Рішення
від 10.05.2017 по справі 912/921/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 травня 2017 рокуСправа № 912/921/17 Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Наливайко Є.М. розглянув у відкритому судовому засіданні справу № 912/921/17

за позовом Фермерського господарства "Адоніс"

до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області

за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача:

- ОСОБА_1 районної державної адміністрації

- ОСОБА_2 Першої сільської ради

про визнання укладеною додаткової угоди

за участю представників сторін:

від позивача - ОСОБА_3, довіреність від 22.03.2016;

від відповідача - не був присутнім;

від третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача ОСОБА_1 районну державної адміністрації - не був присутнім;

від третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача ОСОБА_2 Першої сільської ради - не був присутнім.

У судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частини прийнятого рішення.

Фермерське господарство "Адоніс" звернулось до Господарського суду Кіровоградської області з позовною заявою про визнання укладеною додаткової угоди до договору оренди землі від 22.12.2006 між Фермерським господарством "Адоніс" та ОСОБА_1 районною державною адміністрацією Кіровоградської області, зареєстрованого 11.01.2007 у ДП "Центр ДЗК при Держкомітеті по земельних ресурсах" в ОСОБА_1 районі, книга № 4 за № 1 (далі - Договір), направлену Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області 17.10.2017, в наступній редакції:

"ДОДАТКОВА УГОДА

до Договору оренди землі від 22.12.2006, укладеного між ОСОБА_1 РДА Кіровоградської області та ФГ "Адоніс", зареєстрованого 11.01.2007 у ДП "Центр ДЗК при Держкомітеті по земельних ресурсах" в ОСОБА_1 районі, книга № 4 за № 1

с. Новогригорівка Перша "___"


2016 року

Долинського району Кіровоградської області

Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, від імені якого діє


, що діє на підставі статті 122 Земельного кодексу України, іменоване в подальшому "Орендодавець", з одного боку, та фермерське господарство "Адоніс", від імені якого на підставі статуту діє голова ОСОБА_4, іменоване в подальшому "Орендар", з другого боку, відповідно до статті 33 Закону України "Про оренду землі", уклали цю додаткову угоду (далі за текстом - угода) про поновлення договору оренди землі від 22.12.2006 р., укладеного між ОСОБА_1 РДА Кіровоградської області та ФГ "Адоніс", зареєстрованого 11.01.2007 року у ДП "Центр ДЗК при Держкомітеті по земельних ресурсах", книга № 4 за № 1, (далі за текстом - договір), на наступних умовах:

1. Поновити договір оренди землі від 22.12.2006, укладений між ОСОБА_1 районною державною адміністрацією Кіровоградської області та фермерським господарством "Адоніс", зареєстрований 11.01.2007 року у ДП "Центр ДЗК при Держкомітеті по земельних ресурсах" в ОСОБА_1 райгоні, книга № 4 за № 1, на новий строк у 10 (десять) років.

2. Замінити у всіх частинах і пунктах договору означення органу державної влади, який виступає ОРЕНДОДАВЦЕМ з ОСОБА_1 районної державної адміністрації на Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, у зв'язку з переходом повноважень щодо передачі земельних ділянок у власність або у користування, згідно із ст. 122 Земельного кодексу України.

3. Всі інші умови вищезгаданого договору, не обумовлені даною угодою, залишаються незмінними.

4. Ця Додаткова угода є невід'ємною частиною Договору оренди землі від 22.12.2006 року, укладеного між ОСОБА_1 РДА Кіровоградської області та ФГ "Адоніс", та набирає чинності після підписання сторонами і державної реєстрації речового права.

Додаткова угода укладена у двох примірниках, що мають однакову юридичну силу, одна з яких знаходиться у "Орендодавця", другий - у "Орендаря".

Реквізити сторін

"Орендодавець": "Орендар"

Головне управління Держгеокадастру Фермерське господарство "Адоніс"

в Кіровоградській області 28522, Кіровоградська область,

25030, Кіровоградська область, Долинський район, с. Новогригорівка Перша

м. Кропивницький, ідентифікаційний № 22214859,

вул. Академіка Корольова, 26 засоби зв'язку: тел. НОМЕР_1

ідентифікаційний код 39767636


/
/
ОСОБА_4

"___"


20__р. "___"
20__р."

Обґрунтовуючи свої позовні вимоги позивач посилається, зокрема, на частину 6 статті 33 Закону України "Про оренду землі", на виконання вимог якої він звернувся до відповідача із заявою про поновлення дії Договору із прикладенням Додаткової угоди вищенаведеного змісту, проте відповідач відповіді на таку заяву у встановлений законом строк не надав, у зв'язку з чим позивач стверджує, що він набув право на поновлення Договору оренди на той же строк та на тих самих умовах, про що зазначено у Додатковій угоді.

Ухвалою Господарського суду Кіровоградської області від 24.03.2017 зазначену позовну заяву прийнято та порушено провадження у справі, залучено до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ОСОБА_1 районну державну адміністрацію та ОСОБА_2 Першу сільську раду, учасників судового процесу зобов'язано надати необхідні для розгляду справи матеріали.

27.04.2017 позивачем подано заяву про уточнення позовних вимог, відповідно до змісту якої останній повідомляє, що під час судового засідання 26.04.2017 було встановлено, що у резолютивній частині позовної заяви міститься технічна помилка (описка), а саме в п. 1 помилково зазначено інформацію щодо направлення Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області даної додаткової угоди 17.10.2017, хоча по змісту позовної заяви мова йде про додаткову угоду, яка направлялась з листом-повідомленням 14.02.2017.

Враховуючи викладене, позивач просить викласти п. 1 прохальної частини позовної заяви в наступній редакції:

- визнати укладеною додаткову угоду до договору оренди землі, укладеного 22.12.2006 між Фермерським господарством "Адоніс" та ОСОБА_1 районною державною адміністрацією Кіровоградської області, зареєстрованого 11.01.2007 у ДП "Центр ДЗК при Держкомітеті по земельних ресурсах" в ОСОБА_1 районі, книга № 4 за № 1 (далі - Договір), у такій редакції, яка викладена у позовній заяві та залишається незмінною.

Відповідно до статті 22 Господарського процесуального кодексу України позивач вправі до початку розгляду господарським судом справи по суті змінити предмет або підставу позову шляхом подання письмової заяви.

Під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення. Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу.

Відтак зміна предмета позову означає зміну вимоги, з якою позивач звернувся до відповідача, а зміна підстав позову - це зміна обставин, на яких ґрунтується вимога позивача. Одночасна зміна і предмета, і підстав позову не допускається.

Разом з тим не вважаються зміною підстав позову доповнення його новими обставинами при збереженні в ньому первісних обставин та зміна посилання на норми матеріального чи процесуального права.

Позивач у поданій заяві про уточнення позовних вимог не змінює ані предмету позову ані підстав, на яких він ґрунтується.

На підставі викладеного, господарський суд розцінює подану позивачем заяву як виправлення технічної помилки при виготовленні (друкуванні) позовної заяви, приймає таку заяву позивача та здійснює розгляд справи з урахуванням вказаних уточнень.

Відповідачем позовні вимоги заперечено повністю, про що надано відзив на позов, з тих підстав, що за результатами розгляду заяви ФГ "Адоніс" Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області направило лист, в якому запропонувало узгодити істотні умови договору, на що позивач не погодився, жодних листів щодо бажання поновити дію договору з урахуванням пропозицій не направив. В подальшому, у зв'язку із закінченням терміну дії договору та недосягненням згоди щодо істотних умов, Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області 07.02.2017 прийняло рішення про заперечення щодо поновлення дії договору оренди. З урахуванням наведеного, відповідач вважає, що позивачем не було вчинено всіх необхідних та достатніх дій, передбачених статтею 33 Закону України "Про оренду землі" та направлених на укладання додаткової угоди щодо поновлення спірного договору оренди землі, у зв'язку з чим відсутні підстави для задоволення позовних вимог ФГ "Адоніс".

Присутнім в судовому засіданні 10.05.2017 представником позивача позовні вимоги підтримано повністю.

Представник відповідача участі у судовому засіданні 10.05.2017 не приймав, однак 10.05.2017 від відповідача надійшли пояснення, в яких повідомлено про заперечення позовних вимог з підстав, які викладено у відзиві на позовну заяву, поданому раніше.

Треті особи участь повноважених представників у судовому засіданні не забезпечили, будь-яких пояснень щодо позову не надали, про час і місце проведення засідання суду повідомлені належним чином, що підтверджується доказами, що містяться в матеріалах справи.

Враховуючи граничні строки вирішення спору та належне повідомлення всіх учасників судового процесу про час і місце проведення засідання суду, господарський суд вважає можливим розглянути справу по суті з винесенням судового рішення у судовому засіданні 10.05.2017.

Розглянувши наявні у справі матеріали та оцінивши подані сторонами докази, заслухавши пояснення представника позивача, які наведено в обґрунтування підстав позову та дослідивши письмові заперечення позовних вимог, надані відповідачем, господарський суд встановив такі обставини.

22.12.2006 між ОСОБА_1 районною державною адміністрацією (Орендодавцем) та Фермерським господарством "Адоніс" (Орендар) укладено договір оренди землі (надалі - Договір), відповідно до умов якого Орендодавець на підставі розпорядження ОСОБА_1 РДА № 770-р від 19.09.2006 надає, а Орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку площею 57,8396 га, в тому числі рілля - 57,8396 га на території ОСОБА_2 Першої сільської ради Долинського району Кіровоградської області.

Пунктом 5 Договору визначено, що нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 442 443 грн., проіндексована станом на 01.01.2006 року, коефіцієнт індексації 2,551.

Відповідно до пунктів 9, 10, 11 вказаного Договору орендна плата вноситься за згодою сторін в розмірі 1,5 % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Загальна сума орендної плати становить: 6636,64 грн. в рік. Обчислення розміру орендної плати здійснюється з урахуванням індексів інфляції. Орендна плата вноситься у такі строки: щомісячно до 30 числа місяця наступного за звітним по 553,05 грн. на рахунок Новогрогорівської Першої сільської ради Долинського району Кіровоградської області.

Відповідно до пункту 8 Договору останній укладено терміном на 10 років. Після закінчення строку договору орендар має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 30 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію.

Невід'ємними частинами Договору є: план або схема земельної ділянки; акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості); акт приймання передачі об'єкта оренди; проект відведення земельної ділянки у випадках, передбачених законом.

Договір підписаний повноважними представниками сторін та зареєстрований у ДП "Центр ДЗК при Держкомітеті по земельних ресурсах" в ОСОБА_1 районі 11.01.2007, книга № 4 за № 1, кадастровий номер земельної ділянки 3521986900:02:000:9006.

Відповідно до статті 17 Закону України "Про оренду землі" передача об'єкта оренди орендарю здійснюється орендодавцем у строки та на умовах, що визначені у договорі оренди землі, за актом приймання-передачі.

Відповідно до пункту 20 Договору передача земельної ділянки Орендарю здійснюється у десятиденний термін після державної реєстрації цього договору за актом її приймання-передачі.

Зі змісту матеріалів справи слідує, що земельна ділянка, кадастровий номер 3521986900:02:000:9006 в розмірі 57,8396 га відповідно до схеми, передана в оренду строком на 10 років в користування за цільовим призначенням, згідно Акта про передачу та прийом земельної ділянки сільськогосподарського призначення, в оренду Фермерському господарству "Адоніс" в особі голови ОСОБА_4.

Частиною 1 статті 638 Цивільного кодексу України передбачено, що договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Відповідно до частин 1, 2 статті 640 Цивільного кодексу України договір є укладеним з моменту одержання особою, яка направила пропозицію укласти договір, відповіді про прийняття цієї пропозиції. Якщо відповідно до акта цивільного законодавства для укладення договору необхідні також передання майна або вчинення іншої дії, договір є укладеним з моменту передання відповідного майна або вчинення певної дії.

Відповідно до положень статей 18, 20 Закону України "Про оренду землі", у редакції чинній на момент укладення зазначеного Договору, договір оренди землі підлягає державній реєстрації і набирає чинності після його державної реєстрації.

Враховуючи положення частини 1 статті 631 Цивільного кодексу України строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обов'язки відповідно до договору. З огляду на особливості, передбачені статтею 18 Закону України "Про оренду землі" (у редакції, чинній на момент укладення Договору) строк з якого сторони змогли здійснювати свої права і виконувати свої обов'язки розпочав свій перебіг саме з моменту державної реєстрації вказаного Договору та передачі земельної ділянки на виконання цього Договору позивачу, 11.01.2007. Отже, користуватися зазначеною в Договорі земельною ділянкою позивач мав право впродовж десятирічного строку, тобто до 11.01.2017.

Вказане відповідає правовій позиції Верховного Суду України, викладеній у постанові від 13.06.2016 у справі № 6-643цс16.

Позивач стверджує, що він 17.10.2016 звернувся до відповідача із листом-повідомленням від 17.10.2016 про поновлення договору оренди землі від 22.12.2006, зареєстрованого 11.01.2007, книга № 4, за № 1. До такого листа, зокрема, був доданий проект Додаткової угоди. На підтвердження направлення даного листа-повідомлення позивачем додано копію опису вкладення поштового відправлення та фіскального чеку.

Як вбачається з роздруківки з ДП "Укрпошта", доданої до матеріалів справи, даний лист-повідомлення отриманий відповідачем 20.10.2017.

Відповіді Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області на такий лист протягом місячного строку, як передбачено частиною 5 статті 33 Закону України "Про оренду землі" позивач не отримав.

23.11.2016 відповідач направив на адресу ФГ "Адоніс" лист-повідомлення із посиланням на лист Держгеокадастру від 14.12.2015 № ДС-22-28-0.13-17122/23-15, яким Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області було рекомендовано утриматись від укладення договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності на безконкурентних засадах строком більше 7 років; укладення будь-яких додаткових угод, які змінюють строк дії договорів оренди, крім випадків його зменшення (але не менше мінімального строку оренди); встановлення розміру орендної плати на рівні не менше 8% від нормативної грошової оцінки. Враховуючи вищевикладене та недосягнення домовленості щодо орендної плати і терміну дії оренди, відповідач повідомив про заперечення щодо поновлення договору оренди земельної ділянки.

19.12.2016 позивач звернувся до відповідача із заявою від 16.12.16 про надання інформації. Однак, Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області листом № 27-11-0.31-17124/2-16 від 26.12.16, зазначило, що не має правових підстав для її задоволення. На повторне звернення позивача, зареєстроване 29.12.2016 за № 27-11342/0/1-16 відповідачем листом № 27-11-0.332-705/2-17 від 19.01.2017 запропоновано укласти додаткову угоду про поновлення договору оренди на наступних умовах:

- продовжено договір оренди строком на 7 років;

- орендна плата складає на рівні 12 % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Також відповідачем зазначено, що у разі недосягнення істотних умов до 31.01.2017 Договір оренди землі відповідач буде вважати таким, що припинив свою дію.

30.01.2017 на вказану пропозицію відповідача, отриману ФГ "Адоніс" 28.01.2017, з вимогою досягнення істотних умов саме до 31.01.2017, позивачем направлено лист- повідомлення (вхідний реєстраційний номер відповідача Ф-854/0/5-17 від 30.01.2017) з проектом додаткової угоди, за змістом яких ФГ "Адоніс" погодило умови, запропоновані відповідачем.

Як вбачається з матеріалів справи, протягом місяця з моменту закінчення строку дії Договору (з 12.01.2017 по 12.02.2017) Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області не заперечило у поновленні договору оренди землі. При цьому господарський суд вважає, що лист відповідача від 19.01.17 № 27-11-0.332-705/2-17 є відповіддю на звернення позивача від 29.12.2016 про надання інформації, а лист № Ф-854/0-1205/0/6-17 від 07.02.2017 - відповіддю на звернення позивача від 30.01.2017, і, за переконанням господарського суду, не є запереченням у поновленні договору оренди землі на той самий строк і на тих самих умовах в розумінні частини 6 статті 33 Закону України "Про оренду землі", оскільки це випливає зі змісту зазначених листів.

14.02.2017 позивач звернувся із листом-повідомленням про поновлення Договору строком на десять років у відповідності до приписів частини 6 статті 33 Закону України "Про оренду землі". Тобто позивач здійснив дії спрямовані на укладення Додаткової угоди, направивши відповідачу таку Додаткову угоду, яка була додана до листа-повідомлення від 14.02.2017. Доказом направлення на адресу відповідача листа - повідомлення від 14.02.2017 із проектом додаткової угоди є штрих-код Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області із зазначенням вхідного номера (Ф-2345/0/5-17) та дати.

Відповіді на такий лист як і підписаної Додаткової угоди відповідач не надав, у зв'язку з чим позивач і звернувся до господарського суду із даним позовом.

При розгляді даного спору господарським судом враховуються такі положення чинного законодавства.

Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Статтею 2 Закону України "Про оренду землі" встановлено, що відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Згідно зі статтями 13, 30 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства. Зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни істотних умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.

Порядок поновлення договору оренди землі визначено статтею 33 Закону України "Про оренду землі".

Вирішуючи даний спір, господарський суд застосовує редакцію вказаної статті, яка була чинною на дату, з якої виникло переважне право на поновлення договору оренди земельної ділянки.

За змістом статті 33 Закону України "Про оренду землі", чинною на час виникнення спірних правовідносин, по закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов'язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі) (частина 1). Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов'язаний повідомити про це орендодавця до спливу строку договору оренди землі у строк, встановлений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі. У разі смерті орендодавця до спливу строку дії договору оренди землі орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов'язаний повідомити про це спадкоємця земельної ділянки протягом місяця з дня, коли йому стало відомо про перехід права власності на земельну ділянку (частина 2). До листа-повідомлення про поновлення договору оренди землі орендар додає проект додаткової угоди (частина 3). При поновленні договору оренди землі його умови можуть бути змінені за згодою сторін. У разі недосягнення домовленості щодо орендної плати та інших істотних умов договору переважне право орендаря на укладення договору оренди землі припиняється (частина 4). Орендодавець у місячний термін розглядає надісланий орендарем лист-повідомлення з проектом додаткової угоди, перевіряє його на відповідність вимогам закону, узгоджує з орендарем (за необхідності) істотні умови договору і, за відсутності заперечень, приймає рішення про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної та комунальної власності), укладає з орендарем додаткову угоду про поновлення договору оренди землі. За наявності заперечень орендодавця щодо поновлення договору оренди землі орендарю направляється лист-повідомлення про прийняте орендодавцем рішення (частина 5). У разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором. У цьому випадку укладання додаткової угоди про поновлення договору оренди землі здійснюється із: власником земельної ділянки (щодо земель приватної власності); уповноваженим керівником органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування без прийняття рішення органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної або комунальної власності) (частина 6). Керівник органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який уповноважений підписувати додаткову угоду до договору оренди землі щодо земельної ділянки державної або комунальної власності, визначається рішенням цього органу (частина 7). Додаткова угода до договору оренди землі про його поновлення має бути укладена сторонами у місячний строк в обов'язковому порядку (частина 8). У разі смерті орендодавця перебіг строків, визначених частинами другою, п'ятою, шостою, восьмою цієї статті, зупиняється до моменту повідомлення орендаря про перехід права власності на земельну ділянку (частина 9). З дня, коли орендарю стало відомо про перехід права власності на земельну ділянку до спадкоємця або територіальної громади, перебіг зазначених строків продовжується з урахуванням строку, що минув до їх зупинення (частина 10). Відмова, а також наявне зволікання в укладенні додаткової угоди до договору оренди землі може бути оскаржено в суді (частина 11). У разі зміни межі або цільового призначення земельної ділянки поновлення договору оренди землі здійснюється у порядку одержання земельної ділянки на праві оренди (частина 12).

Із наведеної норми убачається, що законодавчо відокремлено право на укладення договору оренди на новий строк шляхом укладення додаткової угоди, яке має бути реалізовано до спливу строку договору оренди землі, що закріплено у частинах 1-5 цієї норми, від права вважати продовженим договір оренди землі у разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди землі за відсутності протягом одного місяця після спливу терміну дії договору листа - повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні цього договору оренди, визначене у інших частинах цієї статті.

Відповідні положення у вказаних частинах зазначеної статті дозволяють продовжувати орендні правовідносини, але у першому випадку це право повинно бути реалізовано до спливу договору оренди, а у другому - воно може настати за відсутності заперечення іншої сторони протягом визначеного терміну після закінчення строку дії договору оренди землі.

Враховуючи фактичні обставини справи позивач спочатку звертався до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області з метою реалізації позивачем права на укладення договору оренди землі на новий строк шляхом укладення додаткової угоди до спливу строку договору оренди землі, що закріплено у частинах 1-5 статті 33 Закону України "Про оренду землі".

З приписами даної статті кореспондується погоджена сторонами умова, передбачена пунктом 3 Договору, за змістом якої після закінчення строку дії договору орендар має переважне право поновлення його на новий строк.

Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності" від 06.09.2012 внесено зміни, зокрема, до Земельного кодексу України. Так, стаття 122 викладена у новій редакції. Відповідно до частини четвертої зазначеної статті повноваження щодо передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, крім випадків, визначених частиною восьмою цієї статті, у власність або у користування для всіх потреб належать Центральному органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальним органам.

На час закінчення строку дії Договору згідно чинного Положення про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру від 14.01.2015 № 15 Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) є центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері топографо-геодезичної і картографічної діяльності та земельних відносин, а також у сфері Державного земельного кадастру, а Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області відповідно до Положення про Головне управління Держгеокадастру в області, затвердженого наказом Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру від 03.03.2015 №20, є територіальним органом Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру та йому підпорядковане. Отже позивачем правильно обрано відповідача у даній справі, так як земельна ділянка, яка є предметом Договору, належить до категорії земель сільськогосподарського призначення державної форми власності, повноваження по розпорядженню якими відноситься до компетенції центрального органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальних органів, до яких відноситься відповідач.

Таким чином на час закінчення строку дії Договору органом, на який було покладено право розпоряджатись земельними ділянками сільськогосподарського призначення державної власності є Держгеокадастр України та його територіальні органи. Територіальним органом щодо земельної ділянки, відносно якої укладено Договір є Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області.

Відповідно до Кадастрового плану земельної ділянки із кадастровим номером 3521986900:02:000:9006 остання відноситься до державної форми власності, категорія земель - землі сільськогосподарського призначення.

Отже на час закінчення дії Договору органом, який має право розпоряджатись, зокрема, земельною ділянкою, що є об'єктом Договору, є Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області.

На виконання вимог статті 33 Закону України "Про оренду землі", пункту 3 Договору позивач звернувся до відповідача із листом-повідомленням про продовження Договору оренди землі, до такого листа, зокрема, був доданий проект Додаткової угоди.

Оскільки Договір діє до 11.01.2017, то Орендар мав звернутись до відповідача, з урахуванням приписів частини 2 статті 33 Закону України "Про оренду землі" та пункту 8 Договору) не пізніше 11.12.2017, що ним і зроблено.

За викладених обставин позивачем здійснені всі необхідні дії для поновлення Договору оренди.

Відповіді у встановлений законом місячний строк на такий лист позивача від 17.10.2016 Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області не надало.

У зв'язку із неузгодженням поновлення Договору в порядку частин 1-5 статті 33 Закону України "Про оренду землі", позивач, на виконання частини 6 вказаної статті звертається до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області із листом від 14.02.2017 про поновлення Договору на 10 років, до якого додано проект Додаткової угоди.

Як вбачається з матеріалів справи, відповіді на такий лист Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області не надало.

Отже, всупереч приписам частини 6 статті 33 Закону України "Про оренду землі" відповідач не уклав Додаткової угоди про поновлення дії Договору, незважаючи на відсутність своїх заперечень протягом місячного строку з моменту закінчення дії Договору.

Частиною шостою статті 33 Закону України "Про оренду землі", на яку, як на підставу своїх позовних вимог посилається Фермерське господарство "Адоніс", передбачено таку підставу поновлення договору оренди землі: у разі, якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі, такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Виходячи з положень частини шостої статті 33 Закону України "Про оренду землі", для поновлення договору оренди землі з підстав, передбачених у такій нормі Закону, необхідна наявність таких юридичних фактів: орендар належно виконує свої обов'язки за договором оренди; до закінчення строку дії договору він повідомив орендодавця в установлені строки про свій намір скористатися переважним правом на укладення договору на новий строк; до листа-повідомлення орендар додав проект додаткової угоди, продовжує користуватись виділеною земельною ділянкою; орендодавець письмово не повідомив орендаря про відмову в поновленні договору оренди.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду України від 23.03.2016 у справі № 6-146цс16.

При цьому, відповідно до частини шостої статті 33 Закону України "Про оренду землі" прийняття рішення органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної або комунальної власності) не вимагається, що є новелою порівняно з редакцією норми до 12.03.2011.

Фермерське господарство "Адоніс" продовжує користуватися земельною ділянкою по закінченню строку дії Договору. Так, відповідно до листа ОСОБА_2 Першої сільської ради Долинського району Кіровоградської області № 240 від 01.11.2016 орендар належно виконував свої обов'язки. Як вбачається з довідки ОСОБА_2 Першої сільської ради Долинського району Кіровоградської області № 270 від 02.12.2016 земельна ділянка використовується за призначенням, а довідкою № 52 від 09.03.2017 підтверджено, що станом на 01.03.2017 земельну ділянку площею 57,8396 га частково засіяно ФГ "Адоніс" озимою пшеницею. Довідкою ОСОБА_1 відділення Кіровоградської ОДПІ від 16.03.2017 підтверджено, що станом на 16.03.2017 Фермерське господарство "Адоніс" не має заборгованості із сплати податків, зборів, платежів.

Отже, ФГ "Адоніс" на даний час використовує земельну ділянку та сплачує орендну плату.

Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області у встановлений частиною шостою статті 33 Закону України "Про оренду землі" не повідомило позивача про заперечення у поновленні Договору.

Так відповідно до частини 9 статті 33 Закону України "Про оренду землі" відмова, а також наявне зволікання в укладенні додаткової угоди до договору оренди землі може бути оскаржено в суді.

Дослідивши умови Додаткової угоди, яку позивач просить визнати укладеною, господарський суд доходить висновку, що відповідно її змісту Договір поновлюється на тих же умовах та на той же строк.

Стаття 33 Закону України "Про оренду землі" (у редакції чинній на час виникнення спірних правовідносин) містить пряму вказівку щодо обов'язковості укладення додаткової угоди про поновлення договору оренди землі та продовження договору оренди землі з мовчазної згоди орендодавця.

Отже, враховуючи, що нормами законодавства України, які були чинними під час виникнення спірних правовідносин, прямо встановлена обов'язковість оформлення додаткової угоди до договору оренду землі для оформлення факту його поновлення і виникнення за орендарем права оренди (стаття 640 Цивільного кодексу України, стаття 125 Земельного кодексу України), господарський суд вважає, що позивачем правильно обрано спосіб захисту свого цивільного права чи інтересу, який відповідає вимогам статті 16 Цивільного кодексу України.

Господарським судом встановлено вище обов'язкові умови, за наявності яких позивач має право на поновлення договору оренди на той же строк та на тих же умовах: орендар продовжує користуватися земельною ділянкою, орендар належно виконує обов'язки за договором та відсутнє письмове повідомлення орендодавця про відмову в поновленні договору оренди протягом одного місяця після закінчення строку договору оренди; до закінчення строку дії Договору Орендар повідомив відповідача в установлені строки про свій намір скористатися переважним правом на укладення договору на новий строк; до листа-повідомлення орендар додав проект додаткової угоди.

Відповідачем дані обставини не спростовано, належних та допустимих доказів господарському суду не надано.

Оскільки відповідач зволікає в укладенні Додаткової угоди, яка має бути укладена в обов'язковому порядку у місячний строк, то позовна вимога ФГ "Адоніс" щодо визнання такої Додаткової угоди укладеною є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

У зв'язку із задоволенням позовних вимог, судовий збір за немайнову вимогу, яка була розглядом у даній справі, за правилами статті 49 Господарського процесуального кодексу України покладається повністю на відповідача.

Керуючись статтями 33, 34, 43, 44, 49, 82, 83, 84, 85, 116, 117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРIШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Визнати укладеною додаткову угоду до договору оренди землі від 22.12.2006 між Фермерським господарством "Адоніс" та ОСОБА_1 районною державною адміністрацією Кіровоградської області, зареєстрованого 11.01.2007 у ДП "Центр ДЗК при Держкомітеті по земельних ресурсах" в ОСОБА_1 районі, книга № 4 за № 1 (далі - Договір), у такій редакції:

"ДОДАТКОВА УГОДА

до Договору оренди землі від 22.12.2006, укладеного між ОСОБА_1 РДА Кіровоградської області та ФГ "Адоніс", зареєстрованого 11.01.2007 у ДП "Центр ДЗК при Держкомітеті по земельних ресурсах" в ОСОБА_1 районі, книга № 4 за № 1

с. Новогригорівка Перша "___"


20__ року

Долинського району Кіровоградської області

Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, від імені якого діє


, на підставі статті 122 Земельного кодексу України, іменоване в подальшому "Орендодавець", з одного боку, та фермерське господарство "Адоніс", від імені якого на підставі статуту діє голова ОСОБА_4, іменоване в подальшому "Орендар", з другого боку, відповідно до статті 33 Закону України "Про оренду землі", уклали цю додаткову угоду (далі за текстом - угода) про поновлення договору оренди землі від 22.12.2006 р., укладеного між ОСОБА_1 РДА Кіровоградської області та ФГ "Адоніс", зареєстрованого 11.01.2007 року у ДП "Центр ДЗК при Держкомітеті по земельних ресурсах", книга № 4 за № 1, (далі за текстом - договір), на наступних умовах:

1. Поновити договір оренди землі від 22.12.2006, укладений між ОСОБА_1 районною державною адміністрацією Кіровоградської області та фермерським господарством "Адоніс", зареєстрований 11.01.2007 року у ДП "Центр ДЗК при Держкомітеті по земельних ресурсах" в ОСОБА_1 районі, книга № 4 за № 1, на новий строк у 10 (десять) років.

2. Замінити у всіх частинах і пунктах договору означення органу державної влади, який виступає ОРЕНДОДАВЦЕМ з ОСОБА_1 районної державної адміністрації на Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, у зв'язку з переходом повноважень щодо передачі земельних ділянок у власність або у користування, згідно із ст. 122 Земельного кодексу України.

3. Всі інші умови вищезгаданого договору, не обумовлені даною угодою, залишаються незмінними.

4. Ця Додаткова угода є невід'ємною частиною Договору оренди землі від 22.12.2006 року, укладеного між ОСОБА_1 РДА Кіровоградської області та ФГ "Адоніс", та набирає чинності після підписання сторонами і державної реєстрації речового права.

Додаткова угода укладена у двох примірниках, що мають однакову юридичну силу, одна з яких знаходиться у "Орендодавця", другий - у "Орендаря".

Реквізити сторін

"Орендодавець": "Орендар"

Головне управління Держгеокадастру Фермерське господарство "Адоніс"

в Кіровоградській області 28522, Кіровоградська область,

25030, Кіровоградська область, Долинський район, с. Новогригорівка Перша

м. Кропивницький, ідентифікаційний № 22214859,

вул. Академіка Корольова, 26 засоби зв'язку: тел. НОМЕР_1

ідентифікаційний код 39767636


/
/
ОСОБА_4

"___"


20__р. "___"
20__р."

Стягнути з Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області (25006, м.Кропивницький (Кіровоград), вул. Академіка Корольова, 26, ідентифікаційний код 39767636) на користь Фермерського господарства "Адоніс" (28552, Кіровоградська область, Долинський район, с. Новогригорівка Перша, ідентифікаційний код 22214859) 1600,00грн судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Рішення може бути оскаржене протягом десяти днів з дня його підписання до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Кіровоградської області.

Повне рішення складено 13.05.2017

Суддя Є. М. Наливайко

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення10.05.2017
Оприлюднено16.05.2017
Номер документу66456569
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/921/17

Постанова від 06.12.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Дроботова Т.Б.

Ухвала від 13.11.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Дроботова Т.Б.

Ухвала від 10.04.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Дроботова Т.Б.

Ухвала від 13.03.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Дроботова Т.Б.

Ухвала від 15.02.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Дроботова Т.Б.

Ухвала від 09.11.2017

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Постанова від 31.10.2017

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кузнецов Вадим Олександрович

Ухвала від 21.09.2017

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кузнецов Вадим Олександрович

Ухвала від 12.09.2017

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кузнецов Вадим Олександрович

Ухвала від 01.08.2017

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кузнецов Вадим Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні