Ухвала
від 13.04.2017 по справі 816/1372/15
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

13 квітня 2017 року м. ПолтаваСправа № 816/1372/15

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Бойка С.С.,

за участю: секретаря судового засідання - Лайко О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Лівобережного об'єднаного управління Пенсійного фонду України у м. Києві про заміну сторони виконавчого провадження по справі № 816/1372/15 за адміністративним позовом ОСОБА_1 Пенсійного фонду України в м. Кременчуці Полтавської області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Промсантехніка-1" про відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій,

В С Т А Н О В И В:

Постановою Полтавського окружного адміністративного суду від 22 травня 2015 року адміністративний позов ОСОБА_1 Пенсійного фонду України в м. Кременчуці Полтавської області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Промсантехніка-1" про відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій задоволено.

Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Промсантехніка -1" (код ЄДРПОУ 31103789) на користь ОСОБА_1 Пенсійного фонду України в м.Кременчуці Полтавської області невідшкодовану суму витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених за списком № 2, в розмірі 5064,47 грн. Вказана постанова набрала законної сили 09 червня 2015 року.

07 липня 2015 року у справі № 816/1372/15 Полтавським окружним адміністративним судом виданий виконавчий лист.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 19 травня 2016 року замінено сторону виконавчого провадження - стягувача ОСОБА_1 Пенсійного фонду України в м. Кременчуці на його правонаступника - Кременчуцьке об'єднане управління Пенсійного фонду України.

04 квітня 2017 року до суду надійшла заява Лівобережного об'єднаного управління Пенсійного фонду України у м. Києві про заміну стягувача у виконавчому провадженні, а саме, Кременчуцьке об'єднане управління Пенсійного фонду України на Лівобережне об'єднане управління Пенсійного фонду України у м. Києві (з урахуванням заяви про уточнення від 13 квітня 2017 року).

В обґрунтування заяви зазначено, що боржник ТОВ "Компанія "Промсантехніка-1" у зв'язку із зміною місця реєстрації перебуває на обліку в Лівобережному об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України в м. Києві. До заяви додано акт прийому-передачі залишків від 11 липня 2016 року, відповідно до якого від Кременчуцького об'єднаного управління Пенсійного фонду України до Лівобережного об'єднаного управлінні Пенсійного фонду України в м. Києві передано залишки по особовому рахунку страхувальника ТОВ "Компанія "Промсантехніка-1", код ЄДРПОУ 31103789, по сплаті страхових внесків у сумі боргу 34040,12 грн, у сумі переплати 1934,99 грн.

У судове засідання з розгляду заяви про заміну сторони виконавчого провадження заявник, особи, які беруть участь у справі, державний виконавець не з'явилися, про час, дату та місце проведення судового засідання повідомлялися належним чином; від представника заявника та представника позивача надійшли клопотання про розгляд клопотання за їхньої відсутності. Інших клопотань до суду не надходило.

Відповідно до частини другої статті 264 Кодексу адміністративного судочинства України суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, що звернулися з поданням (заявою), та осіб, які беруть участь у справі. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

З огляду на викладене, суд вважає за можливе розгляд заяви про заміну сторони виконавчого провадження здійснювати за відсутності заінтересованої особи, що звернулася із заявою, осіб, які беруть участь у справі, державного виконавця.

Відповідно до приписів частини першої статті 41 Кодексу адміністративного судочинства України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши матеріали справи суд встановив наступне.

29 квітня 2015 року позивач ОСОБА_1 Пенсійного фонду України в м. Кременчуці Полтавської області звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Товариство з обмеженою відповідальністю "Компанія "Промсантехніка -1" про відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених за списком №2, за січень - березень 2015 року в розмірі 5064,47 грн.

Постановою Полтавського окружного адміністративного суду від 22 травня 2015 року адміністративний позов задоволено в повному обсязі. Рішення набрало законної сили 09 червня 2015 року.

07 липня 2015 року видано виконавчий лист у справі.

На підставі цього виконавчого листа головним державним виконавцем Автозаводського відділу державної виконавчої служби Кременчуцького міського управління юстиції винесено постанову від 23 липня 2015 року про відкриття виконавчого провадження ВП № 48235835 /зворотній бік а.с. 79/.

26 листопада 2015 року виконавче провадження прийнято до виконання головного державного виконавця відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Полтавській області ОСОБА_2 /а.с. 79/.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 19 травня 2016 року замінено сторону виконавчого провадження - стягувача ОСОБА_1 Пенсійного фонду України в м. Кременчуці на його правонаступника - Кременчуцьке об'єднане управління Пенсійного фонду України /а.с. 59-61/.

Як свідчать дані Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ТОВ "Компанія "Промсантехніка-1" змінило місцезнаходження та зареєстровано за адресою ІНФОРМАЦІЯ_1.

Частиною першою статті 264 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Згідно з пунктом 12 розділу 2 Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 02 квітня 2012 року № 512/5, у разі вибуття однієї зі сторін виконавчого провадження (припинення юридичної особи, а також в інших випадках заміни сторони у виконавчому провадженні), якщо правовідносини допускають правонаступництво, виконавець за заявою сторони виконавчого провадження, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником. На підставі постановленої судом ухвали виконавець своєю постановою замінює сторону виконавчого провадження. Ухвала суду та постанова виконавця долучаються до виконавчого документа при його передачі до іншого органу державної виконавчої служби або приватного виконавця або поверненні його стягувачу чи до суду.

Відповідно до пункту 2.6 Порядку взяття на облік та зняття з обліку в органах Пенсійного фонду України платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 27 вересня 2010 року № 21-6, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 27 жовтня 2010 року за № 995/18290, при взятті на облік юридичної особи - платника єдиного внеску або фізичної особи - підприємця у зв'язку зі зміною місцезнаходження або місця проживання орган Пенсійного фонду за новим місцезнаходженням або місцем проживання платника не пізніше наступного робочого дня з дня отримання від державного реєстратора відомостей з реєстраційної картки про внесення змін до відомостей про юридичну особу або про фізичну особу - підприємця направляє запит на переведення до органу Пенсійного фонду, де він перебував на обліку. Орган Пенсійного фонду за попереднім місцезнаходженням або місцем проживання платника протягом п'яти робочих днів передає пакет документів (картки особових рахунків платника єдиного внеску, акт перевірки у разі її проведення та інші наявні документи про платника єдиного внеску), знімає з обліку платника єдиного внеску з підстави "Переведення в інший територіальний орган Пенсійного фонду" та зазначає у справі платника назву органу Пенсійного фонду, куди здійснюється переведення платника.

Пунктом 10.3. Порядку ведення органами Пенсійного фонду України обліку надходження сум платежів, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 27 вересня 2010 року № 21-2, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 27 жовтня 2010 року за № 988/18283, визначено, що у разі зміни місцезнаходження або місця проживання платника за межі території обслуговування органу Пенсійного фонду працівники відділів обліку надходження платежів проводять такі операції:

в картках особових рахунків платників після проведення всіх облікових операцій, включаючи нарахування фінансових санкцій на суми боргу, в автоматичному режимі підбивають підсумки нарахованих, сплачених сум платежів;

орган Пенсійного фонду за попереднім місцезнаходженням платника передає інформацію до відділу обліку надходження платежів органу Пенсійного фонду за новим місцезнаходженням платника на підставі карток особових рахунків платників із зазначенням суми боргу або помилково (надміру) сплачених сум платежів, що не сплачені платником на день передачі залишків і термін сплати яких настане після дати зняття з обліку;

орган Пенсійного фонду за його новим місцезнаходженням відображає суми боргу чи помилково (надміру) сплачені суми платежів за даними карток особових рахунків платників у відповідних реєстрах та письмово повідомляє про взяття на облік переданих сум щодо платника орган Пенсійного фонду за попереднім місцезнаходженням;

після проведення зазначених операцій та отримання повідомлення про взяття на облік переданих сум з органу Пенсійного фонду за новим місцезнаходженням залишки в картках особових рахунків платника за його попереднім місцезнаходженням знімаються;

дані щодо нарахувань і надходжень платника, що знявся з обліку, враховуються у звітності відповідного органу Пенсійного фонду до кінця поточного року.

Судом встановлено, що актом прийому-передачі залишків від 11 липня 2016 року Кременчуцьким об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України передано до Лівобережного об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Києві залишки по особовому рахунку страхувальника ТОВ "Компанія "Промсантехніка-1", код ЄДРПОУ 31103789, по сплаті страхових внесків у сумі боргу 34040,12 грн, в тому числі по сплаті пільгових пенсій за Списком № 1 в сумі боргу 34040,12 грн, у сумі переплати 1934,99 грн /а.с. 81/. ТОВ "Компанія "Промсантехніка-1" переведено на облік Лівобережного об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Києві.

Частиною п'ятою статті 15 Закону України "Про виконавче провадження" передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов'язковими тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Суд враховує, що правонаступництвом у виконавчому провадженні є заміна однієї зі сторін (стягувача або боржника) з переходом прав та обов'язків від правопопередника до іншої особи (правонаступника), що раніше не брали участі у виконавчому провадженні. Правонаступництво можливе на всіх стадіях виконавчого провадження - з моменту відкриття виконавчого провадження до його закінчення. Підставою правонаступництва може бути смерть громадянина, що був стороною виконавчого провадження, оголошення його померлим, реорганізація юридичної особи, відступлення права вимоги або переведення боргу.

Оскільки, боржника ТОВ "Компанія "Промсантехніка-1" у зв'язку із зміною місцезнаходження переведено на облік до Лівобережного об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Києві, останнім прийнято на облік заборгованість боржника, в тому числі, із сплати пільгових пенсій за Списком № 1. При цьому, відповідно до наведених вище норм чинного законодавства, залишки в картках особових рахунків боржника за його попереднім місцезнаходженням знімаються. Таким чином, суд приходить висновку, що Лівобережне об'єднане управління Пенсійного фонду України в м. Києві є правонаступником Кременчуцького об'єднаного управління Пенсійного фонду України в частині повноважень по обліку і погашенню заборгованості ТОВ "Компанія "Промсантехніка-1", а відтак має право бути стороною виконавчого провадження ВП № 48235835.

За таких обставин, суд вважає за можливе задовольнити заяву Лівобережного об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Києві та здійснити заміну стягувача у виконавчому провадженні ВП № 48235835 на Лівобережне об'єднане управління Пенсійного фонду України у м. Києві.

Керуючись статтями 160, 165, 264 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

У Х В А Л И В:

Заяву Лівобережного об'єднаного управління Пенсійного фонду України у м. Києві про заміну сторони виконавчого провадження по справі № 816/1372/15 за адміністративним позовом ОСОБА_1 Пенсійного фонду України в м. Кременчуці Полтавської області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Промсантехніка-1" про відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій задовольнити.

Замінити сторону виконавчого провадження ВП № 48235835 - стягувача Кременчуцьке об'єднане управління Пенсійного фонду України (код ЄДРПОУ 40367050, вул. Велика набережна, 9, м. Кременчук, Полтавська область, 39630) на його правонаступника - Лівобережне об'єднане управління Пенсійного фонду України у м. Києві (ЄДРПОУ 40379527, вул. Каштанова, 6, м. Київ, 02225).

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Ухвала може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали з одночасним надісланням копії апеляційної скарги до суду апеляційної інстанції.

Суддя С.С. Бойко

Дата ухвалення рішення13.04.2017
Оприлюднено19.04.2017
Номер документу65999954
СудочинствоАдміністративне
Сутьвідшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій

Судовий реєстр по справі —816/1372/15

Ухвала від 11.09.2018

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Бойко

Ухвала від 18.07.2018

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Бойко

Ухвала від 13.04.2017

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Бойко

Ухвала від 06.04.2017

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Бойко

Постанова від 22.05.2015

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Бойко

Ухвала від 30.04.2015

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Бойко

Ухвала від 30.04.2015

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Бойко

Ухвала від 30.04.2015

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Бойко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні