Ухвала
від 30.03.2017 по справі 701/319/17-ц
МАНЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р. С. З. № 21

У Х В А Л А

про відкриття провадження у цивільній справі

30 березня 2017 року Суддя Маньківського районного суду, Черкаської області ОСОБА_1, розглянувши матеріали за заявою Керівника Уманської місцевої прокуратури в інтересах держави: Молодецької сільської ради с. Молодецьке, Маньківського району Черкаської області про визнання майна безхазяйним,

В С Т А Н О В И В :

Керівника Уманської місцевої прокуратури звернувся в суд із заявою про визнання майна безхазяйним.

На підставу своїх вимог спирається на те, що до Маньківсьокого відділу Уманської місцевої прокуратури надійшов лист Молодецької сільської ради з проханням щодо вжиття заходів представницького характеру з метою визначення правового статусу земельної ділянки, а саме - земельну частку (пай) в адміністративних межах Молодецької сільської ради.

Маньківським відділом Уманської місцевої прокуратури встановлено, що 24.11.2001 року померла жителька села Молодецьке ОСОБА_2 (запис акта про смерть від 26.11.2001 № 21).

За даними сільської ради за ОСОБА_3 рахується земельна частка (пай) розміром 1,5412 га за кадастровим номером 7123185500:02:003:0548. З часу смерті спадкоємці за отриманням спадщини не зверталися. За інформацією Молодецької сільської ради у померлої спадкоємці відсутні.

Іншого майна чи майнових прав у ОСОБА_2 немає.

Таким чином, з дня смерті ОСОБА_2, а саме 24.11.2001, вказана земельна ділянки перебуває в невизначеному правовому статусі.

Вартість даної земельної ділянки інформації відділу Держгеокадастру в Маньківському районі про нормативну грошову оцінку земельної ділянки від 21.03.2017 становить 78735 грн.

Спадкоємці ОСОБА_2 у встановлений законом строк спадщину не прийняли, свідоцтво про право на спадщину нікому не видавалося, що підтверджується інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) від 16.03.2017. Отже, на спадщину, яка залишилася після смерті спадкодавця, ніхто не претендує.

В абзаці 3 пункту 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 № 7 надано роз'яснення з приводу застосування правила книги шостої ЦК України до спадкових правовідносин, які виникли до набрання чинності ЦК України 2003 року. Так, у разі відкриття спадщини до зазначеної дати застосовується вчинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила Цивільного кодексу Української РСР, у тому числі щодо прийняття спадщини, кола спадкоємців за законом. У разі коли спадщина, яка відкрилася до набрання чинності ЦК і строк на її прийняття не закінчився до 1 січня 2004 року, спадкові відносини регулюються цим Кодексом.

Водночас, за інформацією Молодецької сільської ради Маньківського району у ОСОБА_2 спадкоємці відсутні та після його смерті спадщину ніхто не прийняв.

Відповідно до Положення Про Спадковий реєстр , затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 07.07.2011 № 1810/5, лише зі Спадкового реєстру можливо отримати достовірну інформацію про наявність (відсутність) заведеної спадкової справи.

Так, згідно з інформацією зі Спадкового реєстру, наданою державним нотаріусом Маньківської державної нотаріальної контори ОСОБА_4 у даному реєстрі відсутні відомості про наявні заповіти, спадкові договори, відкриті спадкові справи та видані свідоцтва про спадщину після смерті ОСОБА_2, що підтверджує той факт, що вже більше 16 років на спадщину останньої ніхто не претендує.

Отже, Молодецька сільська рада була державним органом, який уповноважений взяти земельну ділянку на баланс, але з часу смерті ОСОБА_2 вона не вчинила жодних дій для переходу земельної ділянки у власність держави. Таким чином, вищезазначена земельна ділянка не має власника та її правовий статус є невизначеним.

Невизначеність правового статусу земельної ділянки, що залишилась після смерті ОСОБА_2, не дає змоги органу місцевого самоврядування використовувати її за призначенням або ж передати за плату в користування з метою наповнення місцевого бюджету для забезпечення виконання власних та делегованих функцій.

У зв'язку з цим, звертаючись до суду із заявою про визнання спадщини на невитребувані земельні частки (паї), безхазяйним майном прокурор реалізує свої представницькі повноваження у сфері охорони землі, яка є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави, шляхом подачі даної заяви, що і змусило Керівника Уманської місцевої прокуратури в інтересах держави: Молодецької сільської ради , звернутись з відповідною заявою до суду.

Суд оглянувши матеріали справи, вважає, що заява подана відповідно до вимог викладених в ст. ст. 234, 256 ЦПК України, справа підсудна Маньківському районному суду, підстав для закриття справи і залишення її без розгляду не має, справа підлягає розгляду в судовому засіданні.

Керуючись ст. ст. 234, 256 ЦПК України,

У Х В А Л И В :

Відкрити провадження по цивільній справі №701/319/17-ц за заявою Керівника Уманської місцевої прокуратури в інтересах держави: Молодецької сільської ради с. Молодецьке, Маньківського району Черкаської області про визнання майна безхазяйним і призначити її до судового розгляду на 3 квітня 2017 року на 11 год. 00 хв., в судовому засіданні в смт. Маньківка з участю сторін.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СУДДЯ В.Л. МАРЕНЮК

СудМаньківський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення30.03.2017
Оприлюднено06.04.2017
Номер документу65717578
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —701/319/17-ц

Рішення від 13.04.2017

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Маренюк В. Л.

Ухвала від 30.03.2017

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Маренюк В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні