Постанова
від 18.04.2017 по справі 641/1936/17
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Провадження № 2-а/641/83/2017 Справа №641/1936/17

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 квітня 2017 року Комінтернівський районний суд міста Харкова у складі:

головуючого- судді - Григор'єва Б.П.

при секретарі - Вакуленко Л.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Харкові справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в Комінтернівському районі м. Харкова про визнання неправомірним рішення, зобов*язання призначити пенсію на пільгових умовах,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся в суду з позовом до Управління Пенсійного фонду України в Комінтернівському районі м. Харкова, в якому просить:

- визнати неправомірним рішення Управління Пенсійного фонду України в Комінтернівському районі м. Харкова від 28.09.2016 року про відмову у призначенні пенсії на пільгових умовах за Списком № 1;

- зобов'язати Управління Пенсійного фонду України в Комінтернівському районі м. Харкова призначити пенсію на пільгових умовах за Списком № 1 починаючи з 20.09.2016 року.

В обґрунтування позовних вимог вказує, що він звернувся до відповідача із заявою про призначення пенсії на пільгових умовах за Списком № 1. Рішенням УПФ в Комінтернівьсокму районі м. Харкові від 28.09.2016 року йому відмовлено в призначенні пенсії на пільгових умовах. Рішення мотивовано тим, що він не має достатнього для призначення такої пенсії загального та спеціального стажу роботи. Вважає таке рішення відповідача неправомірним та таким, що принято з порушенням законодавства України. Зазначив, що основним документом, що підтверджує стаж роботи є трудова книжка.

Представник позивача надав суду письмову заяву с проханням проводити розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив їх задовольнити.

Відповідачем УПФ в Комінтернівському районі м. Харкова суду надані письмові заперечення в яких управління просить відмовити в задоволенні позову. Зазначили, що період роботи з 06.07.1993 року по 22.02.2000 року на посаді підвезмного гірноробочого з повним робочим днем під землею до пільгового стажу не зараховано так як відповідно до п. а ст. 13 ЗУ Про пенсійне забезпечення на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України за результатами атестації робочих місць. Оскільки цей період не підтверджено наказами по підприємтсву про проведення атестації робочих місць, зарахувати цей період до пільгового стажу немає підстав.

Суд дослідивши матеріали справи прийшов до наступного.

20.09.2016 року ОСОБА_1 звернувся до Управління Пенсійного фонду України в Комінтернівьскому районі м. Харкова із заявою про переведення з пенсії за вислугою років на пенсію за віком по Списку №1.

Як вбачається із розрахунку загального стажу позивача, стаж розрахований УПФ в Комінтернівському районі м. Харкова становить 19 років 10 місяців 24 дні.

Відповідачем не було зараховано до стажу роботи за Списком №1 період роботи позивача з 25.02.1991 року по 08.05.1991 року на час навчання позивача в УВК на курсах, з 13.06.2015 року по 04.11.2015 року - перебування позивача в зоні АТО у складі військової частини В-4050 та військової частини В-1688 з 06.11.2015 року по 05.07.2016 року. При розрахунку стажу роботи за Списком № 1 - час роботи позивача посаді підземного гірноробочого з повним робочим днем під землеюз 06.7.1993 року по 31.12.1999 року в Шахтоуправлінні імені Космонавтів Ровенського виробничого об*єднання по видобутку антрациту Ровенькиантрацит .

Відповідно до ст. 46 Конституції України , громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Статтею 1 Закону України "Про пенсійне забезпечення" передбачено, що громадяни України мають право на державне пенсійне забезпечення за віком, по інвалідності, у зв'язку з втратою годувальника та в інших випадках, передбачених цим Законом.

Пунктом 16 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування визначено, що до приведення законодавства України у відповідність із цим Законом закони України та інші нормативно-правові акти застосовуються в частині, що не суперечить цьому Закону. Положення Закону України "Про пенсійне забезпечення" застосовуються в частині визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах і за вислугу років.

Згідно статті 100 Закону України Про пенсійне забезпечення , особам, які працювали до введення в дію цього Закону на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, передбачених раніше діючим законодавством, пенсії за віком призначаються на таких умовах: а) особам, які мають на день введення в дію цього Закону повний стаж на зазначених роботах, що давав право на пенсію на пільгових умовах, пенсії в розмірах, передбачених цим Законом, призначаються відповідно до вимог за віком і стажем, встановлених раніше діючим законодавством; б) особам, які не мають повного стажу роботи із шкідливими і важкими умовами праці, вік, необхідний для призначення пенсії відповідно до статті 12, знижується пропорційно наявному стажу в порядку, передбаченому статтями 13 - 14 цього Закону , виходячи з вимог цього стажу, встановлених раніше діючим законодавством.

Відповідно до пункту а статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення , працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, - за списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 25 років у чоловіків, з них не менше 10 років на зазначених роботах, і не менше 20 років у жінок, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах.

Працівникам, які не мають стажу роботи з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, передбаченого абзацом першим цього пункту, але мають не менше половини стажу на зазначених роботах, за наявності передбаченого загального стажу роботи пенсії за віком на пільгових умовах призначаються із зменшенням пенсійного віку, встановленого абзацом першим частини першої статті 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" : чоловікам - на 1 рік за кожний повний рік такої роботи; жінкам - на 1 рік 4 місяці за кожний повний рік такої роботи. Зазначене зменшення пенсійного віку жінкам застосовується також у період збільшення віку виходу на пенсію по 31 грудня 2021 року.

Відповідно до положень вказаної статті, порядок пенсійного забезпечення осіб, які працювали до введення в дію цього Закону на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, передбачених законодавством, що діяло раніше, визначається статтею 100 цього Закону .

У відповідності до списку № 1 виробництва робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого постановою Постановою КМ СРСР №10 від 26.01.1991р. (із змінами згідно Постанови КМ СРСР №497 від 23.07.1991р.), які були чинні на період роботи позивача та дає право на отримання позивачем пенсії на пільгових умовах.

Відповідно до вимог статті 62 Закону України Про пенсійне забезпечення , основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Пунктами 1, 2 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 637 від 12.08.1993 року (далі - Порядок № 637), передбачено також, що основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами. У разі коли документи про трудовий стаж не збереглися, підтвердження трудового стажу здійснюється органами Пенсійного фонду на підставі показань свідків.

Пунктом 20 цього Порядку передбачено, що у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників (додаток № 5).

У довідці має бути вказано: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, до якого включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка.

За приписами частини 2 статті 101 Закону України Про пенсійне забезпечення , органи, що призначають пенсії, мають право вимагати відповідні документи від підприємств, організацій і окремих осіб, а також в необхідних випадках перевіряти обґрунтованість їх видачі.

Виходячи із аналізу вказаних правових норм, суд дійшов висновку, що за відсутності у трудовій книжці відомостей, що визначають право особи на призначення на пенсії на пільгових умовах, орган Пенсійного фонду приймає уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників, а у разі відсутності правонаступника періоди роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах підтверджується в окремому порядку, визначеному Пенсійним фондом України за погодженням з Мінпраці та Мінфіном.

При цьому, обов'язок перевіряти документи, подані для призначення (перерахунку) пенсій покладений на органи пенсійного фонду.

Згідно даних трудової книжки вбачається, позивач з 06.07.1993 року по 22.02.2000 року працював підземним гірноробичим з повним робочим днем під землею.

Як встановлено під час судового розгляду справи та підтверджено наявними в ній доказами, трудова книжка позивача містить інформацію про роботу позивача за професією, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах за Списком № 1.

Будь-які порушення у веденні трудової книжки позивача - відсутні.

Враховуючи те, що стаж роботи ОСОБА_1 за професією, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах за Списком № 1, повністю підтверджено записами трудової книжки, суд дійшов висновку про протиправність посилання відповідача на відсутність у позивача необхідних документів, які б підтверджували пільговий стаж.

Відповідно до пункту 3 Порядку застосування Списків N 1 і N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.11.2005 року N 383 (далі - Порядок № 383) при визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються Списки, що чинні на період роботи особи. До пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати їх внесення до Списків за умови підтвердження документами відповідних умов праці за час виконання роботи до 21.08.92 та за результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці після 21.08.92.

Відповідно до пункту 4.5 Порядку № 383, якщо атестація з 21.08.1992 року не проводилася чи за результатами атестації, вперше проведеної після 21.08.1997 року, право не підтвердилось, до пільгового стажу зараховується лише період роботи із шкідливими умовами праці на даному підприємстві, в установі чи організації до 21.08.1992 року включно, тобто до набуття чинності Порядком проведення атестації робочих місць. У такому ж порядку зараховується пільговий стаж, якщо за результатами атестації, вперше проведеної до 21.08.1997 року, право на пільгове пенсійне забезпечення не підтвердилось.

Атестація робочих місць здійснюється на підприємствах, в організаціях та установах незалежно від форм власності та господарювання згідно з Порядком проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 року № 442 та розробленими на виконання постанови № 442 Методичними рекомендаціями для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженими постановою Міністерства праці України від 01.09.1992 року № 41.

Відповідно до зазначених нормативних актів основна мета атестації полягає у регулюванні відносин між власником або уповноваженим ним органом і працівниками у галузі реалізації права на здорові й безпечні умови праці, пільгове забезпечення, пільги та компенсації за роботу у несприятливих умовах.

Атестація робочих місць відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць та Методичних рекомендацій передбачає: установлення факторів і причин виникнення несприятливих умов праці; санітарно-гігієнічне дослідження факторів виробничого середовища, важкості й напруженості трудового процесу на робочому місці; комплексну оцінку факторів виробничого середовища і характеру праці на відповідність їхніх характеристик стандартам безпеки праці, будівельним та санітарним нормам і правилам; установлення ступеня шкідливості й небезпечності праці та її характеру за гігієнічною класифікацією; обґрунтування віднесення робочого місця до категорії зі шкідливими (особливо шкідливими), важкими (особливо важкими) умовами праці; визначення (підтвердження) права працівників на пільгове пенсійне забезпечення за роботу у несприятливих умовах; складання переліку робочих місць, виробництв, професій та посад із пільговим пенсійним забезпеченням працівників; аналіз реалізації технічних і організаційних заходів, спрямованих на оптимізацію рівня гігієни, характеру і безпеки праці.

Відповідно до положень Порядку проведення атестації робочих місць відомості про результати атестації робочих місць заносяться до карти умов праці, форма якої затверджується Мінпраці разом з Міністерством охорони здоровя України. Перелік робочих місць, виробництв, професій і посад з пільговим пенсійним забезпеченням працівників, який складається за результатами проведеної атестації робочих місць, після погодження з профспілковим комітетом затверджується наказом по підприємству, організації і зберігається протягом 50 років. Витяги з наказу додаються до трудової книжки працівників, професії та посади яких внесено до переліку.

Комплексний аналіз норм Закону України Про пенсійне забезпечення та Порядку проведення атестації робочих місць дає підстави дійти висновку, що необхідними умовами для виникнення у особи права на пенсійне забезпечення на пільгових умовах відповідно до пункту а статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення є встановлення факту перебування особи на посаді або виконання нею робіт, що містяться у списку № 1, а також документальне підтвердження зайнятості працівника за відповідною професією за результатами атестації умов праці, яке полягає у наявності результатів атестації відповідного робочого місця за умовами праці. Документами, які підтверджують результати атестації робочого місця за умовами праці, можуть бути: карта умов праці, наказ по підприємству про затвердження переліку робочих місць, виробництв, професій і посад з пільговим пенсійним забезпеченням працівників; трудова книжка із записом про витяг із зазначеного наказу або з додатком такого витягу.

Відповідно до виписки з Державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Державне підприємство Ровенькиантрацит (код ЄДРПОУ 32320704) знаходиться за адресою 94701, Луганська обл., місто Ровеньки, вул. Комуністична, будинок 6, а місцезнаходження відокремленого підрозділу Шахта імені Космонавтів Державне підприємство Ровенькиантрацит (код ЄДРПОУ 26263062) 94783, Луганська обл., місто Ровеньки, смт. Кленовий.

У даний час витребувати будь-які відомості (накази по підприємству про проведення атестації робочих місць, інші документальні підтвердження відповідних умов праці) у вказаного підприємства неможливо, оскільки місцевість у якій знаходиться вказане підприємство входить до зони проведення АТО.

Вказані в виписці з Державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців засоби зв'язку з юридичною особою не працюють. Поштовий зв'язок з територіями місцезнаходження підприємства (м. Ровеньки та населені пункти, підпорядковані цій міській раді) не здійснюється, що підтверджується довідкою Поштамту - ЦПЗ № 1 (ПАТ Укрпошта ) від 11.04.2017 р. № 07-14-307.

Позивач позбавлений можливості отримати необхідні документи, які б підтверджували проведення атестації робочих місць на підприємстві, де він працював, за 1993-1999 роки включно. Всі архіви, де могли б зберігатись такі документи, знаходяться в зоні проведення АТО. І такі обставини не повинні завадити особі реалізувати законне право на отримання пенсії на пільгових умовах за Списком № 1 за наявності всіх інших умов для її призначення.

При цьому Позивач на цьому підприємстві працював з 06.07.1993 року по 22.02.2000 року (запис № 14 та № 15 Трудової книжки), а в розрахунку Позивача період з 06.07.1993 року по 31.12.1999 року не враховано в стаж за Списком № 1, а період з 01.01.2000 року по 22.02.2000 року - враховано, хоча Позивач працював на одних і тих же роботах.

Це означає, що з 01.01.2000 року підтверджено право на пенсію за віком на пільгових умовах за результатами атестації робочих місць.

Позивач має стаж роботи на зазначених роботах більше 10 років (більше 10 років, які також за умовами Порядку № 383 входять до спеціального стажу), а тому його спеціальний стаж є достатнім для призначення йому пенсії на пільгових умовах за Списком № 1.

Відповідно до п. а) ст. 13. Закону України "Про пенсійне забезпечення" на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: а) працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, - за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 25 років у чоловіків, з них не менше 10 років на зазначених роботах. За відсутності стажу роботи, встановленого абзацом першим цього пункту, у період до 1 квітня 2024 року пенсія за віком на пільгових умовах призначається за наявності стажу роботи, зокрема, з 1 квітня 2016 року по 31 березня 2017 року - не менше 21 року у чоловіків.

Ч. 2 ст. 8 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" передбачено, що час проходження військовослужбовцями військової служби в особливий період, який оголошується відповідно до закону "Про оборону України", зараховується до їхньої вислуги років, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби на пільгових умовах у порядку, який визначається урядом.

3а п. а) ч. З постанови Кабінету Міністрів України від 17.07.1992 № 393 "Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та членам їхніх сімей" До вислуги років для призначення пенсій зараховується на пільгових умовах один місяць служби за три місяці (один день за три дні), зокрема, час проходження служби, протягом якого особа брала участь в антитерористичній операції.

Перебування Позивача на військовій службі 13.06.2015 року по 05.07.2016 року та участь в антитерористичній операції підтверджується записами у військовому квитку та довідками військової частини. Довідками також підтверджується отримання Позивачем грошового забезпечення та нарахування єдиного внеску.

На час подання Позивачем заяви про призначення йому пенсії на пільгових умовах за Списком № 1 його вік - більше 50 років, загальний стаж - більше 21 року, спеціальний стаж за Списком № 1 - більше 10 років.

Тобто були наявні всі умови п. а) ст. 13. Закону України "Про пенсійне забезпечення" для призначення йому пенсії на пільгових умовах за Списком № 1.

Обставини справ, за якими прийняті рішення Верховного суду України, та на які посилається Відповідач, не є аналогічними обставинам в даній справі. А саме, в тих випадках атестація робочих місць не була проведена, а в даному випадку позивача посилається на наявність такої атестації та умови застосування Порядку № 383.

Відповідно до ч.2 ст.71 КАС України , в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Тобто, особливістю адміністративного судочинства є те, що обов'язок (тягар) доказування в спорі покладається на відповідача - орган публічної влади, який повинен надати докази, що свідчать про правомірність його дій, законність прийнятих рішень.

Оцінюючи дії відповідача на відповідність критеріям зазначеним в ч. 3 ст. 2 КАС України , суд прийшов до висновку, позовні вимоги ОСОБА_1 підлягать задоволенню, оскільки надані позивачем копії документів в своїй сукупності та взаємозв'язку, в цілому підтверджують стаж роботи позивача за Списком №1, оскільки в цих документах зазначено професію, періоди роботи, умови роботи, номера наказів, при цьому зміна назви підприємства та підрозділів, до яких зараховувався позивач, не міняли характер та умови його роботи. Відсутність даних про проведення атестації робочого місця позивача не може бути підставою для невизнання того, що це місце роботи та умови його роботи не підпадають під Список №1, тому, що обов'язок про проведення атестації робочих місць було покладено, саме, на керівників підприємств, за бездіяльність яких позивач, як працівник, відповідальності нести не може. Крім того в зв*язку з знаходженням підприємства в зоні проведення АТО, отримати відомості щодо проведення атестації немає можливості.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 2, 3, 6, 11, 17, 158-163 , 167 КАС України суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов ОСОБА_1 - задовольнити.

Визнати неправомірним рішення Управління пенсійного фонду України в Комінтернівському районі м. Харкова від 28.09.2016 року про відмову у призначенні пенсії на пільгових умовах за Списком № 1 ОСОБА_1.

Зобов*язати Управління пенсійного фонду України в Комінтернівському районі м. Харкова призначити пенсію на пільгових умовах за Списком № 1 ОСОБА_1 починаючи з 20.09.2016 року.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Комінтернівський районний суд м. Харкова протягом 10 днів з моменту отримання копії постанови.

Суддя - Б. П. Григор'єв

Дата ухвалення рішення18.04.2017
Оприлюднено21.04.2017
Номер документу66034547
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —641/1936/17

Постанова від 01.05.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

Постанова від 02.05.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

Ухвала від 27.04.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

Ухвала від 20.06.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Калашнікова О.В.

Ухвала від 05.06.2017

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Бегунц А.О.

Ухвала від 06.06.2017

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Бегунц А.О.

Ухвала від 22.05.2017

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Бегунц А.О.

Ухвала від 22.05.2017

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Бегунц А.О.

Постанова від 18.04.2017

Адміністративне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Григор'єв Б. П.

Постанова від 17.04.2017

Адміністративне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Григор'єв Б. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні