Постанова
від 27.12.2017 по справі 392/631/17
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Апеляційний суд Кіровоградської області

справа № 392/631/17

№ провадження 22-ц/781/2330/17 Головуючий у суді І-ї інстанції Кавун Т. В.

Доповідач Карпенко О. Л.

ПОСТАНОВА

Іменем України

27.12.2017 року колегія суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Кіровоградської області в складі:

головуючого Карпенка О.Л.,

суддів : Гайсюка О.В., Голованя А.М.,

за участю секретаря Яковлєвої Ю.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кропивницькому цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Маловисківської районної державної адміністрації Кіровоградської області, відділу у Маловисківському районі головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області про визнання права на земельну частку (пай) за апеляційною скаргою Фермерського господарства Яриш Олександр Миколайович на рішення Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 12 травня 2017 року,

ВСТАНОВИЛА:

21 квітні 2017 року ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до Маловисківськогої районної державної адміністрації, Відділу у Маловисківському районі Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області про визнання права на земельну частку (пай) площею 5.45 га в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), розташовану на території Злинської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області у землі, яка перебувала у колективній власності КСП ім.Свердлова.

Свої вимоги позивач обгрунував тим, що з 17 січня 1992 року по 29 травня 1996 року він являвся членом КСП ім. Свердлова. На момент розпаювання землі та отримання КСП ім.Свердлова державного акту на право колективної власності на землю, тобто станом 23 жовтня 1995 року, він був членом цього господарства, але помилково н був включений до списку-додатку до вказаного державного акту, виданого КСП.

Рішенням Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 12 травня 2017 року позов задоволено: визнано за ОСОБА_2 право на земельну частку (пай) площею 5.45 га в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), у землі, яка перебувала у колективній власності КСП ім.Свердлова, розташовану на території Злинської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області.

У листопаді 2017 року Фермерське господарство Яриш Олександр Миколайович оскаржило рішення суду першої інстанції в апеляційному порядку. В апеляційній скарзі заявник клопоче про скасування рішення суду з підстав порушення норм матеріального і процесуального права та ухвалити нове рішення, яким відмовити у позові. Посилається, зокрема на те, що на виконання рішення суду Маловисківська РДА видала розпорядження № 284-р від 14 липня 2017 року, яким передала позивачу земельну ділянку № 735 площею 5,00 га на території Злинської сільської ради Маловисківського району із землі, яка перебувала у колективній власності КСП ім. Свердлова (не витребувані паї) а на теперішній час перебуває в оренді ФГ Яриш Олександр Миколайович згідно укладеного між Маловисківською РДА і фермерським господарством договором оренди від 14 травня 2016 року. Посилаючись на ці обставини заявник робить висновок, що суд вирішив питання про його права, свободи чи інтереси без залучення господарства до участі у справі не залучив. За твердженням заявника суд дійшов неправильного висновку, що ОСОБА_2 являвся членом КСП ім.. Свердлова і набув право на земельну частку (пай) із земель колективної власності КСП ім. Свердлова. Всупереч закону суд розглянув та вирішив справу без залучення інших співвласників земельного пайового фонду КСП та його правонаступника. Крім того позивач звернувся до суду з пропуском позовної давності.

Заявник, повідомлений про час і місце розгляду справи, явку свого представника в судове засідання не забезпечив.

Від представника заявника, адвоката ОСОБА_3, надійшли письмові пояснення з додатками (а. с. 90 - 113) у яких він посилається на фальшивість архівної довідки нібито виданої Маловисківською РДА 15 лютого 2017 року № 25/01-58 щодо членства ОСОБА_2 у КСП ім. Свердлова. Також він повідомляє, що у зв'язку з ухваленням судом оскаржуваного рішення фермерське господарство не має можливості зареєструвати у державному реєстрі речових прав на нерухоме майно своє право оренди витребуваних земельних паїв за договором від 19 травня 2016 року.

Відповідачі по справі, повідомленні належним чином про час та місце розгляду справи, проте їх представники в судове засідання не з'явилися.

Від представника Маловисківської РДА надійшло письмове клопотання по розгляд справи за його відсутності.

Згідно ч. 2 ст. 372 ЦПК України, неявка сторін або інших учасників справи, належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає розгляду справи.

Позивач особисто в судове засідання не з'явився.

Представник позивача, адвокат ОСОБА_4, заперечив проти доводів апеляційної скарги, вважає їх надуманими. Він також просив суд звернути вагу на те, що заявник не зареєстрував право оренди не витребуваних паїв КСП ім. Свердлова.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, дослідивши матеріали справи та перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду в межах доводів та вимог апеляційної скарги колегія суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Кіровоградської області вважає, що скарга підлягає залишенню без задоволення з таких підстав.

Ухвалюючи 12 травня 2017 року рішення справі, яке перевіряється, суд першої інстанції виходив з того, що на момент розпаювання землі та отримання КСП ім. Свердлова державного акту на право колективної власності на землю позивач являвся членом цього підприємства та мав право на земельну частку (пай), однак сертифікат на право на земельну частку (пай) він не отримав, а тому суд визнав за позивачем право на земельну частку (пай) у середньому розмірі земельної частки по цьому господарству - 5.45 умовних кадастрових гектарів.

Апеляційний суд встановив, що 18 травня 2017 року головою Маловисківської районної державної адміністрації Кіровоградської області № 214-р (а. с. 49) надано дозвіл ФГ Яриш Олександр Миколайович на розробку технічної документації щодо передачі в оренду земель сільськогосподарського призначення, не витребуваних земельних часток (паїв) загальною площею 63,26 га на території Злинської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області.

Пунктом 3 вказаного розпорядження передбачено: В разі виникнення права на земельну частку (пай) договір оренди з ФГ Яриш Олександр Миколайович втрачає силу на відповідну земельну ділянку.

19 травня 2017 року, а не 14 травня 2016 року, як зазначено у апеляційній скарзі, між Маловисківською районною державною адміністрацією і Фермерським господарством Яриш Олександр Миколайович укладено договір оренди землі строком на сім років .

Об'єктом оренди за цим договором являються земельні ділянки не витребуваних земельних (паїв) площею 63,26 га, у тому числі ріллі - 63,26 га, а саме: ділянки № 368, № 705, №№ 710 - 718, № 735, 739 (а. с. 46 - 48).

Право оренди на нерозподілені (невитребувані) земельні ділянки у Державому реєстрі речових прав на нерухоме майно за ФГ Яриш Олександр Миколайович не зареєстроване.

Відповідно до рішення Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 12 травня 2017 року у справі № 392/631/17 та на підставі заяви ОСОБА_2 14 липня 2017 року головою Маловисківської районної державної адміністрації Кіровоградської області видано розпорядження № 284-р (а. с. 54) про передачу ОСОБА_2 у власність земельної ділянки сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва № 735 загальною площею 5,00 га згідно зі схемою поділу по КСП ім. Свердлова на території Злинської сільської ради Маловисківського району.

27 вересня 2017 року у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності на підставі розпорядження Маловисківської РДА від 5 жовтня 2017 року № 284-р за ОСОБА_2 зареєстровано право приватної власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 5,0039 га кадастровий номер: 3523181600:02:001:0735.

За ст. 1 ЦПК України (редакція 204 року, яка діяла на час пред'явлення позову та на час оскарження рішення суду) завданнями цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 ЦПК України (редакція 2004 року) кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Частиною 1 ст. 292 ЦПК України (у редакції, яка діяла до 15 грудня 2017 року) сторони та інші особи, які беруть участь у справі, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права та обов'язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

У апеляційній скарзі ФГ Яриш Олександр Миколайович посилається на те, що воно не брало участі у справі, але суд вирішив питання про його права, свободи чи обов'язки.

Фермерське господарство Яриш Олександр Миколайович являється юридичною особою і наділена цивільними правами та обов'язками (цивільною правоздатністю - ч. 1 ст. 91 ЦК України). Громадянські свободи не притаманні юридичній особі, а отже посилання заявника на те, що суд вирішив питання про його свободи є безпідставним.

Щодо вирішення судом питання про обов'язки заявника, то рішенням суду першої інстанції для фермерського господарства жодні цивільні обов'язки встановлені або припинені не були.

Заявник посилався у скарзі на те, що суд вирішив питання про його права орендаря землі

Згідно ст. 30 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (в ред. Закону України №1404-VІІІ) право оренди на нерозподілені (невитребувані) земельні ділянки, надані в оренду органами державної влади, органами місцевого самоврядування в порядку, визначеному статтею 13 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) , здійснюється без державної реєстрації права власності на такі земельні ділянки в Державному реєстрі прав.

Судом апеляційної інстанції встановлено, що договір оренди землі, на який посилається заявник, укладений 19 травня 2017 року, тобто після ухвалення Маловисківським районним судом Кіровоградської області рішення від 12 травня 2017 року у справі № 392/631/17.

Заявник стверджує у апеляційній скарзі, що на підставі укладеного ним договору оренди право оренди зареєстроване не було, як не був зареєстрованим і сам договір. При цьому доказів на обґрунтування цього твердження він не надав.

Крім того, рішенням суду, яке оскаржується заявником, вирішувалося питання про право ОСОБА_2 на земельний пай, а не на конкретну земельну ділянку, на яку вказує заявник в апеляційній скарзі.

Земельну ділянку № 735 було вирішено передати у власність позивача розпорядженням голови Маловисківської РДА від 14 липня 2017 року у порядку, передбаченому Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) .

Тобто рішення про передачу позивачу у власність конкретної земельної ділянки вирішувалося не судом, а іншим органом і після набрання рішенням суду, яке оскаржується, законної сили.

У зв'язку з цим твердження апеляційної скарги про вирішення судом питання про права заявника є безпідставним.

Проте, суд апеляційної інстанції враховує, що заявник мав законний інтерес щодо оренди невитребуваних (нерозподілених) земельних ділянок КСП ім. Свердлова, в тому числі земельної ділянки № 735, і з цією метою звернувся до Маловисківської РДА в порядку, передбаченому ст. 13 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) .

До набрання законної сили ухваленим у цій справі рішенням суду, тобто до 23 травня 2017 року, Маловисківською РДА видано розпорядження про передачу ряду не витребуваних земельних ділянок ФГ Яриш Олександр Миколайович та уклала з ним відповідний договір оренди.

У зв'язку з тим, що на час ухвалення судом рішення у справі заявник не мав майнового права на виділену в подальшому позивачу земельну ділянку, проте мав власний інтерес, який не суперечить закону і який поягав у отриманні ним в оренду не витребуваних (нерозподілених) земель колективної власності КСП ім. Свердлова.

Таким чином, рішення суду першої інстанції у даній справі торкається законних інтересів ФГ Яриш Олександр Миколайович , а тому, відповідно до ч. 1 ст. 292 ЦПК України (у редакції, яка діяла до 15 грудня 2017 року), воно має право на його апеляційне оскарження.

Проте сам факт вирішення судом питання про законні інтереси особи, яка не брала участі у справі не являється достатньою підставою для скасування рішення суду та відмови в позові. Заявник має довести, що судовим рішенням завдано шкоди його інтересам.

Згідно ст. 13 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) . нерозподілені (невитребувані) земельні ділянки за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради чи районної державної адміністрації можуть передаватися в оренду для використання за цільовим призначенням на строк до моменту отримання їх власниками державних актів на право власності на земельну ділянку , про що зазначається у договорі оренди земельної ділянки, а власники земельних часток (паїв) чи їх спадкоємці, які не взяли участь у розподілі земельних ділянок, повідомляються про результати проведеного розподілу земельних ділянок у письмовій формі, у разі якщо відоме їх місцезнаходження.

Уклавши 19 травня 2017 року з Маловисківською РДА договір оренди невитребуваних земельних паїв, ФГ Яриш Олександр Миколайович досягло свого прагнення отримати право користування землею, тобто реалізував свій охоронюваний законом інтерес.

Після укладення цього договору інтерес заявника трансформувався у майнове право н чуже майно - право оренди, якого на час ухвалення судового рішення ще не існувало.

Право оренди є строковим.

В п. 3 розпорядження голови Маловисківської районної державної адміністрації Кіровоградської області від 18 травня 2017 року № 214-р обумовлено, що в разі виникнення права на земельну частку (пай) договір оренди з ФГ Яриш Олександр Миколайович втрачає силу на відповідну земельну ділянку.

Таке ж за змістом положення міститься у п. 21 укладеного між Маловисківською РДА і ФГ Яриш Олександр Миколайович договору оренди землі від 19 травня 2017 року.

Отже орендар погодився на те, що строк оренди отриманих ним земельних ділянок залежатиме від дій власників землі по реалізації ними своїх прав, що відповідає змісту ст. 13 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) .

З урахуванням обставин справи суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що заявник не довів фактів порушення судом його прав та інтересів, а тому він не може оскаржувати законність чи обґрунтованість рішення, яке стосується прав інших осіб, які беруть участь у справі.

Оскільки рішенням суду, яке переглядається, не порушено права та інтереси ФГ Яриш Олександр Миколайович , то задоволення вимог апеляційної скарги не відповідатиме завданням цивільного судочинства.

Керуючись ст.ст. 367, 374, 376, 382 - 384 ЦПК України, колегія суддів

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу Фермерського господарства Яриш Олександр Миколайович відхилити, а рішення Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 12 травня 2017 року залишити без змін.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена безпосередньо до Верховного Суду з підстав передбачених ст. 389 ЦПК України, протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Повний текст постанови складено 2 січня 2018 року.

Головуючий

Судді:

СудАпеляційний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення27.12.2017
Оприлюднено09.01.2018
Номер документу71421704
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —392/631/17

Постанова від 27.12.2017

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Карпенко О. Л.

Постанова від 27.12.2017

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Карпенко О. Л.

Ухвала від 23.11.2017

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Карпенко О. Л.

Ухвала від 23.11.2017

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Карпенко О. Л.

Рішення від 12.05.2017

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Ухвала від 24.04.2017

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні