Ухвала
від 28.03.2017 по справі 219/10617/16-а
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Головуючий у 1 інстанції - Фролова Н.М.

Суддя-доповідач - Компанієць І.Д.

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 березня 2017 року справа №219/10617/16-а

приміщення суду за адресою: 84301, м. Краматорськ вул. Марата, 15

Донецький апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

судді-доповідача Компанієць І.Д., суддів Гаврищук Т.Г., Ястребової Л.В.,

секретар судового засідання Терзі Д.А.,

за участю представників позивача Абдуліної М.Г., Сажина В.Г., Томіліна В.О.,

представників відповідача Сорокіна О.О., Тарапури С.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Часовоярської міської ради на постанову Артемівського міськрайонного суду Донецької області від 18 січня 2017 року по адміністративній справі №219/10617/16-а за позовом публічного акціонерного товариства Часівоярський вогнетривкий комбінат до Часовоярської міської ради, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - Відділ Держгеокадастру у м. Артемівську Донецької області, Відділ Держгеокадастру в Бахмутському районі Донецької області про визнання бездіяльності протиправною, зобов'язання вчинити певні дії -

ВСТАНОВИВ:

Позивач з урахуванням остаточно уточнених позовних вимог (а.с.220 т.1) просив визнати протиправною бездіяльність Часовоярської міської ради щодо нестворення за заявами ПАТ Часівоярський вогнетривкий комбінат комісії для проведення обстеження зелених насаджень з метою встановлення відновної вартості дерев та кущів на будівельному майданчику кар'єру Городской на земельній ділянці площею 6,1 га, визначеної згідно Плану з нанесенням дерев, що підлягають видаленню , який було направлено позивачем на адресу відповідача листами від 28.12.2015 року №71/20, від 12.01.2016 року №20-34/03, від 04.05.2016 року №20-34/32, від 24.05.2016 року №20-34/37; зобов'язати Часовоярську міську раду створити комісію для проведення обстеження зелених насаджень на вказаній земельній ділянці; здійснити обстеження, про що скласти відповідний акт, на основі якого визначити відновну вартість зелених насаджень, що підлягають видаленню.

В обґрунтування зазначив, підприємство має декларацію про початок виконання будівельних робіт Будівництво кар'єру Городской по видобуванню вогнетривких глин на земельній ділянці, яка зареєстрована за позивачем на праві постійного користування землею, з усією необхідною супровідною документацією.

Робочим проектом Будівництво кар'єру Городской по видобуванню вогнетривких глин передбачена рекультивація земель після будівництва кар'єру, в тому числі посадка дерев і кущів (біологічна рекультивація). Проект також містить план з нанесенням дерев, що підлягають видаленню.

Позивач неодноразово звертався з листами та заявами до відповідача з проханням створити комісію та надати акт обстеження зелених насаджень, які знаходяться на будівельному майданчику кар'єра Городской та підлягають знесенню. При цьому підприємством надані всі необхідні документи для вирішення цього питання.

Проте відповідач протягом 2015-2016 року необґрунтовано відмовляв у створенні комісії та наданні акту обстеження зелених насаджень.

При цьому розпорядженням голови Донецької обласної державної адміністрації, керівника обласної військової - цивільної адміністрації П.І.Жебрівського №208 від 17.03.2016 року створено робочу групу з вивчення проблемних питань ПАТ "Часівоярський вогнетривкий комбінат", що пов'язані з користуванням надрами та підготовки виважених пропозицій щодо можливих шляхів їх вирішення та відповідачу запропоновано створити комісію з обстеження зелених насаджень та скласти акт, вирішити питання про нарахування відновної вартості.

Відповідач вказані рекомендації ігнорує.

Така бездіяльність ради є протиправною, оскільки унеможливлює виконання позивачем гірничих робіт, порушує права підприємства та завдає матеріальні збитки.

Своєю бездіяльністю міська рада порушує приписи ЗУ Про благоустрій населених пунктів , ЗУ Про регулювання містобудівної діяльності , постанови КМУ Про затвердження Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах, рішення виконкому ради Про затвердження Переліку адміністративних послуг, які надаються Часовоярською міською радою та її виконавчими органами .

Постановою Артемівського міськрайонного суду Донецької області від 18 січня 2017 року позов задоволено частково.

Визнано протиправною бездіяльність Часовоярської міської ради, що полягала у не створенні за заявами ПАТ Часівоярський вогнетривкий комбінат комісії для проведення обстеження зелених насаджень з метою встановлення відновної вартості дерев та кущів на будівельному майданчику кар'єру Городской на земельній ділянці площею 6,1 га.

Зобов'язано Часовоярську міську раду створити комісію для проведення обстеження зелених насаджень на земельній ділянці площею 6,1 га, в межах земельної ділянки, яка належить ПАТ Часівоярський вогнетривкий комбінат на праві постійного користування.

В задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

Відповідач, не погодившись з судовим рішенням, подав апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, просив скасувати постанову, прийняти нову, якою відмовити в задоволенні позову у повному обсязі.

В обґрунтування зазначив, що поза увагою суду першої інстанції залишилася та обставина, що відповідач при вирішенні питання про створення комісії з обстеження зелених насаджень має розглядати надану заяву та додані документи. Однак надані позивачем документи містять значні розбіжності по кількості дерев та по площі, в зв'язку з чим неможливо розглянути питання проведення обстеження зелених насаджень з метою встановлення відновної вартості дерев та кущів на будівельному майданчику кар'єру Городской на земельній ділянці площею 6,1 га.

В частині відмови в задоволенні позовних вимог судове рішення не оскаржується.

Колегія суддів, заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення учасників судового процесу, перевіривши матеріали справи, обговоривши доводи апеляційної скарги, розглядаючи справу в межах доводів апеляційної скарги, встановила наступне.

Відповідно до Державного акту на право постійного користування землею І-ДН №0011584 позивачу надано у постійне користування 119,88 га землі в межах згідно з планом землекористування, в тому числі під виробничою базою 89,99 га. Землю надано у постійне користування для розміщення та обслуговування основних фондів, акт зареєстровано в Книзі записів Державних актів на право постійного користування землею за №35 (т.1, а.с.10-14).

04 березня 2015 року за №ДЦ 013150630352 Департаментом державного архітектурно-будівельного контролю зареєстровано декларацію ПАТ "Часівоярський вогнетривкий комбінат" про початок виконання будівельних робіт Будівництво кар'єру Городской по видобуванню вогнетривких глин, розташованого у північно-східній частині ділянки Городской Часів-Ярського родовища вогнетривких глин у м. Часів Яр Донецької області.

В декларації зокрема зазначено наступне: проектна документація розроблена ДП Донецький інститут науково-дослідних, проектувальних робіт та інженерних послуг у вогнетривкій промисловості (ЄДРПОУ 00193720); експертиза проекту будівництва проведена: філія ДП Укрдержбудекспертиза у Донецькій області Державного підприємства Спеціалізована державна експертна організація - центральна служба української державної будівельної експертизи ДП Укрдержбудекспертиза Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України №05-0023-15 від 13.02.2015 року; містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки видані (крім об'єктів, для проектування яких містобудівні умови та обмеження не видаються) Управління муніципального розвитку Артемівської міської ради №01-2108/9 від 15.10.2012 року, (додані до позову т.1 а.с.117); земельна ділянка використовується для будівництва кар'єру на підставі Державного акту про право постійного користування землею від 06.11.1996 р. І-ДН №001584, площа земельної ділянки на початок будівельних робіт зазначена 23 га(т.1, а.с.8-9).

Для будівництва кар'єру позивач, зокрема, має: спеціальний дозвіл на користування надрами № 2904 від 11.10.2011р. (т.1, а.с.61); акт про надання гірничого відводу (т.1, а.с.62); державний акт на право постійного користування землею І-ДН №001584 від 06.11.1996 (а.с.10-10-14); зареєстровану органом державного архітектурно-будівельного контролю декларацію на початок будівельних робіт № ДЦ 083150630352 від 04.03.2015р. (а.с.8-9); план з нанесенням дерев, що підлягають видаленню (т.1, а.с.15); локальний кошторис №2-2-2 на посадку дерев та кущів біологічна рекультивація кошторисна вартість 878028,00 грн. (т.1, а.с.16-17).

На замовлення позивача ПАТ "Часівоярський вогнетривкий комбінат" було розроблено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) під існуючим кар'єром "Городской" ПАТ "Часівоярський вогетривкий комбінат" в межах населеного пункту Часів Яр Бахмутського району Донецької області, згідно висновку якого, топографічні-геодезичні роботи, на підставі яких складено цей технічний звіт виконувались у відповідності до інструкції ГКНТ 2-04-98, ДБН та інших діючих відомчих норм. Текстові та графічні матеріали відповідають вимогам, які пред'являються до даного виду робіт (т.1, а.с.157-212).

23.11.2015 року позивач звернувся до Часовоярського міського голови з питання видалення зелених насаджень на земельних ділянках, які знаходяться в постійному користуванні комбінату, згідно державного акту І-ДН №001584 від 06.11.1996 р., а саме: ділянка цеху № 5, ділянка санаторію-профілакторію "Восход", ділянка колишнього рудника "Октябрьський". До листа додавались заява про видалення зелених насаджень, схема видалення зелених насаджень, копія Державного акту на право постійного користування землею І-ДН №001584 від 06.11.1996 р. на 5 арк., об'єктні кошториси № 2-1 - Рекультивація порушених земель після будівництву кар'єру "Городской" та № 2-2 - Рекультивація порушених земель після будівництву кар'єру "Городской" (т.1, а.с.18).

У відповіді від 30.11.2015 року, відповідач посилаючись на п.3 ст.28 Закону України "Про благоустрій в населених пунктах", п.3 Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2006 р. №10145 із внесеними до нього змінами, Інформаційну карту адміністративної послуги видачі ордерів на знесення зелених насаджень, затвердженої рішенням виконкому Часовоярської міської ради від 16.10.2013 №127 повідомив, що вказана заява позивача буде розглянути за умови надання необхідних документів, передбачених чинним законодавством (т.1, а.с.19).

Листом від 02.12.2015 р. позивач надав Часовоярському міському голові Декларацію про початок виконання будівельних робіт "Будівництво кар'єру "Городской" по видобуванню вогнетривких глин у м.Часів Яр Донецької області; План гірничих робіт на кінець відпрацювання кар'єру "Городской" (т.1, а.с.20), а листом від 04.12.2015 № 64/20 надав містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки від 15.10.2012 № 01-2108/9 та лист відповідача від 01.10.2015 № 02-43/800 щодо звернення з заявою до Управління муніципального розвитку Артемівської міської ради для отримання містобудівних умов та обмежень (т.1, а.с.21). Листом від 09.12.2015 № 65/20 позивач просив прискорити розгляд питання про отримання ордеру на спил дерев за заявою №62/20 від 23.11.2015 (т.1., а.с.23).

У відповіді на лей лист від 10.12.2015 року відповідач повідомив, що при розгляді наданих документів був виявлений факт наявності суперечностей стосовно розмірів земельних ділянок та межі кар'єру "Городской", через що заяву не може бути задоволено (т.1, а.с.22).

Листом від 14.12.2015 року позивач звернувся до Часовоярського міського голови з питання видалення зелених насаджень та просив прийняти відредактовану заяву на видалення зелених насаджень у відповідності з технічною межею вскришних робіт та площею імовірною виробітку кар'єру "Городской" та надати дозвіл на спил дерев на земельних ділянках", які знаходяться в постійному користуванні. До листа додані заява про видалення зелених насаджень, схема видалення зелених насаджень, копія Державного акту на право постійного користування землею І-ДН №001584 від 06.11.1996 р., містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки від 15.10.2012 № 01-2108/9, Декларацію про початок виконання будівельних робіт "Будівництво кар'єру "Городской" по видобуванню вогнетривких глин у м. Часів Яр Донецької області, План гірничих робіт на кінець відпрацювання кар'єру "Городской", об'єктні кошториси № 2-1 - Рекультивація порушених земель після будівництву кар'єру "Городской" та № 2-2 - Рекультивація порушених земель після будівництву кар'єру "Городской" заява про видалення зелених насаджень, схема видалення зелених насаджень, копія Державного акту на право постійного користування землею І-ДН №001584 від 06.11.1996 р. на 5 арк., об'єктні кошториси № 2-1 - Рекультивація порушених земель після будівництву кар'єру "Городской" та № 2-2 - Рекультивація порушених земель після будівництву кар'єру "Городской" (т.1, а.с.24).

Проте, у відповіді від 23.12.2015 року відповідач повідомив, що надані документи містять невідповідності межі видалення зелених насаджень, а також звернув увагу на те, що до заяви заявник повинен надавати відповідні обґрунтовані картографічні та проектні матеріали, а не схематичний матеріал, в якому з кожним новим поданням змінюються межі. На підставі викладеного, заяву щодо зносу зелених насаджень не може бути задоволено (т.1, а.с.25).

Листом від 28.12.2015 року позивач звернувся до Часовоярського міського голови в якій просив прийняти до заяви про видалення зелених насаджень №67/20 від 14.12.2015 р. до зазначеного листа "План з нанесенням дерев, які підлягають зносу" (т.1, а.с.26).

Листом від 12.01.2016 року позивач звернувся до Часовоярського міського голови з приводу видалення зелених насаджень" надав перелік документів з посиланням на додаток 39 до рішення виконкому Часовоярської міської ради від 16.10.2013 № 127, в якому зазначена адміністративна послуга з питання видалення зелених насаджень, та просив видати ордер на спил дерев до заяви також наданий перелік дерев (т.1, а.с.27-28).

В своїй відповіді від 25.01.2016 року відповідач зазначив, що пред'явлена позивачем біологічна рекультивація не може бути розрахунком відновної вартості відповідно до вимог чинного законодавства: зазначена площа, на якій пропонується знос зелених насаджень, пов'язаних з будівництвом кар'єру, визначена 6,1 га, в Декларації про початок виконання будівельних робіт вказана площа 23,0 га. Крім того, сума числового значення розміру земельних ділянок, зазначених в Державному акті на праві постійного користування землею І-ДН №001584, з яких складається площа будівництва кар'єру, перевищує розмір площі земельної ділянки, зазначеної в Декларації про початок будівельних робіт; в переліку дерев, які підлягають знесу та зазначені в плані, визначені зелені насадження, місце розташування яких не входить до меж будівництва кар'єру "Городской" та посилаючись на п.п.5.4, 5.13,5.14 Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів, затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 19.06.1996 р. №173, Закону України "Про благоустрій населених пунктів" заяву не було задоволено (т.1, а.с.29).

Листом від 19.04.2016 позивач просив Часовоярського міського голову створити комісію з обстеження зелених насаджень в межах будівництва кар'єру "Городской" та видати акт обстеження. Надав перелік осіб для залучення комісії (т.1, а.с.30).

У відповіді від 29.04.2016 року відповідач надав роз'яснення щодо переліку документів, які мають бути надані заявником з цього питання (т.1, а.с.31).

Листом від 04.05.2016 року позивач звернувся до Часовоярського міського голови із заявою про створення комісії з обстеження зелених насаджень в межах будівництва кар'єру "Городской" та з проханням надати акт з обстеження зелених насаджень, до заяви надані: заява про видалення зелених насаджень, план з нанесенням дерев, які підлягають видаленню, копія Державного акту на право постійного користування землею І-ДН №001584 від 06.11.1996 р., Декларація про початок виконання будівельних робіт "Будівництво кар'єру "Городской" по видобуванню вогнетривких глин у м.Часів Яр Донецької області, План гірничих робіт на кінець відпрацювання кар'єру "Городской", локальний кошторис №2-2-2 на Посадку дерев та кущів, біологічна рекультивація із заявою з переліком дерев (т.1, а.с.32-33).

У відповіді від 18.05.2016 року відповідач відмовив вз аздволенні заяви, оскільки в декларації про початок будівельних робіт площа земельної ділянки призначена для будівництва кар'єру становить 23,0 га. В наданої копії Державного акту на право постійного користування І-ДН №001584 від 06.11.1996 на 5 сторінках відсутній контур під назвою "Кар'єр Городской" площею 23 га. З наданої документації неможливо визначити достовірні межі кар'єру "Городской", що в свою чергу унеможливлює виявити які саме зелені насадження підлягають видаленню. Виходячи із заяви про видалення зелених насаджень, заявник пропонує до видалення зелені насадження, які розташовані на землях , що знаходяться у постійному користуванні ПАТ "Часіворярський вогнетривкий комбінат", згідно вказаного Державного акту на площі 119,88 га. Крім того, в заяві не зазначений якісний стан зелених насаджень, які пропонується до видалення (т.1, а.с.34).

Листом від 23.05.2016 року позивач надав свої роз'яснення Часовоярському міському голові щодо Державного акту та вказав, що будівництво кар'єру "Городской" запроектовано частково на трьох ділянках: колишній рудник "Октябрьський" ділянка №1, санаторій-профілакторій "Восход", цехи №5,7,8. В листі також вказано, що у наданій копії плану з нанесенням дерев, що підлягають видаленню, вказана площа 6,1 га на якій потрібно провести видалення зелених насаджень, а не 119,88 га. Оригінал плану з нанесенням дерев, що підлягають видаленню наданий відповідачу 12.01.2016 р. (т.1, а.с.35).

24.05.2016 року звернувся до Часовоярського міського голови із заявою про проведення обстеження зелених насаджень на площі 6,1 га згідно плану, які підлягають видаленню та до заяви додані: план з нанесенням дерев, що підлягають видаленню, копія Державного на право постійного користування І-ДН №001584 від 06.11.1996, копію Декларації про початок виконання будівельних робіт, копію локального кошторису №2-2-2 (т.1, а.с.36).

Відповідно до листа від 03.06.2016 року відповідач відмовив в задоволенні заяви (т.1, а.с.37).

Листом від 14.07.2016 року позивач звернувся до Часовоярського міського голови, посилаючись на раніше необґрунтовані відповіді відповідача, просив терміново створити комісію з обстеження зелених насаджень в межах будівництва кар'єру "Городской", провести обстеження та надати акт з обстеження зелених насаджень (т.1, а.с.38).

Листом від 25.07.2016 року відповідач відмовив в задоволенні заяви та зазначив, що заява позивача, від 04.05.2016 вже розглянута і про результат розгляду позивач був повідомлений листом від 18.05.2016 (т.1, а.с.39).

Листом від 18.07.2016 № 20-34/63 позивач звернувся, зокрема, до Часовоярського міського голови з питання видалення зелених насаджень з проханням створити комісію з обстеження зелених насаджень в межах будівництва кар'єру "Городской" з наданням акту обстеження та вирішити питання про нарахування відновної вартості" з посиланням на протокол № 3 від 04.07.2016 засідання робочої групи з вивчення проблемних питань ПАТ "Часівоярський вогнетривкий комбінат" та п. 7 "Рекомендованого переліку заходів з вирішення проблемних питань ПАТ "Часівоярський вогнетривкий комбінат", пов'язаних з користуванням надрами" (т.1, а.с.40).

Відповіддю від 29.07.2016 року, відповідач, посилаючись на норми законодавства вказав на якій підставі утворюється комісія та визначається відновна вартість зелених насаджень (т.1, а.с.41).

04.08.2016 року позивач звернувся до Часовоярського міського голови з заявою про створення комісії та надання акту обстеження зелених насаджень, які знаходяться на землях Часовоярської міської ради за адресою: м.Часів Яр, вул. Центральна, в зв'язку з будівництвом кар'єру "Городской" Часів-Ярського родовища вогнетривких глин у м.Часів Яр, зазначено перелік дерев та вказано, що ці насадження розташовані на землях, що знаходиться у постійному користуванні ПАТ "Часівоярський вогнетривкий комбінат" згідно державного акту І-ДН №001584 від 06.11.1996 р. (т.1, а.с.42).

Листом від 12.08.2016 року відповідач повідомив, що заява не може бути задоволена (т.1, а.с.43).

Як вбачається з Плану нанесення дерев, що підлягають видаленню, копія якого надавалася відповідачу, враховуючи досліджені вище заяви позивача, дерева, що підлягають видаленню розташовані на земельній ділянці площею 6,1 га (т.1, а.с.15).

Пунктом 7 Протоколу робочої групи з вивчення проблемних питань ПАТ Часівоярський вогнетривкий комбінат", пов'язаних з користування надрами №3 від 04.07.2016р., Часовоярський міській раді ПАТ "Часівоярський вогнетривкий комбінат", Державній екологічній інспекції у Донецькій області запропоновано створити комісію з обстеження зелених насаджень, провести обстеження зелених насаджень, скласти акт відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 1 серпня 2006 №1045 "Про затвердження Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах" та вирішити питання про нарахування відновної вартості (т.1, а.с.46-60).

Таким чином, судами першої та апеляційної інстанції встановлено, що ПАТ Часівоярський вогнетривкий комбінат неодноразово звертався до Часовоярської міської ради з заявами, додавши до них необхідні документи, про створення комісії для проведення обстежень зелених насаджень з метою встановлення відновної вартості дерев та кущів на будівельному майданчику кар'єру Городской на земельній ділянці площею 6,1 га.

Проте, за жодною із заяв, комісія утворена не була.

На підставі ст.36 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" право на виконання підготовчих робіт (якщо вони не були виконані раніше згідно з повідомленням або зареєстрованою декларацією про початок виконання підготовчих робіт) і будівельних робіт на об'єктах, що належать до I-III категорій складності, підключення об'єкта будівництва до інженерних мереж та споруд надається замовнику та генеральному підряднику чи підряднику (у разі якщо будівельні роботи виконуються без залучення субпідрядників) після реєстрації декларації про початок виконання будівельних робіт.

Виконувати будівельні роботи, підключати об'єкт будівництва до інженерних мереж та споруд без реєстрації зазначеної декларації забороняється.

За наявності зареєстрованої декларації про початок виконання будівельних робіт отримання замовником та генеральним підрядником чи підрядником (у разі якщо будівельні роботи виконуються без залучення субпідрядників) інших документів дозвільного характеру для виконання будівельних робіт та видалення зелених насаджень у межах будівельного майданчика не вимагається.

Відповідно до ст.28 Закону України "Про благоустрій населених пунктів", охороні та відновленню підлягають усі зелені насадження в межах населених пунктів під час проведення будь-якої діяльності, крім зелених насаджень, які висаджені або виросли самосівом в охоронних зонах повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв.

Охорона, утримання та відновлення зелених насаджень на об'єктах благоустрою, а також видалення дерев, які виросли самосівом, здійснюються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів залежно від підпорядкування об'єкта благоустрою, а на земельних ділянках, переданих у власність, наданих у постійне користування або в оренду, - за рахунок коштів їх власників або користувачів відповідно до нормативів, затверджених у встановленому порядку.

Видалення дерев, кущів, газонів і квітників здійснюється в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

Не потребує отримання дозволу (ордера) на видалення зелених насаджень виконання робіт на підставі одного з документів, визначених частиною першою статті 34 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності". Відновна вартість сплачується до прийняття об'єкта в експлуатацію. Розмір відновної вартості видалених зелених насаджень зменшується на суму, передбачену в проектній документації на озеленення території.

Пунктом 2 частини 1 статті 34 ЗУ Про регулювання містобудівної діяльності визначено, що замовник має право виконувати будівельні роботи після реєстрації органом державного архітектурно-будівельного контролю декларації про початок виконання будівельних робіт - щодо об'єктів будівництва, що належать до І-ІІІ категорії складності.

ПАТ Часівоярський вогнетривкий комбінат має декларацію про початок виконання будівельних робіт Будівництво кар'єру Городской по видобуванню вогнетривких глин на земельній ділянці, яка зареєстрована за позивачем на праві постійного користування землею, з усією необхідною супровідною документацією.

Порядок видалення дерев, кущів, газонів, квітників у населених пунктах, затверджено постановою КМУ від 01.08.2006 року № 1045 (далі - Порядок №1045)

На підставі п.2 Порядку №1045 видалення зелених насаджень здійснюється у разі будівництва об'єкта архітектури на підставі документів, визначених ч.1 ст.34 ЗУ Про регулювання містобудівної діяльності .

Відповідно до п. 4 Порядку №1045 підставою для прийняття рішення компетентним органом є заява про видалення зелених насаджень, подана юридичною чи фізичною особою (далі - заявник).

Після надходження заяви компетентний орган утворює комісію з питань визначення стану зелених насаджень та їх відновної вартості (далі - комісія), до складу якої входять представники заявника, власника земельної ділянки (користувача), компетентного органу, територіального органу Держекоінспекції, а у разі потреби - балансоутримувача території та комунального підприємства, що здійснює утримання зелених насаджень.

Під час формування складу комісії компетентний орган протягом двох днів після надходження заяви надсилає запити до територіального органу Держекокомісії, власника земельної ділянки (користувача), балансоутримувача території та комунального підприємства, що здійснює утримання зелених насаджень, щодо можливості їх участі в роботі комісії.

Територіальний орган Держекоінспекції та заінтересовані організації у п'ятиденний строк після надходження запиту надсилають компетентному органу в письмовій формі повідомлення про включення свого представника до складу комісії.

Після надходження повідомлень компетентний орган протягом трьох днів затверджує склад комісії. У разі надходження повідомлень про відмову від участі представників територіального органу Держекоінспекції та заінтересованих організацій склад комісії затверджується без таких представників.

У процесі визначення стану зелених насаджень та відновної вартості зелених насаджень, які видаляються на підставі одного з документів, визначених частиною першою статті 34 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності", до складу комісії включається представник фізичної або юридичної особи, яка має намір щодо забудови території.

Комісія у п'ятиденний строк після її затвердження визначає стан зелених насаджень, розташованих на земельній ділянці, і їх відновну вартість та складає акт обстеження тих насаджень, що підлягають видаленню (далі - акт), за формою, затвердженою Мінрегіоном.

Аналіз вищезазначених положень Порядку №1045 свідчить, що комісія з питань визначення стану зелених насаджень та їх відновної вартості утворюється в будь-якому разі після надходження заяви про видалення зелених насаджень, поданої заявником.

При цьому нормативно - правові акти не містять умов щодо відмови в утворенні такої комісії, залишення заяви без розгляду, відмови в задоволенні заяви тощо.

Рішенням виконавчого комітету Часовоярської міської ради №63 від 16.03.2011 р. затверджено Положення про порядок знесення зелених насаджень на території Часовоярської міської ради (т.1, а.с.125-127).

Пунктом 4 цього Положення визначено, що підставою для прийняття рішення виконкому міської ради є заява на ім'я міського голови від фізичної особи або суб'єкта господарювання (надалі заявник) про видалення зелених насаджень, подана через приймальню міської ради. До заяви заявник (з урахуванням конкретних обставин) додає документ на право на земельну ділянку, дозвіл на збір матеріалів на проектування, відповідні картографічні та проектні матеріали або інші обґрунтуючи документи.

Відділ житлово-комунального господарства міської ради протягом трьох робочих днів після надходження заяви готує проект розпорядження міського голови, яким затверджується склад комісії з обстеження зелених насаджень.

Замовник організовує виїзд комісії для обстеження зелених насаджень за власний рахунок.

На підставі п.5 Положення комісія протягом п'яти робочих днів після її затвердження визначає стан зелених насаджень, розташованих на земельній ділянці, складає акт обстеження у двох примірниках та схему розташування зелених насаджень, які підлягають видаленню та залишаються на місті в межах ділянки, визначає відновну вартість зелених насаджень.

До заяви про видалення зелених насаджень ПАТ Часівоярський вогнетривкий комбінат відповідно до п.4 Положення надав відповідачу необхідні документи, а саме: заяву на видалення зелених насаджень; план з нанесення дерев, які підлягають зносу; копію державного акту на право постійного користування землею І-ДН №001584 від 06.11.1996 року; містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки Кар'єр Городской по видобуванню вогнетривких глин; декларацію про початок виконання будівельних робіт Будівництво кар'єру Городской по видобуванню вогнетривких глин, розташованого у північно-східній частині ділянки Городской Часів-Ярського родовища вогнетривких глин у м. Часів Яр Донецької області; об'єктний кошторис №2-1-рекультивація порушених земель після будівництва кар'єру Городской ; об'єктний кошторис №2-2-рекультивація порушених земель після будівництва кар'єру Городской .

Таким чином, позивач виконав всі умови для утворення відповідачем - Часовоярською міською радою комісії з питань визначення стану зелених насаджень та їх відновної вартості - надав заяву та необхідні документи.

Проте відповідач всупереч вимогам Порядку №1045 та Положення не утворив комісію з питань визначення стану зелених насаджень та їх відновної вартості, чим допустив протиправну бездіяльність.

Як визначено ст..19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Судова колегія зазначає, що Часовоярська міська рада, додавшись до виявлення суперечностей та оцінки наданих позивачем документів, обґрунтовуючи цим неможливість задоволення заяви про утворення комісії, перевищила свої повноваження при вирішенні питання утворення комісії, визначені нормами Порядку №1045 та Положення.

На підставі вищезазначеного суд апеляційної інстанції не приймає доводи апелянта про наявність розбіжностей в наданих позивачем документах та,як наслідок, неможливість з цієї причини утворити комісію, оскільки оцінка наданих документів не входить до компетенції відповідача при вирішенні спірного питання - саме на стадії утворення комісії.

На підставі викладеного судова колегія погоджується з висновком суду першої інстанції про визнання протиправною бездіяльності Часовоярської міської ради, що полягала у не створенні за заявами ПАТ Часівоярський вогнетривкий комбінат комісії для проведення обстеження зелених насаджень з метою встановлення відновної вартості дерев та кущів на будівельному майданчику кар'єру Городской на земельній ділянці площею 6,1 га.

Як наслідок, суд першої інстанції правильно зобов'язав Часовоярську міську раду створити комісію для проведення обстеження зелених насаджень на земельній ділянці площею 6,1 га, в межах земельної ділянки, яка належить ПАТ Часівоярський вогнетривкий комбінат на праві постійного користування.

Таким чином, колегія суддів вважає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду першої інстанції, тому не має підстав для задоволення апеляційної скарги та скасування постанови суду першої інстанції.

Керуючись статтями 195, 196, 198, 200, 205, 206 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу Часовоярської міської ради на постанову Артемівського міськрайонного суду Донецької області від 18 січня 2017 року по адміністративній справі №219/10617/16-а - залишити без задоволення.

Постанову Артемівського міськрайонного суду Донецької області від 18 січня 2017 року по адміністративній справі №219/10617/16-а- залишити без змін.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту проголошення і може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів з дня складання у повному обсязі.

У повному обсязі ухвала складена 28 березня 2017 року.

Суддя-доповідач І.Д. Компанієць

Судді Т.Г. Гаврищук

Л.В. Ястребова

СудДонецький апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.03.2017
Оприлюднено30.03.2017
Номер документу65515332
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —219/10617/16-а

Ухвала від 11.07.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 24.05.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 10.05.2017

Адміністративне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Фролова Н. М.

Ухвала від 28.03.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Компанієць Ірина Дмитрівна

Ухвала від 28.03.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Компанієць Ірина Дмитрівна

Ухвала від 27.02.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Компанієць Ірина Дмитрівна

Ухвала від 27.02.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Компанієць Ірина Дмитрівна

Ухвала від 08.02.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Компанієць Ірина Дмитрівна

Постанова від 20.01.2017

Адміністративне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Фролова Н. М.

Постанова від 18.01.2017

Адміністративне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Фролова Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні