Рішення
від 17.05.2017 по справі 594/384/17
БОРЩІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 594/384/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

/ з а о ч н е /

17 травня 2017 року м.Борщів

Борщівський районний суд Тернопільської області в складі :

головуючої судді - Губіш О.А.

при секретарі - Окулянко У.Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Борщеві цивільну справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю МРІЯ ЦЕНТР до ОСОБА_1, товариства з обмеженою відповідальністю Борщівська аграрна компанія про визнання недійсним договору оренди землі, визнання поновленим договору оренди землі, -

в с т а н о в и в :

Товариство з обмеженою відповідальністю МРІЯ ЦЕНТР звернулося до суду із вищевказаним позовом посилаючись на те, що 10 травня 2009 року між позивачем та ОСОБА_1 було укладено договір оренди землі - земельної ділянки, площею 1, 79 га, розташованої на території Циганської сільської ради Борщівського району Тернопільської області, терміном на п ять років, про що в Державному реєстрі земель вчинено запис від 10 грудня 2009 р.

Зазначеним договором передбачено, що орендар має переважне право на поновлення договору оренди земельної ділянки на новий термін.

Позивач добросовісно, належним чином виконував свої обов язки за договором та більш як за місяць до спливу строку його дії, тобто до 10 грудня 2014 р., двічі, а саме 04 березня та 07 серпня 2014 року направив ОСОБА_1 лист повідомлення про намір скористатися своїм переважним правом перед іншими особами на оренду земельної ділянки з проектом додаткової угоди.

На момент закінчення строку дії договору оренди землі та після спливу такого, позивач користувався земельною ділянкою належною ОСОБА_1, таку обробляв, за що останній вносив орендну плату, оскільки орендодавець у визначений законом строк - протягом місяця з моменту отримання, так і не направив жодної відповіді на листи повідомлення ТОВ Мрія Центр та жодним іншим чином не повідомив позивача про прийняте ним рішення щодо поновлення договору оренди землі, в тому числі про наявність своїх заперечень, які міг направити позивачу у місячний термін після закінчення строку дії договору.

Така пасивна поведінка відповідача була сприйнята як визнання ОСОБА_1 саме за ТОВ Мрія Центр переважного права на поновлення договору оренди та його незаперечення проти продовження між сторонами договірних відносин щодо оренди землі.

Проте, як стало відомо позивачу, 01 червня 2015 року ОСОБА_1 уклав з товариством з обмеженою відповідальністю Борщівська аграрна компанія договір оренди землі, щодо належної на праві приватної власності ОСОБА_1 земельної ділянки, площею 1, 79 га., право оренди згідно якого було зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

А тому, позивач такі дії відповідачів розцінює як порушення переважного права ТОВ Мрія Центр на поновлення договору оренди землі від 10.05.2009 р., оскільки ним було повністю дотримано вимог ч. 1-5, ч. 6 ст. 33 Закону України Про оренду землі .

В зв язку з чим, просив суд визнати недійсним договір оренди землі - земельної ділянки, розташованої на території Циганської сільської ради Борщівського району Тернопільської області, площею 1, 79 га, кадастровий номер 6120886800:01:001:0101, укладений 01 червня 2015 року між ОСОБА_1 та товариством з обмеженою відповідальністю Борщівська аграрна компанія ; визнати поновленим на той самий строк та на таких самих умовах договір оренди земельної ділянки площею 1, 79 га, кадастровий номер 6120886800:01:001:0101 від 10 травня 2009 року, який уклали між собою товариство з обмеженою відповідальністю Мрія Центр (ідентифікаційний код 14040434) та ОСОБА_1, який був зареєстрований 10 грудня 2009 року у Борщівському реєстраційному відділі Тернопільської регіональної філії ДП Центр державного земельного кадастру .

В судове засідання сторони не з явилися.

Директор ТОВ Мрія Центр ОСОБА_2 подав до суду заяву, згідно якої розгляд справи просив провести без участі представника позивача, при цьому, зазначив, що позов підтримує і просить такий задоволити, надає згоду на заочний розгляд справи.

Відповідач ОСОБА_1, представник товариства з обмеженою відповідальністю Борщівська аграна компанія будучи належним чином сповіщеними про час та місце проведення судового засідання, до суду не з явилися, причини неявки не повідомили, заяв про відкладення розгляду справи чи розгляд такої у їх відсутності до суду не подали.

За таких обставин, за згоди представника позивача, суд вважає за необхідне ухвалити у справі заочне рішення, що відповідає положенням ст. 224 ЦПК України, відповідно до якої у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений і від якого не надійшло повідомлення про причини неявки, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Дослідивши докази надані сторонами, матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 33 закону України Про оренду землі по закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов'язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі). Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов'язаний повідомити про це орендодавця до спливу строку договору оренди землі у строк, встановлений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі. До листа-повідомлення про поновлення договору оренди землі орендар додає проект додаткової угоди. У разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Як встановлено судом, відповідно до Державного акту на право власності на земельну ділянку, виданого 23 листопада 2005 року, ОСОБА_3 на праві власності належить земельна ділянка площею 1, 79 га, розташована на території Циганської сільської ради Борщівського району Тернопільської області, з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

10 травня 2009 року між позивачем - ТОВ Мрія Центр , як орендарем, та ОСОБА_1, як орендодавцем, було укладено договір оренди зазначеної земельної ділянки строком на п'ять років, починаючи від дня його державної реєстрації, яка була здійснена 10 грудня 2009 року.

Згідно з пунктом 8 указаного договору оренди орендар має переважне право на його поновлення на новий строк.

Зазначені обставини сторонами не оспорювалися, а тому, суд визнає їх встановленими та такими, що додаткового доказування не потребують.

Поряд з тим, судом встановлено, що ТОВ Мрія Центр на період дії строку оренди земельної ділянки, належної ОСОБА_1, та після закінчення строку дії такого, тобто після 10 грудня 2014 року, належним чином та відповідно до умов укладеного між сторонами договору, виконувало свої обов язки орендаря використовувало земельну ділянку за призначенням у власних інтересах, за що сплачувало відповідачу орендну плату, що в ході судового розгляду, зокрема, було стверджено даними витягу з відомостей з виплати орендної плати за договорами оренди земельних ділянок (по Циганській сільській раді) ТОВ Мрія Центр ОСОБА_1 за 2015р. за користування земельною ділянкою в розмірі 750 кг пшениці, в яких міститься підпис відповідача; даними форми 1-ДФ про утримання ТОВ Мрія Центр необхідних сум ПДФО при виплаті орендної плати ОСОБА_1 за 4-й квартал 2015 р., даними договору на надання послуг із використанням сільськогосподарської техніки № 01/04/2015-16/ОГ від 01.04.2015р., з додатками та актами, з яких слідує, що у 2015 році на земельній ділянці, належній ОСОБА_1, саме позивачем проводились сільськогосподарські роботи, здійснювався посів та збір урожаю.

Доказів, які б стверджували той факт, що в період дії строку спірного договору, та по закінченню такого, тобто з 10 грудня 2014 року та протягом 2015 року, позивач неналежно виконував свої обов язки як орендаря, і з цього приводу відповідач ОСОБА_1 висловлював свої зауваження щодо неналежного виконання позивачем своїх обов язків як орендаря, відповідачами надано не було, не здобуто таких і в ході розгляду справи.

Поряд з тим встановлено, що до закінчення строку дії договору про оренду землі, укладеного з ОСОБА_1 10 травня 2009 р., позивач, з метою скористатись своїм переважним правом щодо поновлення такого, двічі направляв відповідачу листи повідомлення з пропозицією поновлення договору оренди, до яких було додано проект додаткової угоди, а саме 04 березня за № 21 та 07 серпня 2014 року за № 10.

Зазначені обставини в ході судового розгляду були стверджені списком № 100110-100509(114) від 05.03.2014 р., списком № 1-100 від 07.08.2014 р. щодо осіб, яким позивачем ТОВ Мрія Центр відправлено прості поштові відправлення, в яких відповідно під номером 21 та 10 значиться прізвище відповідача ОСОБА_1 із зазначенням адреси - с.Цигани Борщівського району. Дата відправлення вбачається згідно поштового штемпеля, за яким відправлення були прийняті поштою саме 05 березня та 07 серпня 2014 року.

Крім того, встановлено, що 01 червня 2015 року між відповідачами було укладено договір оренди земельної ділянки, належної ОСОБА_1 (кадастровий номер 6120886800:01:001:0101), який зареєстровано 07 липня 2015 р. Що відповідачами не оспорювалось, в ході судового розгляду встановлено на підставі даних інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно

Частиною четвертою статті 124 Земельного кодексу України (далі - ЗК України) передбачено, що передача в оренду земельних ділянок, які перебувають у власності громадян і юридичних осіб, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем.

Згідно із частиною першою статті 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав і обов'язків.

Сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості (частина перша статті 627 ЦК України).

За частиною другою статті 792 ЦК України відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом, зокрема ЗК України, Законом України Про оренду землі .

Законом України Про оренду землі визначаються умови укладення, зміни, припинення і поновлення договору оренди землі.

Так, у частинах першій - п'ятій статті 33 цього Закону передбачено, що по закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов'язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк.

Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов'язаний повідомити про це орендодавця до спливу строку договору оренди землі у строк, установлений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі.

До листа-повідомлення про поновлення договору оренди землі орендар додає проект додаткової угоди.

При поновленні договору оренди землі його умови можуть бути змінені за згодою сторін. У разі недосягнення домовленості щодо орендної плати та інших істотних умов договору переважне право орендаря на укладення договору оренди землі припиняється.

Орендодавець у місячний термін розглядає надісланий орендарем лист-повідомлення з проектом додаткової угоди, перевіряє його на відповідність вимогам закону, узгоджує з орендарем (за необхідності) істотні умови договору і за відсутності заперечень приймає рішення про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної та комунальної власності), укладає з орендарем додаткову угоду про поновлення договору оренди землі. За наявності заперечень орендодавця щодо поновлення договору оренди землі орендарю направляється лист-повідомлення про прийняте орендодавцем рішення.

Ці положення узгоджуються із загальною нормою частини першої статті 777 ЦК України.

Так, у частині першій статті 777 ЦК України законодавець закріпив переважне право наймача, який належно виконує свої обов'язки за договором найму, після спливу строку договору на укладення договору найму на новий строк та передбачив певну процедуру здійснення цього права.

Крім того, стаття 764 ЦК України передбачає можливість поновлення договору найму, яка зводиться по суті до автоматичного продовження попередніх договірних відносин на той самий строк без укладення нового договору за умови, що наймач продовжує користуватися майном після закінчення строку дії договору найму та немає заперечень наймодавця протягом одного місяця після закінчення строку договору.

Стаття 33 Закону України Про оренду землі фактично об'єднує два випадки пролонгації договору оренди.

Отже, реалізація переважного права на поновлення договору оренди, яка передбачена частиною першою статті 33 Закону України Про оренду землі , можлива лише за умови дотримання встановленої цією нормою процедури та наявності волевиявлення сторін.

За умовами п. 8 договору оренди землі, укладеного між позивачем та ОСОБА_1 10 травня 2009 року, передбачалось, що після закінчення строку дії цього договору орендар (тобто позивач) має переважне право на його поновлення на новий строк.

Аналіз вищезазначених правових норм дає підстави дійти висновку про те, що переважне право позивача, як орендаря, яке підлягає захисту відповідно до статті 3 ЦК України, було порушене, зокрема, в разі укладення договору оренди з новим орендарем при отриманні письмового повідомлення попереднього орендаря про намір реалізувати переважне право.

Відповідно до положень ч. 6 ст. 33 Закону України „Про оренду землі" заперечення у поновленні договору повинно бути висловлено на протязі місяця після закінчення строку дії договору, а не до його закінчення, а також у формі листа-повідомлення на адресу орендаря, а не фактом укладання договору оренди з іншим орендатором.

Приймаючи до уваги, що після закінчення строку дії договору земельна ділянка, належна ОСОБА_1, що орендувалася ТОВ Мрія Центр , фактично продовжувала знаходитись у користуванні останнього як орендаря, а ОСОБА_1 протягом одного місяця після закінчення строку дії договору не звернувся до позивача з листом-повідомленням про заперечення у його поновленні, договір оренди землі - земельної ділянки площею 1, 79 га від 10 травня 2009 року, укладений між ТОВ Мрія Центр та ОСОБА_1, відповідно до ст. 33 Закону України „Про оренду землі" підлягає поновленню на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором. Договір оренди землі укладений між відповідачами підлягає визнанню недійсним.

За встановлених судом обставин, аналізуючи всі дослідженні в судовому засіданні докази по справі в їх сукупності, суд приходить до висновку, що позивач ТОВ Мрія Центр належно виконувало умови договору оренди землі, укладеного з ОСОБА_1, дотрималось строків та процедури повідомлення про намір реалізувати своє переважне право на поновлення договору оренди землі на новий строк, після закінчення строку дії такого продовжувало виконувати свої обов язки за таким як орендаря, використовуючи земельну ділянку, вносячи за це орендну плату. Дії відповідача ОСОБА_1 щодо ненадіслання у встановлений законом строк відмови в поновленні договору оренди на новий строк та укладення орендодавцем договору оренди землі з іншим орендарем, свідчать про порушення переважного права позивача щодо поновлення договору оренди землі на новий строк.

А тому, суд приходить до висновку, що вимоги позивача в частині поновлення дії договору оренди землі укладеного між сторонами 10.05.2009 р. є підставними та підлягають задоволенню, як і вимоги щодо визнання недійсним договору оренди землі укладеного 01.06.2015 р. між відповідачами.

При цьому, відповідно до вимог норм ст. 360-7 ЦПК України, суд враховує правову позицію Верховного Суду України у справі № 6-2540цс16 від 23 листопада 2016 року, згідно якої слідує, що участині першій статті 777 ЦК України законодавець закріпив переважне право наймача, який належно виконує свої обов'язки за договором, на укладення договору на новий строк та передбачив певну процедуру здійснення цього права. Права наймача, що встановлені статтею 777 ЦК України, є переважними, тобто за своєю правовою природою вони є привілеями носія таких прав, який має перевагу на укладення відповідних договорів перед третіми особами. За відсутності заперечень орендодавця щодо поновлення договору оренди землі з попереднім добросовісним орендарем та за відсутності попереднього повідомлення останнього щодо наміру укладення нового договору оренди з новим орендарем, право особи на реалізацію свого переважного права, що передбачено статтею 777 ЦК України та статтею 33 Закону України Про оренду землі , буде порушено, а така поведінка орендодавця відносно попереднього орендаря буде недобросовісною.

Оскільки суд дійшов висновку, про задоволення позову в повному об ємі, то судові витрати по справі підлягають стягненню з відповідачів на користь позивача в сумі по 1600 грн. з кожного.

Виходячи з наведеного вище, на підставі ст. 33 Закону України Про оренду землі , ст. 124 Земельного кодексу України, ст.ст. 626, 764, 777, 792 ЦК України, правової позиції Верховного Суду України у справі № 6-2540цс16 від 23 листопада 2016 року,керуючись ст.ст. 10, 11, 60, 61, 88, 212-215, 224-226, 360-7 ЦПК України, суд -

в и р і ш и в :

Позов задоволити.

Визнати недійсним договір оренди землі - земельної ділянки, розташованої на території Циганської сільської ради Борщівського району Тернопільської області, площею 1, 79 га, кадастровий номер 6120886800:01:001:0101, укладений 01 червня 2015 року між ОСОБА_1 та товариством з обмеженою відповідальністю Борщівська аграрна компанія .

Визнати поновленим на той самий строк та на таких самих умовах договір оренди земельної ділянки площею 1, 79 га, кадастровий номер 6120886800:01:001:0101 від 10 травня 2009 року, який уклали між собою товариство з обмеженою відповідальністю Мрія Центр (ідентифікаційний код 14040434) та ОСОБА_1, який був зареєстрований 10 грудня 2009 року у Борщівському реєстраційному відділі Тернопільської регіональної філії ДП Центр державного земельного кадастру .

Стягнути з ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1), товариства з обмеженою відповідальністю Борщівська аграрна компанія (код ЄДРПОУ 39793949) на користь товариства з обмеженою відповідальністю МРІЯ ЦЕНТР (ідентифікаційний код 14040434) по 1600 (одній тисячі шістсот) грн. з кожного.

Заочне рішення може бути переглянуте судом за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення суду може бути оскаржене до апеляційного суду Тернопільської області через Борщівський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10-ти днів з дня його проголошення, а особами які не були присутні при його оголошенні - в 10-ти денний строк з дня отримання його копії.

Головуюча:

СудБорщівський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення17.05.2017
Оприлюднено23.05.2017
Номер документу66570660
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —594/384/17

Рішення від 07.09.2018

Цивільне

Борщівський районний суд Тернопільської області

Губіш О. А.

Ухвала від 21.05.2018

Цивільне

Борщівський районний суд Тернопільської області

Губіш О. А.

Ухвала від 27.02.2018

Цивільне

Борщівський районний суд Тернопільської області

Губіш О. А.

Ухвала від 04.07.2017

Цивільне

Апеляційний суд Тернопільської області

Фащевська Н. Є.

Ухвала від 23.06.2017

Цивільне

Борщівський районний суд Тернопільської області

Губіш О. А.

Рішення від 17.05.2017

Цивільне

Борщівський районний суд Тернопільської області

Губіш О. А.

Ухвала від 11.05.2017

Цивільне

Апеляційний суд Тернопільської області

Фащевська Н. Є.

Ухвала від 03.05.2017

Цивільне

Борщівський районний суд Тернопільської області

Губіш О. А.

Ухвала від 10.04.2017

Цивільне

Борщівський районний суд Тернопільської області

Губіш О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні