Ухвала
від 25.04.2017 по справі 522/5170/17
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/5170/17

Провадження по справі за № 1-«кс»/ 522/7493/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 квітня 2017 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , за участю слідчого СВ УСБУ в Одеській області ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СВ УСБУ в Одеській області ОСОБА_2 , про надання тимчасового доступу, -

В С Т А Н О В И В :

Слідчий СВ УСБУ в Одеській області ОСОБА_2 , звернувся до суду з клопотанням, погодженим із прокурором, який здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні, про надання тимчасового доступу до речей та документів, тобто можливості оглянути та вилучити у володінні ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », МФО НОМЕР_1 ( АДРЕСА_1 ), документів щодо:

- юридичної (реєстраційної) справи (справ) щодо відкриття ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ПП « ОСОБА_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) банківських рахунків № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 в ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », враховуючи: договори відкриття та обслуговування банківських рахунків; документи, якими уповноважено інших осіб (крім посадових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ПП « ОСОБА_3 ») розпоряджатися грошовими коштами на рахунках; довіреності; зразки підписів осіб, які мають право здійснювати операції з грошовими коштами та підписувати платіжні документи; договори про користування електронною платіжною системою тощо;

- виписок про рух грошових коштів по банківських рахунках № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 в ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », відкритих ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ПП « ОСОБА_3 », в електронному та паперовому вигляді, за період з дати відкриття рахунків по теперішній час, із зазначенням дат, часу, сум, валюти, даних про банківські установи та їх рахунки, на які перераховувались грошові кошти та з яких грошові кошти надійшли, призначення платежів, назв контрагентів, їх кодів, місцезнаходження, номерів рахунків, на які перераховані грошові кошти та з яких надійшли грошові кошти (у разі використання транзитних або інших рахунків для здійснення переказів грошових коштів, обов`язково вказати повний шлях проходження грошових коштів);

- документів, на підставі яких здійснювалось списання грошових коштів з банківських рахунків № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 в ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », відкритих ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ПП « ОСОБА_3 », враховуючи, але не виключно: платіжні доручення, в тому числі роздруківки електронних платіжних доручень; грошові чеки; видаткові ордери; довіреності на отримання готівки, тощо, за період з дати відкриття рахунків по теперішній час;

- даних щодо залишку грошових коштів на банківських рахунках № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 в ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », відкритих ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ПП « ОСОБА_3 », станом на теперішній час.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на наступне.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 24.11.2016 до СВ УСБУ в Одеській області надійшла заява від директора ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_4 про те, що посадові особи підприємств ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ПП « ОСОБА_3 » порушують права на винахід та завдали з моменту своєї діяльності матеріальну шкоду

ІНФОРМАЦІЯ_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ) України (далі ІНФОРМАЦІЯ_5 ) належать майнові права на штами Pseudomonas aureofacienc B-306, B-111 (авторські номери), номери в депозитарії відповідно IMBD-7096, ІНФОРМАЦІЯ_6 , які виділяли вказані штами є ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , а авторами винаходу є також ОСОБА_5 та ОСОБА_7 . Майнові права на винахід виникають після отримання патенту. Патент на винахід захищає і штами бактерій, які є основою винаходу.

Також, ІНФОРМАЦІЯ_5 є власником винаходу - «Інсектофунгіцидний препарат для боротьби із шкідниками і хворобами сільськогосподарських культур», який відрізняється тим, що містить у своєму складі штами Pseudomonas aureofacienc B-306, B-111. Виділені штами вказаних бактерій були передані на зберігання до ІНФОРМАЦІЯ_5 12.01.2004 року ОСОБА_5

15.08.2005, ІНФОРМАЦІЯ_5 було одержано патент на винахід «Інсектофунгіцидний препарат для боротьби із шкідниками і хворобами сільськогосподарських культур» № 73682.

ІНФОРМАЦІЯ_5 , як власник патенту, може та має право передавати штами для виробничого використання через ліцензійні договори, в яких визначаються умови використання штамів. Ліцензований об`єкт (патент на винахід № НОМЕР_7 ) і технічна документація є інтелектуальною власністю ІНФОРМАЦІЯ_5 .

12.01.2004 року було укладено договір № 7-2004 між ІНФОРМАЦІЯ_5 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в особі директора ОСОБА_8 , який є замовником депонування, но не є депозитором (депозитором є ІНФОРМАЦІЯ_5 ). Згідно договору замовник зобов`язаний письмово проінформувати ІНФОРМАЦІЯ_5 про наміри або стан патентування винаходу чи одержання патенту з вказівкою номеру заявки чи патенту (п. 2.2). В подальшому замовник не повідомив ІНФОРМАЦІЯ_5 про те, що він має намір подати заявку до Держпатенту на отримання патенту на корисну модель, де основою винаходу є вказані штами. Додатково до договору, замовник депонування отримав свідоцтва про первісне депонування вказаних штамів ІМВ ім. Д.К.Заболотного НАН України.

Внаслідок чого, 25.03.2009 ОСОБА_8 отримав патент на корисну модель № НОМЕР_8 «Біопрепарат для підвищення врожаю рослин на основі культурального середовища, що містить штами Pseudomonas aureofacienc B-306, B-111». Право на використання штамів ІНФОРМАЦІЯ_5 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в особі директора ОСОБА_8 не надавалося та не отримувало зразки вищевказаних депонованих штамів.

В ході проведення досудового розслідування, 22.12.2016 було призначено судову експертизу у сфері інтелектуальної власності. Згідно висновку експерта ІНФОРМАЦІЯ_7 № 001/17 від 07.03.2017, встановлено, що у продукті «ГУАПСИН», який виготовляє ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ПП « ОСОБА_3 » та у корисній моделі «Біопрепарат для підвищення врожаю рослин» № 40089, використано кожну ознаку винаходу «Інсектофунгіцидний препарат для боротьби із шкідниками і хворобами сільськогосподарських культур», що включені до незалежного пункту формули, за патентом України № НОМЕР_7 .

Таким чином ОСОБА_8 , засновник та директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », через мережу своїх підприємств ПП « ОСОБА_3 » за попередньою змовою з посадовими особами цих підприємств (директорів) з метою виготовлення, використання, продажу та іншого введення в господарський оборот біопрепаратів « ІНФОРМАЦІЯ_8 », « ІНФОРМАЦІЯ_9 » та інших, виготовлених на основі винаходу, що охороняється патентом № НОМЕР_7 , використовує штами Pseudomonas aureofacienc B-306, B-111 та винахід без узгодження з ІНФОРМАЦІЯ_5 (ліцензійні договори не укладались), порушує права на винахід та корисну модель.

Вказана інформація підтверджується матеріалами кримінального провадження, у тому числі результатами проведених слідчих дій та ряду експертиз.

Згідно отриманої інформації з Роздільнянської ОДПІ ГУ ДФС в Одеській області № 8339/9/15-09/326 від 12.12.2016, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) в Южне ГРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО - НОМЕР_9 ) відкрито банківські рахунки № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , ПП « ОСОБА_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) в Южне ГРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО - НОМЕР_9 ) відкрито банківський рахунок № НОМЕР_6 .

Таким чином, в ході досудового розслідування, для встановлення матеріальної шкоди та призначення економічної та бухгалтерської експертизи, необхідно дослідити юридичні справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ПП « ОСОБА_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) в ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », виписки про рух грошових коштів по вказаних банківських рахунках та інші документи, в яких містяться дані щодо підприємств, задіяних у вчиненні кримінального правопорушення, та його співучасників. Відомості, які містяться в цих документах, можливо використати як докази вказаного факту.

У зв`язку з викладеним, у органу досудового розслідування виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до вищевказаних речей та документів, та можливості їх вилучення.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання та просив його задовольнити в повному обсязі.

Заслухавши слідчого, а також дослідивши надані матеріали, якими обґрунтовано доводи клопотання, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, у випадку можливості використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та у разі неможливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 160 КПК України у клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів повинні бути зазначені підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи.

Згідно з п. 1 ч. 5 ст. 163 КПК, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність підстав вважати, що ці речі або документи перебувають чи можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи.

Наявні у кримінальному провадженні матеріали дають достатні підстави вважати, що речі та документи, які перебувають у зазначеному в клопотанні приміщенні мають значення для кримінального провадження, оскільки іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, неможливо.

За таких обставин, є підстави, передбачені ст. 159-163 КПК України, для надання тимчасового доступу до зазначених у клопотанні документів.

Керуючись ст.ст.159-166 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого СВ УСБУ в Одеській області ОСОБА_2 задовольнити.

Надати тимчасовий доступ до речей та документів, а саме можливості оглянути та вилучити у володінні ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », МФО НОМЕР_1 ( АДРЕСА_1 ), документів щодо:

- юридичної (реєстраційної) справи (справ) щодо відкриття ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ПП « ОСОБА_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) банківських рахунків № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 в ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », враховуючи: договори відкриття та обслуговування банківських рахунків; документи, якими уповноважено інших осіб (крім посадових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ПП « ОСОБА_3 ») розпоряджатися грошовими коштами на рахунках; довіреності; зразки підписів осіб, які мають право здійснювати операції з грошовими коштами та підписувати платіжні документи; договори про користування електронною платіжною системою тощо;

- виписок про рух грошових коштів по банківських рахунках № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 в ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », відкритих ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ПП « ОСОБА_3 », в електронному та паперовому вигляді, за період з дати відкриття рахунків по теперішній час, із зазначенням дат, часу, сум, валюти, даних про банківські установи та їх рахунки, на які перераховувались грошові кошти та з яких грошові кошти надійшли, призначення платежів, назв контрагентів, їх кодів, місцезнаходження, номерів рахунків, на які перераховані грошові кошти та з яких надійшли грошові кошти (у разі використання транзитних або інших рахунків для здійснення переказів грошових коштів, обов`язково вказати повний шлях проходження грошових коштів);

- документів, на підставі яких здійснювалось списання грошових коштів з банківських рахунків № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 в ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », відкритих ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ПП « ОСОБА_3 », враховуючи, але не виключно: платіжні доручення, в тому числі роздруківки електронних платіжних доручень; грошові чеки; видаткові ордери; довіреності на отримання готівки, тощо, за період з дати відкриття рахунків по теперішній час;

- даних щодо залишку грошових коштів на банківських рахунках № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 в ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », відкритих ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ПП « ОСОБА_3 », станом на теперішній час.

Відповідальні особи зобов`язані надати доступ та можливість вилучення слідчому СВ УСБУ в Одеській області ОСОБА_2 , або за його дорученням слідчим СВ УСБУ в Дніпропетровській області ОСОБА_9 , ОСОБА_10 зазначених речей та документів.

Встановити строк дії ухвали протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

25.04.2017

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення25.04.2017
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу66331097
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —522/5170/17

Ухвала від 13.07.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 13.07.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 17.05.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 04.05.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Толкаченко О. О.

Ухвала від 03.05.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 26.04.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Гончаров О. О.

Ухвала від 25.04.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 25.04.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 27.04.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 27.04.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні