Рішення
від 12.05.2017 по справі 392/631/17
МАЛОВИСКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Справа № 392/631/17

Провадження № 2/392/550/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 травня 2017 року Маловисківський районний суд Кіровоградської області у складі:

Головуючої: судді Кавун Т.В.

при секретарі Стець Т.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Мала Виска справу за позовом ОСОБА_1 до Маловисківської районної державної адміністрації Кіровоградської області, відділу у Маловисківському районі Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області про визнання права на земельну частку ( пай),

ВСТАНОВИВ

21.04.2017 року позивач звернувся до суду з вказаним позовом посилаючись на те, що в період з 17.01.1992 року по 29.05.1996 року перебував у трудових відносинах з КСП імені Свердлова, розташованого на території Злинської сілької ради Маловисківського району Кіровоградської області. При проведенні розпаювання землі в господарстві та отримання державного акту на право колективної власності на землю, він був членом КСП, але під час виготовлення та видачі сертифікатів на право на земельну частку ( пай) не отримав сертифікату на право на земельну частку ( пай), так як його не було включено до списків осіб, які мають право на земельну частку ( пай). Посадові особи КСП дану прикру помилку не виправили, на даний час КСП ліквідовано, а тому просить суд визнати за ним право на земельну частку ( пай), площею 5,45 га, в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі ( на місцевості), розташовану на території Злинської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області у землі, яка перебувала у колективній власності КСП імені Свердлова.

Сторони до суду надали заяви. Представник позивача позов підтримав .

Представники відповідачів не заперечили проти задоволення позову.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлені наступні обставини.

Позивач перебував в трудових відносинах з КСП імені Свердлова в період з 17.01.1992 року по 29.05.1996 року, прийнятий на роботу на посаду тракториста та в члени колгоспу, що встановлено архівної довідки від 02.03.2017 року № 211 та від 15.02.2017 року № 25/01-58.

З відомостей наданих відділом у Маловисківському районі Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, встановлено, що середній розмір земельної частки ( паю), які виділялися працівникам КСП імені " Свердлова" становить 5,45 га. в умовних кадастрових гектарах.

КСП імені Свердлова отримало Державний акт на право колективної власності на землю, серія НОМЕР_1 від 23.10.1995 року, що вбачається з копії акту.

Відповідно до Указу Президента України " Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям", установлено, що паюванню підлягають сільськогосподарські угіддя, передані у колективну власність колективним сільськогосподарським підприємствам, сільськогосподарським кооперативам, сільськогосподарським акціонерним товариствам, у тому числі створеним на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств.

Право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

Відповідно до Закону України " Про колективне сільськогосподарське підприємство" - членство в підприємстві грунтується на праві добровільного вступу до членів підприємства і безперешкодного виходу із складу його членів. Членами підприємства можуть бути громадяни, які досягли 16-річного віку, визнають і виконують його статут.

Пай є власністю члена підприємства. Право розпоряджатися своїм паєм за власним розсудом член підприємства набуває після припинення членства в підприємстві.

Отже, судом встановлено, що на момент розпаювання землі та отримання КСП державного акту на право колективної власності на землю позивач дійсно являвся членом підприємства та мав право на земельну частку ( пай), однак сертифікат на право на земельну частку ( пай) він не отримав, а тому позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 174, 209, 212- 215 ЦПК України,

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, право на земельну частку ( пай), площею 5,45 га. в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі ( на місцевості), розташовану на території Злинської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області, у землі, яка перебувала у колективній власності КСП імені Свердлова.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Кіровоградської області шляхом подання до Маловисківського районного суду Кіровоградської області апеляційної скарги на рішення суду протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Т.В. Кавун

СудМаловисківський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення12.05.2017
Оприлюднено15.05.2017
Номер документу66423640
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —392/631/17

Постанова від 27.12.2017

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Карпенко О. Л.

Постанова від 27.12.2017

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Карпенко О. Л.

Ухвала від 23.11.2017

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Карпенко О. Л.

Ухвала від 23.11.2017

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Карпенко О. Л.

Рішення від 12.05.2017

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Ухвала від 24.04.2017

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні