Ухвала
від 22.03.2017 по справі 761/9659/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/9659/17

Провадження № 1-кс/761/6090/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 березня 2017 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

слідчого судді: ОСОБА_1

при секретарі: ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Слідчого управління Головного управління Національної поліції в Київській області капітана поліції ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ), яке зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 , -

в с т а н о в и в :

Старший слідчий в особливо важливих справах Слідчого управління Головного управління Національної поліції в Київській області капітан поліції ОСОБА_3 , звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням, погодженим прокурором у кримінальному провадженні прокурором відділу прокуратури Київської області юристом 2 класу ОСОБА_4 по кримінальному провадженню №12017110000000138, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 23 лютого 2017 року зареєстровано за фактом складання та підписання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » офіційних документів із завідомо неправдивими відомостями щодо завищених обсягів фактично виконаних будівельних робіт та придбаних матеріалів, що дало змогу органам ІНФОРМАЦІЯ_2 безпідставно перерахувати на користь даного товариства бюджетні кошти у великих розмірах, тим самим вчинили їх розтрату, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, що знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ), яке зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 .

Клопотання мотивоване тим, що Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12017110000000138 від 23.02.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 27.09.2016 року за результатами проведених відкритих торгів між ІНФОРМАЦІЯ_3 в особі селищного голови ОСОБА_5 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ) в особі генерального директора ОСОБА_6 укладено договір підряду № 20/09-16 на виконання будівельно-монтажних робіт по об`єкту: «Будівництво ЗОШ І-ІІІ ступенів на 24 класи (720 учнів) по АДРЕСА_2 » на суму 85 000 000 грн. терміном дії до 31.12.2018. Згідно умов додаткової угоди № 4 від 27.09.2016 загальна вартість робіт та обсяг фінансування на 2016 рік склала 16 341 553,05 грн.

Відповідно до актів приймання виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в від 15.12.2016 № 1, № 1-1, № 2, № 3 , № 3-1, № 4, № 5, № 6, від 19.12.2016 № 7, від 21.12.2016 № 8 та від 23.12.2016 № 9 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » виконано частину будівельних робіт, а також придбано матеріали та обладнання на загальну суму 16 341 552,44 грн. У зв`язку з цим в період з 12.10.2016 по 26.12.2016 на рахунок товариства перераховані бюджетні кошти в сумі 16 341 553,05 грн.

Вказані акти підписані Чабанівським сільським головою ОСОБА_5 , генеральним директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_6 та інженером з технічного нагляду ОСОБА_7 .

Встановлено, що виконавцем у вказаних актах зазначено факт придбання панелей перекриття загальною кількістю 1513 шт., вартістю 1 156 690 грн.

Разом з цим, у ході здійснення виїзду працівниками УЗЕ в Київській області ДЗЕ Національної поліції України на місце проведення будівельних робіт за адресою: АДРЕСА_2 , встановлено, що фактична кількість панелей перекриття, які фактично знаходяться на території, значно менше заявлених у актах, при цьому наявні панелі містять ознаки фізичного зносу (тобто не є новими).

Окрім того встановлено, що на момент початку будівельних робіт на вказаній територій знаходився об`єкт незавершеного будівництва зведений цокольний поверх ЗОШ з перекриттям, що побудований раніше, та будівельні матеріали, завезені попереднім забудовником. При цьому службові особи ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » перебуваючи у попередній злочинній змові із службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_4 включили у вартість виконаних робіт та придбаних матеріалів зазначений об`єкт незавершеного будівництва та матеріали, що були на ньому присутні.

Таким чином, службові особи ІНФОРМАЦІЯ_4 , перебуваючи у попередній злочинній змові із службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » склали та підписали офіційні документи із завідомо неправдивими відомостями щодо завищених обсягів фактично виконаних будівельних робіт та придбаних матеріалів, що дало змогу органам ІНФОРМАЦІЯ_2 безпідставно перерахувати на користь даного товариства бюджетні кошти у великих розмірах, тим самим вчинили їх розтрату.

Підтвердити причетність службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_4 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » можливо лише в ході тимчасового доступу до речей та документів та проведення судово почеркознавчих експертиз, оскільки відповідно до методичного листа Міністерства юстиції України «Окремі особливості проведення технічних експертиз документів та почеркознавчих експертиз, у тому числі комплексних, технічних зображень документів», затвердженого рішенням спільного засідання секцій судово-технічної та судово-почеркознавчої експертиз НКМР при Міністерстві юстиції України від 29.03.2012 та протоколу міжвідомчої наради Міністерства юстиції, МВС, СБУ та Державної прикордонною служби від 29.03.2012, а також п 1.1., п.3.2.1. «Науково - методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень» до «Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень», затвердженої МЮ України за №53/5 від 08.10.1998 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 26.12.2012 №1950/5), почеркознавчі та технічні експертизи документів проводяться тільки за наявністю оригіналів документів, а отримати в інший спосіб вказані документи неможливо.

Беручи до уваги викладене в органу досудового розслідування виникла необхідність в отриманні доступу до документів, які стосуються виконання будівельно-монтажних робіт ЗОШ І-ІІІ ступенів по АДРЕСА_2 .

Кримінальне провадження №12017110000000138, зареєстроване за фактом складання та підписання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » офіційних документів із завідомо неправдивими відомостями щодо завищених обсягів фактично виконаних будівельних робіт та придбаних матеріалів, що дало змогу органам ІНФОРМАЦІЯ_2 безпідставно перерахувати на користь даного товариства бюджетні кошти у великих розмірах, тим самим вчинили їх розтрату, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, а тому виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, оскільки, одержати в інший спосіб відомості в межах досудового розслідування неможливо, окрім як на підставі ухвали суду.

У судовому засіданні старший слідчий в особливо важливих справах Слідчого управління Головного управління Національної поліції в Київській області капітан поліції ОСОБА_3 підтримав клопотання та просив його задовольнити, окрім того зазначив, що існує загроза зміни або знищення документів до яких надається доступ, а тому просив проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої перебувають документи.

Враховуючи ту обставину, що наявні підстави вважати, що існує реальна загроза знищення або зміна документів до яких надається доступ, слідчий суддя вважає за необхідне розглянути клопотання без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України.

Вивчивши матеріали клопотання, суд вважає, що воно підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 132 КПК України, визначено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч 4 цієї ж статті передбачено, що для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно з ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

При цьому, подане до суду клопотання слідчого не в повній мірі відповідає вимогам, регламентованим, зокрема, п.7 ч. 2 ст. 160 КПК України, а саме: слідчий у клопотанні не обґрунтував необхідності вилучення оригіналів документів до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ та вилучити їх, враховуючи попередню правову кваліфікацію кримінального правопорушення, зазначену в Єдиному реєстрі досудових розслідувань.

Приймаючи до уваги вищевикладене та враховуючи, що дана інформація міститься лише у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ), яке зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 і отримані документи, можуть бути використанні під час досудового розслідування кримінального провадження, як докази факту протиправних дій суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню в частині надання тимчасового доступу до речей і документів.

Керуючись вимогами ст. ст. 132, 159, 163 КПК України, слідчий суддя,

у х в а л и в:

Клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Слідчого управління Головного управління Національної поліції в Київській області капітана поліції ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ), яке зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 задовольнити частково.

Надати старшому слідчому в особливо важливих справах Слідчого управління Головного управління Національної поліції в Київській області капітану поліції ОСОБА_3 , або іншим слідчим, які входять в групу слідчих по даному кримінальному провадженню, тимчасовий доступ до документів, що містять охоронювану законом таємницю та зберігаються у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ), яке зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: договору підряду № 20/09-16 від 27.09.2016 року, укладеного між ІНФОРМАЦІЯ_5 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »; договорів субпідряду та додаткових угод з додатками та календарними графіками виконання робіт, що були укладені для виконання будівельних робіт, які здійснювалися за цими договорами; актів прийняття виконаних будівельних робіт за формою КБ-2В та довідок про вартість виконаних будівельних робіт за формою КБ-3 по здійсненню будівельних робіт за цими договорами; актів огляду прихованих робіт на об`єктах будівельних робіт, які здійснювалися за цими договорами; зведених кошторисних розрахунків вартості об`єкта будівництва, локальних кошторисів та відомостей ресурсів до локальних кошторисів, договірні ціни, дефектні акти по виконанню будівельних робіт за цими договорами; експертних звітів щодо розгляду кошторисної частини проектної документації по виконанню будівельних робіт за цими договорами; загальних журналів робіт, спеціальних журналів окремих видів робіт та журналів авторського нагляду, які велися підрядною (субпідрядною) та проектною організаціями під час виконання будівельних робіт за цими договорами; документації щодо придбання будівельних матеріалів та інженерного обладнання (у разі оренди даного обладнання договорів оренди обладнання), яке використовувалося під час виконання будівельних робіт за цими договорами, трудових угод з працівниками, котрі безпосередньо виконували будівельні роботи за цими договорами; документації, яка підтверджує кваліфікацію та спеціальні знання працівників котрі безпосередньо виконували будівельні роботи за цими договорами.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Роз`яснити особі, у володінні якої знаходяться речі та документи, що у відповідності до ч. 1 ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

При виконанні даної ухвали слідчий, в порядку ч. 2 та ч. 3 ст. 165 КПК України, зобов`язаний пред`явити особі, у володінні якої знаходяться речі та документи її оригінал та вручити копію.

Ухвала оскарженню не підлягає, між тим відповідно до ст. 309 КПК України, може бути оскаржена в разі надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутністю яких фізична особа підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення22.03.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу65602618
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ), яке зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1

Судовий реєстр по справі —761/9659/17

Ухвала від 12.04.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Ухвала від 12.04.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Ухвала від 22.03.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні