Рішення
від 04.04.2017 по справі 914/211/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.04.2017р. Справа № 914/211/17

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю Експрес Груп , м.Львів

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю ОСОБА_1 індастріс , м.Львів

про визнання недійсними змін до статуту товариства та скасування реєстраційної дії

суддя Гоменюк З.П.

секретар судового засідання Зусько І.С.

за участю представників:

позивача: ОСОБА_2, представник (довіреність від 08.10.2016 р.);

відповідача: не з'явився

Учаснику процесу роз'яснено його процесуальні права та обов'язки, зокрема, право заявляти відводи. Учаснику процесу права та обов'язки зрозумілі, відводу не заявлено.

На розгляд Господарського суду Львівської області подано позов Товариства з обмеженою відповідальністю Експрес Груп , м.Львів до Товариства з обмеженою відповідальністю ОСОБА_1 індастріс , м.Львів про визнання недійсними змін до статуту товариства.

Ухвалою суду від 06.02.2017 р. порушено провадження у справі, призначено її до розгляду на 22.02.2017 р. Ухвалою суду від 22.02.2017 р. прийнято до розгляду заяву позивача про зміну предмету позову, розгляд справи відкладено на 27.03.2017 р. Ухвалою суду від 27.03.2017 р. розгляд справи відкладено на 04.04.2017 р.

В судовому засіданні представник позивача позов з врахуванням заяви про зміну предмету позову підтримав повністю, просив суд такий задоволити. Крім того, представник позивача через канцелярію суду подав повідомлення Управління комунальної власності департаменту економічного розвитку Львівської міської ради (вх.№12664/17 від 04.04.2017 р.).

В обгрунтування позовних вимог представник позивача зазначив, що відповідно до даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань місцезнаходженням відповідача є: м.Львів, вул.Володимира Великого, 5а. Разом з тим такі відомості не відповідають дійсності, а також порушують права та законні інтереси Товариства з обмеженою відповідальністю Експрес Груп як єдиного законного власника та користувача (орендаря) приміщень в будівлі за адресою: м.Львів, вул.Володимира Великого, 5а. Враховуючи наведене, позивач просив суд визнати недійсними зміни до статуту Товариства з обмеженою відповідальністю ОСОБА_1 індастріс щодо зміни місцезнаходження на адресу: 79026, м.Львів, вул.Володимира Великого, 5а, які були зареєстровані державним реєстратором Шевченківської районної державної адміністрації міста Києва ОСОБА_3 номер реєстраційної дії 14151050001039296, дата 05.10.2016 року та скасувати згадану реєстраційну дію державного реєстратора.

Відповідач явку повноважного представника в судове засідання не забезпечив, вимог ухвали суду не виконав, письмового відзиву на позовну заяву не подав, повідомлення про вручення йому ухвали про відкладення розгляду справи на 04.04.2017 р. на адресу суду не повернулось.

Ухвала про відкладення розгляду справи надсилалась судом на адресу, зазначену позивачем в позовній заяві, яка також відповідає адресі, вказаній у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань як місцезнаходження відповідача.

Пунктом 3.9.1. Постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 р. № 18 Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції роз'яснено, що в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом. Доказом такого повідомлення в разі неповернення ухвали підприємством зв'язку може бути й долучений до матеріалів справи та засвідчений самим судом витяг з офіційного сайту Українського державного підприємства поштового зв'язку Укрпошта щодо відстеження пересилання поштових відправлень, який містить інформацію про отримання адресатом відповідного поштового відправлення, або засвідчена копія реєстру поштових відправлень суду

Факт надсилання відповідачу ухвали суду про відкладення розгляду справи підтверджується списком згрупованих внутрішніх поштових відправлень рекомендованих листів №292 за 28.03.2017 року.

Суд вважає, що ним виконано умови Господарського процесуального кодексу України стосовно належного повідомлення відповідача про час і місце розгляду справи, оскільки до повноважень господарських судів не віднесено встановлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб на час вчинення тих чи інших процесуальних дій, а будь-які інші адреси відповідача, крім вказаних у позовній заяві та Єдиному державному реєстрі, ні позивачу, ані суду невідомі.

Відповідно до вимог ст. 75 ГПК України, якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами. Проаналізувавши зібрані у справі докази, суд дійшов висновку про достатність матеріалів справи для її розгляду по суті за відсутності представника відповідача та його відзиву на позовну заяву.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, повно та об'єктивно дослідивши докази в їх сукупності, суд встановив наступне.

Як вбачається з інформації, наявної в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, місцезнаходженням Товариства з обмеженою відповідальністю Експрес Груп (зареєстроване у Реєстрі 17.01.2012 р., номер запису про проведення державної реєстрації юридичної особи: 1 415 102 0000 026803) є: 79026, Львівська область, м. Львів, вул. Володимира Великого, будинок 5А.

Товариство з обмеженою відповідальністю Експрес груп на підставі договору купівлі-продажу №1098, посвідченого приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу ОСОБА_1 11.06.2012 р., та акту приймання-передачі від 11.06.2012 р. є власником нежитлових приміщень загальною площею 1604 кв.м., які знаходяться за адресою: м.Львів, вул.Володимира Великого, 5а. Право власності на зазначені приміщення підтверджується витягом про державну реєстрацію прав №34486223 від 14.06.2012 р., виданим Обласним комунальним підприємством Львівської обласної ради Бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки .

Крім того, відповідно до витягу з Державного реєстру прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права №667936 від 21.02.2013 р., виданого нотаріусом Львівського міського нотаріального округу ОСОБА_4, Товариству з обмеженою відповідальністю Експрес Груп на підставі договору оренди №633, посвідченого приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу ОСОБА_4, належать на праві користування нежитлові приміщення загальною площею 622,2 кв. м., які розташовані за згаданою адресою.

З наданої позивачем інформаційної довідки №72631031 від 09.11.2016 р. з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомого майна вбачається, що за параметром запиту адреса/місцезнаходження: Львівська обл., м.Львів, вулиця Володимира Великого, будинок 5А окрім згаданого вище права власності Товариства з обмеженою відповідальністю Експрес Груп та права власності територіальної громади м.Львова в особі Львівської міської ради (права користування Товариства з обмеженою відповідальністю Експрес Груп ) інших речових прав на приміщення за вказаною адресою не знайдено.

В матеріалах справи міститься повідомлення Управління комунальної власності департаменту економічного розвитку Львівської міської ради про те, що за адресою: м.Львів, вул.Володимира Великого, 5а обліковується лише договір оренди, укладений з ТзОВ Експрес Груп .

Як стверджує позивач, ТзОВ Експрес Груп не укладало з ТзОВ ОСОБА_1 індастріс будь-яких правочинів, предметом яких є використання відповідачем приміщень за згаданою адресою в якості місця розташування товариства чи його органів управління, працівників або майна. Також ТзОВ Експрес Груп не надавало згоди у будь-якій формі для розміщення в будівлі ТзОВ ОСОБА_1 індастріс або його органів управління чи працівників. Крім того, позивач зазначає, що за вказаною адресою відсутні та ніколи не знаходились органи управління, керівник, засновники чи майно ТзОВ ОСОБА_1 індастріс та не здійснювалась його господарська діяльність.

Протоколом № 2 від 03.10.2016 р., засвідчена копія якого долучена до матеріалів справи, оформлено рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю ОСОБА_1 індастріс щодо зміни складу учасників товариства; збільшення розміру статутного капіталу товариства та перерозподіл часток у статутному капіталі товариства; зміни місцезнаходження товариства; затвердження статуту товариства у новій редакції; зміну директора товариства; зміну інформації про зв'язок з юридичною особою; доручення директору товариства провести державну реєстрацію вищезазначених змін.

За результатами розгляду питання про зміну місцезнаходження товариства загальними зборами учасників прийнято рішення про зміну місцезнаходження товариства на наступну адресу: 79026, Львівська область, місто Львів, Франківський район, вулиця Володимира Великого, будинок 5А.

В подальшому дані зміни було відображено в новій редакції статуту Товариства з обмеженою відповідальністю ОСОБА_1 індастріс , а саме в п.2.3. статуту.

04.10.2016 р. директором Товариства ОСОБА_5 було подано заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

05.10.2016 р. державним реєстратором Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації ОСОБА_3 за №14151050001039296 проведено державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи (зміна місцезнаходження, зміна статутного або складеного капіталу, зміна складу або інформації про засновників).

Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців №1001625109 підтверджується, що зареєстрованим місцезнаходженням Товариства з обмеженою відповідальністю ОСОБА_1 індастріс (зареєстроване у Реєстрі 05.07.2016 р., номер запису про проведення державної реєстрації юридичної особи: 1 415 102 0000 039296) станом на 01.11.2016 р. є: 79026, Львівська обл., місто Львів, Франківський район, вулиця Володимира Великого, будинок 5 А.

Станом на час розгляду справи місцезнаходження відповідача не змінилося.

Позивач вважає зміни до статуту Товариства з обмеженою відповідальністю ОСОБА_1 індастріс в частині зміни місцезнаходження товариства неправомірними, такими, що порушують права позивача як єдиного законного власника та користувача (орендаря) приміщень за адресою, що є місцезнаходженням відповідача, а відомості щодо місцезнаходження відповідача, внесені до Єдиного державного реєстру на підставі рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю ОСОБА_1 індастріс , оформленого протоколом №2 від 03.10.2016 р., такими, що не відповідають дійсності.

При прийнятті рішення суд виходив з наступного.

Статтею 41 Конституції України закріплено право кожного володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Громадяни для задоволення своїх потреб можуть користуватися об'єктами права державної та комунальної власності відповідно до закону.

Стаття 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, до якої Україна приєдналась 17.07.1997 р. Законом України Про ратифікацію конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Першого протоколу та протоколів №2,4,7 та 11 до Конвенції , передбачає право кожної фізичної або юридичної особи мирно володіти своїм майном.

Згідно з ч.1 ст.321 Цивільного кодексу України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до ч. 1 ст. 319 ЦК України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Як встановлено ч.1 ст.133 Господарського кодексу України, основу правового режиму майна суб'єктів господарювання, на якій базується їх господарська діяльність, становлять право власності та інші речові права - право господарського відання, право оперативного управління. Господарська діяльність може здійснюватися також на основі інших речових прав (права володіння, права користування тощо), передбачених Цивільним кодексом України.

Суб'єкт господарювання, який здійснює господарську діяльність на основі права власності, на свій розсуд, одноосібно або спільно з іншими суб'єктами володіє, користується і розпоряджається належним йому (їм) майном, у тому числі має право надати майно іншим суб'єктам для використання його на праві власності, праві господарського відання чи праві оперативного управління, або на основі інших форм правового режиму майна, передбачених цим Кодексом (ч.1 ст.134 Господарського кодексу України).

Згідно зі ст.395 ЦК України, речовими правами на чуже майно є:право володіння, право користування (сервітут), право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), право забудови земельної ділянки (суперфіцій). Законом можуть бути встановлені інші речові права на чуже майно.

Відповідно до ст.396 ЦК України, особа, яка має речове право на чуже майно, має право на захист цього права, у тому числі і від власника майна, відповідно до положень глави 29 цього Кодексу.

Власником майна, яке знаходиться за адресою м.Львів, вул.Володимира Великого, 5а є Товариство з обмеженою відповідальністю Експрес Груп та територіальна громади м.Львова в особі Львівської міської ради, якою було надано право користування майном Товариству з обмеженою відповідальністю Експрес Груп .

Протоколом №2 від 03.10.2016 р. оформлено рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю ОСОБА_1 індастріс , в тому числі і щодо зміни місцезнаходження товариства на: 79026, Львівська область, місто Львів, Франківський район, вулиця Володимира Великого, будинок 5А. Такі зміни було відображено в новій редакції статуту Товариства з обмеженою відповідальністю ОСОБА_1 індастріс та зареєстровано державним реєстратором Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації ОСОБА_3 за №14151050001039296.

За твердженням позивача, не спростованим відповідачем, ТзОВ Експрес Груп , так само як і територіальна громада м.Львова в особі Львівської міської ради, не укладало жодного договору із ТзОВ ОСОБА_1 індастріс щодо передання у власність чи користування будівлі або частини будівлі за адресою м.Львів, вул.Володимира Великого, 5а. Окрім того, Товариство з обмеженою відповідальністю ОСОБА_1 індастріс не повідомляло Товариство з обмеженою відповідальністю Експрес Груп про зміну свого місцезнаходження та не погоджувало таку з позивачем.

Як передбачено ч.1 ст.89 ЦК України, юридична особа підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому законом. Дані державної реєстрації включаються до єдиного державного реєстру, відкритого для загального ознайомлення.

До єдиного державного реєстру вносяться відомості про організаційно-правову форму юридичної особи, її найменування, місцезнаходження, органи управління, філії та представництва, мету установи, а також інші відомості, встановлені законом (ч.4 ст.89 ЦК України).

Відповідно до ст.93 ЦК України, місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

Згідно з ч.1 ст.7 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань , Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

Частиною 2 ст.9 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань визначено, що в Єдиному державному реєстрі містяться, зокрема, відомості про місцезнаходження юридичної особи.

З врахуванням викладеного, відомості щодо місцезнаходження юридичної особи, що внесенні до Єдиного державного реєстру, який містить загальнодоступну та достовірну інформацію, мають бути тотожними фактичному розташуванню цієї юридичної особи.

Як стверджує позивач, жодних органів управління чи посадових осіб ТзОВ ОСОБА_1 індастріс у будівлі за адресою: м. Львів, вул.Володимира великого, 5а немає. Також за вказаною адресою відсутнє і будь-яке майно, яке належить відповідачеві, та не ведуть діяльність особи, пов'язані з відповідачем трудовими відносинами.

Частиною 3 ст.35 Закону передбачено, що засновники (учасники) юридичної особи несуть відповідальність за відповідність установчих документів законодавству, а також за відповідність перекладу тексту документів у випадках, визначених пунктом 1 частини першої статті 15 цього Закону.

Пунктом 5 ч.1 ст.28 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань встановлено, що суперечність документів вимогам Конституції та законів України є підставою для відмови у державній реєстрації.

Відповідно до ст.20 ГК України кожен суб'єкт господарювання має право на захист своїх прав і законних інтересів. Права та законні інтереси захищаються, зокрема, шляхом визнання повністю або частково недійсними актів органів державної влади та органів місцевого самоврядування, актів інших суб'єктів, що суперечать законодавству, ущемлюють права та законні інтереси суб'єкта господарювання або споживачів.

Підставами для визнання акта, в тому числі статуту, недійсним

повністю або частково є його невідповідність вимогам чинного законодавства та/або визначеній законом компетенції органу, який видав (затвердив) цей акт, а також порушення у зв'язку з його прийняттям прав та охоронюваних законом інтересів позивача.

Таким чином, зміну місцезнаходження відповідача на: 79026, Львівська область, місто Львів, Франківський район, вулиця Володимира Великого, будинок 5А проведено з порушенням закону, а саме: не забезпечено відповідність відомостей, які містяться в установчому документі та відомостей, що були внесені до Єдиного державного реєстру щодо зареєстрованого місцезнаходження Товариства з обмеженою відповідальністю ОСОБА_1 індастріс , фактичному місцезнаходженню товариства, що призвело до порушення порядку реєстрації змін до установчих документів.

Крім того, ТзОВ ОСОБА_1 індастріс своїми діями щодо внесення змін до статуту, а також поданням до органу державної реєстрації завідомо неправдивих відомостей щодо реєстрації за місцезнаходженням, яке відповідає адресі, де знаходиться нерухоме майно ТзОВ Експрес Груп , порушило законні права останнього, як власника та користувача вказаного майна.

З наведеного вбачається, що невідповідність вимогам законодавства внесених змін до статуту щодо визначення нового місцезнаходження товариства та порушення прав та законних інтересів позивача є підставою для визнання таких змін недійсними.

Згідно з п.2 ч.1 ст.25 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань , державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться на підставі судових рішень, що набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі, а також що надійшли в електронній формі від суду або державної виконавчої служби відповідно до Закону України Про виконавче провадження зокрема, щодо скасування реєстраційної дії/запису в Єдиному державному реєстрі.

З огляду на те, що на підставі змін до статуту, які підлягають визнанню недійсними, було проведено реєстраційну дію щодо державної реєстрації змін до установчих документів, позовна вимога про скасування реєстраційної дії як похідна від позовної вимоги про визнання недійсними змін до статуту також підлягає задоволенню з метою повного відновлення та захисту порушених прав позивача.

Статтею 4 3 ГПК України передбачено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами.

Відповідно до ст. 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.

Згідно ст. 32 ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у встановленому законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

За умовами ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Згідно із ст. 34 ГПК України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку, що загальна сума заборгованості, яка підтверджена матеріалами справи та підлягає задоволенню складає 15210,38 грн.

Відповідно до ч.1 ст.49 ГПК України, судовий збір у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Як передбачено частиною шостою статті 84 ГПК України, в резолютивній частині рішення вказується про розподіл судових витрат між сторонами, про повернення судового збору з бюджету.

Суд вважає, що відповідно до вимог ст.49 ГПК України, судовий збір слід покласти на відповідача.

Керуючись ст. 41 Конституції України, ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Законом України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань , ст.ст. 89, 93, 319, 321, 395, 396 Цивільного кодексу України, ст.ст. 20, 133, 134 Господарського кодексу України та ст.ст. ст.ст.4 3 , 32, 33, 34, 43, 44, 49, 75, 82, 83, 84, 85, 115, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задоволити.

2. Визнати недійсними зміни до статуту Товариства з обмеженою відповідальністю ОСОБА_1 індастріс щодо зміни місцезнаходження на адресу: 79026, м.Львів, вул.Володимира Великого, будинок 5а, які були зареєстровані державним реєстратором Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації ОСОБА_3 за №14151050001039296, дата 05.10.2016 р.

3. Скасувати реєстраційну дію державного реєстратора Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації ОСОБА_3 за №14151050001039296, дата 05.10.2016 р. щодо державної реєстрації змін до установчих документів Товариства з обмеженою відповідальністю ОСОБА_1 індастріс , код ЄДР 40627448, щодо зміни місцезнаходження на адресу: 79026, м.Львів, вул.Володимира Великого, будинок 5а.

4. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю ОСОБА_1 індастріс , м.Львів, вул.Володимира Великого, будинок 5а (ідентифікаційний код 40627448) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Експрес Груп , м.Львів, вул.Володимира Великого, будинок 5а (ідентифікаційний код 38057535) 3200 грн. судового збору.

5. Наказ видати згідно ст. 116 ГПК України.

В судовому засіданні 04.04.2017 р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення. Повне рішення складено 07.04.2017 р.

Суддя Гоменюк З.П.

Дата ухвалення рішення04.04.2017
Оприлюднено11.04.2017

Судовий реєстр по справі —914/211/17

Рішення від 04.04.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Ухвала від 27.03.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Ухвала від 22.02.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Ухвала від 06.02.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні