Рішення
від 25.04.2017 по справі 904/2220/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

25.04.2017 Справа № 904/2220/17

За позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "ЛОФТ"

до Дніпровської міської ради

про розірвання договору оренди землі

Суддя Юзіков С.Г.

Представники:

Позивача - Потьомкіна М.В., дов. № б/н від 02.03.17р.

Відповідача - Олійник Ю.М., дов. № 7/10-2558 від 28.12.16р.

СУТЬ СПОРУ:

Позивач просить розірвати договір оренди землі від 19.03.15р., укладений з Відповідачем, посвідчений приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу Сусловим М.Є. та зареєстрований в реєстрі за № 614. Позовні вимоги мотивовані внесенням Законом України від 14.05.15р. № 417-VII змін до ст. 42, 92 Земельного кодексу України, яким встановлено безоплатну передачу у власність або в постійне користування співвласниками багатоквартирного будинку земельних ділянок. У відповідності до цих змін 03.01.17р. Позивач звернувся до Відповідача з листом від 03.01.17р. № 1 про розірвання Договору оренди землі від 19.03.15р. Однак Відповідач рішення про припинення вказаного Договору шляхом його розірвання не прийняв.

Відповідач позову заперечує, зазначивши, що Позивач звернувся до суду передчасно, оскільки предмет спору відсутній. Відповідач вважає, що розірвання договору оренди земельної ділянки повинно відбуватись на основі договору про розірвання земельної ділянки на підставі рішення органу місцевого самоврядування. Також Відповідач зазначив, що Дніпровська міська рада, як розпорядник земель відповідно до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" має виключне право приймати відповідні рішення стосовно розірвання договорів оренди земельних ділянок. Розірвання договору оренди без відповідного рішення ради є порушення прав, передбачених нормами чинного законодавства щодо розпорядження землями в межах міста.

Розгляд справи відкладався.

Справа розглядається за наявними у ній матеріалами.

У судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

19.03.15р. сторонами укладено договір оренди землі (далі Договір), за п. 1 якого Орендодавець (Відповідач) передав, а Орендар (Позивач) прийняв у строкове платне користування земельну ділянку за фактичним розміщенням багатоквартирного житлового будинку та споруд, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 (Бабушкінський район).

Підставою для укладання даного Договору оренди земельної ділянки є рішення міської ради від 29.12.14р. № 133/59 та від 02.02.11р. № 216/8 (п. 1.1. Договору).

Згідно з п. 2. Договору в оренду передається земельна ділянка загальною площею 0,1473 га.

Категорія землі згідно зі ст. 19 Земельного кодексу України: землі житлової та громадської забудови (п. 2.1. Договору).

Відповідно до п. 2.2. Договору цільове призначення земельної ділянки: 02. Землі житлової забудови (землі, які використовуються для розміщення житлової забудови (житлові будинки, гуртожитки, господарські будівлі та інше); землі, які використовуються для розміщення гаражного будівництва).

Згідно з п. 2.4. та п. 15 Договору функціональне використання земельної ділянки та земельна ділянка передається в оренду: за фактичним розміщенням багатоквартирного житлового будинку та споруд.

Кадастровий номер земельної ділянки: НОМЕР_1 (п. 2.5. Договору).

Згідно з п. 8 Договору його укладено на п'ятнадцять років. Після закінчення строку дії договору орендар має переважне право поновити його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за один місяць до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію.

Передача земельної ділянки орендарю здійснюється після державної реєстрації цього договору за актом її приймання-передачі (п. 20 Договору).

Відповідно до акту приймання-передачі земельної ділянки від 19.03.15р., кадастровий номер НОМЕР_1, Позивач прийняв від Відповідача в оренду земельну ділянку загальною площею 0,1473 га, за фактичним розміщенням багатоквартирного житлового будинку та споруд.

У п. 35 Договору встановлено, що дія договору припиняється у разі: закінчення строку, на який його було укладено; придбання орендарем земельної ділянки у власність; викупу земельної ділянки для суспільних потреб або примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом; ліквідації юридичної особи-орендаря; інших випадках, передбачених законом.

Пунктом 36 Договору визначено, що дія договору припиняється шляхом його розірвання за взаємною згодою сторін; за рішенням суду на вимогу однієї із сторін унаслідок невиконання другою стороною обов'язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

Відповідно до п. 37 Договору розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку допускається.

03.02.17р. Позивач звертався до Відповідача листом № 1 про розірвання Договору оренди землі від 19.03.15р., мотивуючи свою заяву бажанням одержати орендовану земельну ділянку в постійне користування на підставі ст. 42, 92 Земельного кодексу України.

Листом №7/13-228 від 14.02.17р. Департаменту по роботі з активами Дніпропетровської міської ради Позивачеві повідомлено про виникнення зауважень з боку заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради, директора департаменту економіки, фінансів та міського бюджету міської ради під час візування проекту рішення міської ради "Про передачу земельної ділянки по АДРЕСА_1 у постійне користування ОСББ "ЛОФТ", код ЄДРПОУ 39233812, по фактичному розміщенню багатоквартирного будинку та споруд", яким у тому числі передбачено розірвати договір оренди землі від 19.03.15р. № 9110446, на підставі чого проект було повернуто до департаменту по роботі з активами. Зауваження полягали у тому, що для розірвання Договору Позивачеві слід врегулювати питання пайової участі у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста.

Позивач вважає, що безпідставне ухилення Відповідача надати згоду на розірвання Договору оренди землі заважає Позивачеві у здійсненні його законних прав на отримання земельної ділянки для обслуговування багатоквартирного житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 у постійне користування і в подальшому її використанні.

Наведені обставини стали причиною звернення Позивачем з позовом та є предметом спору у даній справі.

Відносини, що виникли між сторонами у справі на підставі Договору, є господарськими зобов'язаннями, тому, згідно зі ст. 4, 173-175 і ч. 1 ст. 193 ГК України, до цих відносин мають застосовуватися відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей передбачених Господарським кодексом України.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 11 ЦК України підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Нормами статті 651 Цивільного кодексу України передбачено, що зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору. У разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є відповідно розірваним або зміненим.

Відповідно до ч. 2 ст. 42 Земельного кодексу України (у редакції з 01.07.15р.) земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Право постійного користування земельною ділянкою - це право володіння і користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без встановлення строку. Права постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності набувають: … співвласники багатоквартирного будинку для обслуговування такого будинку та забезпечення задоволення житлових, соціальних і побутових потреб власників (співвласників) та наймачів (орендарів) квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку (ч.1, п."д" ч.2 ст. 92 Земельного кодексу України (у редакції з 01.07.15р.).

Відповідно до ч. 1 ст. 93 Земельного кодексу України та ст. 1 Закону України "Про оренду землі" право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Пунктом "а" ч. 1 ст. 141 Земельного кодексу України визначено, що підставами припинення права користування земельною ділянкою є добровільна відмова від права користування земельною ділянкою.

На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом. (ч. 3 ст. 31 Закону України "Про оренду землі").

Згідно з ч.1 ст. 32 Закону України "Про оренду землі" на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Відповідно до ст. 33, 34 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідач позов заперечує з наведених вище підстав.

Перевіривши доводи сторін та надані ними документи, суд не приймає заперечення Відповідача, оскільки його заперечення спростовуються матеріалами справи, а погоджується з Позивачем.

Так, 28.02.14р. за № ДП 143140590706 Інспекцією ДАБК у Дніпропетровській області зареєстровано декларацію про готовність об'єкта до експлуатації багатоквартирного житлового будинку та споруд, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, замовником будівництва виступала ОСОБА_4

Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "ЛОФТ" (АДРЕСА_1) зареєстроване 30.05.14р.

Спірний Договір укладено 19.03.15р.

З 01.07.15р. (після укладання Договору) набули чинності наведені зміни до ст. 42, 92 Земельного кодексу України.

Відповідно до ст. 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

Позивач 03.01.17р. звернувся до Відповідача з пропозицією розірвання Договору з підстав виникнення у орендаря права на одержання безоплатно у власність або в постійне користування орендованої ним земельної ділянки.

Відповідач відмовив у задоволенні заяви Позивача, посилаючись на не урегульованість питання пайової участі у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста під час реконструкції житлового будинку АДРЕСА_1.

Однак, чинне законодавство не ставить у залежність передачу земельної ділянки у постійне користування чи у власність особі у залежність від врегулювання питання пайової участі у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста під час будівництва (реконструкції) житлового будинку. До того ж, реконструкцію будинку проводила фізична особа ОСОБА_4 до створення ОСББ "ЛОФТ".

З урахування викладеного, суд вважає, що Позивач має право на безоплатну передачу земельної ділянки у користування, Відповідач без достатніх підстав відмовив у розірванні Договору за заявою Позивача, тому позов підлягає задоволенню.

Згідно зі ст. 49 ГПК України господарські витрати у справі слід покласти на Відповідача.

Керуючись ст. 33, 34, 44, 49, 75, 82-84, 115-117 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Розірвати договір оренди землі від 19.03.15р., укладений Дніпропетровською міською радою, 49000, м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, 75, (код 26510514) з Об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку ЛОФТ", 49000, м. Дніпро, вул. Старокозацька, буд. 53 (код 39233812), посвідчений приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу Сусловим М.Є. в реєстрі № 614.

Стягнути з Дніпровської міської ради, 49000, м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, 75, (код 26510514) на користь Об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку ЛОФТ", 49000, м. Дніпро, вул. Старокозацька, буд. 53 (код 39233812) 1 600,00 грн. - судового збору .

Видати наказ після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання його повного тексту, якщо не буде оскаржено в апеляційному порядку.

Повне рішення складено 28.04.2017

Суддя С.Г. Юзіков

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення25.04.2017
Оприлюднено04.05.2017
Номер документу66295301
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/2220/17

Постанова від 13.07.2017

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Дармін Михайло Олександрович

Ухвала від 15.06.2017

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Дармін Михайло Олександрович

Ухвала від 18.05.2017

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Дармін Михайло Олександрович

Рішення від 25.04.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 09.03.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні