Ухвала
від 13.04.2017 по справі 910/24130/15
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

04116 м.Київ, вул. Шолуденка, 1 (044) 230-06-58

УХВАЛА

"13" квітня 2017 р. справа №910/24130/15

Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Буравльова С.І.

суддів: Власова Ю.Л.

Андрієнка В.В.

перевіривши матеріали апеляційної скарги Приватного малого підприємства Пульс

на рішення Господарського суду м. Києва від 01.12.2015 р.

у справі № 910/24130/15 (суддя - Селівон А.М.)

за позовом Публічного акціонерного товариства Комерційного банку Приватбанк

до Приватного малого підприємства Пульс

про стягнення 202 242,68 грн

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду м. Києва від 01.12.2015 р. у справі № 910/24130/15 позовні вимоги задоволено повністю.

Не погоджуючись із вказаним рішенням, Приватне мале підприємство Пульс подало апеляційну скаргу (отримана судом першої інстанції згідно штампу відділу діловодства 23.12.2015 р.), у якій просило оскаржуване рішення суду скасувати та прийняти нове рішення про відмову у задоволенні позовних вимог. Окрім того, скаржником у тексті скарги також було викладено клопотання про поновлення пропущеного строку на її подання.

Разом з цим, ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 16.01.2016 р. у складі колегії суддів: Синиця О.Ф. (головуючий), Пашкіна С.А., Зеленін В.О. апеляційну скаргу Приватного малого підприємства Пульс повернуто заявникові без розгляду на підставі п. 3 ч. 1 ст. 97 ГПК України у зв`язку з порушенням порядку сплати судового збору за її подання. При цьому, клопотання про поновлення пропущеного строку на подання апеляційної скарги вказаною колегією суддів не розглядалося в силу того, що повернення скарги з підстав порушення порядку сплати судового збору не позбавляло права скаржника звернутися зі скаргою повторно, усунувши недоліки, на які вказав суд.

У подальшому, а саме 04.04.2017 р., Приватне мале підприємство Пульс повторно звернулося з апеляційною скаргою на рішення суду у справі № 910/24130/15, усунувши недоліки, зазначені судом в ухвалі від 16.01.2016 р. Також, заявником повторно у тексті скарги викладено клопотання про поновлення пропущеного строку на її подання.

Відповідно до ст. 93 ГПК України апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів, а на ухвалу місцевого господарського суду - протягом п'яти днів з дня його оголошення місцевим господарським судом. У разі, якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу. Апеляційний господарський суд постановляє ухвалу про повернення апеляційної скарги у випадках, якщо вона подана після закінчення строків, установлених цією статтею, і суд за заявою особи, яка її подала, не знайде підстав для поновлення строку, та незалежно від поважності причини пропуску цього строку - у разі, якщо апеляційна скарга подана прокурором, органом державної влади, органом місцевого самоврядування після спливу одного року з дня оголошення оскаржуваного судового рішення.

Убачається, що вступна та резолютивна чатини оскаржуваного рішення були проголошені 01.12.2015 р., а його повний текст складено та підписано 10.12.2015 р., тобто, з порушенням п`ятиденного строку, передбаченого ст. 85 ГПК України. Таким чином, встановлений ст. 93 ГПК України строк на подання апеляційної скарги, з урахуванням вихідних днів, закінчився 21.12.2015 р.

При первісній подачі апеляційної скарги відповідачем було пропущено десятиденний строк на її подання, про що і зазначено самим апелянтом у клопотанні про поновлення строку. При цьому, колегія суддів зазначає, що у суду було достатньо підстав для поновлення такого строку, оскільки повний текст оскаржуваного рішення було складено та підписано з порушенням строку, встановленого ст. 85 ГПК України.

Однак, як уже було зазначено вище, ухвалою від 16.01.2016 р. апеляційну скаргу Приватного малого підприємства Пульс повернуто відповідачу без розгляду, оскільки останній порушив порядок сплати судового збору за її подання. При цьому, заявник не був позбавлений права звернутися повторно з апеляційною скаргою, усунувши недоліки первісної скарги.

Дійсно, відповідач скористався правом, наданим йому законом, та подав повторно апеляційну скаргу на рішення Господарського суду м. Києва від 01.12.2015 р. Однак, з моменту винесення ухвали про повернення первісно поданої апеляційної скарги (16.01.2016 р.) і до моменту повторної подачі (04.04.2017 р.) пройшло більше одного року. У викладеному в апеляційній скарзі клопотанні заявник жодним чином не обґрунтував, чому ним було пропущено такий значний термін при повторному поданні його апеляційної скарги.

Наявність або відсутність підстав для задоволення заяви про відновлення пропущеного строку подання апеляційної скарги визначається за правилами частини 1 статті 53 ГПК України.

Господарський процесуальний кодекс України не пов'язує право суду відновити пропущений процесуальний строк лише з певним колом обставин, що спричинили пропуск строку, отже, у кожному випадку суд повинен з урахуванням конкретних обставин пропуску процесуального строку оцінити доводи, наведені на обґрунтування клопотання про його відновлення, та зробити мотивований висновок щодо поважності чи неповажності причин пропуску строку.

За змістом ст. 53 ГПК України поважними причинами визнаються лише такі обставини, які є об`єктивно нездоланними і пов`язаними з дійсно існуючими труднощами для своєчасного здійснення процесуальних дій.

Отже, наведена норма пов`язує можливість відновлення процесуального строку з обов`язковою наявністю поважної причини пропуску такого строку.

Клопотання про відновлення строку подання апеляційної скарги з огляду на приписи статті 53 ГПК повинно містити обґрунтування поважності причин пропуску такого строку (за необхідності - з посиланням на відповідні докази, які подаються апеляційному господарському суду на загальних підставах). При цьому своєчасне (у межах встановленого строку) подання первісної апеляційної скарги і невідкладне (одразу після одержання відповідної ухвали) усунення скаржником недоліків, які стали причиною повернення останньої, враховуються апеляційним господарським судом у вирішенні питання про відновлення строку подання апеляційної скарги разом з іншими обставинами, на які посилається скаржник у зазначеному клопотанні. (абз. 8 п. 4 постанови пленуму Вищого господарського суду України № 7 від 17.05.2011 р. "Про деякі питання практики застосування розділу XII Господарського процесуального кодексу України").

З викладеного вище вбачається, що у розумінні пленуму Вищого господарського суду України критерій невідкладності означає усунення недоліків первісної апеляційної скарги одразу після отримання ухвали про повернення первісної скарги. У даній ситуації, з незрозумілих суду причин Приватне мале підприємство Пульс повторно подало апеляційну скаргу лише більше ніж через рік з дня винесення ухвали про повернення первісної скарги, що ніяк не можна вважати розумним та допустимим строком, наданим на усунення недоліків.

Як було зазначено вище, за змістом ст. 53 ГПК України поважними причинами пропуску строку апеляційного оскарження рішення суду визнаються лише такі обставини, які є об`єктивно нездоланними і пов`язаними з дійсно існуючими труднощами для своєчасного здійснення процесуальних дій. Однак, скаржником не наведено обставин та не надано жодних доказів, які б свідчили про існування нездоланних труднощів, що певним чином перешкоджали здійсненню ним дій, направлених на захист своїх прав.

Таким чином, оскільки наведені в клопотанні відповідача причини пропуску строку на апеляційне оскарження рішення суду заявником не обґрунтовані, у апеляційного суду відсутні підстави для відновлення процесуального строку на її подання.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 97 ГПК України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається апеляційним господарським судом, якщо скаргу подано після закінчення строку, встановленого для її подання, без клопотання про поновлення цього строку або таке клопотання відхилено.

Враховуючи, що відповідачем не обгрунтовано поважність причин тривалого зволікання та усунення недоліків первісно поданої апеляційної скарги, повторно подана апеляційна скарга Приватного малого підприємства Пульс на рішення Господарського суду м. Києва від 01.12.2015 р. у справі № 910/24130/15 підлягає поверненню без розгляду на підставі ч. 2 ст. 93 та п. 4 ч. 1 ст. 97 ГПК України.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 86, 93, п. 4 ч. 1 ст. 97 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. У задоволенні клопотання Приватного малого підприємства Пульс про відновлення пропущеного строку для подання апеляційної скарги відмовити.

2. Апеляційну скаргу Приватного малого підприємства Пульс на рішення Господарського суду м. Києва від 01.12.2015 р. у справі № 910/24130/15 повернути заявникові без розгляду, а матеріали справи до Господарського суду м. Києва.

Головуючий суддя С.І. Буравльов

Судді Ю.Л. Власов

В.В. Андрієнко

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення13.04.2017
Оприлюднено19.04.2017
Номер документу66004126
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/24130/15

Ухвала від 13.04.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Буравльов С.І.

Рішення від 01.12.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

Ухвала від 19.11.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

Ухвала від 05.11.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

Ухвала від 07.10.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

Ухвала від 11.09.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні