Ухвала
від 18.04.2017 по справі 766/6232/17
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/6232/17

н/п 1-кс/766/3879/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю

18.04.2017 року м. Херсон

Слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Херсонській області ОСОБА_2 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Херсонської області ОСОБА_3 , про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням в якому просив: надати дозвіл АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) АДРЕСА_1 , на розкриття охоронюваної законом банківської таємниці його клієнта - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), та надати документи, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) та містять вказані вище відомості старшому слідчому з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Херсонській області ОСОБА_2 та за його дорученням оперативним співробітникам ГУ ДФС у Херсонській області для їх вилучення (здійснення їх виїмки) в Херсонському відділенні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а саме:

роздруківку руху грошових коштів по рахункам № НОМЕР_3 (980 - українська гривня, 643 - російський рубль, 978 євро, 840 доллар США), які належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), як на паперових, так і електронних носіях, з розшифровкою всіх контрагентів, призначенням платежу, датою та часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, за весь період обслуговування рахунку та копії фінансово господарських документів, які надавалися до банківської установи суб`єктом господарювання на підтвердження проведених банківських операцій.

документи юридичної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ),у тому числі: повідомлення банком органів податкової служби про відкриття вищевказаних рахунків, картки зі зразками підписів та відбитком печатки, довіреності, наданні до банку уповноваженими особами підприємства, копії реєстраційних документів.

видаткові ордери, касові чеки про отримання службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), або уповноваженими особами готівкових грошових коштів через касу АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), довіреності на отримання готівкових коштів з рахунків підприємства, документи щодо внесення (повернення) готівки на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ),платіжні доручення, за весь період обслуговування рахунку.

угоди та інші документи, на підставі яких службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), використовувалася система віддаленого доступу типу «Клієнт-банк», технічна документація щодо проведення працівниками банку інсталяції на комп`ютери вказаної електронної системи (включаючи місце проведення вказаної операції), виписки з журналів реєстрації видачі електронних ключів та інсталяції програм.

Розгляд клопотання старшого слідчого з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Херсонській області ОСОБА_2 про надання тимчасового доступу до документів, що становлять банківську таємницю, та їх вилучення (здійснення виїмки) клієнта АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ),провести без представників банківської установи, у зв`язку з наявністю загрози щодо зміни або знищення зазначених у клопотанні документів.

Клопотання вмотивоване тим, що в провадженні слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Херсонській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №420172300000000075, за фактом порушення законодавства службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ПСП « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » за рахунок проведення фінансово-господарських операцій з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », за ознаками злочину передбаченого ч. 1 ст. 205, ч. 2 ст. 366, ч. 3 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що на території Херсонської області з початку 2016 року по теперішній час невстановленими слідством особами проводиться діяльність спрямована на незаконне заволодіння державними коштами у значних розмірах за рахунок безпідставного відшкодування з державного бюджету податку на додану вартість сформованого шляхом проведення безтоварних операцій з підприємствами, які мають ознаки фіктивності та створені виключно з метою прикриття незаконної діяльності, що заподіяло велику матеріальну шкоду державі.

Встановлено, що ОСОБА_4 спільно з ОСОБА_5 та ОСОБА_6 створив ряд підприємств для здійснення фінансово - господарської діяльності в сфері виробництва олії соняшникової та подальшої її реалізації, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДР НОМЕР_4 , АДРЕСА_2 ; ПСП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДР НОМЕР_5 , АДРЕСА_3 ; TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДР НОМЕР_6 , АДРЕСА_4 ; ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " (код ЄДР НОМЕР_7 , АДРЕСА_4 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДР НОМЕР_8 , АДРЕСА_4 .

Вказані СГД відносяться до реального сектору економіки, в діяльності яких використовуються придбані та поставлені на баланс складські приміщення, комплекси виробництва та переробки насіння соняшнику та олії. Підконтрольні підприємства переважно використовуються в правовому полі, здійснюється закупівля олії соняшникової у підприємств реального сектору економіки, насіння соняшнику у фермерських господарств, переробляється а готова продукція реалізовується як на внутрішньому ринку, так і за межами митної території України.

В ході аналізу фінансово-господарської діяльності товариства встановлено, що вищевказані вказані особи використовуючи підконтрольне СГД в податковому та бухгалтерському обліках якого відображали «фіктивні» операції з нібито придбання насіння соняшнику, олії, та послуг з перевезення вантажів, тощо. Так, встановлено, що протягом 2016 року здійснювалось формування податкового кредиту з ПДВ від підприємств, які задіяні в схемах ухилення від сплати податків та створені лише для штучного формування податкового кредиту та прикриття незаконної діяльності, а саме: ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " ( НОМЕР_9 зареєстроване: ІНФОРМАЦІЯ_12 . Директор, бухгалтер та засновник: ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_13 . Основний вид діяльності СГД - оптова торгівля іншими продуктами харчування, у тому числі рибою, ракоподібними і молюсками. Протягом червня - серпня 2016 років сформовано податковий кредит на загальну суму у розмірі - 351 тис.грн. (згідно ПН - Послуги з пошуку покупців олії рафіновіної (олія соняшникова рафінована бутильована). В ході аналізу ЄРПН СГД встановлено, що на підприємстві відбувалась підміна товарних позицій (перекрут товарів), а саме: СГД зазначало придбання продуктів харчування (морепродукти; риба; ікра; тощо). Крім того, встановлено, що товариством не зареєстровано жодної операції з придбання олії. Під час проведення відповідних заходів встановлено, що нібито постачальники товарно - матеріальних цінностей в адресу підприємства задіяні в схемах мінімізації податкових зобов`язань, виведення коштів в неконтрольований державою обіг та мають ознаки фіктивності; ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 , зареєстроване: ДПІ в Амур-Нижньодніпровському районі м. Дніпра. Директор, бухгалтер та засновник: ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_14 . Основний вид діяльності СГД - неспеціалізована оптова торгівля. Протягом жовтня 2016 років сформовано податковий кредит на загальну суму у розмірі 345,7 тис.грн. (згідно ПН - Олія соняшникова нерафінована). В ході аналізу ЄРПН СГД встановлено, що на підприємстві відбувалась підміна товарних позицій (перекрут товарів), а саме: СГД зазначало придбання продуктів харчування (печінка курча-бройлерів; напівфабрикати; тушки курчат, тощо). Крім того, під час проведення відповідних заходів встановлено, що нібито постачальники товарно - матеріальних цінностей в адресу підприємства задіяні в схемах мінімізації податкових зобов`язань, виведення коштів в неконтрольований державою обіг та мають ознаки фіктивності;

ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " ( НОМЕР_2 зареєстроване: Лівобережна ОДГІІ м.Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області. Директор та бухгалтер: ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_15 . Основний вид діяльності СГД - оптова торгівля твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами. Протягом листопада - грудня 2016 років сформовано податковий кредит на загальну суму у розмірі - 531,3 тис.грн. (згідно ПН - олія соняшникова нерафінована). В ході аналізу фінансово-господарської діяльності СГД встановлено, що основним видом діяльності є оптова торгівля паливо - мастильними матеріалами та скрапленим газом. Також встановлено, що ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 "є імпортером паливо - мастильних матеріалів та скрапленого газу. В результаті ґрунтовного аналізу ЄРПН ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " встановлено, що за період «взаємовідносин» товариства з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та іншими зазначеними СГД, які задіяні в протиправній схемі, було зареєстровано понад 800 податкових накладних на придбання товарів (послуг), а саме: паливо - мастильних матеріалів та скрапленого газу на загальну суму ПДВ понад 31 мли.гри. Проте було встановлено наявність зареєстрованих податкових накладних на нібито придбання насіння соняшнику, а саме: зареєстровано 52 ПН на загальну суму ПДВ 7,8 млн.грн., від єдиного постачальника: ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " ( НОМЕР_11 ).

Крім того, під час проведення відповідних заходів встановлено, що в провадженні слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Харківській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016220000000152 від 15.06.2016 за ознаками кримінального правопорушення, передбачених ч.2 ст.204, ч.3 ст.212 КК України, в ході якого встановлено, що службові особи товариства з метою прикриття протиправної діяльності та відображення по обліках нібито реалізації товару, «штучно» формували необхідного розміру податкові зобов`язання та валові доходи в податковій звітності, проводили безтоварні операції (використовувати первинні бухгалтерські документи) суб`єктів господарської діяльності, що мають ознаки «фіктивності» та які задіяні в схемах роботи «конвертаційних» центрів.

За результатами вжитих заходів, попереднього аналізу фінансово - господарської діяльності ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " встановлено, що СГД декларує придбання зазначеної продукції у підприємств реального сектору економіки (виробники птиці, тощо.) в структурі та особливостях діяльності яких значна частина продукції реалізовується кінцевому споживачу, тобто за готівку а сформований в результаті «легальної» роботи товариств податковий кредит в податковому та бухгалтерському обліках використовується для створення «фіктивних» операцій з нібито реалізації продукції (фактично реалізованої за готівку) в адресу інших суб`єктів господарювання таким як ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 ", таким чином формуючи їм фіктивний податковий кредит з ПДВ та документально «підтверджуючи» неіснуючі операції на продаж товарно- матеріальних цінностей, саме: ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_16 " (30773272 Ізюмська ОДПІ ГУ ДФС (балаклійське відділення), вид діяльності: розведення свійської птиці); ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » ( НОМЕР_12 , офіс великих платників ДФС, вид діяльності: розведення свійської птиці); ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_18 " ( НОМЕР_13 , ІНФОРМАЦІЯ_19 , вид діяльності: розведення свійської птиці); ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_20 " ( НОМЕР_14 , ДПІ у ІНФОРМАЦІЯ_12 , вид діяльності: неспеціалізована оптова торгівля); ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » ( НОМЕР_15 , ІНФОРМАЦІЯ_22 , вид діяльності: розведення свійської птиці). На підтвердження зазначеного вказують результати аналізу показників, що містяться у податкових деклараціях з ПДВ, поданих платником податків за відповідні періоди та в зареєстрованих податкових накладних. Додатково в результанті аналізу діяльності фінансово - господарської діяльності ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " встановлено, що зазначене СГД за рахунок маніпулювання податковою звітністю також формувало податковий кредит з нібито придбання насіння соняшнику у вищезазначеного СГД - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », яке в свою чергу декларувало придбання курятини, бройлерів та, субпродуктів в тих же підприємств реального сектору (ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_20 ", тощо). Також в ході аналізу діяльності ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " встановлено факт штучного формування податкового кредиту з ПДВ та валових витрат для ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 ", так, згідно зареєстрованих податкових накладних ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " реалізувало в адресу ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " насіння соняшнику на загальну суму понад 30 млн.грн. Таким чином встановлено, що зазначені СГД (ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 "; ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 ») не зареєстрували жодної податкової накладної на придбання насіння соняшнику чи олії від інших суб`єктів господарювання, проте шляхом маніпулювання податковою звітністю та здійсненням «удаваних» реєстрацій ПН між зазначеними трьома СГД задекларували декілька операцій з придбання та продажу насіння соняшнику чим створили штучну видимість появи в обігу зазначеного виду товару. В подальшому зазначені СГД сформований за рахунок внесення до офіційних документів (податкова звітність; документи бухгалтерського та податкового обліку) завідомо неправдивих відомостей та маніпулювання податковою звітністю, «фіктивний» податковий кредит було реалізовано в адресу підприємств реального сектору економіки документуванням нібито продажу насіння соняшника та олії (схема №2).

В ході проведених заходів з відпрацювання зазначеної групи СГД (ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 "; ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 ») встановлено наявність однакового алгоритму процесу існування та діяльності підприємств з моменту створення, який характеризується індивідуальними ознаками - однакових місць реєстрації в податкових органах; відкриття банківських рахунків в одних банківських установах; формування податкового кредиту та зобов`язань з ПДВ за рахунок фінансово-господарських операцій з однією групою підприємств.

Відповідно до вищевикладеного вказана група СГД (ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 "; ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_23 " та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 ») створена виключно з метою прикриття незаконної діяльності.

Використовуючи реквізити зазначених підприємств, вказана група осіб розробила та впровадила в їхню діяльність протиправний фінансовий механізм, який полягає в сприянні ухилення від сплати податків та незаконному заволодінні державними коштами за рахунок безпідставного відшкодування з державного бюджету податку на додану вартість, в результаті відображення «псевдооперацій», прикритті незаконної діяльності інших суб`єктів господарювання, а також у наданні підприємствам реального сектору економіки послуг, з пособництва в ухиленні від сплати податку на додану вартість, податку на прибуток та подальшої «конвертації» коштів у готівку. Враховуючи зазначене, невстановлені особи керуючись злочинними намірами здійснили реєстрацію ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 "; ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » з метою прикриття незаконної діяльності з формування «фіктивного» податкового кредиту та сприяння в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах.

Таким чином встановлено, що здійснені операції між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ПСП « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 ", TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та зазначеними СГД вчинені без мети реального настання правових наслідків, без економічної вигоди, а виключно з метою формування штучного податкового кредиту, виведення коштів в неконтрольований державою обіг та заволодіння державними коштами. Єдиною метою проведення документування фактично не здійснених господарських операцій є отримання підприємством податкової вигоди та незаконного збагачення. Контрагенти ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ПСП « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 ", TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 », використовуючи свої реквізити і банківські рахунки, документально оформляли неіснуючі операції на одержання й продаж товарно-матеріальних цінностей, після чого виписані документи передавалися службовим особам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ПСП « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 ", TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » для їхнього відображення в бухгалтерському й податковому обліках.

Так, встановлено, що службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » протягом 2016 року до ІНФОРМАЦІЯ_24 було подано 6 заявок на бюджетне відшкодування ПДВ на власні розрахункові рахунки, а саме: за січень 2016 року - 1 млн.грн. ( 25.03.2016р. ІНФОРМАЦІЯ_25 кошти перераховані на розрахунковий рахунок товариства); за лютий 2016 року - 1,5 млн.грн. ( 28.04.2016р. ІНФОРМАЦІЯ_25 кошти перераховані на розрахунковий рахунок товариства); за квітень 2016 року - 1 млн.грн. (08.07.2016р. ІНФОРМАЦІЯ_25 кошти перераховані на розрахунковий рахунок товариства); за вересень 2016 року - 1 млн.грн. (30.11.2016р. ІНФОРМАЦІЯ_25 кошти перераховані на розрахунковий рахунок товариства); за жовтень 2016 року - 1,3 млн.грн. ( 26.12.2016р. ІНФОРМАЦІЯ_25 кошти перераховані на розрахунковий рахунок товариства); за листопад 2016 року - 1,2 млн.грн. (01.02.2016р. Управлінням державного казначейства у місті Херсоні кошти перераховані на розрахунковий рахунок товариства). Таким чином на розрахункові рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за 2016 рік було перераховано 7 мільйонів гривень бюджетних коштів.

Відповідно до вищевикладеного, службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » протягом 2016 року сформували фіктивний податковий кредит від ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 "; ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » на загальну суму понад 1,2 млн.грн. (ПДВ), що створило сприятливі умови для безпідставного відшкодування з державного бюджету податку на додану вартість на суму понад 1 млн.грн.

В ході проведення додаткових заходів направлених на встановлення фактичних даних щодо осіб причетних до протиправної діяльності злочинної групи ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , та використання ними інших підконтрольних суб`єктів господарської діяльності, які також можуть бути задіяні в протиправній схемі, направленій на отримання незаконних надприбутків за рахунок протиправного заволодіння державними коштами, встановлено, що протягом 2016 року, службовими особами ПСП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ( НОМЕР_5 ); TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ( НОМЕР_6 ) та ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " ( НОМЕР_7 ) було задекларовано та включено до складу податкового кредиту з ПДВ та валових витрат операції з нібито придбання насіння соняшнику та олії соняшникової у ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 "; ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » на загальну суму 1,72 млн.грн (ПДВ). Також, в ході дослідження господарської діяльності зазначених підприємств та проведення першочергових перевірочних заходів встановлено, що вказані СГД також формували ймовірно штучний податковий кредит від інших СГД, які ймовірно задіяні в схемах ухилення від сплати податків та створені лише виключно для штучного формування податкового кредиту з ПДВ і конвертації грошових коштів, а саме: ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_26 " ( НОМЕР_16 ); ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_27 " ( НОМЕР_17 ); ПОГ " ІНФОРМАЦІЯ_28 " ( НОМЕР_18 ); ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_29 " ( НОМЕР_19 ) на загальну суму понад 5 млн.грн. (ПДВ). Загальна сума бюджетного відшкодування податку на додану вартість перерахована протягом 2016 року на розрахункові рахунки зазначених підприємств складає понад 25 мільйонів гривень.

Важливе значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні мають документи, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) та містять охоронювану законом банківську таємницю, а саме:

- роздруківка руху грошових коштів по рахункам № НОМЕР_3 (980 - українська гривня, 643 - російський рубль, 978 євро, 840 доллар США), які належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), як на паперових, так і електронних носіях, з розшифровкою всіх контрагентів, призначенням платежу, датою та часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, за весь період обслуговування рахунку.

- документи юридичної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ),у тому числі: повідомлення банком органів податкової служби про відкриття вищевказаних рахунків, картки зі зразками підписів та відбитком печатки, довіреності, наданні до банку уповноваженими особами підприємства, копії реєстраційних документів.

- видаткові ордери, касові чеки про отримання службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ),або уповноваженими особами готівкових грошових коштів через касу АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), довіреності на отримання готівкових коштів з рахунків підприємства, документи щодо внесення (повернення) готівки на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), платіжні доручення, за весь період обслуговування рахунку.

- угоди та інші документи, на підставі яких службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ),використовувалася система віддаленого доступу типу «Клієнт-банк», технічна документація щодо проведення працівниками банку інсталяції на комп`ютери вказаної електронної системи (включаючи місце проведення вказаної операції), виписки з журналів реєстрації видачі електронних ключів та інсталяції програм.

Зазначені вище документи містяться відомості про фактичний рух грошових коштів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), час та розміри проведення розрахунків з підприємствами-контрагентами, осіб, які мали право доступу до банківських рахунків та безпосередньо здійснювали банківські операції, отримували готівкові грошові кошти у касі банку та ін., дослідження оригіналів яких необхідне для спростування чи підтвердження фактів проведення розрахунків із підприємствами-контрагентами, у тому числі таких, що мають ознаки фіктивності, визначення розміру матеріальних збитків, завданих злочином та встановлення осіб, причетних до вчинення злочину.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку в процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третіми особами при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею.

Іншим способом, ніж розкрити банківську таємницю, для отримання інформації та документів, що мають доказове значення у кримінальному провадженні неможливо.

Керуючись ст. 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність», орган досудового розслідування вважає за необхідне звернутись до Херсонського міського суду Херсонської області з клопотанням про розкриття банківської таємниці клієнта АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), надання тимчасового доступу до документів, що становлять банківську таємницю, та їх вилучення.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Представник банківської установив судове засідання не викликався на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України.

Заслухавши пояснення слідчого, вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню з огляду на таке.

Згідно з п. 2,3 ч. 3 та ч. 4 ст. 132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що:

2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора;

3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

4. Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 5-7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

6. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку в процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третіми особами при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею.

Слідчим суддею встановлено, що є достатньо підстав вважати, що вказані слідчим документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а в інший спосіб отримати їх неможливо, тому необхідно надати тимчасовий доступ до них.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 131, 132, 159-166,369372, 395 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в :

Клопотання - задовольнити.

Надати дозвіл АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) АДРЕСА_1 , на розкриття охоронюваної законом банківської таємниці його клієнта - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), та надати документи, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) та містять вказані вище відомості старшому слідчому з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Херсонській області ОСОБА_2 та за його дорученням оперативним співробітникам ГУ ДФС у Херсонській області для їх вилучення (здійснення їх виїмки) в Херсонському відділенні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а саме:

роздруківку руху грошових коштів по рахункам № НОМЕР_3 (980 - українська гривня, 643 - російський рубль, 978 євро, 840 доллар США), які належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), як на паперових, так і електронних носіях, з розшифровкою всіх контрагентів, призначенням платежу, датою та часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, за весь період обслуговування рахунку та копії фінансово господарських документів, які надавалися до банківської установи суб`єктом господарювання на підтвердження проведених банківських операцій.

документи юридичної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ),у тому числі: повідомлення банком органів податкової служби про відкриття вищевказаних рахунків, картки зі зразками підписів та відбитком печатки, довіреності, наданні до банку уповноваженими особами підприємства, копії реєстраційних документів.

видаткові ордери, касові чеки про отримання службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), або уповноваженими особами готівкових грошових коштів через касу АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), довіреності на отримання готівкових коштів з рахунків підприємства, документи щодо внесення (повернення) готівки на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ),платіжні доручення, за весь період обслуговування рахунку.

угоди та інші документи, на підставі яких службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), використовувалася система віддаленого доступу типу «Клієнт-банк», технічна документація щодо проведення працівниками банку інсталяції на комп`ютери вказаної електронної системи (включаючи місце проведення вказаної операції), виписки з журналів реєстрації видачі електронних ключів та інсталяції програм.

Встановити строк дії ухвали строком до 18.05.2017 року.

Попередити відповідальну особу про наслідки невиконання ухвали слідчого судді передбачені ст. 166 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_1

СудХерсонський міський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення18.04.2017
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу66031695
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —766/6232/17

Ухвала від 01.06.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 01.06.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 01.06.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 01.06.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 01.06.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 17.05.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 18.04.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 18.04.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 18.04.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 18.04.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні