Ухвала
від 28.03.2017 по справі 2а-11506/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Головуючий у 1 інстанції - Куденков К.О.

Суддя-доповідач - Компанієць І.Д.

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 березня 2017 року справа №2а-11506/10/0570

приміщення суду за адресою: 84301, м. Краматорськ вул. Марата, 15

Донецький апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

судді-доповідача Компанієць І.Д., суддів Блохіна А.А., Ястребової Л.В.,

секретар судового засідання Терзі Д.А.,

за участю представника позивача Бабійчук Т.В.,

представників відповідача Жолоб Я.С., Лисак Т.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Добропіллі Донецької області на ухвалу Донецького окружного адміністративного суду від 17 лютого 2017 року за заявою Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Добропіллі Донецької області про розірвання мирової угоди по справі №2а-11506/10/0570 за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Добропіллі Донецької області до Державного підприємства "Добропіллявугілля" про стягнення заборгованості,-

В С Т А Н О В И В:

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Добропіллі Донецької області звернулося до Донецького окружного адміністративного суду з заявою, в якій просило розірвати мирову угоду, укладену між Стягувачем (заявник) і Боржником (Державне підприємство "Добропіллявугілля"), визнану ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 24.06.2014 року.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 17 лютого 2017 року у задоволення заяви Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Добропіллі Донецької області про розірвання мирової угоди відмовлено.

Не погодившись з рішенням суду першої інстанції, заявник звернувся з апеляційною скаргою, в якій посилаючись на неповне дослідження судом матеріалів справи, порушення норм матеріального та процесуального права, просить скасувати ухвалу Донецького окружного адміністративного суду від 17 лютого 2017 року та прийняти нове рішення, яким задовольнити заяву про розірвання мирової угоди.

В обґрунтування доводів апеляційної скарги зазначив, що оскільки відповідач не виконав умов мирової угоди щодо погашення заборгованості, не сплатив суму боргу, то наявні підстави для розірвання мирової угоди.

Колегія суддів, заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення учасників судового процесу, перевіривши доводи апеляційної скарги за матеріалами справи, розглядаючи справу в межах доводів апеляційної скарги, встановила наступне.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 24 червня 2014 року визнано мирову угоду від 19.03.2014 року між ДП Добропіллявугілля та Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Добропіллі, на умовах розстрочення виконання зобов'язань в розмірі 2552291,56 грн на 59 місяців (з квітня 2014 року по лютий 2019 року).

На виконання мирової угоди боржником здійснювалось перерахування грошових коштів за встановленим графіком на рахунок стягувача у період з квітня 2014 року по липень 2016 року. Проте, починаючи з серпня 2016 року перерахування коштів припинилось.

Станом на 01.08.2016 року боржник забезпечив виконання мирової угоди на суму 951701,96 грн, залишок заборгованості за мировою угодою станом на 01.01.2017 року становить 1600589,60 грн. Таким чином, мирова угода виконана боржником лише частково, що обумовило звернення Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Добропіллі Донецької області до суду з заявою про розірвання мирової угоди.

Відповідно до ст. 262 Кодексу адміністративного судочинства України мирова угода, укладена між сторонами в адміністративній справі, подається в письмовій формі до суду, який ухвалив рішення у справі. Мирова угода, укладена між сторонами виконавчого провадження, або заява стягувача про відмову від примусового виконання в процесі виконання рішення подається в письмовій формі державному виконавцеві, який не пізніше триденного строку передає її до суду за місцем виконання рішення. Мирова угода може стосуватися лише прав, свобод, інтересів та обов'язків сторін і предмета адміністративного позову.

Суд розглядає мирову угоду або заяву стягувача про відмову від примусового виконання в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням осіб, які беруть участь у справі. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені, не перешкоджає судовому розгляду.

За результатами розгляду мирової угоди або заяви стягувача про відмову від примусового виконання суд може постановити ухвалу про визнання мирової угоди між сторонами у справі, між стягувачем і боржником або про прийняття відмови стягувача від примусового виконання і про закінчення виконавчого провадження.

Суд не визнає мирову угоду або не приймає відмову стягувача від примусового виконання, якщо це суперечить закону або порушує чиї-небудь права, свободи або інтереси.

Ухвалу суду за результатами розгляду мирової угоди або заяви стягувача про відмову від примусового виконання може бути оскаржено в загальному порядку.

Таки чином, приписами даної норми Кодексу адміністративного судочинства не передбачено розірвання мирової угоди адміністративним судом.

Разом з тим, колегія суддів вважає за необхідне зазначити, що постановою Верховного Суду України від 23.09.2015 року №6-274цс15 врегульовано відносини між сторонами у разі невиконання однією з них зобов'язань за умовами мирової угоди.

Верховний Суд України зазначив, що у разі невиконання однією із сторін зобов'язань за умовами мирової угоди інша сторона не позбавлена можливості звернутися до суду з позовом про спонукання до виконання мирової угоди.

Отже, Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Добропіллі Донецької області не позбавлене можливості звернутися з подібним позовом до Державного підприємства "Добропіллявугілля".

Відповідно до ст. 200 Кодексу адміністративного судочинства України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права. Не може бути скасовано правильне по суті рішення суду з одних лише формальних міркувань.

Враховуючи викладене, розглядаючи справу в межах доводів апеляційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що судом першої інстанції правильно встановлені обставини справи, ухвала прийнята з дотриманням норм матеріального та процесуального права, доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду першої інстанції, тому підстав для задоволення апеляційної скарги та скасування ухвали суду не вбачається.

Керуючись статтями 195, 196, 199, 200, 205, 206 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Добропіллі Донецької області на ухвалу Донецького окружного адміністративного суду від 17 лютого 2017 року у справі №2а-11506/10/0570- залишити без задоволення.

Ухвалу Донецького окружного адміністративного суду від 17 лютого 2017 року у справі №2а-11506/10/0570- залишити без змін.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту проголошення і може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів з дня складання у повному обсязі.

У повному обсязі ухвала складена 28 березня 2017 року.

Суддя-доповідач І.Д. Компанієць

Судді А.А. Блохін

Л.В. Ястребова

СудДонецький апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.03.2017
Оприлюднено30.03.2017
Номер документу65515315
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-11506/10/0570

Ухвала від 17.01.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Загацька Т.В.

Ухвала від 23.02.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Загацька Т. В.

Ухвала від 20.04.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Черпак Ю.К.

Ухвала від 28.03.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Компанієць Ірина Дмитрівна

Ухвала від 28.03.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Компанієць Ірина Дмитрівна

Ухвала від 13.03.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Компанієць Ірина Дмитрівна

Ухвала від 13.03.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Компанієць Ірина Дмитрівна

Ухвала від 17.02.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Куденков К.О.

Ухвала від 08.02.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Куденков К.О.

Ухвала від 30.01.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Куденков К.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні