Ухвала
від 20.04.2017 по справі 910/6022/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua УХВАЛА

20.04.2017Справа № 910/6022/17

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Українська інформаційно-експедиторська компанія

до Товариства з обмеженою відповідальністю Незалежна інвестиційна агенція

про стягнення 34 317 400,00 грн.

Суддя Ващенко Т.М.

Представники учасників судового процесу: не викликались

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Українська інформаційно-експедиторська компанія звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Незалежна інвестиційна агенція про стягнення заборгованості.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 14.04.17. порушено провадження у справі № 910/6022/17 та призначено її до розгляду на 23.05.17.

Крім того, ухвалою Господарського суду міста Києва від 19.04.17. у справі № 910/6022/17 прийнято заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Українська інформаційно-експедиторська компанія про збільшення розміру позовних вимог.

Позовні вимоги з урахуванням заяви про збільшення розміру позовних вимог обґрунтовані тим, що відповідачем не було виконано взяті на себе обов'язки щодо погашення виданих ним позивачу векселів на загальну суму у розмірі 34 317 400,00 грн., у зв'язку з чим останній вказує на наявність правових підстав для стягнення з відповідача грошових коштів у наведеній сумі.

Також, 13.04.17. позивачем через відділ діловодства суду було подано заяву про вжиття заходів до забезпечення позову за змістом якої останній просить накласти арешт на належне Товариству з обмеженою відповідальністю Незалежна інвестиційна агенція нерухоме майно та заборонити будь-яким особам, в т.ч. органам державної реєстрації прав, включаючи Міністерство юстиції України та його територіальним органам, державним та приватним реєстраторам прав на нерухоме майно, іншим особам та органам у разі виконання ними повноважень державного реєстратора, іншим уповноваженим суб'єктам державної реєстрації прав здійснювати будь-які дії, в т.ч. реєстраційні дії, включаючи: державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно, державну реєстрацію обтяжень речових прав на нерухоме майно, вносити до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно записи про державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень, записи про скасування державної реєстрації речових прав та їх обтяжень, зміни до таких записів щодо нерухомого майна, яке належить Товариству з обмеженою відповідальністю Незалежна інвестиційна агенція .

В обґрунтування необхідності вжиття вищенаведених заходів до забезпечення позову позивач вказує на неможливість вчасного погашення відповідачем заборгованості за цінними паперами, у зв'язку з чим позивач вважає, що вжиття заходів до забезпечення позову сприятиме запобіганню порушення його прав на час вирішення спору в суді та, в разі задоволення позову, забезпечить можливість відновлення його порушеного права.

Крім того, на підтвердження обґрунтованості та адекватності своїх вимог позивач посилається на укладену між ним та відповідачем Угоду про затвердження порядку відшкодування заборгованості № б/н від 28.03.17. (далі - Угода), пунктом 7 якої передбачено, що у випадку невиконання відповідачем (векселедавцем, ТОВ Незалежна інвестиційна агенція ) свого обов'язку у визначений цією угодою строк - до 04.05.17., позивач (векселедержатель, ТОВ Українська інформаційно-експедиторська компанія ) в якості забезпечення погашення заборгованості векселедавцем має право застосувати заходи забезпечення своїх вимог у вигляді арешту або іншого обтяження майна векселедавця - земельних ділянок згідно переліку, наведеному у п. 7 вказаної угоди.

Розглянувши заяву позивача про забезпечення позову, дослідивши позовні матеріали в цілому, суд дійшов висновку, що дана заява підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до частини першої статті 66 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) господарський суд за заявою сторони, прокурора або з власної ініціативи має право вжити передбачених статтею 67 цього Кодексу заходів до забезпечення позову. Забезпечення позову допускається в будь-якій стадії провадження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду.

Згідно з ч. 1 ст. 67 Господарського процесуального кодексу України позов забезпечується:

- накладанням арешту на майно або грошові суми, що належать відповідачу;

- забороною відповідачеві вчиняти певні дії;

- забороною іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета спору;

- зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку.

Відповідно до п. 1 постанови Пленуму Вищого господарського суду від 26.12.11. № 16 "Про деякі питання практики застосування заходів до забезпечення позову" (надалі - постанова Пленуму ВГСУ від 26.12.2011 № 16), у вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням:

розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову;

забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу;

наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову;

імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів;

запобігання порушенню у зв'язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

Забезпечення позову як засіб запобігання можливим порушенням майнових прав чи охоронюваних законом інтересів юридичної або фізичної особи може застосовуватись як за основним, так і за зустрічним позовом на будь-якій стадії процесу, включаючи перегляд рішення, ухвали, постанови (далі - рішення) в апеляційному або у касаційному порядку (п. 2 постанови Пленуму ВГСУ від 26.12.2011 № 16).

Згідно з п. 3 наведеної постанови Пленуму ВГСУ, умовою застосування заходів до забезпечення позову за вимогами майнового характеру є достатньо обґрунтоване припущення, що майно (в тому числі грошові суми, цінні папери тощо), яке є у відповідача на момент пред'явлення позову до нього, може зникнути, зменшитись за кількістю або погіршитись за якістю на момент виконання рішення.

Достатньо обґрунтованим для забезпечення позову є підтверджена доказами наявність фактичних обставин, з якими пов'язується застосування певного виду забезпечення позову. Про такі обставини може свідчити вчинення відповідачем дій, спрямованих на ухилення від виконання зобов'язання після пред'явлення вимоги чи подання позову до суду (реалізація майна чи підготовчі дії до його реалізації, витрачання коштів не для здійснення розрахунків з позивачем, укладення договорів поруки чи застави за наявності невиконаного спірного зобов'язання тощо).

Адекватність заходу до забезпечення позову, що застосовується господарським судом, визначається його відповідністю вимогам, на забезпечення яких він вживається. Оцінка такої відповідності здійснюється господарським судом, зокрема, з урахуванням співвідношення прав (інтересу), про захист яких просить заявник, з вартістю майна, на яке вимагається накладення арешту, або майнових наслідків заборони відповідачеві вчиняти певні дії.

Предметом позову у даній справі є стягнення з відповідача, як векселедавця, заборгованості за цінними паперами у розмірі 34 317 400,00 грн. (з урахуванням заяви про збільшення розміру позовних вимог).

Як вбачається з матеріалів справи, векселедержатель є законним держателем векселів, які було емітовано векселедавцем загальною номінальною вартістю 34 317 400,00 грн. (далі - векселі).

28.03.17. позивачем були пред'явлені до оплати векселі, про що між позивачем та відповідачем було складено Акт пред'явлення векселів до сплати б/н від 28.03.17., який наявний в матеріалах справи.

28.03.17., з метою врегулювання відносин з погашення заборгованості відповідача за векселями, між позивачем та відповідачем було укладено Угоду про затвердження порядку відшкодування заборгованості (далі - Угода).

Відповідно до пункту 4 Угоди, векселедавець підписанням цієї Угоди підтверджує своє зобов'язання сплатити векселедержателю заборгованість за векселями в повній сумі 34 317 400,00 грн. протягом 7 (семи) календарних днів від дати пред'явлення векселів до оплати - шляхом перерахування заборгованості на рахунок векселедержателя, зазначений у реквізитах сторін (пункт 5 Угоди).

Вказане зобов'язання відповідачем (векселедавцем) не виконане, у зв'язку з чим позивач звернувся до Господарського суду міста Києва з даним позовом за захистом своїх прав та охоронюваних законом інтересів.

Згідно змісту пункту 7 Угоди сторони досягли згоди, що у випадку невиконання векселедавцем свого обов'язку у визначений цією угодою строк - до 04.05.17., векселедержатель в якості забезпечення погашення заборгованості векселедавцем має право застосувати заходи забезпечення своїх вимог у вигляді арешту або іншого обтяження майна векселедавця, а саме:

- земельну ділянку загальною площею 0,3535 га, цільове призначення - для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови, розташована на території Бучанської міської ради Київської області, кадастровий номер 3210945300:01:127:0189;

- земельну ділянку загальною площею 10,7815 га, цільове призначення - для іншої житлової забудови, розташована на території Бучанської міської ради Київської області, кадастровий номер 3210945300:01:127:0190;

- земельну ділянку загальною площею 3,7489 га, цільове призначення - для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови, розташована на території Бучанської міської ради Київської області, кадастровий номер 3210945300:01:127:0191;

- земельну ділянку загальною площею 7,4945 га, цільове призначення - для іншої житлової забудови, розташована на території Бучанської міської ради Київської області, кадастровий номер 3210945300:01:127:0192;

- земельну ділянку загальною площею 3,9089 га, цільове призначення - для іншої житлової забудови, розташована на території Бучанської міської ради Київської області, кадастровий номер 3210945300:01:127:0193;

- земельну ділянку загальною площею 25,7065 га, цільове призначення - для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови, розташована на території Бучанської міської ради Київської області, кадастровий номер 3210945300:01:127:0194;

- земельну ділянку загальною площею 27,5994 га, цільове призначення - для іншої житлової забудови, розташована на території Бучанської міської ради Київської області, кадастровий номер 3210945300:01:127:0195.

Зазначені земельні ділянки належать відповідачу на праві власності, що підтверджується Державним актом на право власності на земельну ділянку серія ЯД № 983752 від 10.08.07., виданим на підставі договору купівлі-продажу земельної ділянки від 20.04.07. № 424, Державним актом на право власності на земельну ділянку серія ЯД № 983747 від 10.08.07., виданим на підставі договору купівлі-продажу земельної ділянки від 20.04.07. № 421, Державним актом на право власності на земельну ділянку серія ЯД № 983751 від 10.08.07., виданий на підставі договору купівлі-продажу земельної ділянки від 20.04.07. № 424, Державним актом на право власності на земельну ділянку серія ЯД № 983749 від 10.08.07., виданим на підставі договору купівлі-продажу земельної ділянки від 20.04.07. № 421, Державним актом на право власності на земельну ділянку серія ЯД № 983748 від 10.08.07., виданий на підставі договору купівлі-продажу земельної ділянки від 20.04.07. № 421, Державним актом на право власності на земельну ділянку серія ЯД № 983753 від 10.08.07., виданий на підставі договору купівлі-продажу земельної ділянки від 20.04.07. № 423, Державним актом на право власності на земельну ділянку серія ЯД № 983750 від 10.08.07., виданим на підставі договору купівлі-продажу земельної ділянки від 20.04.07. № 422.

Крім того, у п. 9 наведеної Угоди про затвердження порядку відшкодування заборгованості сторони погодили, що заходи забезпечення вимог векселедержателя у вигляді арешту або іншого обтяження нерухомого майна векселедавця є адекватним та належним способом забезпечення прав та охоронюваних законом інтересів векселедержателя.

Тобто, сторонами в силу приписів ст.ст. 6, 628 Цивільного кодексу України у п. 9 про затвердження порядку відшкодування заборгованості від 28.03.17. було погоджено, що адекватним заходом до забезпечення виконання відповідачем взятого на себе грошового зобов'язання буде арешт, в т.ч. належного відповідачу на праві власності майна.

Частиною 5 статті 48 Закону України "Про виконавче провадження" встановлено, що у разі відсутності у боржника коштів та інших цінностей, достатніх для задоволення вимог стягувача, стягнення невідкладно звертається також на належне боржнику інше майно, крім майна, на яке згідно із законом не може бути накладено стягнення. Звернення стягнення на майно боржника не зупиняє звернення стягнення на кошти боржника. Боржник має право запропонувати види майна чи предмети, які необхідно реалізувати в першу чергу. Черговість стягнення на кошти та інше майно боржника остаточно визначається виконавцем.

Частиною 5 статті 52 Закону України "Про виконавче провадження" визначено, що у разі відсутності у боржника - юридичної особи коштів в обсязі, необхідному для покриття заборгованості, стягнення звертається на інше майно, належне такому боржникові або закріплене за ним, у тому числі на майно, що обліковується на окремому балансі філії, представництва та іншого відокремленого підрозділу боржника - юридичної особи (крім майна, вилученого з цивільного обороту, або обмежено оборотоздатного майна, майна, на яке не може бути звернено стягнення), незалежно від того, хто фактично використовує таке майно.

Зважаючи на ту обставину, що Товариство з обмеженою відповідальністю Незалежна інвестиційна агенція не здійснило погашення заборгованості за цінними паперами після пред'явлення позивачем вимоги про сплату заборгованості за цінними паперами, а докази на підтвердження дій, що направлені на погашення заборгованості відповідача перед позивачем у суду відсутні, враховуючи той факт, що в ході розгляду справи майно відповідача може бути відчужене ним, у позивача не буде можливості виконати рішення суду в примусовому порядку, або таке виконання буде утруднено чи взагалі неможливо.

При цьому судом також враховано співвідношення права (інтересу), про захист якого просить позивач, та наслідків накладення арешту на майно (земельні ділянки) відповідача.

Крім того, суд відзначає, що заходи до забезпечення позову у вигляді накладення арешту на земельні ділянки Товариства з обмеженою відповідальністю Незалежна інвестиційна агенція , які застосовуються судом, не позбавляють відповідача його конституційних прав на підприємницьку діяльність, отримання доходів, не перешкоджатимуть відповідачу займатись господарською діяльністю, а лише обмежать право відповідача вільно розпоряджатися належними йому земельними ділянками.

Відтак, враховуючи непогашення відповідачем спірної заборгованості за цінними паперами, погоджену сторонами в положеннях Угоди про затвердження порядку відшкодування заборгованості від 28.03.17. диспозицію щодо забезпечення виконання відповідного обов'язку, суд вважає правомірним та адекватним заходом до забезпечення позову у даній справі накладення в межах ціни позову арешту на майно Товариства з обмеженою відповідальністю Незалежна інвестиційна агенція , а саме:

- земельну ділянку загальною площею 0,3535 га, цільове призначення - для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови, розташована на території Бучанської міської ради Київської області, кадастровий номер 3210945300:01:127:0189;

- земельну ділянку загальною площею 10,7815 га, цільове призначення - для іншої житлової забудови, розташована на території Бучанської міської ради Київської області, кадастровий номер 3210945300:01:127:0190;

- земельну ділянку загальною площею 3,7489 га, цільове призначення - для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови, розташована на території Бучанської міської ради Київської області, кадастровий номер 3210945300:01:127:0191;

- земельну ділянку загальною площею 7,4945 га, цільове призначення - для іншої житлової забудови, розташована на території Бучанської міської ради Київської області, кадастровий номер 3210945300:01:127:0192;

- земельну ділянку загальною площею 3,9089 га, цільове призначення - для іншої житлової забудови, розташована на території Бучанської міської ради Київської області, кадастровий номер 3210945300:01:127:0193;

- земельну ділянку загальною площею 25,7065 га, цільове призначення - для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови, розташована на території Бучанської міської ради Київської області, кадастровий номер 3210945300:01:127:0194;

- земельну ділянку загальною площею 27,5994 га, цільове призначення - для іншої житлової забудови, розташована на території Бучанської міської ради Київської області, кадастровий номер 3210945300:01:127:0195.

Щодо вимоги позивача про заборону будь-яким особам, в т.ч. органам державної реєстрації прав, включаючи Міністерство юстиції України та його територіальним органам, державним та приватним реєстраторам прав на нерухоме майно, іншим особам та органам у разі виконання ними повноважень державного реєстратора, іншим уповноваженим суб'єктам державної реєстрації прав здійснювати будь-які дії, в т.ч. реєстраційні дії, включаючи: державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно, державну реєстрацію обтяжень речових прав на нерухоме майно, вносити до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно записи про державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень, записи про скасування державної реєстрації речових прав та їх обтяжень, зміни до таких записів щодо нерухомого майна, яке належить Товариству з обмеженою відповідальністю Незалежна інвестиційна агенція , суд зазначає, що виходячи з змісту правовідносин сторін, які є предметом спору у даній справі, її фактичних обставин, відсутні підстави для додаткового обтяження майна Товариства з обмеженою відповідальністю Незалежна інвестиційна агенція шляхом вчинення відповідної заборони, адже в даному випадку (за обставин, які склалися між сторонами в межах даного спору) можливість вчинення зазначених дій виключається накладенням арешту на таке майно.

Керуючись ст.ст. 66, 67, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд,-

УХВАЛИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Українська інформаційно-експедиторська компанія про забезпечення позову задовольнити частково.

2. Накласти арешт в межах ціни позову у розмірі 34 317 400 (тридцять чотири мільйони триста сімнадцять тисяч чотириста) грн. 00 коп. на належне Товариству з обмеженою відповідальністю Незалежна інвестиційна агенція (ідентифікаційний код 33947267) нерухоме майно, а саме:

- земельну ділянку загальною площею 0,3535 га, цільове призначення - для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови, розташована на території Бучанської міської ради Київської області, кадастровий номер 3210945300:01:127:0189;

- земельну ділянку загальною площею 10,7815 га, цільове призначення - для іншої житлової забудови, розташована на території Бучанської міської ради Київської області, кадастровий номер 3210945300:01:127:0190;

- земельну ділянку загальною площею 3,7489 га, цільове призначення - для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови, розташована на території Бучанської міської ради Київської області, кадастровий номер 3210945300:01:127:0191;

- земельну ділянку загальною площею 7,4945 га, цільове призначення - для іншої житлової забудови, розташована на території Бучанської міської ради Київської області, кадастровий номер 3210945300:01:127:0192;

- земельну ділянку загальною площею 3,9089 га, цільове призначення - для іншої житлової забудови, розташована на території Бучанської міської ради Київської області, кадастровий номер 3210945300:01:127:0193;

- земельну ділянку загальною площею 25,7065 га, цільове призначення - для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови, розташована на території Бучанської міської ради Київської області, кадастровий номер 3210945300:01:127:0194;

- земельну ділянку загальною площею 27,5994 га, цільове призначення - для іншої житлової забудови, розташована на території Бучанської міської ради Київської області, кадастровий номер 3210945300:01:127:0195.

3. В іншій частині в задоволенні заяви про забезпечення позову відмовити.

4. Ухвала про вжиття заходів до забезпечення позову набирає законної сили з 20.04.17., підлягає негайному виконанню в порядку, встановленому чинним законодавством України для виконання судових рішень.

5. Строк пред'явлення даної ухвали до виконання в передбаченому чинним законодавством порядку становить три роки - до 20.04.20.

6. Стягувачем за даною ухвалою є Товариство з обмеженою відповідальністю Українська інформаційно-експедиторська компанія (04212, м. Київ, вул. Маршала Малиновського, буд. 12-А, ідентифікаційний код 30440516).

7. Боржником за даною ухвалою є Товариство з обмеженою відповідальністю Незалежна інвестиційна агенція (04050, м. Київ, вул. Мельникова, буд. 12, ідентифікаційний код 33947267).

Суддя Ващенко Т.М.

Дата ухвалення рішення20.04.2017
Оприлюднено26.04.2017
Номер документу66115530
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 34 317 400,00 грн.

Судовий реєстр по справі —910/6022/17

Ухвала від 14.12.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Рішення від 30.11.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 09.11.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 09.11.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 05.07.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 13.06.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 23.05.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 19.04.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 20.04.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 14.04.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні