Ухвала
від 11.04.2017 по справі 0601/2-887/11
АНДРУШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 0601/2-887/11

Провадження № 6/272/4/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 квітня 2017 року

Андрушівський районний суд Житомирської області

в складі : головуючого судді - Карповця В..В.

при секретарі - Степанчук Т.В.,

з участю: представника ВДВС - ОСОБА_1, боржника - ОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Андрушівка подання начальника Андрушівсьокої державної виконавчої служби Андрушівського районного управління юстиції про тимчасове обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи за межі України відносно ОСОБА_2, суд

ВСТАНОВИВ:

Начальник відділу ДВС Андрушівського РУЮ звернувся до суду з поданням, в якому зазначає, що на виконанні в відділі ДВС знаходиться виконавчий лист про стягнення з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_3 аліментів на утримання дітей: ОСОБА_4 та ОСОБА_5.

Оскільки боржник має заборгованість по сплаті аліментів, від сплати яких ухиляється, начальник ВДВС просить вирішити питання про тимчасове обмеження ОСОБА_2 у праві виїзду за межі України до виконання ним своїх аліментних зобов язань без вилучення паспортного документа.

Представник ВДВС в судовому засіданні подання підтримав, просив його задовольнити.

Боржник ОСОБА_2 в судовому засіданні заперечував щодо задоволення клопотання.

Вислухавши сторін, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що подання не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну" передбачено, що тимчасове обмеження у праві виїзду громадян України за кордон може бути у вигляді тимчасової відмови у видачі паспорта, а громадянинові України, який має паспорт, може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон. Паспорт може бути тимчасово затримано чи вилучено у випадках, передбачених даним законом. Зазначеною статтею не передбачено здійснення таких дій як встановлення тимчасового обмеження судом права виїзду громадянина за межі України.

З матеріалів справи вбачається, що в ВДВС Андрушівського РУЮ 21.12.2011 року відкрито виконавче провадження про стягнення з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_3 аліментів на утримання дітей: ОСОБА_4 та ОСОБА_5 та за боржником рахується заборгованість.

Згідно ст. 33 Конституції України кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом. Отже обмеження конституційних прав людини чи їх звуження є виключною мірою, та може бути застосоване лише після вичерпання всіх інших заходів примусового стягнення суми боргу.

Слід зазначити, що у поданні не вказано підстав та доказів того, що боржник має намір виїхати за межі України, не йдеться також про наявність в нього закордонного паспорту, що боржник вчиняє дії, які унеможливлюють чи ускладнюють виконання рішення суду, та що він за час виконання рішення виїжджав за межі України, що призвело до неможливості вчинення певних виконавчих дій, або боржник безпідставно та неодноразово не з'являлась на виклики державного виконавця. Наявність лише самого зобов'язання та заборгованості не є підставою для тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за кордон.

Таким чином факт ухилення боржника від виконання зобов'язань у відповідності до ст.ст. 10,60 ЦПК України відділом ДВС не доведений.

На підставі викладеного, керуючись ст. 33 Конституції України, ст. 377-1 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

У задоволенні подання начальника відділу ДВС Андрушівського районного управління юстиції про тимчасове обмеження у праві виїзду за кордон - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до апеляційного суду Житомирської області через Андрушівський районний суд протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Суддя:ОСОБА_6

Дата ухвалення рішення11.04.2017
Оприлюднено13.04.2017
Номер документу65896200
СудочинствоЦивільне
Сутьтимчасове обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи за межі України відносно ОСОБА_2

Судовий реєстр по справі —0601/2-887/11

Ухвала від 27.02.2023

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

Ухвала від 21.12.2019

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

Ухвала від 11.04.2017

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

Ухвала від 17.11.2016

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

Рішення від 21.12.2011

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні