Постанова
від 10.05.2017 по справі 916/2888/16
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" травня 2017 р.Справа № 916/2888/16 Колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду у складі :

Головуючого судді: Савицького Я.Ф.

Суддів: Гладишевої Т.Я.,

ОСОБА_1

секретар судового засідання Федорончук Д.О.

за участю представників сторін в судовому засіданні від 10.05.2017р.:

від позивача: ОСОБА_2, за довіреністю;

ОСОБА_3 (керівник);

від відповідача: ОСОБА_4, за довіреністю;

Розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу ОСОБА_5 підприємства «Сервісна компанія «Комфорт-Одеса»

на рішення господарського суду Одеської області

від 13 березня 2017 року

у справі №916/2888/16

за позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Октава-8»

до відповідача ОСОБА_5 підприємства «Сервісна компанія «Комфорт-Одеса»

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача ОСОБА_6 з додатковою відповідальністю «Одеський ремонтно-монтажний комбінат»

про зобов'язання вчинити певні дії

Сторони належним чином повідомлені про час і місце засідання суду.

В судовому засіданні 10.05.2017р. відповідно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу України проголошено вступну та резолютивну частини постанови.

В с т а н о в и в:

Рішенням господарського суду Одеської області від 13.03.2017р. по справі №916/2888/16 (суддя Щавинська Ю.М.) частково задоволено позовні вимоги Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Октава-8» до ОСОБА_5 підприємства «Сервісна компанія «Комфорт-Одеса» за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, ОСОБА_6 з додатковою відповідальністю «Одеський ремонтно-монтажний комбінат» про зобов'язання вчинити певні дії, зобов'язано Приватне підприємство "Сервісна компанія "Комфорт-Одеса" передати Об'єднанню співвласників багатоквартирного будинку "Октава-8" в управління житловий будинок, що розташований за адресою: м. Одеса, вул. Пішонівська, буд. 22/1, разом з оригіналами технічної документації щодо технічного стану об'єкта житлового будинку, у тому числі: план земельної ділянки з усіма будинками та спорудами, що на ній розташовані, виготовлений відповідно до вимог Інструкції з топографічного знімання у масштабах 1:5000, 1:2000, 1:1000 та 1:500 (ГКНТА-2.04-02-98), затвердженої наказом Головного управління геодезії, картографії та кадастру при Кабінеті Міністрів України від 09.04.1998р. №56, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 23.06.1998р. за №393/2833; паспорт об'єкта та земельної ділянки; документ, на підставі якого багатоквартирний будинок прийнято в експлуатацію; проектно-кошторисну документацію та виконавчі креслення на будинок та споруду об'єкта; акт технічного стану об'єкта на момент прийняття-передачі; схеми внутрішньобудинкових мереж централізованого постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізованого опалення тощо; виконавчі креслення контурів заземлення (для споруд, які мають заземлення); паспорти котельного господарства, котлові книги; паспорти ліфтового господарства; кошториси, описи робіт з поточного та капітального ремонту; акти технічного огляду; журнали заявок мешканців об'єкта; протоколи виміру опору ізоляції електромереж; протоколи огляду системи вентиляції; щодо бухгалтерського обліку та передбаченої законодавством звітності за об'єктом; обліку мешканців об'єкта, а також власників, співвласників окремих приміщень об'єкта, які у ньому не мешкають; правовідносин попереднього балансоутримувача чи особи, що здійснювала управління будинком, з юридичними або фізичними особами у сфері надання та оплати житлово-комунальних послуг, найму, оренди та користування приміщеннями об'єкта; планових заходів за попередній та на поточний роки, необхідних для утримання об'єкта відповідно до вимог нормативів, норм, стандартів, порядків і правил та для збереження належного технічного стану будівельних елементів, конструкцій та мереж об'єкта; стягнуто з відповідача на користь позивача витрати по сплаті судового збору у розмірі 689,00 грн.; в решті позову відмовлено.

У вказаному рішенні суд першої інстанції зазначив, що позивач, скориставшись своїм правом, наданим Законом України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", в якості форми управління будинку визначив форму з управління багатоквартирним будинком об'єднанням співвласників, у зв'язку із чим ним правомірно заявлено позов про зобов'язання передати спірний будинок в його управління. Місцевим господарським судом не прийнято до уваги твердження ОСОБА_5 підприємства «Сервісна компанія «Комфорт-Одеса» про те, що воно є неналежним відповідачем у справі, так як аналіз наявних документів свідчить, що саме ПП "Сервісна компанія "Комфорт-Одеса" є управляючою компанією у розумінні Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку .

Крім того, суд першої інстанції, з посиланням на ст.6 Закону України „Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» та Правила управління будинком, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд, затвердженими наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 02.02.2009 № 13 на виконання Закону України «Про житлово-комунальні послуги» , прийшов до висновку про часткове задоволення позовних вимог з урахуванням обсягу необхідної документації, яка підлягає передачі.

При цьому, місцевий господарський суд не взяв до уваги твердження відповідача стосовно відсутності частини документів, визначених позивачем у позовній заяві, оскільки п. 2.3 Правил № 13 від 02.02.2009р. зазначено, що у разі відсутності документів, передбачених цим пунктом, відмітка про це робиться у акті приймання-передачі об'єкта.

Не погоджуючись з рішенням господарського суду першої інстанції, до Одеського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою звернулось Приватне підприємство «Сервісна компанія «Комфорт-Одеса» , в якій відповідач просить скасувати рішення господарського суду Одеської області від 13.03.2017р. по справі №916/2888/16 та відмовити в задоволенні позовних вимог у повному обсязі, мотивуючи це тим, що оскаржуване рішення прийняте з порушенням норм матеріального права, судом неповно з'ясовані обставини, що мають значення для вирішення спору, а висновки, викладені в рішенні, не відповідають обставинам справи з підстав, викладених в апеляційній скарзі.

Ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 07.04.2017р. апеляційна скарга прийнята до провадження колегією суддів.

У судовому засідання 19.04.2017р. відповідно до ст. 77 Господарського процесуального кодексу України оголошувалась перерва.

Розглянувши матеріали справи та доводи апеляційної скарги ОСОБА_5 підприємства «Сервісна компанія «Комфорт-Одеса» , заслухавши представників сторін, перевіривши правильність юридичної оцінки встановлених фактичних обставин справи, застосування господарським судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права при прийнятті рішення, колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду вважає, що апеляційну скаргу слід залишити без задоволення, а рішення господарського суду - без змін.

Матеріали справи свідчать, що 15.06.2016р. було здійснено державну реєстрацію ОСББ „Октава-8» .

Як зазначає позивач, право управління та експлуатації на об'єкти інженерної інфраструктури житлових будинків, в т. ч. 96-ти квартирного 16-ти поверхового житлового будинку №22/1 по вул. Пішонівській у м.Одесі, газопроводу середнього тиску, котельні, теплових мереж, внутрішньоплощадних мереж водопроводу та каналізації належить ПП „Сервісній компанії „Комфорт-Одеса» , що підтверджується листом ТДВ „ОРМК» від 16.07.2014р. та відповідним актом приймання - передачі від 11.07.2014р.

ОСББ "Октава-8" вказує, що мешканці вищевказаного житлового будинку №22/1 сплачують грошові кошти за комунальні послуги та послуги по утриманню будинку та прибудинкової території на користь ПП „СК „Комфорт-Одеса»

Позивач вказує, що ним 30.06.2016р. на адресу відповідача було надіслано лист з проханням згідно ст.6 Закону України „Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» передати йому усі документи, зокрема, ті, що вище перелічені, для здійснення діяльності ОСББ на прийняття на баланс житлового комплексу.

Як зазначає позивач, вказаний лист було отримано відповідачем 02.07.2016р., про що свідчить відповідне повідомлення про вручення поштового відправлення, проте залишене ПП "Сервісна компанія "Комфорт-Одеса" без реагування та відповіді.

Водночас, ОСББ „Октава-8» вказує, що з цього приводу 27.08.2016р. відбулися загальні збори об'єднання, на яких було вирішено питання щодо витребування у відповідача вищевказаних документів та прийняття на баланс житлового комплексу.

При цьому позивач зазначає, що вказані документи мають бути передані йому на підставі відповідних положень Закону України „Про житлово-комунальні послуги» , Закону України „Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» , Закону України „Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» , а також Правил управління будинком, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд, що затверджені наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 02.02.2009р. № 13.

З огляду на ненадання відповідачем відповідної документації Об'єднанню співвласників багатоквартирного будинку "Октава-8", позивач звернувся до господарського суду Одеської області з позовом, яким просить (з урахування заяви про уточнення позовних вимог) зобов'язати відповідача передати ОСББ „Октава-8» в управління житловий комплекс, що включає в себе житловий будинок, розташований за адресою: м. Одеса, вул. Пішонівська, буд. 22/1, з інженерним обладнанням та комунікаціями (водопровід, каналізація, електропостачання, газопостачання, телефонізація, опалення, приміщення котельної з металевими котлами) та оригінали технічної документації: щодо технічного стану об'єкта вказаного житлового будинку, у тому числі: план земельної ділянки з усіма будинками та спорудами, що на ній розташовані, виготовлений відповідно до вимог Інструкції з топографічного знімання у масштабах 1:5000, 1:2000, 1:1000 та 1:500 (ГКНТА-2.04-02-98), затвердженої наказом Головного управління геодезії, картографії та кадастру при Кабінеті Міністрів України від 09.04.1998р. №56, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 23.06.1998р. за №393/2833; паспорт об'єкта та земельної ділянки; документа, на підставі якого багатоквартирний будинок прийнято в експлуатацію; проектно-кошторисну документацію та виконавчі креслення на будинок та споруду об'єкта; акт технічного стану об'єкта на момент прийняття-передачі; схеми внутрішньо будинкових мереж централізованого постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізованого опалення тощо; виконавчі креслення контурів заземлення (для споруд, які мають заземлення); паспорти індивідуального теплового пункту; паспорти котельного господарства, котлові книги; паспорти ліфтового господарства; кошториси, описи робіт з поточного та капітального ремонту; акти технічного огляду; журнали заявок мешканців об'єкта; протоколи виміру опору ізоляції електромереж; протоколи огляду системи вентиляції; щодо бухгалтерського обліку та передбаченої законодавством звітності за об'єктом; обліку мешканців об'єкта, а також власників, співвласників окремих приміщень об'єкта, які у ньому не мешкають; правовідносин попереднього Балансоутримувача чи особи, що здійснювала управління будинком, з юридичними або фізичними особами у сфері надання та оплати житлово-комунальних послуг, найму, оренди та користування приміщеннями об'єкта; планових заходів за попередній та на поточний роки, необхідних для утримання об'єкта відповідно до вимог нормативів, норм, стандартів, порядків і правил та для збереження належного технічного стану будівельних елементів, конструкцій та мереж об'єкта, про що після набрання законної сили судовим рішенням видати відповідний наказ.

Дослідивши матеріали справи, апеляційний господарський суд дійшов наступних висновків.

Як вбачається з матеріалів справи, позовні вимоги Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку „Октава-8» , з урахуванням їх уточнень, направлені на зобов'язання відповідача передати ОСББ „Октава-8» в управління житловий комплекс, що включає в себе житловий будинок, розташований за адресою: м. Одеса, вул. Пішонівська, буд. 22/1, з інженерним обладнанням та комунікаціями (водопровід, каналізація, електропостачання, газопостачання, телефонізація, опалення, приміщення котельної з металевими котлами) та оригінали технічної документації: щодо технічного стану об'єкта вказаного житлового будинку, у тому числі: план земельної ділянки з усіма будинками та спорудами, що на ній розташовані, виготовлений відповідно до вимог Інструкції з топографічного знімання у масштабах 1:5000, 1:2000, 1:1000 та 1:500 (ГКНТА-2.04-02-98), затвердженої наказом Головного управління геодезії, картографії та кадастру при Кабінеті Міністрів України від 09.04.1998р. №56, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 23.06.1998р. за №393/2833; паспорт об'єкта та земельної ділянки; документа, на підставі якого багатоквартирний будинок прийнято в експлуатацію; проектно-кошторисну документацію та виконавчі креслення на будинок та споруду об'єкта; акт технічного стану об'єкта на момент прийняття-передачі; схеми внутрішньо будинкових мереж централізованого постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізованого опалення тощо; виконавчі креслення контурів заземлення (для споруд, які мають заземлення); паспорти індивідуального теплового пункту; паспорти котельного господарства, котлові книги; паспорти ліфтового господарства; кошториси, описи робіт з поточного та капітального ремонту; акти технічного огляду; журнали заявок мешканців об'єкта; протоколи виміру опору ізоляції електромереж; протоколи огляду системи вентиляції; щодо бухгалтерського обліку та передбаченої законодавством звітності за об'єктом; обліку мешканців об'єкта, а також власників, співвласників окремих приміщень об'єкта, які у ньому не мешкають; правовідносин попереднього балансоутримувача чи особи, що здійснювала управління будинком, з юридичними або фізичними особами у сфері надання та оплати житлово-комунальних послуг, найму, оренди та користування приміщеннями об'єкта; планових заходів за попередній та на поточний роки, необхідних для утримання об'єкта відповідно до вимог нормативів, норм, стандартів, порядків і правил та для збереження належного технічного стану будівельних елементів, конструкцій та мереж об'єкта.

Як вбачається з позовної заяви, в якості правових обґрунтувань заявленого позову позивач посилається на норми ст.6 Закону України „Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» , на затверджені наказом Держжитлокомунгоспу України від 17.05.2005р. за № 76 Правила утримання жилих будинків та прибудинкових територій, а також на Правила управління будинком, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд, що затверджені наказом вищевказаного Міністерства від 02.02.2009р. за № 13.

Відповідач в свою чергу, заперечуючи проти позову, посилаючись на норми ст.10 Закону України „Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» , а також статті 6 Закону України „Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» , зазначає, що вирішення питання про передачу будинку в управління створеному ОСББ „ОСОБА_4 -8» має бути здійснено, виключно, після проведення державної реєстрації такого об'єднання. Без проведення цієї реєстрації, на думку відповідача, передача житлового будинку з оригіналами технічної документації є неможливою.

Відповідно до ст.1 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" об'єднання співвласників багатоквартирного будинку - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Згідно зі ч.1 ст.9 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", управління багатоквартирним будинком здійснюється його співвласниками.

За рішенням співвласників усі або частина функцій з управління багатоквартирним будинком можуть передаватися управителю або всі функції - об'єднанню співвласників багатоквартирного будинку (асоціації об'єднань співвласників багатоквартирного будинку).

Як свідчать матеріали справи, 28.05.2016р. проведено установчі збори співвласників багатоквартирних будинків, що розташовані за адресою: 65029, м. Одеса, вул. Пішонівська, № 22/1, № 26/1, № 26/2, що оформлені проколом № 1, на яких було прийнято рішення про створення Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку „Октава-8» та вирішено передати вказаному ОСББ усі функції з управління багатоквартирним будинком за адресою: м. Одеса, вул. Пішонівська, № 22/1.

Судова колегія зазначає, що позивач, скориставшись своїм правом, наданим вищевказаним Законом України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", в якості форми управління будинку визначив форму з управління багатоквартирним будинком об'єднанням співвласників, у зв'язку із чим позивачем правомірно заявлено позов про зобов'язання передати спірний будинок в його управління.

Колегія суддів не приймає до уваги твердження відповідача на те, що питання щодо передачі будинку в управління створеному ОСББ може вирішено лише після державної реєстрації останнього, оскільки норми Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", зокрема, статті 6, та жодний інший нормативний акт імперативно не встановлює можливість визначення форми управління будинку лише після державної реєстрації, та жодний такий акт не забороняє вирішити це питання одночасно зі створенням ОСББ.

При цьому слід зауважити, що вищевказане рішення установчих зборів співвласників багатоквартирних будинків визнано недійсним не було, відповідні вимоги не заявлялися, відтак, заперечення відповідача до уваги не приймаються.

Щодо тверджень скаржника про те, що Приватне підприємство "Сервісна компанія "Комфорт-Одеса" не є належним відповідачем у справі, оскільки підприємство не являється ані балансоутримувачем спірного будинку, ані управляючою компанією (експлуатаційною організацією), судова колегія зазначає наступне.

За положеннями п. 1 ст. 1 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", управитель багатоквартирного будинку - фізична особа - підприємець або юридична особа - суб'єкт підприємницької діяльності, яка за договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб.

Водночас, відповідно до п. 1.4 Правил № 13 від 02.02.2009р., особою, що здійснює управління будинком, є: у разі самоуправління будинком - власники, співвласники будинку, створені ними органи, організації та об'єднання або балансоутримувач чи будь-яка інша особа, яка уповноважена від імені власників, співвласників будинку виконувати функції з управління будинком; у разі здійснення управління будинком відповідно до договору із власниками, співвласниками усіх житлових і нежитлових приміщень об'єкта або за їх дорученням із балансоутримувачем (далі - замовник) - управитель.

Управитель визначається власниками, співвласниками або за їх дорученням балансоутримувачем у встановленому законодавством порядку.

Якщо об'єкт перебуває у спільній власності кількох співвласників, вони відповідно до своєї частки у праві спільної власності беруть участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна. Рішення щодо надання певній особі повноважень на укладення та виконання договору управління таким об'єктом приймається за згодою співвласників відповідно до законодавства.

Управитель відповідає за стале функціонування і збереження споживчих властивостей об'єкта, наданого в його управління, відповідно до його цільового призначення, а також за організацію забезпечення потреби мешканців об'єкта в отриманні житлово-комунальних послуг відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил.

Як встановлено судом першої інстанції та перевірено колегією суддів, 30.04.2014р. між ТДВ „Одеський ремонтно-монтажний комбінат» та ПП "Сервісна компанія "Комфорт-Одеса" на підставі розпорядження Приморської районної державної адміністрації № 3049 від 05.12.2016р. і затверджених актів державних приймальних комісій було підписано акт приймання передачі відповідачем в експлуатацію І пускового комплексу житлових будинків №20/1 та спірного - № 22/1 у м. Одесі по вул. Пішонівській.

Крім того, ОСОБА_5 підприємством "Сервісна компанія "Комфорт-Одеса" здійснюється обслуговування житлового будинку, розташованого за адресою: м.Одеса, вул. Пішонівська, буд. 22/1, зокрема, мешканцями вказаного будинку на користь відповідача сплачуються грошові кошти за комунальні послуги та послуги по утриманню будинку та прибудинкової території, що підтверджується відповідними квитанціями, що наявні в матеріалах справи.

Матеріали справи свідчать, що за поданням ПП "Сервісна компанія "Комфорт-Одеса" рішенням виконавчого комітету Одеської міської ради 24.12.2015р. за № 413 було встановлено тарифи на послуги з утримання будинку і споруд та прибудинкової території, розташованих за адресою: м. Одеса, вул. Пішонівська, 22/1.

Зокрема, додатком до вказаного рішення визначено структуру тарифу (найменування послуг), в т.ч., прибирання сходових кліток, прибирання при будинкової території, технічне обслуговування ліфтів, технічне обслуговування внутрішньо будинкових систем: гарячого і холодного водопостачання; водовідведення, теплопостачання, зливової каналізації; поливання дворів, клумб і газонів, освітлення місць загального користування і підвалів та підкачування води, енергопостачання ліфтів, дератизація, дезінфекція, обслуговування систем диспетчеризації, технічне обслуговування та поточний ремонт мереж електропостачання, прибирання і вивезення снігу, посипання частини при будинкової території, призначеної для проходу та проїзду, протилежними сумішами, обслуговування димових та вентиляційних каналів, вивезення побутових відходів .

Крім того, як встановлено місцевим господарським судом та перевірено апеляційною інстанцією, відповідачем укладено ряд договорів, направлених на обслуговування спірного будинку, зокрема, ПП "Сервісна компанія "Комфорт-Одеса" 01.04.2016р. з ПАТ „Укртрансгаз» укладено договір на транспортування природного газу магістральними трубопроводами №1605000002/640-Т, 10.10.2015р. з ФОП ОСОБА_7 договір про сервісне обслуговування, а також 05.11.2014р. договір №04/12-12 щодо виконання робіт по режимно-налагоджувальним випробовуванням водогрійних котлоагрегатів, 28.05.2014р. з ТОВ „Краянліфт» договір №53-01/14 на технічне обслуговування ліфтів з додатковою угодою до нього від 01.07.2015р., 01.05.2014р. з ТОВ „Союз» договір №941км/14 на вивезення твердих відходів, виниклих в процесі господарської діяльності.

Також, відповідач особисто листом за вих. № 154 від 23.09.2015р., направленим на адресу Департаменту економічного розвитку Одеської міської ради підтверджує те, що воно здійснює господарську діяльність з надання житлово-комунальних послуг населенню, зокрема, за адресою будинку, розташованого у м. Одесі, по вул. Пішонівська, № 22/1.

За таких обставин, проаналізувавши положення наявних у матеріалах справі документів, колегія суддів як і суд першої інстанції приходить до висновку, що саме ПП "Сервісна компанія "Комфорт-Одеса" є управляючою компанією у розумінні Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку".

При цьому, посилання відповідача на акт приймання в експлуатацію об'єктів І пускового комплексу ж.б. № 20/1, 22/1 по вул. Пішонівська від 02.01.2007р. (т.1 а.с.149-150), як на підтвердження того, що обслуговуючою компанією спірного будинку було ПП "Сервісна компанія "Комфорт» , спростовується іншим актом, який було надано на вимогу суду Департаментом економічного розвитку ОМР, та про який зазначено вище, а саме актом приймання - передачі від 30.04.2014р. (т.2 а.с.122), відповідно до якого було передано не лише об'єкти інженерної інфраструктури, як стверджує відповідач, а й усю документацію по житловим будинкам.

Щодо змісту заявлених вимог стосовно об'єкту, який позивач просить передати в управління та обсягу технічної документації, судова колегія вважає правомірними твердження суду першої інстанції про те, що спеціальної процедури передачі примірника технічної та іншої передбаченої законодавством документації на будинок ні Законом України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» , ні Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» не передбачено. Тому, на думку колегії суддів, правомірно при визначенні обсягу технічної документації, що підлягає передачі ОСББ, керуватися Правилами управління будинком, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд, затвердженими наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 02.02.2009 № 13 на виконання Закону України «Про житлово-комунальні послуги» .

Згідно п. 2.2 вказаних Правил, при передачі об'єкта в управління переданню підлягають оригінали або належним чином завірені копії документів (у разі зберігання оригіналів документів у місцевих архівах):

щодо технічного стану об'єкта, у тому числі:

план земельної ділянки з усіма будинками та спорудами, що на ній розташовані, виготовлений відповідно до вимог Інструкції з топографічного знімання у масштабах 1:5000, 1:2000, 1:1000 та 1:500 (ГКНТА-2.04-02-98), затвердженої наказом Головного управління геодезії, картографії та кадастру при Кабінеті Міністрів України від 09.04.1998 N 56, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 23.06.1998 за N 393/2833;

паспорт об'єкта та земельної ділянки;

проектно-кошторисну документацію та виконавчі креслення на кожний будинок та споруду об'єкта;

акт технічного стану об'єкта на момент приймання-передачі;

схеми внутрішньобудинкових мереж централізованого постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізованого опалення тощо;

виконавчі креслення контурів заземлення (для споруд, які мають заземлення);

паспорти котельного господарства, котлові книги;

паспорти ліфтового господарства;

кошториси, описи робіт з поточного та капітального ремонту;

акти технічного огляду;

журнали заявок мешканців об'єкта;

протоколи виміру опору ізоляції електромереж;

протоколи огляду системи вентиляції;

щодо бухгалтерського обліку та передбаченої законодавством звітності за об'єктом; обліку мешканців об'єкта, а також власників, співвласників окремих приміщень об'єкта, які у ньому не мешкають; правовідносин попереднього балансоутримувача чи особи, що здійснювала управління будинком, з юридичними або фізичними особами у сфері надання та оплати житлово-комунальних послуг, найму, оренди та користування приміщеннями об'єкта; планових заходів за попередній та на поточний роки, необхідних для утримання об'єкта відповідно до вимог нормативів, норм, стандартів, порядків і правил та для збереження належного технічного стану будівельних елементів, конструкцій та мереж об'єкта.

Враховуючи вищевикладене, задоволенню підлягають вимоги позивача у обсязі, що відповідають вказаному переліку з урахуванням також положень ст.6 Закону Про ОСББ щодо необхідності передачі документа, на підставі якого багатоквартирний будинок прийнято в експлуатацію, технічного паспорта і планів інженерних мереж.

Крім того, відповідно до п.1.2 Правил управління будинком, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд", затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України за № 13 від 02.02.2009р., об'єктом управління є окремий житловий будинок, споруда або група будинків і споруд, які становлять цілісний житловий комплекс, разом з прилеглими до них прибудинковими територіями, що надається в управління.

Відтак, з огляду на те, що спірний будинок, який розташований за адресою: м. Одеса, вул. Пішонівська, буд. 22/1, становить собою окремий житловий будинок, формулювання позивачем вимоги щодо передачі йому в управління житлового комплексу, що включає в себе житловий будинок, розташований за адресою: м. Одеса, вул. Пішонівська, буд. 22/1, з інженерним обладнанням та комунікаціями (водопровід, каналізація, електропостачання, газопостачання, телефонізація, опалення, приміщення котельної з металевими котлами), а також з урахуванням вищевказаних положень, є некоректним, у зв'язку з чим в управління ОСББ „Октава-8» відповідачем має бути передано житловий будинок, що розташований за адресою: м. Одеса, вул. Пішонівська, буд. 22/1.

Колегія суддів не приймає до уваги твердження відповідача про відсутність у нього частини документів, про передачу яких заявлено позовні вимоги, оскільки вищевказаними Правилами № 13 від 02.02.2009р. встановлений як обов'язок щодо передачі документів, так і дії сторін, у разі відсутності документів (п.2.3), відповідно до якого у разі відсутності документів, передбачених цим пунктом, відмітка про це робиться у акті приймання-передачі об'єкта. Відсутні документи виготовляються чи відновлюються за рахунок попереднього балансоутримувача чи особи, що здійснювала управління будинком, протягом одного місяця з моменту складення акта приймання-передачі об'єкта та передаються ним особі, що буде здійснювати управління будинком, з оформленням додатка до акта приймання-передачі.

Отже, сторони в порядку, передбаченому чинним законодавством, при виконанні рішення суду стосовно передачі житлового будинку разом з документацією мають встановити наявність чи відсутність документів, які відповідач зобов'язаний передати.

За таких обставин, приймаючи до уваги всі вищевикладені висновки, з урахуванням положень вищевказаних Правил, відповідач зобов'язаний передати позивачу в управління житловий будинок, що розташований за адресою: м. Одеса, вул. Пішонівська, буд. 22/1, разом з оригіналами технічної документації щодо технічного стану об'єкта житлового будинку, у тому числі: план земельної ділянки з усіма будинками та спорудами, що на ній розташовані, виготовлений відповідно до вимог Інструкції з топографічного знімання у масштабах 1:5000, 1:2000, 1:1000 та 1:500 (ГКНТА-2.04-02-98), затвердженої наказом Головного управління геодезії, картографії та кадастру при Кабінеті Міністрів України від 09.04.1998р. №56, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 23.06.1998р. за №393/2833; паспорт об'єкта та земельної ділянки; документ, на підставі якого багатоквартирний будинок прийнято в експлуатацію; проектно-кошторисну документацію та виконавчі креслення на будинок та споруду об'єкта; акт технічного стану об'єкта на момент прийняття-передачі; схеми внутрішньобудинкових мереж централізованого постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізованого опалення тощо; виконавчі креслення контурів заземлення (для споруд, які мають заземлення); паспорти котельного господарства, котлові книги; паспорти ліфтового господарства; кошториси, описи робіт з поточного та капітального ремонту; акти технічного огляду; журнали заявок мешканців об'єкта; протоколи виміру опору ізоляції електромереж; протоколи огляду системи вентиляції; щодо бухгалтерського обліку та передбаченої законодавством звітності за об'єктом; обліку мешканців об'єкта, а також власників, співвласників окремих приміщень об'єкта, які у ньому не мешкають; правовідносин попереднього балансоутримувача чи особи, що здійснювала управління будинком, з юридичними або фізичними особами у сфері надання та оплати житлово-комунальних послуг, найму, оренди та користування приміщеннями об'єкта; планових заходів за попередній та на поточний роки, необхідних для утримання об'єкта відповідно до вимог нормативів, норм, стандартів, порядків і правил та для збереження належного технічного стану будівельних елементів, конструкцій та мереж об'єкта.

Інші доводи скаржника, викладені в апеляційній скарзі, повністю спростовуються матеріалами справи і не підлягають задоволенню.

Таким чином, Одеський апеляційний господарський суд приходить до висновку, що рішення господарського суду Одеської області від 13.03.2017р. по справі №916/2888/16 слід залишити без змін, а апеляційну скаргу ОСОБА_5 підприємства «Сервісна компанія «Комфорт-Одеса» - без задоволення.

Керуючись ст. ст. 99, 101 - 103, 105 Господарського процесуального кодексу України, апеляційний господарський суд, -

П о с т а н о в и в :

Рішення господарського суду Одеської області від 13.03.2017р. по справі №916/2888/16 залишити без змін, апеляційну скаргу - без задоволення.

Постанова набирає законної сили з дня її проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку.

Повний текст постанови підписаний 15.05.2017р.

Головуючий суддя Савицький Я.Ф.

Суддя Гладишева Т.Я.

Суддя Головей В.М.

Дата ухвалення рішення10.05.2017
Оприлюднено19.05.2017
Номер документу66508536
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/2888/16

Ухвала від 17.10.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 02.10.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 21.09.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 11.09.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Постанова від 10.05.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Ухвала від 07.04.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Рішення від 13.03.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 06.03.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 06.03.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 22.02.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні