Ухвала
від 10.04.2017 по справі 760/842/17
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №1- кс/760/5767/17

760/842/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 квітня 2017 року слідчий суддя Солом'янського районного суду міста Києва Кізюн Л.І., при секретарі Рахімовій Н.В., за участю слідчого Жмуцького М.В., розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання сторони кримінального провадження - старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Київській області Жмуцького М.В., погодженого з прокурором відділу прокуратури Київської області Іванчук А.В., про тимчасовий доступ до речей і документів в рамках досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016110000000078 від 29.12.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України, -

в с т а н о в и в:

До слідчого судді Солом'янського районного суду міста Києва надійшло клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Київській області Жмуцького М.В. про надання тимчасового доступу до речей і документів, та розпорядження на їх вилучення (виїмку), які перебувають у володінні ТОВ АЙТІ БІЗНЕС СОЛЮШН (35467396) та пов'язані із проведеними фінансово-господарських операцій з ТОВ Семворк ЛТД (код ЄДРПОУ 39868301) за період з 01.01.2015 року по 30.01.2017, а саме: договори укладених між підприємствами; акти прийому-передачі товарів (послуг), акти виконаних робіт; податкові та видаткові накладні щодо продукції, яка постачалась; товарно-транспортні накладні виданих при поставці ТМЦ; банківські виписки про перерахування коштів в якості оплати за постачання продукції, робіт та послуг; документи, які засвідчують якість (безпечність) ТМЦ, сертифікати якості та походження, ТМЦ які постачались.

Також, слідчий просив проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи, оскільки наявні достатні підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення документів.

Суд визнав за можливе провести розгляд даного клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи, оскільки слідчим було доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів.

Відповідно до ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів не здійснювалось.

Слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5, 6 частини 2 ст. 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів і тимчасове вилучення майна.

Відповідно до ч. 3 ст. 132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що: 1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; 2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; 3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Згідно ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв'язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв'язку, без їх вилучення.

Згідно ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

З матеріалів клопотання вбачається, що слідчим управлінням ФР ГУ ДФС у Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32016110000000078 відомості про яке внесені до ЄРДР від 29.12.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України.

Обґрунтовуючи клопотання, слідчий зазначив, що досудовим розслідуванням встановлено, що в ході відпрацювання підприємств, що мають статус сільськогосподарських виробників та користуються пільгами передбаченими податковим законодавством працівниками оперативного управління ГУ ДФС в Київській області проведено комплекс заходів, за результатами яких встановлено суб'єкт господарювання з ознаками фіктивності, а саме АФГ Таврія (код ЄДРПОУ 22749307). Згідно інформаційного ресурсу ДФС України керівником, засновником та головним бухгалтером АФГ Таврія , яке перебуває на податковому обліку ДПІ у Києво-Святошинському районі, рахується громадянин ОСОБА_4, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1, ІПН НОМЕР_1. У своєму поясненні гр. ОСОБА_4 спростовує своє відношення до діяльності зазначених підприємств. Крім того, повідомляє, що йому невідомі попередні керівник та власник АФГ Таврія гр. ОСОБА_5 ІПН НОМЕР_2 та гр. ОСОБА_6 ІПН НОМЕР_3, які ймовірно теж не мають жодного відношення до діяльності підприємства. Операцій з перереєстрації зазначених підприємств від гр. ОСОБА_5 та ОСОБА_6 він не здійснював, грошові кошти не сплачував та не отримував. У податковій звітності АФГ Таврія відображає відомості про наявність земельних ділянок на території Подовської сільської ради Херсонської області. Згідно відповіді Подовської сільської ради АФГ Таврія не орендує та не використовує земельні ділянки. Також встановлено, що гр. ОСОБА_4, також, рахується посадовою особою ТОВ Семворк ЛТД (код ЄДРПОУ 39868301), яке має ознаки фіктивності. В ході здійснення протиправної діяльності невстановлені особи, діючи від імені АФГ Таврія , сформували податковий кредит транзитно - конвертаційним підприємствам м. Києва та Київської області у сумі понад 100 млн. грн. Крім того, згідно отриманої від Головного управління ДФС України в Київській області інформації, ті ж невстановлені особи, подають звітність із недостовірними відомостями від ТОВ Віста-Комфорт (37797611), ТОВ ГТ Компоненс (38716234), ТОВ Компанія Логістика Груп (39532479), ТОВ Спеценергобудтранс (37871616), ТОВ Стефан Продакт (39681774), ТОВ Компанія комплексного правозахисту Фортіс (36170430), ТОВ Копсон (39167923), ТОВ Капл (код ЄДРПОУ 40168490), ТОВ Сімулар Стар (код ЄДРПОУ 39998495), ТОВ Девон Плюс (код ЄДРПОУ 40168443), ТОВ Клавзула (код ЄДРПОУ39963808), ТОВ Старфол (код ЄДРПОУ 40144911), ТОВ ТК Комфорт (код ЄДРПОУ 40326150), ТОВ Флорізель (код ЄДРПОУ 39986872).

Також, слідчий зазначив, що будучи допитаний ОСОБА_4 показав, що не має жодного відношення до реєстрації та підприємницької діяльності ТОВ Семворк ЛТД та АФГ Таврія та жодних реєстраційних та господарських документів не підписував. При цьому, згідно висновку почеркознавчої експертизи встановлено, що ОСОБА_4 підписував реєстраційні документи ТОВ Семворк ЛТД та АФГ Таврія .

Крім того, обґрунтовуючи клопотання, слідчий зазначив, що аналізом АІС Податковий блок встановлено, що службові особи ТОВ АЙТІ БІЗНЕС СОЛЮШН (35467396) сформували незаконно податковий кредит по господарських взаємовідносинах з особою ТОВ Семворк ЛТД (код ЄДРПОУ 39868301).

Враховуючи те, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що речі та документи, доступ до яких планується отримати, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, зокрема, встановлення обставин щодо господарських взаємовідносин між ТОВ АЙТІ БІЗНЕС СОЛЮШН та ТОВ Семворк ЛТД , а також перевірки відносин, обсягу і якості операцій та розрахунків, що здійснювались між ними, для з'ясування їх реальності та можуть бути доказами у кримінальному провадженні, слідчий просить надати тимчасовий доступ до оригіналів речей і документів, з можливістю їх вилучення для проведення в подальшому почеркознавчої експертизи.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч.6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п'ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, відносяться відомості, які можуть становити комерційну таємницю.

Заслухавши пояснення слідчого, перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого підлягає задоволенню в частині тимчасового доступу до речей і документів, оскільки вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні. Крім того, слідчим було доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

Згідно ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчим суддею встановлено, що 27 березня 2017 року старшим слідчим з ОВС ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Київській області Жмуцьким М.В. винесено постанову про доручення проведення почеркознавчої експертизи в кримінальному провадженні №32016110000000078, відповідно до якої в якості зразків направити: пояснення від 17.11.2015 року, паспорт та і.к. ОСОБА_4, протокол допиту від 09.12.2015 року, постанову про відібрання зразків від 09.12.2015 року, протокол отримання зразків від 09.12.2015 року з додатками, протокол допиту від 02.03.2016 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 243 КПК України сторона обвинувачення залучає експерта за наявності підстав для проведення експертизи.

Відповідно до ч. 2 ст. 245 КПК України порядок відібрання зразків з речей і документів встановлюється згідно з положеннями про тимчасовий доступ до речей і документів (статті 160-166 цього Кодексу).

Разом з тим, слідчий суддя не вбачає підстав для надання слідчому дозволу на здійснення вилучення зазначених у клопотанні документів, оскільки ним не було доведено наявність достатніх підстав вважати, що таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів у вищезазначеному провадженні.

При цьому документи, оригінали яких просить надати слідчий, з наданої суду постанови про призначення експертизи не вбачається, а тому необхідність вилучення оригіналів цих документів не доведена.

Таким чином, клопотання підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-164, 166, 309, 369-372 КПК України, суд -

у х в а л и в:

Клопотання - задовольнити частково.

Надати старшому слідчому з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Київській області Жмуцькому Миколі Володимировичу тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні ТОВ АЙТІ БІЗНЕС СОЛЮШН (35467396) та пов'язані із проведеними фінансово-господарськими операціями з ТОВ Семворк ЛТД (код ЄДРПОУ 39868301) за період з 01.01.2015 року по 30.01.2017 року, з можливістю ознайомитися з ними та зробити їх копії, а саме: договори укладені між підприємствами; акти прийому-передачі товарів (послуг), акти виконаних робіт; податкові та видаткові накладні щодо продукції, яка постачалась; товарно-транспортні накладні виданих при поставці ТМЦ; банківські виписки про перерахування коштів в якості оплати за постачання продукції, робіт та послуг; документи, які засвідчують якість (безпечність) ТМЦ, сертифікати якості та походження, ТМЦ які постачались.

В іншій частині клопотання - відмовити.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

Відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Л.І. Кізюн

Дата ухвалення рішення10.04.2017
Оприлюднено14.04.2017
Номер документу65925738
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів в рамках досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016110000000078 від 29.12.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України

Судовий реєстр по справі —760/842/17

Ухвала від 10.04.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кізюн Л. І.

Ухвала від 10.04.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кізюн Л. І.

Ухвала від 10.04.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кізюн Л. І.

Ухвала від 10.04.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кізюн Л. І.

Ухвала від 10.04.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кізюн Л. І.

Ухвала від 10.04.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кізюн Л. І.

Ухвала від 08.02.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кізюн Л. І.

Ухвала від 08.02.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кізюн Л. І.

Ухвала від 08.02.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кізюн Л. І.

Ухвала від 08.02.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кізюн Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні