Ухвала
від 23.03.2017 по справі 922/3190/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 715-77-21, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"23" березня 2017 р.Справа № 922/3190/16

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Усатого В.О.

розглянувши справу

за заявою Повне товариство "ОСОБА_1 і Компанія", м. Мерефа до Повне товариство "ОСОБА_1 і Компанія", м. Мерефа про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Постановою суду від 10.11.2016р. визнано Повне товариства ОСОБА_1 і Компанія (код ЄДРПОУ 40069398) банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатором ПТ ОСОБА_1 і Компанія ОСОБА_2 та зобов'язано його провести ліквідаційну процедуру у відповідності до положень Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом (далі - Закон).

В обґрунтування своєї зяяві ліквідатор зазначає, що усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури, включаються до складу ліквідаційної маси, а також приймаючи до уваги, що засновники повного товариства, відповідно до частини 1 статті 74 Закону України Про господарські товариства , несуть солідарну відповідальність усім своїм майном, їх майно повинно бути включено до ліквідаційної маси. Проте, ліквідатору стало відомо, що право власності на майно, що включено до ліквідаційної маси оформлено на ПАТ "Регіон Банк", що загрожує проведенню ліквідаційної процедури та задоволенню вимог кредиторів.

Розглянувши заяву ліквідатора, суд зазначає наступне.

Відповідно матеріалів справи, засновниками Повного товариства ОСОБА_1 і Компанія є ОСОБА_1, ТОВ Абріск , ТОВ Амалфея та ТОВ фірма Геліос , у власності яких знаходилося наступне майно:

- у ОСОБА_1 - земельна ділянка, кадастровий номер 6321655300:01:000:0198, площею O,17 га, яка розташована за адресою: Харківська обл., Вовчанський р-н, сщ/рада Білоколодязька; нежитлова будівля площею 21.4 кв.м., що розташована за адресою: Харківська обл., Вовчанський р-н, смт. Білий Колодязь, вул. Вовчанська, 6.12;

- у ТОВ Абріск - нежитлова будівля - стаціонарна АЗС, загальною площею 65,9 кв.м., що розташована за адресою: Харківська обл., Харківський р-н, смт. Кулиничі, вул. Шляхова, б. 6;

- у ТОВ Амалфея - нежитлова будівля літ. А-2 - стаціонарна АЗС з офісом та магазином, загальною площею 98,0 кв.м., що розташована за адресою: м. Харків, вул. Єлізарова, б. 16-6;

- у ТОВ фірма Геліос - нежитлова будівля АЗС площею 371,4 кв.м., що розташована за адресою: Харківська обл., Дергачівський р-н, с. Черкаська Лозова, вул. Ентузіастів, б/н.

Зазначено майно було включено ліквідатором до ліквідаційної маси.

Проте, згідно з інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно , Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об"єктів нерухомого майна щодо об"єктів нерухомого майна право власності на все вказане спірне майно зареєстровано за ПАТ "Регіон-Банк" всі після порушення справи про банкрутство Повне товариства ОСОБА_1 і Компанія .

Відповідно до положень частини 2 статті 41 Закону, ліквідатор з дня свого призначення, в тому числі, очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу.

Згідно з ч.1 ст.42 Закону, усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури, включаються до складу ліквідаційної маси, за винятком об'єктів житлового фонду, в тому числі гуртожитків, дитячих дошкільних закладів та об'єктів комунальної інфраструктури, що належать юридичній особі - банкруту, які передаються в порядку, встановленому законодавством, до комунальної власності відповідних територіальних громад без додаткових умов і фінансуються в установленому порядку.

Відповідно до ст.119 ЦК України, повним є товариство, учасники якого відповідно до укладеного між ними договору здійснюють підприємницьку діяльність від імені товариства і солідарно несуть додаткову (субсидіарну) відповідальність за його зобов'язаннями усім майном, що їм належить.

Відповідно до частини 1 статті 66 Закону України Про господарські товариства повним визнається таке товариство, всі учасники якого займаються спільною підприємницькою діяльністю і несуть солідарну відповідальність за зобов'язаннями товариства усім своїм майном.

Відповідно до ч.1 ст.124 ЦК України, у разі недостатності у повного товариства майна для задоволення вимог кредиторів у повному обсязі учасники повного товариства солідарно відповідають за зобов'язаннями товариства усім своїм майном, на яке може бути звернене стягнення.

Відповідно до частини 1 статті 74 Закону України Про господарські товариства , якщо при ліквідації повного товариства виявиться, що наявного майна не вистачає для сплати всіх боргів, за товариство у недостатній частині несуть солідарну відповідальність його учасники усім своїм майном, на яке відповідно до законодавства України може бути звернено стягнення. Учасник товариства відповідає за борги товариства незалежно від того, виникли вони після чи до його вступу до товариства.

Відповідно ст. 4-1 ГПК України, господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченого цим кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» .

Відповідно до ст.5 Закону, провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України іншими законодавчими актами України.

Статтею 65 ГПК України встановлено, що з метою забезпечення правильного і своєчасного вирішення господарського спору суддя вчиняє в необхідних випадках такі дії по підготовці справи до розгляду: зобов'язує сторони, інші підприємства, установи, організації, державні та інші органи, їх посадових осіб виконати певні дії (звірити розрахунки, провести огляд доказів у місці їх знаходження тощо); витребує від них документи, відомості, висновки, необхідні для вирішення спору, чи знайомитися з таким матеріалами безпосередньо в місці їх знаходження; вирішує питання про вжиття заходів до забезпечення позову; вчиняє інші дії спрямовані на забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи.

Згідно ст. 66 ГПК України господарський суд за заявою сторони, прокурора чи його заступника, який подав позов, або за своєї ініціатив має право вжити заходів до забезпечення позову. Забезпечення позову допускається в будь-якій стадії провадження у справі, якщо невжиття таких задів може ускладнити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду.

У пункті 73 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику в справах про банкрутство" №15 зазначено, що господарський суд має право вжити заходів щодо забезпечення вимог кредиторів, у тому числі передбачених статтею 67 Господарського процесуального кодексу України

Відповідно до ст. 67 Господарського процесуального кодексу України позов забезпечується, зокрема, забороною відповідачеві вчиняти певні дії; забороною іншим особам вчиняти певні дії, що стосуються предмету спору, отже, приймаючи ухвалу про заборону відповідачеві та іншим особам вчиняти певні дії, господарський суд повинен визначитись як з предметом спору у співвідношенні з певними заходами забезпечення позову, які вимагається до застосування, і певними діями, які вимагається заборонити вчиняти, так і з доцільністю та обґрунтованістю вжиття таких заходів.

При вирішенні вжиття запобіжних заходів суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів ліквідатора щодо необхідності вжиття заходів забезпечення вимог кредиторів з урахуванням розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення вимог кредиторів; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу.

Суд враховує, що правовими наслідками відкриття ліквідаційної процедури є задоволення вимог кредиторів, тому такий спосіб забезпечення вказаного майна, як арешт та заборона відчуження цього майна є адекватним до обставин справи.

Приймаючи до уваги очевидну небезпеку заподіяння шкоди правам та інтересам кредиторів, враховуючи вибуття з ліквідаційної маси банкрута майна, а також те, що відповідно до частини 2 статті 41 Закону ліквідатор з дня свого призначення приймає до свого відання майно боржника, забезпечує його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута, суд вважає за необхідне задовольнити заяву ліквідатора, накласти арешт та заборонити відчуження у будь-який спосіб на :

- земельну ділянку, кадастровий номер 6321655300:01:000:0198, площею 0,17 га, яка розташована за адресою: Харківська обл., Вовчанський р-н, сщ/рада Білоколодязька;

- нежитлову будівлю площею 21.4 кв.м., що розташована за адресою: Харківська обл., Вовчанський р-н, смт. Білий Колодязь, вул. Вовчанська, 6.12;

- нежитлову будівлю - стаціонарна АЗС, загальною площею 65,9 кв.м., що розташована за адресою: Харківська обл., Харківський р-н, смт. Кулиничі, вул. Шляхова, б. 6;

- нежитлову будівлю літ. А-2 - стаціонарна АЗС з офісом та магазином, загальною площею 98,0 кв.м., що розташована за адресою: м. Харків, вул. Єлізарова, б. 16-6;

- нежитлову будівлю АЗС площею 371,4 кв.м., що розташована за адресою: Харківська обл., Дергачівський р-н, с. Черкаська Лозова, вул. Ентузіастів, б/н., а також передати на зберігання це майно ліквідатору ПТ ОСОБА_1 і Компанія ОСОБА_2 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1, адреса: 61122, АДРЕСА_1).

Керуючись ст.ст.37-46, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст.65,66,67,86 ГПК України

УХВАЛИВ:

Задовольнити заяву ліквідатора (вх.№ 9527 від 21.03.2017 р.).

Вжити заходи забезпечення позову шляхом накладання арешту та заборони відчуження у будь-який спосіб на :

- земельну ділянку, кадастровий номер 6321655300:01:000:0198, площею 0,17 га, яка розташована за адресою: Харківська обл., Вовчанський р-н, сщ/рада Білоколодязька;

- нежитлову будівлю площею 21.4 кв.м., що розташована за адресою: Харківська обл., Вовчанський р-н, смт. Білий Колодязь, вул. Вовчанська, 6.12;

- нежитлову будівлю - стаціонарна АЗС, загальною площею 65,9 кв.м., що розташована за адресою: Харківська обл., Харківський р-н, смт. Кулиничі, вул. Шляхова, б. 6;

- нежитлову будівлю літ. А-2 - стаціонарна АЗС з офісом та магазином, загальною площею 98,0 кв.м., що розташована за адресою: м. Харків, вул. Єлізарова, б. 16-6;

- нежитлову будівлю АЗС площею 371,4 кв.м., що розташована за адресою: Харківська обл., Дергачівський р-н, с. Черкаська Лозова, вул. Ентузіастів, б/н.

Передати на зберігання ліквідатору ПТ ОСОБА_1 і Компанія ОСОБА_2 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1, адреса: 61122, АДРЕСА_1):

- земельну ділянку, кадастровий номер 6321655300:01:000:0198, площею 0,17 га, яка розташована за адресою: Харківська обл., Вовчанський р-н, сщ/рада Білоколодязька;

- нежитлову будівлю площею 21.4 кв.м., що розташована за адресою: Харківська обл., Вовчанський р-н, смт. Білий Колодязь, вул. Вовчанська, 6.12;

- нежитлову будівлю - стаціонарна АЗС, загальною площею 65,9 кв.м., що розташована за адресою: Харківська обл., Харківський р-н, смт. Кулиничі, вул. Шляхова, 6.6;

- нежитлову будівлю літ. А-2 - стаціонарна АЗС з офісом та магазином, загальною площею 98,0 кв.м., що розташована за адресою: м. Харків, вул. Єлізарова, б. 16-6;

- нежитлову будівлю АЗС площею 371,4 кв.м., що розташована за адресою: Харківська обл., Дергачівський р-н, с. Черкаська Лозова, вул. Ентузіастів, б/н.

Ухвала набирає законної сили з 27 березня 2017 р., підлягає негайному виконанню в порядку встановленому чинним законодавством України для виконання судових рішень та може бути пред'явлена до виконання в передбаченому чинним законодавством порядку до 28 березня 2020 р.

В силу ст. 124 Конституції України та ст. 115 Господарського процесуального кодексу України ця ухвала є обов'язковою для виконання всіма органами, організаціями та посадовими особами на всій території України.

Ухвалу направити ліквідатору, виконавчій службі.

Суддя ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення23.03.2017
Оприлюднено19.04.2017
Номер документу65970488
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/3190/16

Ухвала від 18.04.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 18.04.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 30.03.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 30.03.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 30.03.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 23.03.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 30.03.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 02.03.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 02.03.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 09.02.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні