Рішення
від 13.04.2017 по справі 916/3325/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"13" квітня 2017 р.Справа № 916/3325/16

За позовом : Товариства з обмеженою відповідальністю "ВЕРТИКАЛЬ КИЇВ"

До відповідача : Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮГТОПЛИВО"

про стягнення

та за зустрічним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮГТОПЛИВО"

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "ВЕРТИКАЛЬ КИЇВ"

про розірвання договору та стягнення

Суддя Рога Н.В.

Представники:

Від ТОВ "ВЕРТИКАЛЬ КИЇВ": ОСОБА_1 - згідно довіреності №6 від 10.01.2017р.

Від ТОВ "ЮГТОПЛИВО": ОСОБА_2- згідно довіреності від 10.01.2017р.

В засіданні брали участь:

Від ТОВ "ВЕРТИКАЛЬ КИЇВ": не з'явився;

Від ТОВ "ЮГТОПЛИВО": не з'явився.

Суть спору: Позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) Вертикаль Київ , звернувся до господарського суду Одеської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю (далі- ТОВ) Югтопливо про стягнення заборгованості за поставлену продукцію у сумі 455 439 грн. 46 коп. , витрат зі сплати залізничного тарифу і вартості послуг з організації перевезення у сумі 90 048 грн. 32 коп., пені у сумі 82 712 грн. 70 коп., інфляційних втрат у сумі 27 819 грн. 87 коп., 3% річних у сумі 8 961 грн. 86 коп.

15 лютого 2017р. до суду надійшла заява позивача про уточнення та збільшення позовних вимог, згідно якої ТОВ „Вертикаль Київ» просить суд стягнути з ТОВ Югтопливо заборгованість у сумі 465 587 грн. 46 коп., витрати зі сплати залізничного тарифу і вартості послуг з організації перевезення у сумі 90 048 грн. 32 коп., пеню у сумі 116 127 грн. 35 коп., інфляційні втрати у сумі 48 340 грн. 25 коп., 3% річних у сумі 12 871 грн. 98 коп.

Представник позивача позовну заяву підтримує, наполягає на задоволенні позову.

Відповідач письмових заперечень проти позову ТОВ „Вертикаль Київ» до суду не надав.

20 січня 2017р. до суду надійшла зустрічна позовна заява ТОВ Югтопливо до ТОВ „Вертикаль Київ» про розірвання Договору поставки №27/01-ВК від 29.01.2016р., укладеного між сторонами по справі , та стягнення шкоди.

Відповідач за зустрічним позовом - ТОВ „Вертикаль Київ» проти зустрічного позову заперечує з мотивів, викладених у запереченнях на зустрічний позов.

Розпорядженням керівника апарату господарського суду Одеської області від 15.02.2017р., приймаючи до уваги перебування судді Волкова Р.В. на тривалому лікарняному, призначено повторний автоматичний розподіл судової справи №916/3325/16, за результатом якого справу передано на розгляд судді Рога Н.В., яка своєю ухвалою від 16.02.2017р. прийняла справу №916/3325/ 16 до свого провадження.

Слід зауважити, що після перерозподілу справи , представник ТОВ „Югтопливо » у судові засідання жодного разу не з'являвся, про поважність причин нез'явлення суд не повідомив.

16 грудня 2016р. позивач за первісним позовом - ТОВ „Вертикаль Київ» , надав до суду заяву про забезпечення позову , відповідно до якої просить суд накласти арешт на грошові кошти , які знаходяться на банківському рахунку №26002054339499 в Южному ГРУ ПАТ КБ „Приватбанк» МФО 328704 на загальну суму боргу в розмірі 682 162 грн 33 коп. В обгрунтування заяви позивач зазначає, що ТОВ „Югтопливо» в добровільному порядку не сплатило заборгованість , що виникла за Договором поставки №27/01-ВК від 29.01.2016р., та позивач вважає, що ТОВ „Югтопливо» може зняти кошти зі свого банківського рахунку або відчужити їх іншими засобами з метою уникнення їх стягнення.,що унеможливить виконання рішення суду.

Розглянув заяву позивача щодо вжиття заходів до забезпечення позову, заслухав пояснення представника позивача з приводу зазначеної заяви, суд доходить висновку про відмову у її задоволенні, адже, дійсно згідно ст.66 ГПК України господарський суд за заявою сторони, прокурора чи його заступника, який подав позов, або з своєї ініціативи має право вжити заходів до забезпечення позову, якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду. Таким чином, вжиття заходів до забезпечення позову є правом суду.

Умовою застосування заходів до забезпечення позову є достатньо обґрунтоване припущення, що майно (в тому числі грошові суми, цінні папери тощо), яке є у відпо відача на момент пред'явлення позову до нього, може зникнути, зменшитись за кіль кістю або погіршитись за якістю на момент виконання рішення. Заходи до забезпе чення позову застосовуються господарським судом як гарантія реального виконання рішення суду.

Обираючи засіб забезпечення позову, суд повинен виходити із вимог позовного провадження. У вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням такого: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв'язку між конкретними заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів. Окрім того, особа, яка подала заяву про забезпечення позову, повинна довести адекватність засобу забезпечення позову. Адекватність заходу до забезпечення позову, що застосовується господарським судом , визначається його відповідністю вимогам, на забезпечення яких він вживається.

Крім того, відповідно до постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 16 від 26.12.2011р. особа, яка подала заяву про забезпечення позову, повинна обґрунтувати причини звернення із заявою про забезпечення позову. З цією метою та з урахуванням загальних вимог, передбачених ст. 33 ГПК України, обов'язковим є подання доказів наявності фактичних обставин, з якими пов'язується застосування певного заходу до забезпечення позову. Достатньо обґрунтованим для забезпечення позову є підтверджена доказами наявність фактичних обставин, з якими пов'язується застосування певного виду забезпечення позову. Про такі обставини може свідчити вчинення відповідачем дій, спрямованих на ухилення від виконання зобов'язання після пред'явлення вимоги чи подання позову до суду (реалізація майна чи підготовчі дії до його реалізації, витрачання коштів не для здійснення розрахунків з позивачем, укладення договорів поруки чи застави на наявності невиконаного спірного зобов'язання тощо). Саме лише посилання в заяві на потенційну можливість ухилення відповідача від виконання судового рішення без наведення відповідного обґрунтування не є достатньою підставою для задоволення відповідної заяви.

Позивачем до матеріалів справи не було надано доказів вчинення відповідачем дій, спрямованих на ухилення від виконання судового рішення, а також доказів того, що зазначений у заяві банківський рахунок дійсно належить відповідачу у справі.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи, заслухавши пояснення представника ТОВ Вертикаль Київ , суд встановив:

29 січня 2016р. між ТОВ Вертикаль Київ (Постачальник) та ТОВ Югтопливо (Покупець) був укладений Договір поставки №27/01-ВК , згідно якого , в порядку та на умовах визначених цим Договором, Постачальник зобовязується поставити камяне вугілля, а Покупець в порядку та на умовах, визначених цим Договором , зобовязується прийняти вугілля та оплатити його вартість на умовах , встановлених цим Договором та Специфікаціями до нього.

Строк дії Договору встановлюється з дати підписання його уповноваженими представниками сторін та скріплення печатками, та діє до 31.12.2016р., а в частині проведення розрахунків - до повного виконання зобов'язань.

Згідно п.п.1.2, 1.3 Договору загальна кількість вугілля , одиниця виміру вугілля, ціна одиниці виміру вугілля, строки поставки вугілля, умови поставки, реквізити вантажовідправника та вантажоодержувача визначаються сторонами у Специфікаціях, що оформлюються у вигляді додатків та є невід'ємними частинами Договору. Загальна сума цього Договору є величиною змінною та складається з суми вартостей усіх оформлених у письмовій формі і підписаних обома сторонами Договору додатків та/або додаткових угод до нього.

Відповідно до розділу 2 Договору вугілля поставляється партіями, залізничним паспортом, у напіввагонах, навалом. Мінімальна партія відвантаження - 1 напіввагон. При цьому, сторонами під партією розуміється кількість тон вугілля, яке передано Постачальником (Відправником вантажу) Покупцеві (Вантажоодержувачу) за певний проміжок часу (день, зміну і т.п.), середня якість якого характеризується однією об'єднаною пробою і вказується у відповідному посвідченні (сертифікаті) про якість. Моментом (датою) поставки (передачі) вугілля (відповідної партії) від Постачальника до Покупця вважається дата календарного штемпеля залізничної станції відправлення, на залізничній накладній, яка свідчить про прийом вантажу (вугілля) до перевезення. Сторони обумовлюються , що право власності на вугілля переходить від Постачальника до Покупця з моменту підписання сторонами Акту прийому-передачі вугільної продукції, а всі ризики на вугілля, що поставляється за цим Договором, переходять від Постачальника до Покупця з моменту (дати) поставки вугілля. При цьому, сторони дійшли згоди , що Покупець зобовязується підписати акт прийому-передачі не пізніше трьох календарних днів з моменту (дати) отримання вугілля Вантажоодержувачем. На кожну партію вугілля протягом 5 календарних днів від дати відвантаження Постачальник зобовязаний надавати Покупцю наступні документи: посвідчення про якість (оригінал); - залізнична накладна (оригінал та копії засвідчені вантажовідправником) ; - акт приймання-передачі вугілля -оригінал; -рахунок-фактуру; - реєстр відвантажених вагонів із зазначеним посвідчення якості , вагонів, кількості тон у кожному вагоні та залізничних накладних надсилається Покупцю. Зазначений реєстр надсилається Покупцю на електронну адресу: о.kozmenchuk@gmail.com .; - податкову накладну, складену в електронній формі , відповідно до ст.201.1. Податкового кодексу України .

За умовами розділу 4 Договору маса вугілля в партії для розрахунків по поставках визначається на підставі даних, зазначених у залізничних (товаротранспортних) накладних, і результатів приймання за кількістю у Покупця у порядку, визначеному цим Договором. Вугілля у вагоні вважається доставленим без втрат та приймається за показниками перевізного документу, якщо різниця між масою вугілля у вагоні, зазначеною в перевізному документі і масою, визначеною при прийманні, не перевищує норми нестачі/надлишку згідно з Правилами видачі вантажів , затверджених наказом Міністерства транспорту України від 21.11.2000р. №644. Норма нестачі (сума природних втрат і граничної розбіжності визначення маси нетто) для вугілля складає 1% маси нетто, зазначеної в перевізному документі. У випадку виявлення розбіжностей у кількості вугілля між даними Покупця та Постачальника, Покупець впродовж 12 годин з моменту виявлення розбіжностей направляє Постачальнику телеграму про виклик представника Постачальника для проведення спільного зважування. У разі відмови Постачальника від прибуття для спільного зважування або неявці його представника у зазначений у Договорі строк кінцевими та обов'язковими для обох сторін вважаються дані зважування Покупця та/або Вантажоотримувача.

Згідно розділу 5 Договору фактична ціна за поставлене вугілля для розрахунків з Постачальником є договірною, визначається виходячи з ціни, що узгоджена сторонами у Специфікаціях до цього Договору , з урахуванням цінових поправок (знижок, надбавок), якщо такі є. Загальна вартість фактично поставленого за даним Договором вугілля буде розрахована по факту приймання вугілля, з урахуванням положень цього Договору. Оплата за поставлене вугілля здійснюється в національній валюті України шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок Постачальника на умовах передплати , згідно виставлених рахунків-фактур, на заплановану до відвантаження кількості вугілля, на залізничній станції відправника, якщо інший порядок не буде передбачений у Специфікаціях або додаткових угодах до Договору (п.5.4). Оплата залізничного тарифу та вартість послуг з організації перевезень здійснюється Покупцем (п.5.6). Фактична вартість поставленого вугілля вказується в актах приймання- передачі, що виставляються Постачальником відповідно до п.5.1 цього Договору , та визначається з урахуванням передбачених у цьому Договорі знижок та приплат за якістю до ціни, вказаної у відповідних Специфікаціях.

За умовами п.6.5 Договору прострочення Покупцем виконання зобов'язань по строкам оплати вугілля, передбаченим п.5.4 Договору, тягне за собою право Постачальника на стягнення з Покупця пені у розмірі подвійної облікової ставки НБУ , діючої на момент прострочення від загальної суми заборгованості за кожен день прострочення.

Додатковою угодою від 01.02.2016р. сторони виклали у новій редакції п.2.6 Договору та зазначили, зокрема, що на кожну партію вугілля протягом 5 календарних днів від дати відвантаження Постачальник зобов'язаний надавати Покупцю наступні документи: посвідчення про якість (оригінал); - залізнична накладна (оригінал та копії засвідчені вантажовідправником); - акт приймання-передачі вугілля -оригінал; -рахунок-фактуру; - реєстр відвантажених вагонів із зазначеним посвідчення якості , вагонів, кількості тон у кожному вагоні та залізничних накладних надсилається Покупцю. Зазначений реєстр надсилається Покупцю на електронну адресу: yugtoplivo@gmail.com.; - податкову накладну, складену в електронній формі, відповідно до ст.201.1. Податкового кодексу України .

Крім того,сторони зазначили нові реквізити сторін за Договором.

Згідно Специфікації від 05.04.2016р., що є додатком №4 до Договору , Постачальник зобов'язався поставити Покупцю , а Покупець прийняти та оплатити вугілля марки АКО (25-100) у кількості 70 тн (+/- 10%) вартістю 1 966 грн. 67 коп. за тону (без ПДВ) на загальну суму 165 200 грн. 28 коп. (з ПДВ). У Специфікації сторони узгодили, що Постачальник сплачує вартість провізної плати стосовно зазначеного вугілля. Покупець відшкодовує Постачальнику вартість провізної плати ст..відвантаження до ст..призначення вантажу, у тому числі винагороду експедитора на протязі одного банківського дня згідно рахунку Постачальника. Умови оплати - 100% на станції „Електрична» . Строк поставки : квітень 2016р.

Згідно Специфікації від 05.04.2016р., що є додатком №5 до Договору , Постачальник зобов'язався поставити Покупцю , а Покупець прийняти та оплатити вугілля марки АКО (25-100) у кількості 140 тн (+/- 10%) вартістю 2 050 грн. за тону (без ПДВ) на загальну суму 344 400 грн. (з ПДВ). У Специфікації сторони узгодили, що Постачальник сплачує вартість провізної плати стосовно зазначеного вугілля,. Покупець відшкодовує Постачальнику вартість провізної плати ст..відвантаження до ст..призначення вантажу, у тому числі винагороду експедитора на протязі одного банківського дня згідно рахунку Постачальника. Умови оплати - 100% на станції „Електрична» . Строк поставки : квітень 2016р.

Згідно Специфікації від 06.04.2016р., що є додатком №6 до Договору , Постачальник зобов'язався поставити Покупцю , а Покупець прийняти та оплатити вугілля марки АКО (25-100) у кількості 700 тн (+/- 10%) вартістю 2 050 грн. за тону (без ПДВ) , вугілля АМ (13-25) у кількості 700 тн (+/- 10%) , вартістю 1 966 грн. 67 кп. (без ПДВ) за тону, вугілля марки АКО (25-100) у кількості 70 тон (+/- 10%) вартістю 1 666 грн. 67 коп. за тону (без ПДВ) , на загальну суму 3 514 003 грн. 08 коп. (з ПДВ). У Специфікації сторони узгодили, що Постачальник сплачує вартість провізної плати стосовно зазначеного вугілля,. Покупець відшкодовує Постачальнику вартість провізної плати ст..відвантаження до ст..призначення вантажу, у тому числі винагороду експедитора на протязі одного банківського дня згідно рахунку Постачальника. Умови оплати - 100% на станції „Електрична» . Строк поставки : квітень - травень 2016р.

Згідно Специфікації від 06.04.2016р., що є додатком №7 до Договору , Постачальник зобов'язався поставити Покупцю , а Покупець прийняти та оплатити вугілля марки АМ (13-25) у кількості 70 тн (+/- 10%) , вартістю 1750 грн. (без ПДВ) за тону, на загальну суму 147 000 грн. (з ПДВ). У Специфікації сторони узгодили, що Постачальник сплачує вартість провізної плати стосовно зазначеного вугілля,. Покупець відшкодовує Постачальнику вартість провізної плати ст..відвантаження до ст..призначення вантажу, у тому числі винагороду експедитора на протязі одного банківського дня згідно рахунку Постачальника. Умови оплати - 100% на станції „Електрична» . Строк поставки : квітень- травень 2016р.

22 квітня 2016р. сторонами був складений Акт №22/04-4 прийому-передачі партії вугільної продукції за Договором поставки №27/01-ВК від 29.01.2016р. , згідно якого Постачальник поставив , а Покупець прийняв вугільну продукцію - вугілля кам'яне АКО (25-100) , що надійшло у залізничному вагоні №67149146, за залізничною накладною №53656872 , у кількості 68, 99 т за ціною 2 050 грн. (без ПДВ) за тону, на загальну суму 169 715 грн. 40 коп. ( з ПДВ). У цей же день позивач виставив відповідачу для оплати рахунок-фактуру РФ-№22/04-4 на суму 169 715 грн. 40 коп. ( з ПДВ) з метою оплати вугілля кам'яного АКО (25-100) у кількості 68,99 т за ціною 2 050 грн. (без ПДВ) за тону .

30 квітня 2016р. сторонами був складений Акт №30/04-1 прийому-передачі партії вугільної продукції за Договором поставки №27/01-ВК від 29.01.2016р. , згідно якого Постачальник поставив , а Покупець прийняв вугільну продукцію - вугілля камяне АМ (13-25), що надійшло у залізничному вагоні №60413440, за залізничною накладною №53858783 , у кількості 68, 99 т за ціною 1 750 грн. (без ПДВ) за тону, на загальну суму 144 879 грн. ( з ПДВ). У цей же день позивач виставив відповідачу для оплати рахунок-фактуру РФ-№30/04-1 на суму 144 879 грн. ( з ПДВ) з метою оплати вугілля кам'яного АМ (13-25) у кількості 63,99 т за ціною 1 750 грн. (без ПДВ) за тону .

06 травня 2016р. сторонами був складений Акт №06/05-5 прийому-передачі партії вугільної продукції за Договором поставки №27/01-ВК від 29.01.2016р. , згідно якого Постачальник поставив , а Покупець прийняв вугільну продукцію - вугілля кам'яне АМ (13-25), що надійшло у залізничному вагоні №67387886, за залізничною накладною №53992081, у кількості 63, 98 т за ціною 1 966 грн. 67 коп. (без ПДВ) за тону, на загальну суму 150 993 грн. 06 коп. ( з ПДВ). У той же день, 06.05.2016р. позивач виставив відповідачу для оплати рахунок-фактуру РФ-№06/05-5 на суму 150 993 грн. 06 коп. (з ПДВ) з метою оплати вугілля кам'яного АМ (13-25) у кількості 63,98 т за ціною 1 966 грн. 67 коп. за тону (без ПДВ).

За таких обставин, позивач зазначає, що на виконання умов Договору поставки №27/01-ВК від 29.01.2016р. , за специфікаціями, що додатками №4 та №6 він поставив відповідачу товар на загальну суму 465 587 грн. 46 коп. Але, ТОВ Югтопливо своїх зобов'язань по оплаті за отриманий товар не виконало , станом на 24.11 2016р. мало заборгованість у сумі 465 587 грн. 46 коп.

Крім того, 29.02.2016р. сторони склали акт №29/02-5Т з відшкодування провізної плати за Договором поставки №27/01-ВК від 29.01.2016р. , згідно якого відшкодування організації перевезень вантажів по мережі залізниць становить 27 861 грн. 60 коп. ( з ПДВ), відшкодування винагороди експедитора 2% становить 557 грн. 24 коп. ( з ПДВ). У той же день, 29.02. 2016р. позивач виставив відповідачу для оплати рахунок-фактуру РФ-№29/02-5Т на суму 28 418 грн. 84 коп.

30 квітня 2016р. сторони склали акт №30/04-6Т з відшкодування провізної плати за Договором поставки №27/01-ВК від 29.01.2016р., згідно якого відшкодування організації перевезень вантажів по мережі залізниць становить 38 251 грн. 20 коп. ( з ПДВ), відшкодування винагороди експедитора 2% становить 765 грн. 04 коп. ( з ПДВ). У той же день, 30.04. 2016р. позивач виставив відповідачу для оплати рахунок-фактуру РФ-№30/04-6Т на суму 39 016 грн. 24 коп.

30 квітня 2016р. сторони склали акт №30/04-7Т з відшкодування провізної плати за Договором поставки №27/01-ВК від 29.01.2016р., згідно якого відшкодування організації перевезень вантажів по мережі залізниць становить 11 469 грн. 60 коп. ( з ПДВ), відшкодування винагороди експедитора 2% становить 229 грн. 39 коп. ( з ПДВ). У той же день, 30.04. 2016р. позивач виставив відповідачу для оплати рахунок-фактуру РФ-№30/04-7Т на суму 11 698 грн. 99 коп.

30 квітня 2016р. сторони склали акт №30/04-9Т з відшкодування провізної плати за Договором поставки №27/01-ВК від 29.01.2016р. , згідно якого відшкодування організації перевезень вантажів по мережі залізниць становить 16 017 грн. 60 коп. ( з ПДВ), відшкодування винагороди експедитора 2% становить 320 грн. 35 коп. ( з ПДВ). У той же день, 30.04. 2016р. позивач виставив відповідачу для оплати рахунок-фактуру РФ-№30/04-9Т на суму 16 337 грн. 95 коп.

31 травня 2016р. сторони склали акт №31/05-4Т з відшкодування провізної плати за Договором поставки №27/01-ВК від 29.01.2016р. , згідно якого відшкодування організації перевезень вантажів по мережі залізниць становить 17 497 грн. 20 коп. ( з ПДВ), відшкодування винагороди експедитора 2% становить 349 грн. 94 коп. ( з ПДВ). У той же день, 31.05. 2016р. позивач виставив відповідачу для оплати рахунок-фактуру РФ-№31/05-4Т на суму 17 847 грн. 14 коп.

30 червня 2016р. сторони склали акт №30/06-7Т з відшкодування провізної плати за Договором поставки №27/01-ВК від 29.01.2016р., згідно якого відшкодування організації перевезень вантажів по мережі залізниць становить 15 152 грн. 40 коп. ( з ПДВ), відшкодування винагороди експедитора 2% становить 303 грн. 05 коп. ( з ПДВ). У той же день, 30.06. 2016р. позивач виставив відповідачу для оплати рахунок-фактуру РФ-№30/06-7Т на суму 15 455 грн. 45 коп.

ТОВ „Югтопливо» зобов'язання щодо оплати витрат Постачальника зі сплати залізничного тарифу та вартості послуг з організації перевезення також належним чином не виконано. Станом на 24.11.2016р. заборгованість становить 90 048 грн. 32 коп.

Позивач у справі зазначає, що згідно ст.193 Господарського кодексу України та ст.526 Цивільного кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати свої зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору.

Позивач також зазначає, що відповідно до ст.625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

На підставі зазначеної норми законодавства позивач нарахував відповідачу інфляційні втрати у загальній сумі 48 340 грн. 25 коп. (40 506 грн. 10 коп. - інфляційні втрати на суму заборгованості за поставлений товар за період червень - січень 2017р. , та 7 834 грн. 15 коп. - інфляційні втрати внаслідок порушення строків оплати залізничного тарифу та вартості послуг з організації перевезення за період липень - січень 2017р.) та 3% річних у загальній сумі 12 871 грн. 98 коп. ( 11 181 грн. 73 коп. - 3% від простроченої суми опати вартості отриманого товару за період з 23.04.2016р. по 14.02.2017р., та 1 690 грн. 25 коп. -3% від суми простроченої оплати залізничного тарифу та вартості послуг з організації перевезення за період з 01.07.2016р. по 31.01.2017р.), які також просить стягнути з відповідача.

Крім того, позивач, на підставі п.6.5 Договору, нарахував відповідачу пеню за порушення строків оплати отриманого вугілля, розмір якої за період з 23.04.2016р. по 14.02.2017р. становить 116 127 грн. 35 коп. виходячи з подвійної облікової ставки НБУ, що діяла у період , за який стягується заборгованість.

Відповідач письмових заперечень щодо позову ТОВ „Вертикаль Київ» до суду не надав. Натомість подав до суду зустрічну позовну заяву про розірвання Договору поставки №27/01-ВК від 29.01.2016р., що був укладений між сторонами у справі. В обгрунтування зустрічного позову ТОВ „Югтопливо» посилається на те, що поставлене ТОВ „Вертикаль Київ» вугілля було неналежної якості , та передбачені п.2.6 Договору документи на нього надані не були, у зв'язку з чим неможливо було одразу перевірити якість поставленого товару .

Відповідно до п.4.3 Договору приймання партії вугілля за якістю у Покупця здійснюється відповідно до даних , зазначених у посвідченнях якості виробника або сертифікатах якості незалежної експертної організації. Згідно п.4.4. договору якщо показники якості вугілля , визначені у лабораторії Покупця, відрізняються від посвідчень про якість на величину більше значення допустимої похибки випробування, Покупець впродовж 12 годин з моменту отримання результатів, зобов'язаний викликати телеграмою Постачальника для проведення спільного випробування вугілля . Представник Постачальника зобов'язаний прибути впродовж 48 годин з моменту отримання виклику і мати при собі документ , підтверджуючий його повноваження.

Позивач за зустрічним позовом зазначає, що відразу після встановлення невідповідності якості вантажу електронною поштою, 22.04.2016р., 30.04.2016р. та 06.05.2016р. направив на адресу Постачальника відповідні претензії, які були отримані ТОВ „Вертикаль Київ» . Але, представник Постачальника на виклик Покупця не зявився.

Згідно п.4.6 Договору поставки №27/01-ВК від 29.01.2016р. у разі відмови Постачальника від прибуття для спільного випробування або неявці його представника у зазначений в Договорі строк кінцевими та обов'язковими для обох сторін вважаються данні опробування Покупця та/або Вантажоотримувача.

Позивач за зустрічним позовом також зазначає, що відповідно до ст..268 Господарського кодексу України якість товарів, що поставляються, повинна відповідати стандартам, технічним умовам, іншій технічній документації, яка встановлює вимоги до їх якості, або зразкам (еталонам), якщо сторони не визначать у договорі більш високі вимоги до якості товарів. У разі поставки товарів більш низької якості, ніж вимагається стандартом, технічними умовами чи зразком (еталоном), покупець має право відмовитися від прийняття і оплати товарів, а якщо товари уже оплачені покупцем, - вимагати повернення сплаченої суми. У разі якщо покупець (одержувач) відмовився від прийняття товарів, які не відповідають за якістю стандартам, технічним умовам, зразкам (еталонам) або умовам договору, постачальник (виробник) зобов'язаний розпорядитися товарами у десятиденний строк, а щодо товарів, які швидко псуються, - протягом 24 годин з моменту одержання повідомлення покупця (одержувача) про відмову від товарів. Якщо постачальник (виробник) у зазначений строк не розпорядиться товарами, покупець (одержувач) має право реалізувати їх на місці або повернути виробникові. Товари, що швидко псуються, підлягають в усіх випадках реалізації на місці.

Відповідно ж до ч.2 ст.651 Цивільного кодексу України Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Позивач за зустрічним позовом вважає, що постачання вугілля неналежної якості є істотним порушенням умов Договору поставки №27/01-ВК від 29.01.2016р., оскільки Покупець не може використовувати це вугілля у своїй підприємницькій діяльності за цінами, за якими мав намір , у зв'язку з чим придбання вугілля такої якості наносить значну шкоду ТОВ „Югтопливо» .

Крім того, позивач за зустрічним позовом зазначив, що зберігає отримане від ТОВ „Вертикаль Київ» вугілля на складі та оплачує за зберігання, сплатив за перевезення вугілля залізничним транспортом, за звільнення вагонів від вугілля та очистку їх від сміття , сплати за транспортно-експедиторське обслуговування , у зв'язку з чим поніс збитки з вини ТОВ „Вертикаль Київ» , що підлягають стягненню .

ТОВ „Вертикаль Київ» проти зустрічного позову заперечує, посилаючись на те, що він є необґрунтованим, безпідставним , адже, ТОВ „Югтопливо» не доведено факту поставки неякісного вугілля. Крім того, відповідач за зустрічним позовом звернув увагу суду на те, що у зустрічній позовній заяві ТОВ „Югтопливо» взагалі не визначено розміру збитків, які, на думку позивача за зустрічним позовом, слід стягнути з ТОВ „Вертикаль Київ» .

Розглянув матеріали справи, на підставі чинного законодавства України, суд доходить до такого висновку:

Згідно ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію: передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо, або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Частиною 2 зазначеної статті встановлено, що зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Відповідно до частини 1, 2 ст. 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ст.174 Господарського кодексу України однією з підстав виникнення господарського зобов'язання є укладання господарського договору та іншої угоди, що передбачені законом, а також угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Відповідно до ст. 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість сторін, спрямована на встановлення , зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Згідно ст.627 Цивільного кодексу України , відповідно до ст.6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Як вбачається з матеріалів справи, 29 січня 2016р. між ТОВ Вертикаль Київ (Постачальник) та ТОВ Югтопливо (Покупець) був укладений Договір поставки №27/01-ВК, згідно якого, в порядку та на умовах визначених цим Договором, Постачальник зобовязується поставити камяне вугілля, а Покупець в порядку та на умовах, визначених цим Договором , зобовязується прийняти вугілля та оплатити його вартість на умовах , встановлених цим Договором та Специфікаціями до нього.

Строк дії Договору встановлюється з дати підписання його уповноваженими представниками сторін та скріплення печатками , та діє до 31.12.2016р. , а в частині проведення розрахунків - до повного виконання зобов'язань.

Згідно п.п.1.2, 1.3 Договору загальна кількість вугілля , одиниця виміру вугілля, ціна одиниці виміру вугілля, строки поставки вугілля, умови поставки, реквізити вантажовідправника та вантажоодержувача визначаються сторонами у Специфікаціях, що оформлюються у вигляді додатків та є невід'ємними частинами Договору. Загальна сума цього Договору є величиною змінною та складається з суми вартостей усіх оформлених у письмовій формі і підписаних обома сторонами Договору додатків та/або додаткових угод до нього.

Відповідно до розділу 2 Договору Сторони обумовлюються , що право власності на вугілля переходить від Постачальника до Покупця з моменту підписання сторонами Акту прийому-передачі вугільної продукції, а всі ризики на вугілля, що поставляється за цим Договором, переходять від Постачальника до Покупця з моменту (дати) поставки вугілля. При цьому, сторони дійшли згоди , що Покупець зобовязується підписати акт прийому-передачі не пізніше трьох календарних днів з моменту (дати) отримання вугілля Вантажоодержувачем.

За умовами розділу 4 Договору маса вугілля в партії для розрахунків по поставках визначається на підставі даних, зазначених у залізничних (товаротранспортних) накладних, і результатів приймання за кількістю у Покупця у порядку, визначеному цим Договором. Вугілля у вагоні вважається доставленим без втрат та приймається за показниками перевізного документу, якщо різниця між масою вугілля у вагоні, зазначеною в перевізному документі і масою, визначеною при прийманні, не перевищує норми нестачі/надлишку згідно з Правилами видачі вантажів , затверджених наказом Міністерства транспорту України від 21.11.2000р. №644. Норма нестачі (сума природних втрат і граничної розбіжності визначення маси нетто) для вугілля складає 1% маси нетто, зазначеної в перевізному документі. У випадку виявлення розбіжностей у кількості вугілля між даними Покупця та Постачальника, Покупець впродовж 12 годин з моменту виявлення розбіжностей направляє Постачальнику телеграму про виклик представника Постачальника для проведення спільного зважування. У разі відмови Постачальника від прибуття для спільного зважування або неявці його представника у зазначений у Договорі строк кінцевими та обов'язковими для обох сторін вважаються дані зважування Покупця та/або Вантажоотримувача. Приймання партії вугілля за якістю у Покупця здійснюється відповідно до даних , зазначених у посвідченнях якості виробника або сертифікатах якості незалежної експертної організації. Якщо показники якості вугілля , визначені у лабораторії Покупця, відрізняються від посвідчень про якість на величину більше значення допустимої похибки випробування, Покупець впродовж 12 годин з моменту отримання результатів, зобов'язаний викликати телеграмою Постачальника для проведення спільного випробування вугілля . Представник Постачальника зобов'язаний прибути впродовж 48 годин з моменту отримання виклику і мати при собі документ , підтверджуючий його повноваження.

Згідно розділу 5 Договору фактична ціна за поставлене вугілля для розрахунків з Постачальником є договірною, визначається виходячи з ціни, що узгоджена сторонами у Специфікаціях до цього Договору, з урахуванням цінових поправок (знижок, надбавок), якщо такі є. Загальна вартість фактично поставленого за даним Договором вугілля буде розрахована по факту приймання вугілля, з урахуванням положень цього Договору. Оплата за поставлене вугілля здійснюється в національній валюті України шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок Постачальника на умовах передплати , згідно виставлених рахунків-фактур, на заплановану до відвантаження кількості вугілля, на залізничній станції відправника, якщо інший порядок не буде передбачений у Специфікаціях або додаткових угодах до Договору (п.5.4). Оплата залізничного тарифу та вартість послуг з організації перевезень здійснюється Покупцем (п.5.6). Фактична вартість поставленого вугілля вказується в актах приймання- передачі, що виставляються Постачальником відповідно до п.5.1 цього Договору, та визначається з урахуванням передбачених у цьому Договорі знижок та приплат за якістю до ціни, вказаної у відповідних Специфікаціях.

Згідно Специфікації від 05.04.2016р., що є додатком №4 до Договору , Постачальник зобов'язався поставити Покупцю , а Покупець прийняти та оплатити вугілля марки АКО (25-100) у кількості 70 т (+/- 10%) вартістю 1 966 грн. 67 коп. за тону (без ПДВ) на загальну суму 165 200 грн. 28 коп. (з ПДВ). У Специфікації сторони узгодили, що Постачальник сплачує вартість провізної плати стосовно зазначеного вугілля. Покупець відшкодовує Постачальнику вартість провізної плати ст..відвантаження до ст..призначення вантажу, у тому числі винагороду експедитора на протязі одного банківського дня згідно рахунку Постачальника. Умови оплати - 100% на станції „Електрична» . Строк поставки : квітень 2016р.

Згідно Специфікації від 05.04.2016р., що є додатком №5 до Договору , Постачальник зобов'язався поставити Покупцю , а Покупець прийняти та оплатити вугілля марки АКО (25-100) у кількості 140 т (+/- 10%) вартістю 2 050 грн. за тону (без ПДВ) на загальну суму 344 400 грн. (з ПДВ). У Специфікації сторони узгодили, що Постачальник сплачує вартість провізної плати стосовно зазначеного вугілля,. Покупець відшкодовує Постачальнику вартість провізної плати ст..відвантаження до ст.призначення вантажу, у тому числі винагороду експедитора на протязі одного банківського дня згідно рахунку Постачальника. Умови оплати - 100% на станції „Електрична» . Строк поставки : квітень 2016р.

Згідно Специфікації від 06.04.2016р., що є додатком №6 до Договору , Постачальник зобов'язався поставити Покупцю , а Покупець прийняти та оплатити вугілля марки АКО (25-100) у кількості 700 т (+/- 10%) вартістю 2 050 грн. за тону (без ПДВ) , вугілля АМ (13-25) у кількості 700 т (+/- 10%) , вартістю 1 966 грн. 67 коп. (без ПДВ) за тону, вугілля марки АКО (25-100) у кількості 70 тон (+/- 10%) вартістю 1 666 грн. 67 коп. за тону (без ПДВ) , на загальну суму 3 514 003 грн. 08 коп. (з ПДВ). У Специфікації сторони узгодили, що Постачальник сплачує вартість провізної плати стосовно зазначеного вугілля,. Покупець відшкодовує Постачальнику вартість провізної плати ст..відвантаження до ст..призначення вантажу, у тому числі винагороду експедитора на протязі одного банківського дня згідно рахунку Постачальника. Умови оплати - 100% на станції „Електрична» . Строк поставки : квітень - травень 2016р.

Згідно Специфікації від 06.04.2016р., що є додатком №7 до Договору , Постачальник зобов'язався поставити Покупцю , а Покупець прийняти та оплатити вугілля марки АМ (13-25) у кількості 70 т (+/- 10%) , вартістю 1750 грн. (без ПДВ) за тону, на загальну суму 147 000 грн. (з ПДВ). У Специфікації сторони узгодили, що Постачальник сплачує вартість провізної плати стосовно зазначеного вугілля,. Покупець відшкодовує Постачальнику вартість провізної плати ст..відвантаження до ст..призначення вантажу, у тому числі винагороду експедитора на протязі одного банківського дня згідно рахунку Постачальника. Умови оплати - 100% на станції „Електрична» . Строк поставки : квітень - травень 2016р.

22 квітня 2016р. сторонами був складений Акт №22/04-4 прийому-передачі партії вугільної продукції за Договором поставки №27/01-ВК від 29.01.2016р. , згідно якого Постачальник поставив , а Покупець прийняв вугільну продукцію - вугілля кам'яне АКО (25-100), що надійшло у залізничному вагоні №67149146, за залізничною накладною №53656872 , у кількості 68, 99 т за ціною 2 050 грн. (без ПДВ) за тону, на загальну суму 169 715 грн. 40 коп. ( з ПДВ). У цей же день позивач виставив відповідачу для оплати рахунок-фактуру РФ-№22/04-4 на суму 169 715 грн. 40 коп. ( з ПДВ) з метою оплати вугілля кам'яного АКО (25-100) у кількості 68,99 т за ціною 2 050 грн. (без ПДВ) за тону .

30 квітня 2016р. сторонами був складений Акт №30/04-1 прийому-передачі партії вугільної продукції за Договором поставки №27/01-ВК від 29.01.2016р. , згідно якого Постачальник поставив , а Покупець прийняв вугільну продукцію - вугілля кам'яне АМ (13-25) , що надійшло у залізничному вагоні №60413440, за залізничною накладною №53858783 , у кількості 68, 99 т за ціною 1 750 грн. (без ПДВ) за тону, на загальну суму 144 879 грн. ( з ПДВ). У цей же день позивач виставив відповідачу для оплати рахунок-фактуру РФ-№30/04-1 на суму 144 879 грн. ( з ПДВ) з метою оплати вугілля кам'яного АМ (13-25) у кількості 63,99 т за ціною 1 750 грн. (без ПДВ) за тону .

06 травня 2016р. сторонами був складений Акт №06/05-5 прийому-передачі партії вугільної продукції за Договором поставки №27/01-ВК від 29.01.2016р. , згідно якого Постачальник поставив , а Покупець прийняв вугільну продукцію - вугілля кам'яне АМ (13-25) , що надійшло у залізничному вагоні №67387886, за залізничною накладною №53992081, у кількості 63, 98 т за ціною 1 966 грн. 67 коп. (без ПДВ) за тону, на загальну суму 150 993 грн. 06 коп. ( з ПДВ). У той же день , 06.05.2016р. позивач виставив відповідачу для оплати рахунок-фактуру РФ-№06/05-5 на суму 150 993 грн. 06 коп. (з ПДВ) з метою оплати вугілля кам'яного АМ (13-25) у кількості 63,98 т за ціною 1 966 грн. 67 коп. за тону (без ПДВ).

За таких обставин, з матеріалів справи вбачається, що на виконання умов Договору поставки №27/01-ВК від 29.01.2016р. Постачальник поставив Покупцю товар на загальну суму 465 587 грн. 46 коп. Але, ТОВ Югтопливо своїх зобов'язань по оплаті за отриманий товар не виконало , у зв'язку з чим за ним утворилася заборгованість по оплаті за отриманий товар у сумі 465 587 грн. 46 коп.

Крім того, 29.02.2016р. сторони склали акт №29/02-5Т з відшкодування провізної плати за Договором поставки №27/01-ВК від 29.01.2016р. , згідно якого відшкодування організації перевезень вантажів по мережі залізниць становить 27 861 грн. 60 коп. ( з ПДВ), відшкодування винагороди експедитора 2% становить 557 грн. 24 коп. ( з ПДВ). 30 квітня 2016р. сторони склали акт №30/04-6Т з відшкодування провізної плати за Договором поставки №27/01-ВК від 29.01.2016р., згідно якого відшкодування організації перевезень вантажів по мережі залізниць становить 38 251 грн. 20 коп. ( з ПДВ), відшкодування винагороди експедитора 2% становить 765 грн. 04 коп. ( з ПДВ). 30 квітня 2016р. сторони склали акт №30/04-7Т з відшкодування провізної плати за Договором поставки №27/01-ВК від 29.01.2016р., згідно якого відшкодування організації перевезень вантажів по мережі залізниць становить 11 469 грн. 60 коп. ( з ПДВ), відшкодування винагороди експедитора 2% становить 229 грн. 39 коп. ( з ПДВ). 30 квітня 2016р. сторони склали акт №30/04-9Т з відшкодування провізної плати за Договором поставки №27/01-ВК від 29.01.2016р., згідно якого відшкодування організації перевезень вантажів по мережі залізниць становить 16 017 грн. 60 коп. ( з ПДВ), відшкодування винагороди експедитора 2% становить 320 грн. 35 коп. ( з ПДВ). 31 травня 2016р. сторони склали акт №31/05-4Т з відшкодування провізної плати за Договором поставки №27/01-ВК від 29.01.2016р., згідно якого відшкодування організації перевезень вантажів по мережі залізниць становить 17 497 грн. 20 коп. ( з ПДВ), відшкодування винагороди експедитора 2% становить 349 грн. 94 коп. ( з ПДВ). 30 червня 2016р. сторони склали акт №30/06-7Т з відшкодування провізної плати за Договором поставки №27/01-ВК від 29.01.2016р, згідно якого відшкодування організації перевезень вантажів по мережі залізниць становить 15 152 грн. 40 коп. ( з ПДВ), відшкодування винагороди експедитора 2% становить 303 грн. 05 коп. ( з ПДВ).

З метою отримання від Покупця відшкодування організації перевезень вантажів по мережі залізниць та відшкодування винагороди експедитора, Постачальник виставив відповідні рахунки для оплати. ТОВ „Югтопливо» зобов'язання щодо оплати витрат Постачальника зі сплати залізничного тарифу та вартості послуг з організації перевезення також належним чином не виконано. Станом на 24.11.2016р. заборгованість становить 90 048 грн. 32 коп.

Згідно ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язань, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення .

Виходячи з матеріалів справи, суд вважає що позовна вимога ТОВ Вертикаль Київ до ТОВ Югтопливо щодо стягнення заборгованості за поставлене вугілля у сумі 465 587 грн. 46 коп. та заборгованості по оплаті витрат позивача зі сплати залізничного тарифу і вартості послуг з організації перевезень у сумі 90 048 грн. 32 коп. є обґрунтованою, підтверджена матеріалами справи , у зв'язку з чим підлягає задоволенню.

Відповідно до ст.610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом (ст.611 Цивільного кодексу України).

За приписами ст. 230 Господарського кодексу України учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання штрафні (господарські) санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня).

Відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Отже , з аналізу вищенаведених норм законодавства можливо зробити висновок про те, що нарахування штрафних санкцій можливо у разі неналежного виконання стороною господарських зобов'язань.

Згідно ст.. 218 Господарського кодексу України підставою господарсько-правової відповідальності учасника господарських відносин є вчинене ним правопорушення у сфері господарювання. Учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов'язання чи порушення правил здійснення господарської діяльності, якщо не доведе, що ним вжито усіх залежних від нього заходів для недопущення господарського правопорушення. У разі якщо інше не передбачено законом або договором, суб'єкт господарювання за порушення господарського зобов'язання несе господарсько-правову відповідальність, якщо не доведе, що належне виконання зобов'язання виявилося неможливим внаслідок дії непереборної сили, тобто надзвичайних і невідворотних обставин за даних умов здійснення господарської діяльності.

За матеріалами справи, ТОВ „Югтопливо» не виконало належним чином свої зобов'язання по оплаті за поставлене вугілля у сумі 465 587 грн. 46 коп. та по оплаті витрат позивача зі сплати залізничного тарифу і вартості послуг з організації перевезень у сумі 90 048 грн. 32 коп. З урахуванням зазначеного, наявні правові підстави для застосування п. 6.5 Договору поставки , відповідно до якого прострочення Покупцем виконання зобов'язань по строкам оплати вугілля, передбаченим п.5.4 Договору , тягне за собою право Постачальника на стягнення з Покупця пені у розмірі подвійної облікової ставки НБУ , діючої на момент прострочення від загальної суми заборгованості за кожен день прострочення. Але, на думку суду, позивачем невірно було визначено строк, за який відповідно до ч.6 ст.232 Господарського кодексу України може бути нараховано пеню. За розрахунком суду , розмір пені, що підлягає стягненню , становить 75 776 грн. 44 коп. виходячи з періоду з 23.04.2016р. по 23.10.2016р.

На думку суду, обґрунтованим та вірним є також зроблений позивачем за первісним позовом розрахунок 3% річних та інфляційних втрат, у зв'язку з чим підлягає задоволенню вимога позивача за первісним позовом щодо стягнення з ТОВ „Югтопливо» 3% річних у сумі 12 871 грн. 98 коп. та інфляційних втрат у сумі 48 340 грн. 25 коп.

За таких обставин, позовна заява ТОВ „Вертикаль Київ» підлягає частковому задоволенню .

Що стосується зустрічної позовної заяви про розірвання Договору поставки №27/01-ВК від 29.01.2016р., що був укладений між сторонами у справі, та стягнення збитків , то на думку суду, вона не підлягає задоволенню, виходячи з такого:

Відповідно до п.4.3 Договору приймання партії вугілля за якістю у Покупця здійснюється відповідно до даних , зазначених у посвідченнях якості виробника або сертифікатах якості незалежної експертної організації. Згідно п.4.4. договору якщо показники якості вугілля , визначені у лабораторії Покупця, відрізняються від посвідчень про якість на величину більше значення допустимої похибки випробування, Покупець впродовж 12 годин з моменту отримання результатів, зобов'язаний викликати телеграмою Постачальника для проведення спільного випробування вугілля. Представник Постачальника зобов'язаний прибути впродовж 48 годин з моменту отримання виклику і мати при собі документ , підтверджуючий його повноваження.

Позивач за зустрічним позовом не надав до матеріалів справи належних та допустимих доказів того, що показники якості вугілля , визначені у лабораторії Покупця, відрізняються від посвідчень про якість на величину більше значення допустимої похибки випробування, не надав належних та допустимих доказів того, що направляв на адресу Постачальника телеграми для проведення спільного випробування.

Крім того, позивачем за зустрічним позовом взагалі не надано доказів понесених збитків та розрахунку розміру позовних вимог щодо стягнення збитків.

Згідно ст. 32 Господарського процесуального кодексу України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Статтею 33 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

За таких обставин, позовна заява ТОВ „Югтопливо» є необґрунтованою, матеріалами справи не підтвердженою.

Згідно зі ст. 43 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Судові витрати по сплаті судового збору за первісним позовом покласти на ТОВ „Югтопливо» відповідно до ст.ст.44, 49 ГПК України.

На підставі зазначеного, керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю „Вертикаль Київ» задовольнити частково.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „Югтопливо» (67811, АДРЕСА_1, п/р 26002054339499 в Южне ГРУ ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК", МФО 328704, код ЄДРПОУ 40228355) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю „Вертикаль Київ» (01133, м.Київ, вул.Кутузова, буд.18/7 В, р/р 26008014653401 в ПАТ "Альфа Банк", МФО 322669, код ЄДРПОУ 39942463) заборгованість у сумі 465 587 грн. 46 коп., витрати зі сплати залізничного тарифу і вартості послуг з організації перевезення у сумі 90 048 грн. 32 коп., пеню у сумі 75 776 грн. 44 коп., інфляційні втрати у сумі 48 340 грн. 25 коп., 3% річних у сумі 12 871 грн. 98 коп., витрати по сплаті судового збору у сумі 10 389 грн. 36 коп.

3. В решті позову відмовити.

4. У задоволенні зустрічного позову відмовити повністю.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 18 квітня 2017 р.

Суддя Н.В. Рога

Дата ухвалення рішення13.04.2017
Оприлюднено24.04.2017
Номер документу66047919
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору та стягнення

Судовий реєстр по справі —916/3325/16

Ухвала від 19.04.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Рішення від 13.04.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 30.03.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 09.03.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 16.02.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 02.02.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 23.01.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 11.01.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 16.12.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 05.12.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні