Рішення
від 10.04.2017 по справі 904/11150/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

10.04.2017 Справа № 904/11150/16

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Ріел-Сервіс", м. Дніпро

до відповідача-1: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Яворницький", м. Дніпро

відповідача-2: Департамента адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради в особі відділу реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Управління у сфері державної реєстрації, м. Дніпро

про визнання недійсними установчих документів і скасування державної реєстрації

Суддя: Євстигнеєва Н. М.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_1, довіреність від 18 січня 2017 року, представник

Від відповідача-1: не з'явився

Від відповідача-2: не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Ріел-Сервіс" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області із позовом, яким з урахуванням заяви про уточнення позовних вимог (вх.№6170/17 від 31.01.2017, а.с. 102-106 том 1) просить визнати недійсними установчі документи Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Яворницький", а саме:

- рішення загальних зборів ОСББ "Яворницький", яке оформлене протоколом №1 від 15 жовтня 2015 року, що стало підставою для реєстрації ОСББ "Яворницький", зареєстрований реєстраційною службою номер запису 12287618103 від 21.03.2016;

- статут ОСББ "Яворницький", затверджений установчими зборами об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Яворницький", оформлені протоколом №1 від 15 жовтня 2015 року, зареєстрований реєстраційною службою номер запису 12287618103 від 21.03.2016;

- зобов'язати Департамент адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради в особі відділу реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Управління у сфері державної реєстрації Департамент адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради скасувати державну реєстрацію ОСББ "Яворницький", код ЄДРПОУ 40357168 номер запису 12287618103 в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 21.03.2016.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що 15 жовтня 2015 року співвласниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного житлового будинку по вул. Яворницького №6 в м. Дніпропетровську було створено ОСББ "Яворницький", державна реєстрація даного об'єднання відбулася 21.03.16. Товариство з обмеженою відповідальністю "Ріел-Сервіс", як власника нежитлових приміщень, загальна площа яких складає 40% від загальної площі будинку та в якому розташовано ОСББ "Яворницький", не було належним чином повідомлено про дату установчих зборів, листок для голосування не видавався та думки щодо створення ОСББ "Яворницький" не було враховано. За доводами позивача, не була проведена процедура перерахунку голосів належним чином та оприлюднення результатів голосування, ініціативною групою були перераховані листки для голосування в окремому приміщенні, власне, після чого, почалося саме голосування. Голосування відбувалося по принципу піднятої руки, тому, прийняте рішення ставиться під сумнів та є таким, що суперечить п.9 ст.6 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку".

14 березня 2017 року від товариства з обмеженою відповідальністю "Ріел-Сервіс" до господарського суду надійшла заява про відмову від однієї позовної вимоги, а саме:

- визнання недійсним статуту ОСББ "Яворницький", затвердженого установчими зборами Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Яворницький", оформлені протоколом №1 від 15 жовтня 2015 року, зареєстрованого реєстраційною службою номер запису 12287618103 від 21.03.2016.

Заява позивача про відмову від частини вимог мотивована тим, що визнання недійсним рішення засновників про створення ОСББ "Яворницький", яке оформлене протоколом №1, буде мати наслідок скасування статуту ОСББ "Яворницький", у зв'язку з тим, що статут було прийнято тим самим рішенням, а також ним же і було затверджено, тобто додаткове визнання статуту ОСББ "Яворницький" недійсним не потребується.

Відповідач-1 проти задоволення позову заперечує з наступних підстав:

- до матеріалів справи долучено належним чином засвідчені копії рекомендованого повідомлення, яке підтверджує факт надіслання на адресу позивача повідомлення про час та місце проведення установчих зборів ОСББ "Яворницький". Наведене узгоджується з положеннями частини четвертої статті 6 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", відповідно до якої повідомлення про проведення установчих зборів направляється ініціативною групою не менше ніж за 14 днів до дати проведення установчих зборів. Повідомлення направляється в письмовій формі і вручається кожному співвласнику під розписку або шляхом поштового відправлення (рекомендованим листом). У повідомленні про проведення установчих зборів зазначається, з чиєї ініціативи скликаються збори, місце і час проведення, проект порядку денного;

- участь у голосуванні з питань порядку денного на установчих зборах не уповноважених осіб, зокрема, ОСОБА_2 замість ОСОБА_3 є правомірною, оскільки за змістом ст. 60 Сімейного кодексу України майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності, якщо не доведене протилежне. При укладанні одним із подружжя договору щодо розпорядження спільним майном вважається, що він діє за згодою другого подружжя (ст. 369 ЦК України та ст. 65 Сімейного кодексу України). Хоча в даному випадку мова не йде про укладення правочинів щодо спільного сумісного майна подружжя ОСОБА_3, однак, використовуючи аналогію закону (ст. 8 ЦК України), та, приймаючи до уваги той факт, що ОСОБА_3, як особа, що вказана власником квартири №8, не спростовує дій своєї дружини спрямованих на голосування з питань порядку денного на установчих зборах, відповідач вважає, що голосування власників квартири №8 відбувалося в межах чинного законодавства. Теж саме відповідач стверджує і про інших співвласників зазначених в позовній заяві;

- частиною другою статті 382 Цивільного кодексу України передбачено, що усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.

Приміщення загального користування (у тому числі допоміжні) у будинку №6 по вул. Яворницького у м. Дніпро належать на праві спільної сумісної власності як позивачеві, так і всім іншим власникам житлових та нежитлових приміщень у цьому будинку.

Як зазначено в ч. 7 ст. 7 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" кожний співвласник (його представник) під час голосування має кількість голосів, пропорційну до частки загальної площі квартири або нежитлового приміщення співвласника у загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку. Відповідач-1 вважає, що площа допоміжних приміщень багатоквартирного будинку 8 по вул. Яворницького в м. Дніпро правомірно не враховувалась під час підрахунку голосів співвласників на установчих зборах;

- позивач намагається захистити права та інтереси власників квартир, за яких голосували не уповноважені особи: ОСОБА_2 (кв.8), ОСОБА_4 (кв.15), ОСОБА_5 (кв.6.), ОСОБА_6 (кв.25), що суперечить приписам Закону України "Про ОСББ" та ст. 1 ГПК України.

14 березня 2017 року до Господарського суду Дніпропетровської області надійшов відзив від Департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради мотивований тим, що при проведенні державної реєстрації державний реєстратор не має права вимагати документи, якщо вони не передбачені Законом про державну реєстрацію. Також, державний реєстратор позбавлений можливості перевірити правдивість наданих на реєстрацію документів, а за таких обставин не має можливості поставити їх під сумнів та відмовити заявнику у проведені реєстраційних дій.

У судове засідання 10 квітня 2017 року відповідач-1 та відповідач-2 не з'явилися, явку повноважних представників не забезпечили, про день, час, місце розгляду справи повідомлені належним чином.

31 березня 2017 року до господарського суду надійшло клопотання Департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради про розгляд справи без участі уповноваженого представника.

Розгляд справи був відкладений з 26.12.2016 на 17.01.2017, з 17.01.2017 на 30.01.2017.

Ухвалою господарського суду від 30.01.2017 термін розгляду справи продовжено на 15 днів, розгляд справи відкладено на 14.02.2017.

Ухвалою господарського суду від 14.02.2017 залучено до участі у справі у якості відповідача-2: Департамент адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради в особі відділу реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Управління у сфері державної реєстрації, розгляд справи відкладено на 14.03.2017.

В подальшому, розгляд справи був відкладений з 14.03.2017 на 03.04.2017, з 03.04.2017 на 10.04.2017.

У відповідності до п.3.9.2 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011, №18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

За таких обставин, а також беручи до уваги, що відповідно до статті 33 Господарського процесуального України обов'язок доказування і подання доказів покладено на сторони, суд згідно зі статтею 75 Господарського процесуального кодексу України розглядає справу за наявними матеріалами.

У судовому засіданні 10 квітня 2017 року оголошені вступна та резолютивна частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представника позивача, господарський суд, -

В С Т А Н О В И В:

15 жовтня 2015 року відбулися установчі збори об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, розташованого за адресою: 49027, м. Дніпропетровськ, вул. Яворницького,6, з порядком денним:

1. Про створення об'єднання співвласників багатоквартирного будинку та затвердження його назви.

2. Про прийняття статуту ОСББ у типовій редакції згідно наказу №141 від 27.08.2003 ДК України з питань ЖКГ.

3. Про обрання уповноваженої особи для підписання статуту ОСББ та посвідчення його у нотаріуса.

4. Про державну реєстрацію ОСББ та обрання відповідальної за це особи .

5. Про обрання членів правління ОСББ та голови правління.

6. Про обрання членів ревізійної комісії ОСББ.

Установчі збори скликані ініціативною групою до складу якої входили наступні власники квартир або нежилих приміщень: ОСОБА_7, кв. №3 загальна площа 75,81кв.м.; ОСОБА_8, кв. №4, загальна площа 75,37кв.м., ОСОБА_9, кв. №7, загальна площа 74,91кв.м., ОСОБА_10, кв. №30, загальна площа 75,7кв.м.

На зборах були присутні (особисто та/або через уповноважених представників) тридцять одна особа, у тому числі - Товариство з обмеженою відповідальністю "Ріел Сервіс" в особі директора ОСОБА_11, приміщення №ІІІ поз. І-10, загальна площа 91,3 кв.м., приміщення №ІV у підвалі поз. 1-9, загальна площа 138,5 кв.м., приміщення №V поз. 1-27; 23 поз. 1-25; буд. Д; буд. Охорони літ. Е, Ж загальна площа 714,2 кв.м.

До початку затвердження та розгляду питань порядку денного були обрані голова установчих зборів - ОСОБА_7 та секретар зборів - ОСОБА_9

З зазначених питань порядку денного установчі збори прийняли наступні рішення:

- створити в багатоквартирному будинку №6, розташованого по вулиці Дмитра Яворницького в м. Дніпропетровську Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (перше питання).

За перше питання голосували "за" - 28 співвласників, загальна площа квартир та/або нежитлових приміщень яких становить 2 155,52 кв.м., що становить 61,15% загальної кількості усіх співвласників; "проти" - "0", "утримався" - 3 (загальна площа квартир та/або нежитлових приміщень яких становить 944,00кв.м., що становить 26,78% загальної кількості співвласників);

- прийняти Статут Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Яворницький" в типовій редакції (друге питання).

За друге питання голосували "за" - 28 співвласників, загальна площа квартир та/або нежитлових приміщень яких становить 2 155,52 кв.м., що становить 61,15% загальної кількості усіх співвласників; "проти" - "0", "утримався" - 3 (загальна площа квартир та/або нежитлових приміщень яких становить 944,00кв.м., що становить 26,78% загальної кількості співвласників);

- уповноважити голову установчих зборів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Яворницький" підписати Статут та посвідчити його у нотаріуса (третє питання).

За третє питання голосували "за" - 28 співвласників, загальна площа квартир та/або нежитлових приміщень яких становить 2 155,52 кв.м., що становить 61,15% загальної кількості усіх співвласників; "проти" - "0", "утримався" - 3 (загальна площа квартир та/або нежитлових приміщень яких становить 944,00кв.м., що становить 26,78% загальної кількості співвласників);

- провести державну реєстрацію Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Яворницький" та уповноважити голову установчих зборів ОСОБА_7 забезпечити проведення такої реєстрації (четверте питання).

За четверте питання голосували "за" - 28 співвласників, загальна площа квартир та/або нежитлових приміщень яких становить 2 155,52 кв.м., що становить 61,15% загальної кількості усіх співвласників; "проти" - "0", "утримався" - 3 (загальна площа квартир та/або нежитлових приміщень яких становить 944,00кв.м., що становить 26,78% загальної кількості співвласників);

- обрати правління Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Яворницький" у кількості 7 (сім) осіб в такому складі: ОСОБА_12, ОСОБА_8, ОСОБА_9,ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16 Обрати головою правління Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Яворницький" ОСОБА_12, його заступником ОСОБА_8 (п'яте питання);

За п'яте питання голосували "за" - 27 співвласників, загальна площа квартир та/або нежитлових приміщень яких становить 2 079,54 кв.м., що становить 59,00% загальної кількості усіх співвласників; "проти" - "1", загальна площа квартир та/або нежитлових приміщень яких становить 75,98кв.м., що становить 2,15% загальної кількості усіх співвласників, "утримався" - 3 (загальна площа квартир та/або нежитлових приміщень яких становить 944,00кв.м., що становить 26,78% загальної кількості співвласників);

- обрати ревізійну комісію Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Яворницький" у кількості 2 (двох) осіб у такому складі: ОСОБА_17, ОСОБА_2 (шосте питання.

За шосте питання голосували "за" - 28 співвласників, загальна площа квартир та/або нежитлових приміщень яких становить 2 155,52 кв.м., що становить 61,15% загальної кількості усіх співвласників; "проти" - "0", "утримався" - 3 (загальна площа квартир та/або нежитлових приміщень яких становить 944,00кв.м., що становить 26,78% загальної кількості співвласників).

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Яворницький" (далі - Об'єднання) створено установчими зборами, які оформлені протоколом №1 від 15 жовтня 2015 року.

21.03.2016 державним реєстратором ОСОБА_18 було здійснено державну реєстрацію юридичної особи - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Яворницький", номер запису 12241020000076089, що підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а.с. 11-12 том 1).

Товариство з обмеженою відповідальністю "Ріел Сервіс" є власником:

- нежитлового приміщення - кафе в житловому будинку літ.А-4, нежитлові приміщення -9, ІІІ, ІV, загальною площею 635,6кв.м., розташоване за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Яворницького, будинок 6. Дата державної реєстрації 22.03.2016, номер запису про право власності 13819005, що підтверджується Інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомого майна 56880464 від 07.04.2016, долученою до позову (а.с.18-22, т.1);

- кафе нежитлові приміщення V поз. 27; 23 поз. 1-25; будівля Д; будівлі охорони літ. Е, Ж - загальною площею 714,2 кв.м. (ОСОБА_14 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію прав власності від 01.10.2014 індексний номер 27530057).

Товариство з обмеженою відповідальністю "Ріел - Сервіс" не погоджується з рішенням установчих зборів об'єднання співвласників, вважає його таким, що прийнято з порушенням вимог чинного законодавства щодо порядку створення Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку та за відсутності кворуму, проти чого заперечує відповідач-1, що і є причиною спору.

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об'єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов'язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначаються статтею 1 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку". Згідно ст.1 даного Закону об'єднання співвласників багатоквартирного будинку - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Відповідно до частини 1 статті 6 до Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" Об'єднання може бути створено лише власниками квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (багатоквартирних будинках). Установчі збори об'єднання у новозбудованих багатоквартирних будинках можуть бути проведені після державної реєстрації права власності на більше половини квартир та нежитлових приміщень у такому будинку. Для створення об'єднання скликаються установчі збори.

Скликання установчих зборів здійснюється ініціативною групою, яка складається не менш як з трьох власників квартир або нежилих приміщень.

Повідомлення про проведення установчих зборів направляється ініціативною групою не менше ніж за 14 днів до дати проведення установчих зборів. Повідомлення направляється в письмовій формі і вручається кожному співвласнику під розписку або шляхом поштового відправлення (рекомендованим листом). У повідомленні про проведення установчих зборів зазначається, з чиєї ініціативи скликаються збори, місце і час проведення, проект порядку денного (ч. 4 ст. 6 до Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку")

Час і місце проведення обираються зручними для більшості можливих учасників зборів. Установчі збори веде голова зборів, який обирається більшістю голосів присутніх співвласників або їх представників.

Так, відповідно до ч.12 ст.10 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" (в редакції, чинній з 01.07.2015р.) кожний співвласник (його представник) під час голосування має кількість голосів, пропорційну до частки загальної площі квартири або нежитлового приміщення співвласника у загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку.

Якщо одна особа є власником квартир (квартири) та/або нежитлових приміщень, загальна площа яких становить більш як 50 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, кожний співвласник на установчих зборах має один голос незалежно від кількості та площі квартир або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини загальної кількості усіх співвласників .

Якщо в результаті проведення установчих зборів для прийняття рішення не набрано кількості голосів "за" або "проти", встановленої частиною дев'ятою цієї статті, проводиться письмове опитування співвласників, які не голосували на установчих зборах.

Письмове опитування співвласників проводиться протягом 15 календарних днів з дати проведення установчих зборів. Якщо протягом зазначеного строку необхідну кількість голосів "за" не набрано, рішення вважається неприйнятим.

Письмове опитування під час установчих зборів об'єднання проводиться в порядку, передбаченому Законом України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку".

Рішення приймається шляхом поіменного голосування. Під час підрахунку голосів враховуються і голоси, подані співвласниками під час проведення установчих зборів, і голоси, подані під час письмового опитування. Рішення оформляється особистим підписом кожного, хто проголосував, із зазначенням результату голосування ("за" чи "проти").

Частиною третьою статті 4 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" передбачено, що якщо квартира або нежитлове приміщення належить більш як одному співвласникові, реалізація прав та виконання обов'язків співвласників квартири або нежитлового приміщення, включаючи участь в управлінні багатоквартирним будинком, здійснюється в порядку, передбаченому законодавством для реалізації права спільної власності.

Здійснення права спільної власності врегульоване Цивільним кодексом України, зокрема, його статтями 358 та 369.

Частиною першою статті 5 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" встановлено, що спільне майно багатоквартирного будинку є спільною сумісною власністю співвласників.

Суть спільної сумісної власності розкрито у статті 358 Цивільного кодексу України, згідно якої такою власністю є спільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності.

Отже, співвласники, будучи власниками спільного майна багатоквартирного будинку, не мають конкретно визначеної частки у праві власності на таке майно.

Позивач зазначає, що в порушення вимог законодавства власники квартир і власники нежитлових приміщень не були належним чином повідомлені про проведення установчих зборів. Про проведення цих зборів ТОВ "Ріел-Сервіс" дізналося тоді, коли від відповідачів надійшла позовна заява до Господарського суду Дніпропетровської області, стосовно знесення, самочинно збудованої будівлі.

Згідно з пунктом 4 частини 3 статті 129 Конституції України, статті 33 та статті 34 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу, господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи, обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Обов'язок із доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб'єктивного права, що має за мету усунення невизначеності, яка виникає в правовідносинах у разі неможливості достовірно з'ясувати обставини, які мають значення для справи.

У спірних відносинах обов'язок доказування обставин повідомлення позивача про проведення загальних зборів учасників Товариства, призначених на 15.10.2016, покладається на відповідача, як особу, рішення органу управління якої оспорюється у даній справі. Саме відповідач повинен довести ці обставини шляхом надання належних та допустимих доказів.

У якості доказу повідомлення позивача про скликання установчих зборів відповідачем-1 надано рекомендоване повідомлення від 29.09.2015 на адресу ТОВ "Ріел-Сервіс", копії поштових конвертів, фіскальні чеки (арк.с.34-36, том 1). Наведене узгоджується з положеннями частини четвертої статті 6 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", відповідно до якої повідомлення про проведення установчих зборів направляється ініціативною групою не менше ніж за 14 днів до дати проведення установчих зборів. Обставини отримання повідомлення про скликання загальних зборів учасників товариства 15.10.2016 не заперечуються позивачем.

Отже, господарський суд вбачає підстави дійти висновку про те, що Об'єднання при повідомленні власників про проведення установчих зборів дотрималось щодо позивача вимог Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку".

Зі змісту протоколу вбачається, що позивач скористався своїм правом участі в роботі установчих зборів, від імені Товариства з обмеженою відповідальністю "Ріел-Сервіс" діяв директор Товариства ОСОБА_11, який від голосування з питань порядку денного утримався.

Також, з протоколу установчих зборів ОСББ "Яворницький" вбачається, що в роботі загальних зборів взяли участь співвласники у кількості 31 особа, яким належать житлові та нежитлові приміщення. Загальна площа квартир та приміщень - 3 099,52кв.м., що складає 87,93% загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку №6, розташованого по вулиці Дмитра Яворницького.

За прийняття рішень з першого по четверте питання та питання шосте порядку денного проголосували "за" - 28 співвласників, загальна площа квартир та/або нежитлових приміщень яких становить 2 155,52 кв.м., що становить 61,15% загальної кількості усіх співвласників; "проти" - "0", "утримався" - 3 (загальна площа квартир та/або нежитлових приміщень яких становить 944,00кв.м., що становить 26,78% загальної кількості співвласників).

Відповідно до Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" рішення оформлюється особистим підписом кожного, хто проголосував, у протоколі із зазначенням результату голосування.

Проте, в протоколі №1 установчих зборів об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, розташованого за адресою: 49027, м. Дніпропетровськ, вул. Яворницького,6 від 15.10.2016 відсутні підписи осіб, які голосували за прийняті рішення, лише зазначений результат голосування (загальна кількість осіб, які проголосували "за", "проти" та "утримались").

Окрім власників, на зборах були присутні та голосували, особи, які проживають або зареєстровані в будинку, але не є власниками квартир або приміщень та не мають право голосу на установчих зборах.

Згідно до Інформаційних довідок з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомого майна, особи, які зазначені в Протоколі установчих зборів, не є власниками тих приміщень, які зазначені в Протоколі, або є лише частково власниками вказаних приміщень, а саме:

- квартира №8 - в протоколі зазначено власник - ОСОБА_2, однак згідно Інформаційної довідки за номером 79091360 від 28.10.2017 власником цього приміщення загальною площею 305,1 кв.м є ОСОБА_3;

- квартира №15 - в протоколі зазначено власник - ОСОБА_19, однак згідно Інформаційної довідки за номером 79091556 від 28.10.2017 власником цієї квартири загальною площею 53,5 кв.м є ОСОБА_20;

- квартира №6 - в протоколі зазначено власник - ОСОБА_5, однак згідно Інформаційної довідки за номером 79091586 від 28.10.2017 власником цієї квартири загальною площею 77,8 кв.м є ОСОБА_21;

- квартира №25 - в протоколі зазначено власник - ОСОБА_6, (площа 75,98 кв.м), однак згідно Інформаційної довідки за номером 79091872 від 28.10.2017 загальна площа квартири становить 73,4 кв.м, що на 2,58 м 2 менше. Тобто приймати участь у голосуванні та при підрахунку загальної кількості голосів необхідно враховувати 73,4 кв.м.

- квартира №2 - в протоколі зазначено власник - ОСОБА_17, однак згідно Інформаційної довідки за номером 79091748 від 28.10.2017 власниками цієї квартири загальною площею 76,6 кв.м є 4 особи: ОСОБА_22, ОСОБА_17, ОСОБА_23, ОСОБА_24, без визначення частки. Таким чином, ця кількість голосів не має права приймати участь у голосуванні та підрахунку загальної кількості голосів.

- квартира №7 - в протоколі зазначено власник - ОСОБА_9, однак згідно Інформаційної довідки за номером 79091905 від 28.10.2017 власниками цієї квартири загальною площею 74,4 кв.м є 2 особи: ОСОБА_25 (1/2 частка), ОСОБА_9 (1/2 частка). Таким чином, приймати участь у голосуванні та при підрахунку загальної кількості голосів необхідно враховувати 37,2 кв.м.

Враховуючи вищенаведене, суд дійшов висновку, що у голосуванні не мали право приймати участь 552,78 м 2 (305,1+53,5+77,8+2,58+76,6+37,2), а відповідно і така ж кількість голосів не мала права приймати участь у голосуванні та підрахунку загальної кількості голосів.

Відповідно до листа КВЖРЕП Жовтневого району Дніпропетровської міської ради від 04.09.2015 за вих. № 905, загальна площа всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку №6 розташованого на вул. Яворницького в м. Дніпропетровську, складає 3 524,86 м2.

Оскільки у протоколі загальних зборів зазначено, що у голосуванні приймали участь 2 155,52 голосів, то ту кількість голосів, які не мали права приймати участь у голосуванні потрібно відняти від цієї суми (2155,52-552,78=1602,74), тобто, враховуючи загальну площу (3 524,86 м2), це складає: 2155, 52-552,78*100/3 524,86 м2=45,47%.

Таким чином, можна зробити висновок, що у голосуванні фактично приймали участь 1602,74 голоси, що у процентному співвідношенні до загальної кількості квадратних метрів житлових і нежитлових приміщень у будинку по вул. Яворницького, 6 (3 524,86 м2) складає: 1602, 74*100/3 524,86 м2 =45,47%.

Відповідно до ст. 10 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" рішення зборів співвласників оформляється протоколом, який підписується усіма співвласниками (їх представниками), які взяли участь у зборах, кожен з яких ставить підпис під відповідним варіантом голосування ("за", "проти", "утримався"), за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики. У протоколі обов'язково зазначається така інформація про співвласників (їх представників), які взяли участь у зборах співвласників: прізвище, ім'я, по батькові співвласника, документ, що підтверджує право власності на квартиру або нежитлове приміщення, номер квартири або нежитлового приміщення, загальна площа квартири або нежитлового приміщення, документ, що надає повноваження на голосування від імені співвласника (для представника). Якщо під час проведення зборів співвласників для прийняття рішення не набрано встановленої частиною шостою цієї статті кількості голосів "за" або "проти", проводиться письмове опитування співвласників, які не голосували на зборах. Письмове опитування співвласників проводиться протягом 15 календарних днів з дати проведення зборів співвласників. Якщо протягом цього строку необхідної кількості голосів "за" не набрано, рішення вважаються неприйнятими. Письмове опитування співвласників проводиться ініціативною групою та іншими співвласниками за бажанням. Письмове опитування може проводитися щодо одного або декількох питань одночасно. Питання - це текст, у якому викладається пропозиція у вигляді резолюції, щодо якої учаснику опитування пропонується відповісти "за", "проти" або "утримався". Питання повинно мати чітке і зрозуміле формулювання, що не допускає різних тлумачень. Письмове опитування співвласників проводиться шляхом власноручного заповнення ними листків опитування, в яких зазначаються день опитування, прізвище, ім'я, по батькові співвласника, документ, що підтверджує право власності на квартиру або нежитлове приміщення, номер квартири або нежитлового приміщення, загальна площа квартири або нежитлового приміщення, документ, що надає повноваження на голосування від імені співвласника (для представників), відповідь співвласника на питання "так", "ні" або "утримався", особистий підпис співвласника та особи, яка проводила опитування. Голосування від імені співвласника представником здійснюється в порядку представництва згідно з вимогами цивільного законодавства. Кожен співвласник, який має право голосу, може реалізувати це право під час проведення такого опитування лише один раз з одного питання. За результатами підрахунку результатів письмового опитування співвласників особи, які проводили письмове опитування, вносять його результати до протоколу зборів та підводять загальні підсумки голосування щодо всіх питань. Під час підрахунку голосів враховуються і голоси, подані на зборах співвласників, і голоси співвласників, отримані під час проведення письмового опитування. Листки письмового опитування співвласників пронумеровуються, прошнуровуються та додаються до відповідного протоколу зборів.

Так, суд зазначає, що результати розглядуваних питань порядку денного були визначені за наслідками голосування осіб, присутніх на установчих зборах Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Яворницький", що відбулися 15.10.2015. Письмове опитування співвласників багатоквартирного будинку за адресою вул. Яворницького, 6 не проводилось (в матеріалах реєстраційної справи відсутні листки письмового опитування співвласників).

Доводи відповідача-1 щодо права ОСОБА_2 представляти на установчих зборах інтереси власника ОСОБА_3, ОСОБА_19 - інтереси власника квартири ОСОБА_20, ОСОБА_5 - інтереси власника квартири ОСОБА_21, ОСОБА_17, яка є одним із чотирьох власників квартири загальною площею 76,6 кв.м, інтереси ОСОБА_22, ОСОБА_23, ОСОБА_24, ОСОБА_9 - інтереси власника 1/2 частки квартири загальною площею 74,4 кв.м - ОСОБА_25 з посиланням на положення Сімейного кодексу України, суд вважає безпідставними.

За визначенням, наведеним в статті 1 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", представник співвласника - фізична або юридична особа, яка на підставі договору або закону має право представляти інтереси співвласника.

Відповідно до частини першої статті 237 ЦК України представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов'язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє.

Представництво виникає на підставі договору, закону, акта органу юридичної особи та з інших підстав, встановлених актами цивільного законодавства (ч. 3 ст. 237 ЦК України).

За приписами ст. 244 ЦК України представництво, яке ґрунтується на договорі, може здійснюватися за довіреністю (ч. 1). Представництво за довіреністю може ґрунтуватися на договорі.

Отже, наведені правові норми окремо визначають підстави представництва, а також можливий, але не виключний, механізм їх реалізації, такий, як довіреність. Тобто, правові норми щодо представництва за довіреністю є диспозитивними, а не імперативними.

Довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами (ч.3 ст. 244 ЦК України). Довіреність на право участі й голосування на загальних зборах, видана фізичною особою, посвідчується в порядку, визначеному законодавством (ч. 5 ст. 245 ЦК України), тобто посвідчується нотаріально

Жодна із вищенаведених осіб не мала довіреності на право участі та голосуванні з прийняття спірних рішень на установчих зборах об'єднання, які відбулися 15.10.2015.

Враховуючи викладене, господарський суд дійшов висновку, що при створенні ОСББ "Яворницький" було порушено вимоги статті 6 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" щодо порядку проведення установчих зборів, а самі установчі збори проведені за відсутності кворуму, тому позовна вимога про визнання недійсним рішення загальних зборів ОСББ "Яворницький", яке оформлене протоколом №1 від 15 жовтня 2015 року, підлягає задоволенню.

Також підлягає задоволенню вимога про зобов'язання Департамента адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради в особі відділу реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Управління у сфері державної реєстрації Департамент адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради скасувати державну реєстрацію ОСББ "Яворницький", код ЄДРПОУ 40357168 номер запису 12287618103 в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 21.03.2016, яка є похідною від основної вимоги.

14 березня 2017 року від товариства з обмеженою відповідальністю "Ріел-Сервіс" до господарського суду надійшла заява про відмову від вимоги про визнання недійсним статуту ОСББ "Яворницький", затвердженого установчими зборами Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Яворницький", оформлені протоколом №1 від 15 жовтня 2015 року, зареєстрованого реєстраційною службою номер запису 12287618103 від 21.03.2016.

Заява позивача про відмову від частини вимог мотивована тим, що визнання недійсним рішення засновників про створення ОСББ "Яворницький", яке оформлене протоколом №1, буде мати наслідок скасування статуту ОСББ "Яворницький", у зв'язку з тим, що статут було прийнято тим самим рішенням, а також ним же і було затверджено, тобто додаткове визнання статуту ОСББ "Яворницький" недійсним не потребується.

Відповідно до статті 78 Господарського процесуального кодексу України відмова позивача від позову викладається в адресованій господарському суду письмовій заяві, що долучається до справи. Заява підписується відповідно позивачем. До прийняття відмови позивача від позову господарський суд роз'яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи є повноваження на вчинення цих дій у представників сторін.

Про прийняття відмови позивача від позову господарський суд виносить ухвалу, якою одночасно припиняє провадження у справі.

Враховуючи, що відмова позивача від заявленої вимоги не суперечать законодавству та не порушує прав і охоронюваних законом інтересів інших осіб, суд вбачає підстави для її прийняття та припинення провадження у справі в частині визнання недійсним статуту ОСББ "Яворницький", затвердженого установчими зборами Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Яворницький", оформлені протоколом №1 від 15 жовтня 2015 року, зареєстрованого реєстраційною службою номер запису 12287618103 від 21.03.2016.

Відповідно до п.4 ч.1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України господарський суд припиняє провадження у справі, якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято господарським судом.

Отже, в силу наведеного вище та на підставі п. 4 ч. 1 ст. 80 ГПК України, суд припиняє провадження у справі в частині визнання статуту недійсним.

У випадках припинення провадження у справі повторне звернення до господарського суду зі спору між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав не допускається (частина друга ст. 80 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідача-1, Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Яворницький", у розмірі 2 756,00грн.

Керуючись статтями 1, 4-5, 33, 34, 43, 44, 49, 75, 80 (п.4 ч.1), 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

Прийняти заявлену Товариством з обмеженою відповідальністю "Ріел-Сервіс" відмову від вимоги про визнання недійсним статуту ОСББ "Яворницький", затвердженого установчими зборами Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Яворницький", оформлені протоколом №1 від 15 жовтня 2015 року, зареєстрованого реєстраційною службою номер запису 12287618103 від 21.03.2016.

Припинити провадження у справі в частині вимоги про визнання недійсним статуту ОСББ "Яворницький", затвердженого установчими зборами Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Яворницький", оформлені протоколом №1 від 15 жовтня 2015 року, зареєстрованого реєстраційною службою номер запису 12287618103 від 21.03.2016.

Визнати недійсним рішення загальних зборів учасників рішення загальних зборів ОСББ "Яворницький", яке оформлене протоколом №1 від 15 жовтня 2015 року.

Зобов'язати Департамент адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради (49000, Дніпропетровська обл., місто Дніпро, проспект Дмитра Яворницького, будинок 75, ідентифікаційний код 40392181) в особі відділу реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Управління у сфері державної реєстрації Департамент адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради (49000, м. Дніпро, вул. Староказацька,58) скасувати державну реєстрацію Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Яворницький", код ЄДРПОУ 40357168 номер запису 12287618103 в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 21.03.2016, про що видати наказ.

Стягнути з Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Яворницький", м. Дніпро (49027, м. Дніпро, вул. Яворницького, б.6, ідентифікаційний код 40357168) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Ріел-Сервіс" (49010, м. Дніпро, вул. Лазаряна, 3, ідентифікаційний код 36053701) витрати, пов'язані зі сплатою судового збору у сумі 2 756,00грн., про що видати наказ.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

Суддя Н.М.Євстигнеєва

Повне рішення складено 12.04.2017

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення10.04.2017
Оприлюднено18.04.2017
Номер документу65939930
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/11150/16

Постанова від 18.04.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Стратієнко Л.В.

Ухвала від 12.03.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Стратієнко Л.В.

Ухвала від 25.09.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Владимиренко C.B.

Постанова від 22.06.2017

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 20.06.2017

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 01.06.2017

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 01.06.2017

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 03.05.2017

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Рішення від 10.04.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 03.04.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні