Постанова
від 27.10.2009 по справі 2а-5144/09/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

м. Запоріжжя, вул. Кремлівсь ка, 65-в

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 жовтня 2009 року Справа № 2а- 5144/09/0870

10 год. 48 хв. м . Запоріжжя

Запорізький окружний адмі ністративний суд у складі

головуючого судді Каракуш а С.М.

при секретарі Гончаренко А .І.

за участю представника поз ивача Альохіної О.В.

прокурора Шульга О.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі су ду адміністративну справу

за позовом: Запорізьк ого територіального управлі ння Державної комісії з цінн их паперів та фондового ринк у, поданого Токмацьким міжра йонним прокурором

до: Відкритого акціоне рного товариства «Молочансь кий молочноконсервний комбі нат»

про: стягнення санкцій за правопорушення на ринку ц інних паперів

ВСТАНОВИВ:

Мелітопольський міжрайо нний прокурор в інтересах де ржави в особі органу, уповнов аженого державою здійснюват и відповідні функції у спірн их правовідносинах - Запоріз ького територіального управ ління Державної комісії з ці нних паперів та фондового ри нку (надалі за текстом - Запорі зьке ТУ ДКЦПФР) звернувся з по зовною заявою до Відкритого акціонерного товариства «Мо лочанський молочноконсервн ий комбінат» про стягнення з відповідача 5100 грн. штрафних с анкцій, посилаючись на вимог и ч. 1 ст. 11 Закону України «Про д ержавне регулювання ринку ці нних паперів в Україні», та за значають, що відповідачем до пущено порушення законодавс тва про цінні папери, а саме: В АТ «Молочанський молочнокон сервний комбінат» не розміст ив інформацію за 2008 рік в загал ьнодоступній інформаційній базі даних ДКЦПФР, у зв' язку з чим позивачем 25.06.2009р. складен о Акт №162-ЗП про правопорушенн я на ринку цінних паперів та 08 .07.2009р. винесено постанову №139-ЗП про накладення санкцій за пр авопорушення на ринку цінних паперів.

Представник позивача та пр окурор у судовому засіданні позовні вимоги підтримали у повному обсязі, просили їх за довольнити та дали пояснення в обґрунтування позову анал огічні викладеним у позовній заяві.

Представник відповідача в судове засідання повторно н е з' явився, про дату, час і мі сце розгляду справи відповід ач повідомлений належним чин ом, про причини неявки предст авника до суду не повідомив, у зв' язку з чим суд розглянув справу на підставі наявних д оказів.

Вислухавши пояснення прок урора та представника позива ча, з' ясувавши обставини сп рави та перевіривши їх доказ ами, суд приходить до висновк у, що позов підлягає задоволе нню з наступних підстав.

Правові засади регулюванн я ринку цінних паперів та дер жавного контролю за випуском і обігом цінних паперів та їх похідних в Україні визначен і Законом України «Про держа вне регулювання ринку цінних паперів в Україні» від 30.10.1996 р. № 448/96-ВР.

Контроль за випуском та обі гом цінних паперів та їх похі дних в Україні, за винятком пр иватизаційних, здійснює Держ авна комісія з цінних папері в та фондового ринку і її тери торіальні відділення на місц ях.

Відповідно до ст. 6 Закону Ук раїни «Про державне регулюва ння ринку цінних паперів в Ук раїні», Державна комісія з ці нних паперів та фондового ри нку є державним органом, підп орядкованим Президенту Укра їни і підзвітним Верховній Раді України. До системи ць ого органу входять Державна комісія з цінних паперів та ф ондового ринку, її центральн ий апарат і територіальні ор гани. Державна комісія з цінн их паперів та фондового ринк у здійснює повноваження чере з центральний апарат і свої т ериторіальні органи.

Відповідно до пунктів 1, 3, 4 По ложення про Запорізьке терит оріальне управління Державн ої комісії з цінних паперів т а фондового ринку, яке є позив ачем у справі, зазначене тери торіальне управління входит ь до системи Державної коміс ії з цінних паперів та фондов ого ринку і реалізує в м. Запор іжжі і Запорізькій області з авдання, покладені на Держав ну комісію з цінних паперів т а фондового ринку у сфері заб езпечення реалізації єдиної державної політики в регіон і щодо розвитку та функціону вання ринку цінних паперів т а їх похідних відповідно до в изначених повноважень.

Згідно із вимогами ст. 40 Зако ну України «Про цінні папери та фондовий ринок» регулярн а інформація про емітента - рі чна та квартальна звітна інф ормація про результати фінан си-господарської діяльності емітента, яка подається Держ авній комісії з цінних папер ів та фондове ринку. Строки, по рядок та форми подання регул ярної інформації про емітент а-річної та квартальні встан овлюється Державною комісіє ю з цінних паперів та фондово го ринку.

Пункт 3 Розділу VI Положення п ро розкриття інформації еміт ентами цінних паперів, затве рдженого рішенням ДКЦПФР № 1591 від 19.12.2006 р. встановлює:

Розкриття річної інформац ії емітентами - відкритими ак ціонерними товариствами, які не здійснювали відкрите роз міщення цінних паперів, здій снюється шляхом:

- розміщення в загальнод оступній інформаційній баз і даних Комісії - у строк не пі зніше 30 квітня року, наступног о за звітним;

- опублікування в офіці йних друкованих виданнях - у строк не пізніше 30 квітня ро ку наступного за звітним;

- подання її до Комісії не пі зніше 1 червня року, наступног о за звітним.

Тобто, відповідно до Полож ення відповідач повинен був розмістити річну інформаці ю за 2008 рік в Загальнодоступні й інформаційній базі даних К омісії та опублікувати в офі ційному друкованому виданні Комісії до 30 квітня 2009 року, под ати до Запорізького територі альне управління ДКЦПФР до 01.0 6.2009 р.

Судом встановлено, що ВА Т « Молочанський молочнок онсервний комбінат » не розм істило в загальнодоступній і нформаційній базі даних ДКЦП ФР про ринок цінних паперів р ічну інформацію за 2008 рік, що є порушенням ст. 40 Закону Україн и «Про цінні папери та фондов ий ринок» № 3480-ІV та п. 1 глави 7 роз ділу V Положення про розкритт я інформації емітентами цінн их паперів, затвердженого рі шенням ДКЦПФР № 1591 від 19.12.2006р. (дал і - Положення).

За цим фактом головним нача льником відділом аналізу та корпоративних фінансів Запо різького територіального уп равління ДКЦПФР Скрипник Н .М. 17.06.2009 р. порушено справу про правопорушення на ринку цін них паперів у відношенні Тов ариства.

25.06.2009 р. начальником відділом аналізу та корпоративних фі нансів Запорізького територ іального управління ДКЦПФР Скрипник Н.М. складено акт № 162-ЗП про правопорушення на р инку цінних паперів у віднош енні ВАТ « Молочанський моло чноконсервний комбінат ». Дл я надання пояснень та склада ння акту про правопорушення представник товариства не з' явився. При цьому Товариство було своєчасно повідомлено про дату та час складання акт у замовленим листом, що підтв ерджується поштовою квитанц ією до реєстру відправленої замовленої кореспонденції в ід 17.06.2009 р.

На адресу Товариства надіс лано акт № 162-ЗП про правопоруш ення на ринку цінних паперів замовленим листом, що підтве рджується поштовою квитанці єю до реєстру відправленої з амовленої кореспонденції ві д 25.07.2009 р.

03.07.2009 р. начальником Запорізь кого територіального управл іння ДКЦПФР Власовим В.Г. призначено розгляд справи у відношенні Товариства на 08.07.200 9 р., про що винесено постанову . Товариство повідомлено сво єчасно про дату розгляду спр ави, що підтверджується пошт овою квитанцією до реєстру в ідправленої замовленої коре спонденції від 30.06.2009 р.

Згідно із п.1 розділу ІV Прави л розгляду справ про порушен ня вимог законодавства на ри нку цінних паперів та застос ування санкцій, затверджених наказом ДКЦПФР від 11.12.2007 року № 2272, у випадку наявності ознак п равопорушення порушується с права про правопорушення на ринку цінних паперів, про що в иноситься постанова про пору шення справи.

Відповідно п. 14 ст. 8 Закону Ук раїни «Про державне регулюва ння ринку цінних паперів в Ук раїні» передбачено, що Держа вна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право накладати адміністративні с тягнення, штрафні та інші сан кції за порушення чинного за конодавства на юридичних осі б.

Відповідно до п. ч. 1 ст. 11 Зако ну України «Про державне рег улювання ринку цінних папері в в Україні» відповідальніст ю за невиконання або несвоєч асне виконання рішень Держав ної комісії з цінних паперів та фондового ринку або розпо ряджень, постанов або рішень уповноважених осіб Державно ї комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо усунен ня порушень законодавства на ринку цінних паперів є накла дення штрафу на порушника у р озмірі від тисячі до п'яти тис яч неоподатковуваних мініму мів доходів громадян.

Згідно з ч. 1 ст. 12 та ч. 5 ст. 12 «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», шт рафи, передбачені ст. 11 цього З акону, накладаються (...) началь ником відповідного територі ального органу або за його пи сьмовим дорученням його заст упником після розгляду матер іалів які засвідчують факт п равопорушення. (...) Рішення про накладання штрафу оформлюєт ься постановою, що надсилаєт ься юридичній особі, на яку на кладено штраф.

08.07.2009 року начальником Запорі зького територіального упра вління ДКЦПФР винесена поста нова за № 139-ЗП про накладання с анкції за правопорушення на ринку цінних паперів, згідно з якою ВАТ «Молочанський мол очноконсервний комбінат» за допущені порушення на ринку цінних паперів зобов'язане с платити передбачений законо м штраф у розмірі 300 неоподатк ованих мінімумів доходів гро мадян, що складає 5100 грн., однак до цього часу відповідач не с платив суму фінансових санкц ій за правопорушення на ринк у цінних паперів.

Вищезазначена постанова б ула направлена на адресу від повідача супровідним листом за вих. від 08.07.2009 р. № 04/42/1567.

Відповідач суму штрафу в до бровільному порядку не сплат ив, позивача про сплату штраф у не повідомив, постанову в су довому порядку не оскаржив, д оказів чому в ході розгляду с прави в суді суду не надав.

За таких обставин, заявлені прокурором в інтересах держ ави в особі органу, уповноваж еного державою здійснювати в ідповідні функції у спірних правовідносинах - Запорізько го територіального управлін ня Державної комісії з цінни х паперів та фондового ринку вимоги про стягнення з ВАТ «М олочанський молочноконсерв ний комбінат» штрафних санкц ій в сумі 5100 грн., суд визнає обґ рунтованими, підтвердженими наданими в справі доказами т а такими, що підлягають задов оленню у повному обсязі.

Відповідно до приписів п. 4 с т. 94 КАС України, у справах, в як их позивачем є суб'єкт владни х повноважень, а відповідаче м - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені по зивачем, з відповідача не стя гуються.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 11, 17, 160, 163 КАС Україн и, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Відкритого акц іонерного товариства «Молоч анський молочноконсервний к омбінат» (71716, Запорізька облас ть, м. Молочанськ, вул. Лугова, 83 , ЄДРПОУ 00418053) суму штрафних сан кцій у розмірі 5100 грн. до держав ного бюджету Токмацького рай ону Запорізької області (код бюджетної класифікації 21081100, н а рахунок № 31112106700302 в Управлінні Державного казначейства у За порізькій області, МФО 813015, код ЄДРПОУ 34676872).

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ків подання заяви про апеляц ійне оскарження та апеляційн ої скарги, якщо вони не були по дані у встановлені строки. У р азі подання апеляційної скар ги постанова , якщо її не скасо вано, набирає законної сили п ісля закінчення апеляційног о розгляду справи.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Дніпропетровського апеляц ійного адміністративного су ду через Запорізький окружни й адміністративний суд шляхо м подачі в 10-денний строк з дня проголошення постанови, а у р азі складання постанови в по вному обсязі - з дня складан ня в повному обсязі, заяви про апеляційне оскарження і под ання після цього протягом 20 дн ів апеляційної скарги, з пода чею її копії відповідно до кі лькості осіб, які беруть учас ть у справі.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо скарга подає ться у строк, встановлений дл я подання заяви про апеляцій не оскарження.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Суддя С .М. Каракуша

Постанову виготовлено в повному обсязі 03 листопада 200 9 року.

Дата ухвалення рішення27.10.2009
Оприлюднено13.05.2010
Номер документу6594830
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5144/09/0870

Ухвала від 11.06.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Конишева Олена Василівна

Постанова від 27.10.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Каракуша Сергій Миколайович

Ухвала від 25.05.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Конишева Олена Василівна

Постанова від 27.10.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Каракуша Сергій Миколайович

Ухвала від 15.09.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Каракуша С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні