Ухвала
від 11.05.2017 по справі 761/14674/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/14674/17

Провадження № 1-кс/761/9306/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 травня 2017 року м. Київ

Слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участі секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , представника володільця майна - адвоката ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_5 про накладення арешту на майно

у с т а н о в и в :

До Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням про накладення арешту на тимчасово вилучене майно звернувся прокурор відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_5 .

На обґрунтування клопотання прокурор зазначив, що СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 320171000000000 20 від 06.02.2017 за ознаками ч. 3 ст. 212 КК України.

У ході розслідування встановлено, що ОСОБА_6 , будучи засновником та директором підприємства ТОВ «ТД «Дніпро-торг», діючи умисно, з метою отримання незаконного прибутку та ухилення від сплати податків, створив на території м. Києва та Київської області, міста Житомира та Житомирської області, міста Чернігова та Чернігівської області мережу пунктів з продажу м`ясних виробів в кількості понад 300 об`єктів, які діють без реєстрації.

Також, з метою організації протиправних операцій по вказаній діяльності ОСОБА_6 створив підприємства - ТОВ «Облм`ясторг» та ТОВ «Реал Фуд», фінансово-господарська діяльність яких ведеться на підставі підроблених документів, без відображення фінансових операцій у бухгалтерському обліку.

Також встановлено, що директором ТОВ «Облм`ясторг» є дочка ОСОБА_6 -гр. ОСОБА_7 , при цьому засновником ТОВ «Облм`ясторг» є безпосередньо ОСОБА_6 , керівником ТОВ «Реал Фуд» є ОСОБА_8 ,засновником вказаного підприємства є ОСОБА_7 .

Тобто вищезазначені підприємства зв`язані між собою та підконтрольні ОСОБА_6 .

Крім того, з метою здійснення протиправних операцій щодо фінансової діяльності вищезазначених підприємств ОСОБА_6 створено мережу торгівельних точок під маркою «Наша ряба», які зареєстровані на фізичних осіб-підприємців та які також працюють без відображення в бухгалтерському обліку всіх фінансово-господарських операцій, продукція реалізовується за готівкові кошти, без офіційного відображення об`єму по реалізації, що прозводить до ухилення від сплати податків в особливо великому розміру.

Крім того, в ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_6 , безпосередньо здійснює контроль та організовує діяльність осіб, розподіляє прибутки від злочинної діяльності між пособниками, які є співучасниками створення злочинної схеми скоєння кримінального правопорушення.

Так, встановлено, що до складу осіб, які підконтрольні ОСОБА_6 крім вищезазначених, входять і інші особи, а саме: ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та ОСОБА_14 .

Зокрема, гр. ОСОБА_15 є співорганізатором протиправної схеми щодо ухилення від сплати податків вищезазначених підприємств. ОСОБА_15 офіційно працює на посаді головного бухгалтера підприємства ТОВ «ТД «Дніпро-Торг», яку обізнана у злочинних намірах ОСОБА_6 та виконує вказівки останнього щодо невідображення в повному обсязі в бухгалтерському обліку обсягів продажу м`ясопродуктів.

Крім того, за вказівкою ОСОБА_6 гр. ОСОБА_15 контролює діяльність бухгалтерів підприємств - ТОВ «Облм`ясторг», ТОВ «Реал Фуд», які виконують доручення та вказівки останньої щодо відображення обсягів купівлі-продажу продукції, контролю та проведення протиправних операцій в підконтрольних їм підприємствах з метою приховування прибутку та подальшого ухилення від сплати податків,

Згідно аналізу інформаційної аналітичної системи «податковий блок» та реєстраційних даних платника податків за період 2016-2017 підприємство ТОВ «Реал Фуд» задекларувало загальний обсяг коштів в сумі до 150000 грн., підприємство ТОВ «ТД «Дніпро-Торг» задекларувало загальний обсяг щодо закупівлі ТМЦ в сумі 55342 990 грн., при цьому службові особи вказаного підприємства задекларували загальний обсяг по продажу ТМЦ всього на суму 30088 424 грн., також підприємство ТОВ «Облм`ясторг» задекларувало загальний обсяг коштів по закупівлі ТМЦ в сумі 37523 267 грн., при цьому загальний обсяг коштів з продажу ТМЦ підприємство задекларувало в сумі 5852248 грн.

Тобто, з метою приховування фактичних обсягів отриманого прибутку та умисного ухилення від сплати податків ОСОБА_6 за попередньою змовою з вищезазначеними особами здійснює реалізацію продукції за готівкові кошти, не проводячи їх через сертифіковані реєстратори розрахункових операцій та не оприбутковуючи їх у бухгалтерському обліку.

Таким чином, ОСОБА_6 безпосередньо здійснює контроль та організовує діяльність вищезазначеної групи осіб, розподіляють прибутки від злочинної діяльності між пособниками, які є співучасниками створення злочинної схеми скоєння кримінального правопорушення.

Отже, на думку прокурора, вищезазначена противоправна діяльність свідчить, що ОСОБА_6 здійснює контроль та координацію злочинних дій та намірів учасників скоєння правопорушення шляхом створювання підконтрольних фізичних осіб - суб`єктів підприємницької діяльності: ОСОБА_6 ; ОСОБА_16 та інших фізичних осіб - підприємців в кількості більш ніж 300 осіб.

Тобто, вказана злочинна схема забезпечує виведення грошових коштів у тіньовий неконтрольований обіг, без їх оподаткування, що призводить до ненадходження податків до бюджету держави в особливо великому розмірі та подальшої легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом.

З метою збору доказів вчинення кримінального правопорушення проведені обшуки за адресами розташування офісних та виробничих приміщень, які використовуються ОСОБА_6 та службовими особами ТОВ «ТД «Дніпро-торг», ТОВ «Облм`ясторг» та ТОВ «Реал Фуд», а саме: місто Київ, вул. Миру, 19, місто Київ, вул. Симиренка, 36.

Виявлено та вилучено печатку фізичної особи підприємця « ОСОБА_17 » (реєстраційний номер НОМЕР_1 ), банківські картки «mastercard» - № НОМЕР_2 ; № НОМЕР_3 ; № НОМЕР_4 ; № НОМЕР_5 ; № НОМЕР_6 ; № НОМЕР_7 ; № НОМЕР_8 ; № НОМЕР_9 ; № НОМЕР_9 ; № НОМЕР_10 , видані ПАТ КБ «ПриватБанк», а також квитанції до прибуткового касового ордеру документи та чорнові записи, що підтверджують причетність ОСОБА_6 до зазначених СГД та злочинної схеми з ухилення від сплати податків.

У ході обшуку офісного приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , яке фактично використовується ОСОБА_6 та службовими особами ТОВ «ТД «Дніпро-торг», ТОВ «Облм`ясторг» та ТОВ «Реал Фуд» для ведення власної фінансово-господарської діяльності, виявлено та вилучено грошові кошти в сумі 975 424 гривень.

Під час обшуку офісного приміщення за адресою: м. Київ, вул. Миру, 19 виявлені та вилучені печатки фізичних осіб ї особи підприємців - « ОСОБА_6 » (реєстраційний номер НОМЕР_11 ); « ОСОБА_11 » (реєстраційний номер НОМЕР_12 ); « ОСОБА_18 » ( реєстраційний номер НОМЕР_13 ); « ОСОБА_19 » (реєстраційний номер НОМЕР_14 ); « ОСОБА_16 » (реєстраційний номер НОМЕР_15 ); « ОСОБА_20 » (реєстраційний номер НОМЕР_16 ); печатка ТОВ «Ярост-Транш» (код ЄДРПОУ 34635655); кліше підпису ОСОБА_6 .

Вище перелічені речі, документи та грошові кошти постановою прокурора від 26.04.2017 року визнані речовими доказами у відповідності до ст. 98 КПК України та приєднані до матеріалів кримінального провадження.

Як вважає прокурор, існують достатні та розумні підозри вважати, що вилучені грошові кошти набуті у результаті вчинення злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Крім того, результати розслідування дають достатні підстави вважати, що вилучені банківські картки, печатки, грошові кошти та н.. забезпечать швидке виконання завдань кримінального судочинства та можуть бути доказами під час судового розгляду.

У судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 просив задовольнити клопотання з наведених у ньому підстав.

Представник ТОВ «Дніпро-торг» адвокат ОСОБА_4 заперечував проти накладення арешту, посилаючись на те, що вилучені кошти є щоденним виторгом підприємства, їх розмір не перевищує ліміту каси, встановленого відповідним наказом керівника. Банківські картки та печатки, вилучені під час обшуку, на думку представника, могли бути забуті на підприємстві їх власниками.

Слідчий суддя, заслухавши доводи слідчого, заперечення представника володільця майна, дослідивши матеріали клопотання, дійшов висновку про таке.

Згідно ч.1 ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове позбавлення права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно, з-поміж іншого, є доказом злочину.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Водночас, відповідно до п.1 ч.2 ст.170 КПК арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів, у такому випадку арешт накладається на майно за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 КПК.

Слідчий суддя, вирішуючи питання, чи має майно, щодо якого ініційоване накладення арешту, вищезазначені ознаки, приймає до уваги, що у силу ч. 1 ст. 98 КПК до речових доказів кримінально-процесуальний закон відносить матеріальні об`єкти, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, крім того, ст. 98 КПК до речових доказів відносить гроші, набуті кримінально-протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Отже, сукупність наведених прокурором та слідчим доводів з достатньою повнотою свідчить про наявність розумних підозр вважати, що вилучені гроші, предмети та документи можуть бути доказом у вказаному кримінальному провадженні.

Вирішуючи питання про арешт майна, слідчим суддею враховано достатність доказів, що вказують на вчинення кримінального правопорушення, можливий розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

На підставі викладеного, керуючись ст. 170, 171, 309, 395 КПК України, слідчий суддя,

у х в а л и в :

Клопотання прокурора відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_5 задовольнити.

Накласти арешт у кримінальному провадженні № 320171000000000 20 за ч. 3 ст.212 КК України на речі, документи, грошові кошти, вилучені у ході обшуку 25.04.2017 за адресами: м. Київ, вул. Миру, 19; м. Київ, вул. Симиренка, 36, а саме:

-банківські картки «mastercard», видані банківською установою ПАТ КБ «ПриватБанк»: № НОМЕР_2 ; № НОМЕР_3 ; № НОМЕР_4 ; № НОМЕР_5 ; № НОМЕР_6 ; № НОМЕР_7 ; № НОМЕР_8 ; № НОМЕР_9 ; № НОМЕР_9 ; № НОМЕР_10 ;

-печатки фізичних осіб підприємців: « ОСОБА_17 », реєстраційний номер НОМЕР_1 ; « ОСОБА_6 », реєстраційний номер НОМЕР_11 ; « ОСОБА_11 », реєстраційний номер НОМЕР_12 ; « ОСОБА_18 », реєстраційний номер НОМЕР_13 ; « ОСОБА_19 », реєстраційний номер НОМЕР_14 ; « ОСОБА_16 », реєстраційний номер НОМЕР_15 ; « ОСОБА_20 », реєстраційний номер НОМЕР_16 ;

-печатку ТОВ «Ярост-Транш», код ЄДРПОУ 34635655;

-кліше підпису ОСОБА_6 .

-грошові кошті в розмірі 975 424 (дев`ятсот сімдесят п`ять тисяч чотириста двадцять чотири) грн.

На ухвалу упродовж п`яти днів з дня її оголошення може бути подана апеляційна скарга до Апеляційного суду м. Києва.

Арешт майна також може бути скасований ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування за клопотанням власника або володільця майна, якщо вони доведуть, що у подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення11.05.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу66568385
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/14674/17

Ухвала від 11.05.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Циктіч В. М.

Ухвала від 20.09.2017

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Рибак Іван Олексійович

Ухвала від 22.06.2017

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Рибак Іван Олексійович

Ухвала від 11.05.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Циктіч В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні