Рішення
від 22.03.2017 по справі 140/363/17
НЕМИРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 140/363/17

№ 2/140/372/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22.03.2017 року м. Немирів

Немирівський районний суд Вінницької області в складі головуючого судді Науменко С.М., при секретарі Буназів К.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Немирові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради Немирівського району про надання додаткового строку для прийняття спадщини ,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1, звернулася до суду з позовом про надання додаткового строку для прийняття спадщини, мотивуючи тим, що 28 березня 2014 року помер її батько ОСОБА_3, який проживав та був зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1 (свідоцтво про смерть серія 1-АМ № 287382 від 01 квітня 2014).

Після смерті ОСОБА_3 залишилось спадкове майно, яке складається із земельної ділянки площею 2.0238 га, яка розташована на території ОСОБА_2 сільської ради Немирівського району, Вінницької області, кадастровий номер 0523080800:03:001:0110 (Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ВН № 116891).

Спадкожмцем за законом є вона ОСОБА_1, інших спадкоємців передбачених законом чи заповітом не має.

В передбачений законом шестимісячний строк позивач не звернулася до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, так як не була обізнана з порядком прийняття спадщини. Зважаючи на викладене, позивач вказує на поважність причин пропуску строків, встановлених для прийняття спадщини, та просить визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини.

В судове засідання позивачка ОСОБА_1 не з'явилася, надала суду заяву в якій просить справу розглянути без її участі, позовні вимоги підтримує просить її задовольнити.

Представник відповідача ОСОБА_2 сільської ради, в судове засідання не з'явився, надав суду заяву в якій просить справу розглянути без його участі, позовні вимоги визнає не заперечує проти його задоволення.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги не обґрунтовані, у звязку з чим не підлягають задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що 28 березня 2014 року помер ОСОБА_3, батько позивача ОСОБА_1, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії 1-АМ № 287382, виданим виконкомом Муховецької сільської ради Немирівського району Вінницької області 01 квітня 2014 року.

Після смерті ОСОБА_3 залишилося спадкове майно - земельна ділянка площею 2.0238 га, яка розташована на території ОСОБА_2 сільської ради Немирівського району, Вінницької області, кадастровий номер 0523080800:03:001:0110 (Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ВН № 116891).

Після смерті ОСОБА_3, залишилася спадкоємцем за законом: є його дочка - ОСОБА_1.

Відповідно до ст.1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Для прийняття спадщини згідно вимог ст.1270 ЦК України встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Наслідки пропущення строку для прийняття спадщини передбачені ст.1272 ЦК України якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього кодексу , не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

В свою чергу, позивач ОСОБА_1, відповідних дій, спрямованих на прийняття спадщини, не вчинила, до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини у встановлений законом строк не зверталась, що підтверджується даними її позовної заяви, хоча про факт смерті спадкодавця їй було достовірно відомо.

Відповідно до п. 24 Постанови ПВС України від 30 травня 2008 року №7 Про судову практику у справах про спадкування особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК . Суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину, а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини. При розгляді цих справ слід перевіряти наявність або відсутність спадкової справи стосовно спадкодавця у державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини, наявність у матеріалах справи обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину. Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Положення ч. 3 ст. 1272 ЦК України можуть бути застосовані у випадку доведеності наявності перешкод для подання відповідної заяви та наявності підстав для визнання судом цих обставин поважними.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220 , 1222 , 1270 ЦК України ).

Таким чином, право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов'язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Якщо ж у спадкоємця перешкод для подання заяви не було, а він не скористався правом на прийняття спадщини через відсутність інформації про смерть спадкодавця, то правові підстави для визначення додаткового строку для прийняття спадщини відсутні і положення ч.3 ст.1272 ЦК України не застосовуються.

Наведене викладено у постановах Верховного Суду України від 26 вересня 2012 року (справа № 6-85цс12) та від 4 листопада 2015 року (справа 6-1486цс15), які в силу ст. 360-7 ЦПК Україниє обов'язковими для всіх судів.

Отже, правила ч. 3 ст. 1272 ЦК України можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Позивач посилається на те, що в передбачений законом шестимісячний строк, вона не звернулася до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, оскільки постійно проживала окремо від спадкодавця та не була обізнана з порядком прийняття спадщини.

Проте, суд вважає, що будучи обізнаною про смерть спадкодавця, позивач не надала жодних належних доказів наявності поважних причин, пов'язаних з об'єктивними, непереборними та істотними труднощами для вчинення дій щодо прийняття спадщини з дня відкриття спадщини протягом шести місяців.

Крім того, в справі відсутні будь-які відомості що позивач взагалі зверталася до нотаріальної контори, але їй було відмовлено у оформленні спадщини.

За змістом п. 23постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 "Про судову практику у справах про спадкування"свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину, в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. Особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження в разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину.

За вказаних обставин, суд не вважає поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини посилання позивача та ті обставини, що вона не була обізнана з законодавством про прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_3, який помер 28 березня 2014 року, після смерті якого пройшло три роки. Суд вважає, по-перше, матеріли справи не містять жодних доказів про наявність вказаних позивачем обставин, по-друге, вказані позивачем причини пропуску строку для прийняття спадщини, яка залишилася після смерті її батька, на думку суду, не повязані з обєктивними, непереборними та істотними труднощами для вчинення дій щодо прийняття спадщини з дня відкриття спадщини протягом шести місяців.

На протязі вказаного періоду, а саме три роки, позивач, якій було достовірно відомо про смерть батька, який останні роки свого життя постійно перебував в Яришівському психоневрологічному будинку-інтернат, де і помер(довідка №31 від 23.01.2017 року) жодним чином не вчинила будь яких дій, спрямованих на отримання спадщини, яка залишилася після його смерті.

Суд вважає, що в даному випадку, правові підстави для визначення додаткового строку для прийняття спадщини позивачу відсутні і тому положення ч.3 ст.1272 ЦК України не можуть бути застосовані.

На підставі зазначеного, суд вважає, що підстав, для задоволення позовних вимог позивача немає.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 10 , 11 , 60 , 131 , 208-209 , 212-215 ЦПК України , суд,

В И Р І Ш И В:

В задоволенні позову ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради Немирівського району про надання додаткового строку для прийняття спадщини - відмовити.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Апеляційного суду Вінницької області через Немирівський районний суд протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя: (підпис)

З оригіналом вірно:

Суддя Немирівського:

районного суду: ОСОБА_4

СудНемирівський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення22.03.2017
Оприлюднено03.04.2017
Номер документу65628130
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —140/363/17

Ухвала від 23.05.2017

Цивільне

Апеляційний суд Вінницької області

Стадник І. М.

Ухвала від 23.05.2017

Цивільне

Апеляційний суд Вінницької області

Стадник І. М.

Ухвала від 10.05.2017

Цивільне

Апеляційний суд Вінницької області

Стадник І. М.

Ухвала від 05.05.2017

Цивільне

Апеляційний суд Вінницької області

Стадник І. М.

Ухвала від 20.04.2017

Цивільне

Апеляційний суд Вінницької області

Стадник І. М.

Рішення від 22.03.2017

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

Ухвала від 15.02.2017

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні