Вирок
від 05.05.2017 по справі 181/349/17
МЕЖІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 181/349/17

Провадження №1-кп/181/35/17

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" травня 2017 р. смт. Межова

Межівський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

представника потерпілого ОСОБА_4 ,

обвинуваченої ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Межова Дніпропетровської області кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017041560000027 від 16.03.2017 року за обвинуваченням:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Донецьк Донецької області, українки, громадянки України, освіта середня спеціальна, заміжньої, непрацюючої, маючої малолітню доньку ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючої за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимої,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1ст.190 КК України,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_5 01 серпня 2014 року переїхала з тимчасово окупованої території України за місцем своєї реєстрації - з АДРЕСА_1 до АДРЕСА_2 , та являючись особою, переміщеною з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, що підтверджується довідкою від 20.10.2014 року № 1224000056, виданою управлінням адресної соціальної допомоги управління соціального захисту населення Межівської РДА, та маючи у власності відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру прав на нерухоме майно та Реєстру права власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта № 318924712226 від 09.09.2015 року домоволодіння, а саме: житловий будинок, загальною площею 85,9 м2, житловою площею 38,8 м2, розташоване за адресою: АДРЕСА_2 та достовірно знаючи про реалізацію державної соціальної програми, передбаченої Порядком надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, затвердженогопостановою Кабінету Міністрів України № 505 від 01.10.2014 р., відповідно до п. 5 якого, для отримання грошової допомоги уповноважений представник сім`ї звертається за фактичним місцем проживання сім`ї до установи уповноваженого банку для відкриття в установленому порядку поточного рахунка, пред`являє паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу, та подає на адресу уповноваженого органу відповідну заяву про надання грошової допомоги (для призначення грошової допомоги вперше) або заяву, в якій повідомляє про відсутність змін, що впливають на призначення грошової допомоги (у разі призначення грошової допомоги на наступний шестимісячний строк, якщо її виплата раніше не здійснювалася через установи уповноваженого банку). У заяві, з поміж іншого, зазначаються такі відомості про всіх членів сім`ї, які претендують на отримання грошової допомоги: будь-хто з членів сім`ї має у власності житлове приміщення, розташоване в регіонах, інших ніж тимчасово окупована територія України, райони проведення антитерористичної операції та населені пункти, що розташовані на лінії зіткнення. Згідно до п.6 Порядку, грошова допомога не призначається у разі, коли: будь-хто з членів сім`ї має у власності житлове приміщення, розташоване в регіонах, інших ніж тимчасово окупована територія України, райони проведення антитерористичної операції та населені пункти, що розташовані на лінії зіткнення.

ОСОБА_5 , усвідомлюючи, що вона не має права на отримання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг так як являється особою, котра претендує на отримання грошової допомоги на момент заповнення заяви мала у власності з 09.09.2015 року домоволодіння за адресою: АДРЕСА_2 , 27.10.2015 перебуваючи у приміщенні Управління праці та соціального захисту населення (УСЗН) Межівської районної адміністрації, розташованої за адресою: проспект Грушевського, 5 смт. Межова Межівського району Дніпропетровської області, де маючи злочинний умисел, направлений на заволодіння, шляхом обману, належними державі грошовими коштами у вигляді щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, переслідуючи корисливу мету, власноруч заповнила заяву для призначення щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, до якої умисно з корисливих мотивів внесла недостовірні дані, щодо відсутності у неї та у будь-якого з членів її сім`ї у власності житлове приміщення, розташоване в регіонах, інших ніж тимчасово окупована територія України, райони проведення антитерористичної операції та населені пункти, що розташовані на лінії зіткнення.

Далі, ОСОБА_5 , цього ж дня, продовжуючи свій єдиний злочинний умисел, направлений на незаконне заволодіння грошовими коштами Державного бюджету України, шахрайським шляхом, переслідуючи при цьому ціль незаконного збагачення, діючи умисно, подала до УСЗН Межівської РДА заяву про призначення щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та району проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг в порушення вимог п. 4 ст. 5 «Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг», затвердженого постановою КМУ від 01.10.2014 року № 505 «Про надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг».

В подальшому, на підставі заяви ОСОБА_5 , УСЗН Межівської РДА було винесено рішення від 13.11.2015року про призначення допомоги переміщеним особам на проживання в розмірі 884,00 грн. строком на 6 місяців, а саме з 24.10.2015 по 23.04.2016, котрі в подальшому перераховувались на картковий рахунок № НОМЕР_1 ОСОБА_5 , відкритий у ТВБВ № 10003/0511 Філії-Дніпропетровське обласне управління ПАТ «Ощадбанк». Код ОКПО 09305480 розрахунковий рахунок НОМЕР_2 МФО 305482.

Далі, ОСОБА_5 , продовжуючи свій єдиний злочинний умисел, направлений на незаконне заволодіння грошовими коштами Державного бюджету України, шахрайським шляхом, переслідуючи при цьому ціль незаконного збагачення, діючи умисно, 25.04.2016 року до УСЗН Межівського РДА подала заяву про призначення щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та району проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, в якій, в порушення вимог п. 4 ст. 5 «Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг», затвердженого постановою КМУ від 01.10.2014 № 505 «Про надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг», шляхом обману, що виразився у приховуванні певних відомостей, внесла неправдиві відомості щодо відсутності у володінні житла, розташованого в регіонах, інших ніж тимчасово окупована територія України та райони проведення антитерористичної операції.

В подальшому, на підставі заяви ОСОБА_5 , УСЗН Межівської РДА було винесено рішення від 27.04.2016 року про призначення допомоги переміщеним особам на проживання в розмірі 884,00 грн., строком на 6 місяців, а саме з 25.04.2016 по 19.10.2016, котрі в подальшому перераховувались на картковий рахунок № НОМЕР_3 , який належить ОСОБА_5 та відкритий у ТВБВ № 10003/0526 Філії-Дніпропетровське обласне управління ПАТ «Ощадбанк». Код ОКПО 09305480 розрахунковий рахунок НОМЕР_2 МФО 305482.

Так, ОСОБА_5 , своїми умисними злочинними діями в період часу з 24.10.2015 року по 19.10.2016 року в порушення вимог п. 6 «Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг», затвердженого постановою КМУ від 01.10.2014 № 505 «Про надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг», незаконно, шляхом обману, спричинила матеріальний збиток Державному бюджету України, в особі управління соціального захисту населення Межівської РДА, на загальну суму 11262 грн. 92 коп., що підтверджується довідкою Межівського УСЗН від 18.01.2017 про допомогу переміщеним особам на проживання та актом перевірки правомірності призначення та виплати щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг від 14.12.2016 року.

Своїми умисними діями ОСОБА_5 вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч.1ст.190 КК України, тобто заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство).

Прокурором в інтересах держави в особі Управління соціального захисту населення Межівської районної державної адміністрації Дніпропетровської області подано цивільний позов про стягнення з обвинуваченої ОСОБА_5 незаконно отриманих грошових коштів у розмірі 10 200 грн. 00 коп.. В судовому засіданні прокурор цивільний позов підтримав у повному обсязі.

В судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_5 свою вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1ст.190 КК України, визнала у повному обсязі, щиро покаялася та пояснила обставини подій таким чином, як вони викладені вище, тобто повністю підтвердила обставини, викладені в обвинувальному акті. Цивільний позов визнала у повному обсязі.

Представник потерпілого ОСОБА_4 підтвердила обставини визначені в обвинувальному акті. Заявлений прокурором в інтересах УСЗН Межівської РДА цивільний позов підтримала у повному обсязі.

Прокурор ОСОБА_3 заявив суду клопотання, яке підтримали представник потерпілого та обвинувачена ОСОБА_5 , про розгляд справи в порядку, передбаченому ч.3 ст.349 КПК України, так як обвинувачена вину в скоєнні злочину визнає повністю, вважають недоцільним дослідження доказів по справі відносно тих фактичних обставин справи, які ніким не оспорюються.

В зв`язку з тим, що учасники судового провадження не заперечують проти недослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються, з`ясувавши, що обвинувачена та інші учасники судового провадження правильно розуміють зміст цих обставин, не сумніваються в добровільності та істинності своїх позицій, а також роз`яснивши їм, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оскаржувати ці обставини в апеляційному порядку, суд, в силу ч.3 ст.349 КПК України, визнає недоцільним їх дослідження.

Суд вважає повністю доведеною вину обвинуваченої у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України.

Кваліфікація скоєного ОСОБА_5 за ч.1ст.190 КК України правильна за ознакою, а саме: заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство).

Обставини, які пом`якшують покарання, передбачені ст.66 КК України, щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину.

Обставин, які обтяжують покарання, передбачені ст.67 КК України, не встановлено.

При призначенні покарання обвинуваченій суд враховує ступінь тяжкості скоєного кримінального правопорушення, який відповідно дост. 12 КК Українивідноситься до категорії злочинів невеликої тяжкості, особу обвинуваченої, яка позитивно характеризується за місцем проживання, раніше не судима, на обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебуває, щиро розкаялася у скоєному, активно сприяла розкриттю злочину, добровільно відшкодувала частину завданого збитку.

З урахуванням викладеного, враховуючи тяжкість вчиненого кримінального правопорушення, особу обвинуваченої, наявність пом`якшуючих покарання обставин та відсутність обтяжуючих покарання обставин, суд вважає, що з метою виправлення обвинуваченої та попередження вчинення нею інших правопорушень, їй необхідно призначити покарання, передбачене санкцією ч.1ст.190 КК України, у вигляді громадських робіт, оскільки саме такого виду покарання буде необхідно і достатньо для виправлення винної особи, запобігання вчиненню нею нових злочинів.

Цивільний позов про стягнення з ОСОБА_5 на користь Управління соціального захисту населення Межівської районної державної адміністрації Дніпропетровської області шкоди завданої злочином, яка полягає у незаконному отримання грошових коштів у розмірі 10 200 грн. 00 коп., підлягає повному задоволенню як обґрунтований та підтверджений документально.

У відповідності до ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

В судовому засіданні повною мірою доведено те, що ОСОБА_5 скоїла кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 190 КК України, та завдала шкоди державі, що полягає у незаконному отриманні ОСОБА_5 грошових коштів у розмірі 10 200 грн. 00 коп..

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються … позивачі - у справах про відшкодування матеріальних збитків, завданих внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

На підставі ч. 3 ст. 88 ЦПК України якщо позивача, на користь якого ухваленорішення, звільнено від сплати судового збору, він стягується з відповідача в дохід держави пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог.

На підставі викладеного суд вважає необхідним у зв`язку із задоволенням позовних вимог, стягнути з обвинуваченої на користь держави судовий збір у розмірі 1600 грн. 00 коп..

Запобіжний захід обвинуваченій ОСОБА_5 не обирався.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.368-371,373,374 КПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

ОСОБА_5 визнати винною у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1ст.190 КК України, та призначити їй покарання у вигляді 200 годин громадських робіт.

Цивільний позов прокурора Межівського відділу Синельниківської місцевої прокуратури Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Управління соціального захисту населення Межівської районної державної адміністрації Дніпропетровської області до ОСОБА_5 про стягнення незаконно отриманої щомісячної адресної допомоги, задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженки м. Донецьк Донецької області, ідентифікаційний номер: НОМЕР_4 , на користь Управління соціального захисту населення Межівської районної державної адміністрації Дніпропетровської області (р/р 35214069000307 в ГУДКСУ в Дніпропетровській області м. Дніпро, МФО 820172, код ЄДРПОУ 03192419), незаконно отримані грошові кошти в розмірі 10200,00 (десять тисяч двісті гривень 00 копійок).

Стягнути з ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженки м. Донецьк Донецької області, ідентифікаційний номер: НОМЕР_4 , в дохід держави судовий збір у розмірі 1600,00 (одна тисяча шістсот гривень 00 копійок).

На вирок може бути подана скарга до апеляційного суду Дніпропетровської області через Межівський районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок не може бути оскаржений в апеляційному порядку з підстав заперечення обставин, які ніким не оспорювалися під час судового розгляду і дослідження яких було визнано судом недоцільним відповідно до положень частини третьої статті 349 цього Кодексу.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченій та прокурору.

Суддя ОСОБА_1

СудМежівський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення05.05.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу66357651
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —181/349/17

Вирок від 05.05.2017

Кримінальне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

Ухвала від 05.05.2017

Кримінальне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

Ухвала від 27.04.2017

Кримінальне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

Ухвала від 24.04.2017

Кримінальне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні