Ухвала
від 29.03.2017 по справі 8/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

КОЛЕГІЯ З РОЗГЛЯДУ СПРАВ ПРО БАНКРУТСТВО

33013 , м. Рівне, вул. Набережна, 26А


УХВАЛА

про визнання банкрутом

"29" березня 2017 р. Справа № 8/11

Суддя Андрійчук О.В., розглянувши матеріали справи

за заявою кредитора Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2

про банкрутство Закритого акціонерного товариства "Промбуд-11,

за участю представників учасників судового процесу:

ліквідатора боржника: Сокотуна В.А., посв. №247 від 02.04.2013 року

представника ДПІ у м. Рівному ГУ ДФС у Рівненській області: Шеремет В.О., дов. №20/17-16-10-00 від 25.04.2016 року

представника Відділенням виконавчої дирекції ФСС від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Рівне - Костюк-Москалюк Г. М., дов. №01/01-10 від 03.01.2017 року

представника Національного університету водного господарства та природокористування - Цаль О.Р., дов. №001-308 від 17.02.2015 року, Пуха Д.А., дов. №001-229 від 03.02.2016 року

ВСТАНОВИВ :

Постановою Господарського суду Рівненської області від 26.02.2013 року затверджено звіт керуючого санацією ЗАТ "Промбуд-11" про роботу; припинено процедуру санації ЗАТ "Промбуд-11", визнано боржника банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено Сокотуна В.А.

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 31.03.2015 року продовжено строк ліквідаційної процедури ЗАТ "Промбуд-11" та строк повноважень ліквідатора Сокотуна В.А. до 26.08.2015 року.

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 14.03.2017 року відкладено розгляд справи на 29.03.2017 року, зобов'язано ліквідатора банкрута подати суду докази закриття рахунків Закритого акціонерного товариства "Промбуд-11 у банківських установах.

Ухвалами Господарського суду Рівненської області від 22.03.2017 року та 23.03.2017 року призначено до розгляду в судовому засіданні на 29.03.2017 року заяви Державної податкової інспекцією у м. Рівному Головного управління ДФС у Рівненській області, Відділення Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Рівне з грошовими вимогами до боржника.

Господарський суд, заслухавши в судовому засіданні учасників провадження у справі, дослідивши матеріали справи та врахувавши обставини у справі, встановив таке.

Постановою Господарського суду Рівненської області від 26.02.2013 року затверджено звіт керуючого санацією ЗАТ "Промбуд-11" про роботу; припинено процедуру санації ЗАТ "Промбуд-11", визнано боржника банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено Сокотуна В.А.

Оголошення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури щодо ЗАТ "Промбуд-11" опубліковано в газеті "Голос України" від 20.03.2013 року №53.

Відділенням виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Рівне 22.03.2017 року подано заяву про визнання кредитором №136/01-10 від 21.03.2017 року на суму 295 215,42 грн.

Вимоги вказаного кредитора підтверджуються копіями актів про нещасний випадок на виробництві, постановами про призначення щомісячної страхової виплати, довідками МСЕК про встановлення втрати працездатності, про розмір пенсії, паспортами, листами Державної служби статистики про середню очікувану тривалість життя чоловіків та жінок в Україні у 2011 році.

Згідно з відзивом ліквідатора грошові вимоги Відділення виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Рівне визнаються арбітражним керуючим у повному обсязі, однак, у зв'язку з пропуском строку для заявлення таких вимог, останні підлягають задоволенню у шосту чергу.

Відповідно до розрахунку потреби в капіталізації платежів, що виникли із зобов'язання підприємства відшкодувати шкоду, заподіяну життю і здоров'ю громадянам, вимоги до банкрута складають 295 215,42 грн.

У силу вимог п. 2 ч. 1 ст. 45 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі по тексту - Закон про банкрутство) у другу чергу задовольняються вимоги із зобов'язань, зокрема, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров'ю громадян, шляхом капіталізації у ліквідаційній процедурі відповідних платежів, у тому числі до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за громадян, які застраховані в цьому фонді, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, зобов'язань із сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інше соціальне страхування, крім вимог, задоволених позачергово, з повернення невикористаних коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, а також вимоги громадян - довірителів (вкладників) довірчих товариств або інших суб'єктів підприємницької діяльності, які залучали майно (кошти) довірителів (вкладників);

Відповідно до п. 3 Порядку капіталізація платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства-банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 року №765, капіталізація платежів розраховується на період, що визначається як різниця між середньою тривалістю життя для чоловіків і жінок у країні та їх віком на момент здійснення капіталізації.

За п. 5-1 Порядку у вимогах Фонду до боржника, щодо якого порушено справу про банкрутство, зазначається сума, визначена з урахуванням кожного платежу, що підлягає капіталізації. Суми платежів, капіталізованих відповідно до зазначених вимог у процесі ліквідації підприємства-банкрута, перераховуються ліквідатором (арбітражним керуючим) робочому органу виконавчої дирекції Фонду, у якому підприємство перебуває на обліку.

Отже, капіталізація платежів здійснюється тільки у випадку ліквідації юридичної особи - страхувальника.

Суд зазначає, що з моменту визнання боржника банкрутом фінансові зобов'язання перед Фондом у зв'язку із зобов'язанням підприємства банкрута відшкодувати шкоду, заподіяну життю і здоров'ю, не припиняються, а набувають іншу форму - у вигляді капіталізації відповідних платежів на стадії ліквідації підприємства-банкрута.

Отже, такі вимоги можуть бути пред'явлені лише на стадії ліквідації та відповідно до вимог ст. 1 та ст. 23 Закону про банкрутство є кредиторськими вимогами поточного кредитора. Черговість же задоволення цих вимог, як вже зазначалося, встановлена п. 2 ч.1 ст. 45 Закону про банкрутство.

Вимоги Відділення виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Рівне до банкрута в сумі 295 215, 42 грн є обґрунтованими та визнаються судом в повному обсязі. Водночас, суд звертає увагу, що згідно зі ст. 38 Закону про банкрутство вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури протягом двох місяців з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає. Кредитори, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними, а їх вимоги погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі.

Як вбачається з матеріалів справи, заява Відділення виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Рівне про визнання кредитором надійшла до суду 22.03.2017 року, тобто з пропуском встановленого строку для їх подання, а тому відповідно ст. 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вимоги вказаного кредитора погашаються в шосту чергу.

При цьому, згідно з п. 4.11 постанови Пленуму Вищого господарського суду "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" від 21.02.2013 року №7, розподіл сум судового збору (так само як й інших судових витрат) у непозовному провадженні, зокрема як-от у справах про банкрутство, здійснюється, оскільки інше не передбачене законом, за загальними правилами ст. 49 ГПК.

Враховуючи викладене, у зв'язку із звільненням кредитора Відділення виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Рівне від сплати судового збору за подання до господарського суду заяви з вимогами до боржника, судовий збір у сумі 3 200,00 грн підлягає сплаті боржником в доход Державного бюджету України (перша черга задоволення).

Щодо заяви Державної податкової інспекцією у м. Рівному Головного управління ДФС у Рівненській області про визнання кредитором боржника в сумі 166 722,68 грн, то суд зазначає таке.

Грошові вимоги вказаного кредитора підтверджуються електронними копіями податкових декларацій банкрута з податку на доходи фізичних осіб, з податку на прибуток підприємства, з податку на додану вартість, уточнюючими розрахунками суми податку з власників транспортних засобів, податкових зобов'язань з податку на додану вартість.

Згідно з відзивом ліквідатора грошові вимоги Державної податкової інспекцією у м. Рівному Головного управління ДФС у Рівненській області визнаються арбітражним керуючим у повному обсязі, однак, у зв'язку з пропуском строку для заявлення таких вимог, останні підлягають задоволенню у шосту чергу.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 45 Закону про банкрутство у третю чергу задовольняються, зокрема, вимоги щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів).

Вимоги Державної податкової інспекцією у м. Рівному Головного управління ДФС у Рівненській області до банкрута в сумі 166 722,68 грн є обґрунтованими та визнаються судом в повному обсязі. При цьому, у зв'язку з пропуском строку, встановленого ст. 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", такі вимоги підлягають задоволенню у шосту чергу.

Крім того, судовий збір в сумі 3 200,00 грн, що сплачений кредитором за подання заяви про визнання грошових вимог до банкрута, та підлягає задоволенню в першу чергу.

Також судом встановлено, що ліквідатором не виконано вимог ухвали суду від 14.03.2017 року.

Відповідно до ст. 77 ГПК України господарський суд відкладає в межах строків, встановлених ст. 69 цього Кодексу, розгляд справи, коли за якихось обставин спір не може бути вирішено в даному засіданні. Такими обставинами, зокрема, є: неподання витребуваних доказів.

Зважаючи на викладене, господарський суд дійшов висновку про необхідність у відкладенні розгляду справи.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 23, 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. ст. 49, 77, 86 ГПК України, ст. 5 Закону України "Про судовий збір", суд

УХВАЛИВ :

1. Визнати вимоги Відділення виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Рівне до банкрута в сумі 295 215,42 грн - черговість задоволення вимог шоста.

2.Визнати вимоги Державної податкової інспекцією у м. Рівному Головного управління ДФС у Рівненській області до банкрута в сумі 166 722,68 грн - черговість задоволення вимог шоста; судовий збір в сумі 3 200,00 грн - черговість задоволення вимог перша.

3.У зв'язку із звільненням кредитора Відділення виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Рівне від сплати судового збору за подання до господарського суду заяви з вимогами до боржника, судовий збір у сумі 3 200,00 грн підлягає сплаті боржником в доход Державного бюджету України (перша черга задоволення).

4.Відкласти розгляд справи на "24" квітня 2017 року на 14:00 год . Судове засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Рівненської області (33000, м. Рівне, вул. Набережна, 26-А, зал судових засідань № 9).

5.Ліквідатору Сокотуну В.А. до дня засідання подати суду докази закриття рахунків Закритого акціонерного товариства "Промбуд-11 у банківських установах.

7. Явку ліквідатора банкрута Сокотуна В.А. в судове засідання визнати обов'язковою.

Суддя Андрійчук О.В.

Дата ухвалення рішення29.03.2017
Оприлюднено04.04.2017
Номер документу65625757
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство Закритого акціонерного товариства "Промбуд-11,

Судовий реєстр по справі —8/11

Ухвала від 06.06.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

Ухвала від 24.05.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

Ухвала від 17.05.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

Ухвала від 28.10.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

Ухвала від 20.03.2020

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

Ухвала від 11.03.2020

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

Ухвала від 03.03.2020

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Русняк В.С.

Ухвала від 29.05.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 24.04.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 29.03.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні