 675 377 грн.

Всього внаслідок вищезазначених незаконних дій ОСОБА_2, який діяв за вказівкою ОСОБА_6, до бюджету держави у жовтні, грудні 2014 року та у січні 2015 року не надійшло податку на додану вартість у сумі 8 675 377 грн., у тому числі у жовтні 2014 року на суму 2 294 250 грн., у грудні 2014 року на суму 99 750 грн. та у січні 2015 року на суму 6 281 377 грн., що є особливо великим розміром, оскільки у п'ять тисяч раз перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян.

З урахуванням викладеного, ОСОБА_2, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_6, з директором ТОВ БК Дорлідер ОСОБА_5, директором ПП Дорлідер (ПП Південьдортех ) ОСОБА_8, здійснила пособництво у скоєнні умисного ухилення від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку в сумі 18 141 397 грн., що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах.

Таким чином, ОСОБА_2 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України, за кваліфікуючими ознаками - пособництво в умисному ухиленні від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому Законом порядку, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету держави коштів в особливо великих розмірах, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

За сукупністю вчиненого ОСОБА_2 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України, за кваліфікуючими ознаками - пособництво в умисному ухиленні від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому Законом порядку, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету держави коштів в особливо великих розмірах, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

06.03.2017 ОСОБА_2 повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України.

Винуватість ОСОБА_2 підтверджується зібраними в ході досудового розслідування доказами, а саме:

-матеріалами НСРД, а саме зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж, аудіо-, відео контроль особи, обстеження публічно недоступних місць, житла чи іншого володіння особи;

-обвинувальним вироком Приморського районного суду м. Одеси стосовно громадянина ОСОБА_7, яким його визнано винним у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України (придбання СГД (ПП КНАП , ТОВ Енергія ПКФ та

ТОВ Алендвік ) з метою прикриття незаконної діяльності);

-актом №3/15-17-22-01-24-37468590 від 12.02.2016 документальної позапланової перевірки ТОВ БК Дорлідер з питань правильності нарахування ПДВ по взаємовідносинам з ПП КНАП за грудень 2014 року та ТОВ Алендвік за березень 2015 року;

-актом №16/15-17-22-01-24-32863396 від 29.02.2016 виїзної позапланової перевірки ПП Дорлідер з питань правильності нарахування ПДВ по взаємовідносинам з ПП КНАП за період з 01.12.2014 по 31.12.2014 та ТОВ Енергія ПКФ за період з 01.09.2014 по 31.12.2014;

-актом №436/15-17-14-01-24-37468590 від 24.11.2016 виїзної документальної позапланової перевірки ТОВ БК Дорлідер з питань правильності нарахування податку на додану вартість по взаємовідносинам з ТОВ Стрімрост та ТОВ Активан за вересень 2015 року;

-відомостями про рух грошових коштів по розрахунковим рахункам ПП Дорлідер та ТОВ БК Дорлідер , згідно яких встановлено відсутність перерахування грошових коштів на рахунки ПП КНАП , ТОВ Алендвік , ТОВ Енергія ПКФ за нібито поставлені будівельні матеріали;

-відомостями про рух грошових коштів по розрахунковим рахункам ПП КНАП , ТОВ Алендвік , ТОВ Енергія ПКФ , згідно яких встановлено відсутність перерахування грошових коштів від ПП Дорлідер та ТОВ БК Дорлідер ;

-судово-почеркознавчою експертизою, проведеною ОНДІСЕ, згідно висновків якої встановлено, що підписи на документах щодо фінансово-господарської діяльності ПП КНАП , ТОВ Алендвік , ТОВ Енергія ПКФ з ПП Дорлідер та ТОВ БК Дорлідер , виконані не ОСОБА_7;

-висновками судово-економічних експертиз №3585/3586 від 18.10.2016 та №3528/3584 від 30.09.2016, які підтверджують висновки актів позапланових перевірок ПП Дорлідер та ТОВ БК Дорлідер №3/15-17-22-01-24-37468590 від 12.02.2016, №16/15-17-22-01-24-32863396 від 29.02.2016.

Дані докази є вагомими доказами вини ОСОБА_2 у вчиненні інкримінованого злочину.

ОСОБА_2 підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, у зв'язку з чим, у разі визнання судом її винною, їй загрожує покарання у вигляді штрафу від п'ятнадцяти тисяч до двадцяти п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Внаслідок дій, у яких підозрюється ОСОБА_2, державному бюджету завдано збитки у розмірі 18 141 397 грн.

Крім того, існують підстави вважати, що підозрювана ОСОБА_2 може спілкуватись з іншими підозрюваними по кримінальному провадженню з метою формування стратегії захисту шляхом надання узгоджених неправдивих показань по суті правопорушення, або відмови у їх наданні.

У разі не покладення обов'язків, передбачених п. 4 ч. 5 ст. 194 КПК України, враховуючи, що ОСОБА_2 схильна до впливу з боку підозрюваного в організації умисного ухилення від сплати податків ОСОБА_6, що підтверджується матеріалами НСРД, існує вірогідність, що ОСОБА_2 буде переховуватись від органів досудового розслідування та суду за вказівкою ОСОБА_6

Запобігти ризикам, зазначеним у клопотанні, шляхом застосування більш м'яких запобіжних заходів, окрім застави, з підстав, наведених вище неможливо.

Відповідно до ч. 4 ст. 182 розмір застави повинен достатньою мірою гарантувати виконання підозрюваною покладених на неї обов'язків.

Враховуючі перелічені ризики, прокурор вважає, що розмір завданої державі шкоди та майновий стан підозрюваної, застава у межах від двадцяти до вісімдесяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб не здатна забезпечити виконання особою, що підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, покладених на неї обов'язків.

Прокурор підтримав клопотання, оскільки вважає мету і підстави застосування запобіжного заходу у вигляді застави обґрунтованими та такими що дають право слідчому судді на застосування вказаного заходу до підозрюваної.

Захисник під час судового засідання висказав думку щодо можливості застосування до його підзахисної запобіжного заходу у вигляді особистого зобов'язання. Якщо це не можливо тоді захисник не заперечує проти застосування застави, але розмір застави просив обрати найменший, враховуючи те, що стороною обвинувачення не було доведено наявність обґрунтованої підозри, а також ризиків визначених ст. 177 КПК України, а саме застава повинна бути визнаною такою, яку ОСОБА_2 зможе внести.

Підозрювана підтримала думку свого захисника. Щодо суті клопотання підозрювана свою вину не визнає, має постійне місце проживання в м. Одесі, офіційно працює, раніше до кримінальної відповідальності не притягувалася.

Вивчивши клопотання та матеріали які обґрунтовують доводи клопотання, допитавши підозрювану, а також вислухавши думку прокурора та захисника, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає задоволенню частково, з наступних підстав.

Метою застосування запобіжного заходу у вигляді застави підозрюваній ОСОБА_2 є: запобігання спробам переховуватися від органу досудового розслідування або суду та незаконно впливати на свідків.

Підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_2 кримінальних правопорушень, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді вважати, що підозрювана може вдатися до спроб будь - яким чином перешкодити кримінальному провадженню.

Більш м'які запобіжні заходи, на думку слідчого судді не забезпечать належної поведінки підозрюваної.

При вирішенні питання про застосування запобіжного заходу у вигляді застави, слідчий суддя також враховує, обставини передбачені ст. 178 КПК України, а саме вагомість наявних доказів про вчинення підозрюваною кримінальних правопорушень, тяжкість покарання, що загрожує ОСОБА_2 у разі визнання винуватою, вік та стан здоров'я, міцність соціальних зв'язків в місці постійного проживання підозрюваної, наявність постійного офіційного місця роботи, має постійне місце мешкання в м. Одесі, раніше до кримінальної відповідальності не притягувалась.

Слідчий суддя вважає, що прокурором під час розгляду клопотання надано достатньо матеріалів (доказів), які є достатніми для переконання що жоден із більш м'яких запобіжних заходів, не може запобігти доведеним під час розгляду ризикам.

Обставин які є перешкодою для застосування запобіжного заходу у вигляді застави - не має.

Таким чином, на підставі наданих слідчому судді матеріалів, оцінюючи всі встановлені під час розгляду клопотання обставини, слідчий суддя обґрунтовано вважає, що більш м'які запобіжні заходи можуть не забезпечити належної поведінки підозрюваної ОСОБА_2, але сума застави прокурором не достатньо обґрунтована, враховуючи майновий стан підозрюваної, а також те, що відсутні дані про офіційне працевлаштування ОСОБА_2 в ТОВ БК Дорлідер .

З урахуванням особи підозрюваної, її віку та стану здоров'я, майнового стану, наявності постійного місця роботи та місця мешкання в м. Одесі, а також те, що вона має на утриманні неповнолітню дитину ІНФОРМАЦІЯ_3, є єдиною годувальнецею родини, а також враховуючи обставин злочинів, слідчий суддя вважає за необхідне визначити розмір застави у межах передбачених п. 2 ч. 5 ст. 182 КПК України, який передбачений для осіб підозрюваних чи обвинувачених у вчиненні тяжкого злочину.

Керуючись ст. ст. 132, 176, 177, 178, 182, 183, 186, 193, 194, 196, 197, 205 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 про застосування запобіжного заходу у вигляді застави у відношенні: ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 - задовольнити частково.

Застосувати до ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, запобіжний захід у вигляді застави, як запобіжний захід, достатній для забезпечення виконання підозрюваною ОСОБА_2 обов'язків, передбачених КПК України у розмірі - 80 (вісімдесяти) розмірів мінімальної заробітної плати, тобто станом на 22.03.2017 року - 128 000 (ста двадцяти восьми тисяч гривень) гривень.

Підозрюваний, обвинувачений, який не тримається під вартою, не пізніше п'яти днів з дня обрання запобіжного заходу у вигляді застави зобов'язаний внести кошти на відповідний рахунок або забезпечити їх внесення заставодавцем та надати документ, що це підтверджує, слідчому, прокурору, суду.

З моменту обрання запобіжного заходу у вигляді застави щодо особи, яка не тримається під вартою, в тому числі до фактичного внесення коштів на відповідний рахунок, підозрюваний, обвинувачений, заставодавець зобов'язанні виконувати покладені на них обов'язки, пов'язані із застосуванням запобіжного заходу у вигляді застави.

Покласти на підозрювану ОСОБА_2 обов'язки, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України:

- прибувати до суду, слідчих слідчої групи по кримінальному провадженню №32015160000000034 від 12.02.2015, прокурорів, якими здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням по даному кримінальному провадженню, за їх викликами;

- не відлучатись за межі території Одеської області без дозволу слідчого, прокурора, суду;

- повідомляти слідчого, прокурора та суд про зміну свого місця проживання, місця роботи;

- утримуватись від спілкування з ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_4, ОСОБА_5 Серьожаєвичем, ІНФОРМАЦІЯ_5, ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_6;

- здати на зберігання до ГУ ДМС України в Одеській області свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в'їзд в Україну.

Роз'яснити підозрюваній (обвинуваченій), що відповідно до ч. ч. 8, 10, 11 ст. 182 КПК України, у разі невиконання обов'язків заставодавцем, а також, якщо підозрюваний, обвинувачений, будучи належним чином повідомлений не з'явився за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду без поважних причин чи не повідомив про причини своєї неявки, або якщо порушив інші покладені на нього при застосуванні запобіжного заходу обов'язки, застава звертається в дохід держави та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України й використовується у порядку, встановленому законом для використання коштів судового збору. У разі звернення застави в дохід держави слідчий суддя, суд вирішує питання про застосування до підозрюваного, обвинуваченого запобіжного заходу у вигляді застави у більшому розмірі або іншого запобіжного заходу з урахуванням положень ч. 7 ст. 194 КПК України. Застава внесена підозрюваним, обвинуваченим, може бути повністю або частково звернена судом на виконання вироку в частині майнових стягнень. Застава внесена заставодавцем, може бути звернена судом на виконання вироку в частині майнових стягнень тільки за його згодою.

Роз'яснити заставодавцю, що ОСОБА_2 в тому числі підозрюється у вчиненні тяжкого злочину передбаченого ст. ст. 27 ч. 5, 212 ч. 3 КК України Роз'яснити заставодавцю обов'язки із забезпечення належної поведінки підозрюваного /обвинуваченого/ та його явки за викликом, та наслідки невиконання вказаних вище обов'язків.

Ухвала слідчого судді щодо застосування запобіжного заходу підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Апеляційна скарга, на ухвалу слідчого судді, може бути подана протягом п'яти днів з дня її оголошення. Для особи, яка перебуває під вартою, строк подачі апеляційної скарги обчислюється з моменту вручення їй копії судового рішення.

Подання апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді зупиняє набрання нею законної сили, але не зупиняє її виконання.

Слідчий суддя: Журик С.В.

Дата ухвалення рішення22.03.2017
Оприлюднено27.03.2017
Номер документу65475367
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування запобіжного заходу у вигляді застави у відношенні: ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженки ІНФОРМАЦІЯ_2, гр. України, не одруженої, не судимої, зареєстрованої та мешкаючої в АДРЕСА_1, маючу на утримані неповнолітню дитину ІНФОРМАЦІЯ_3, підозрюваної у скоєні злочинів передбачених ст. ст. 27 ч. 5, 212 ч.3 КК України

Судовий реєстр по справі —521/3711/17

Ухвала від 05.04.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Гончаров О. О.

Ухвала від 05.04.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Гончаров О. О.

Ухвала від 22.03.2017

Кримінальне

Малиновський районний суд м.Одеси

Журик С. В.

Ухвала від 22.03.2017

Кримінальне

Малиновський районний суд м.Одеси

Журик С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні