Ухвала
від 09.03.2017 по справі 760/17433/16-к
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

№ 760/17433/16-к

(№1-кс/760/3953/17)

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09. 03. 2017 року слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання старшого слідчого СУ ФР ДПІ у Солом`янському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором Київської місцевої прокуратури №9 м. Києва ОСОБА_4 - про тимчасовий доступ до речей і документів, на підставі матеріалів досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016100090000020 від 02.02.2016 року, за ознаками складу кримінального правопорушення передбаченого ч.1, ч.3 ст.212 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого СУ ФР ДПІ у Солом`янському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором Київської місцевої прокуратури №9 м. Києва ОСОБА_4 - про тимчасовий доступ до речей і документів, на підставі матеріалів досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016100090000020 від 02.02.2016 року, за ознаками складу кримінального правопорушення передбаченого ч.1, ч.3 ст.212 КК України.

Подане клопотання обґрунтоване тим, що у проваджені СУ ФР ДПІ у Солом`янському районі ГУ ДФС у м. Києві знаходяться матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016100090000020 від 02.02.2016, за фактом умисного ухилення від сплати податків в значних та особливо великих розмірах, передбаченого ч.1, ч.3 ст. 212 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що основним постачальником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) продукції (олії соняшникової, майонезу та ін.) є ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), яке є виробником відповідної продукції. Фактично ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) є власником торгової марки «Королівський смак».

За результатами проведеного аналізу відомостей, що містяться у базах даних ДФС України, встановлено те, що суб`єкт підприємницької діяльності ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) штучно формує собі податковий кредит з ПДВ за рахунок «транзитного» суб`єкта підприємницької діяльності на етапі постачання сировини, а саме: насіння соняшника, за завищеними цінами. Це дає змогу штучно завищити собівартість продукції, яка виготовляється, та далі експортувати її за цінами, сформованими на етапі виробництва.

Так, згідно дослідження відділу боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом ІНФОРМАЦІЯ_2 №75/10-36-16-00-14/38869126 від 31.05.2016 встановлено, що службові особи ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за період з 01.12.2015 по 31.12.2015 умисно ухились від сплати податків на загальну суму 9196 459,1 грн. під час ведення фінансово-господарських операцій з ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (код НОМЕР_3 ), що є особливо великим розміром.

До суб`єктів підприємницької діяльності, що мають ознаки «транзитності», які використовуються службовими особами « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_2 ) для штучного формування податкового кредиту з ПДВ відноситься ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_4 ).

ПП « ОСОБА_5 » з метою штучного завищення податкового кредиту відображає у власній податковій звітності товариства від зазнаного СПД придбання олії соняшникової. Однак ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), не маючи власних потужностей для виробництва соняшникової олії, а також відсутністю будь-яких активів підприємства фактично не може здійснити реалізацію зазначених товаро-матеріальних цінностей в адресу ПП « ОСОБА_5 ».

Фактично переробка насіння соняшника та виготовлення олії соняшникової здійснюється на виробництві ПП « ОСОБА_5 » (Державною технічною комісію прийнято в експлантацію цех по переробці насіння соняшника ПП « ОСОБА_5 » та лінію розливу масла соняшникового). Дане підприємство позиціонує себе як одне з основних виробників олії соняшникової в Україні.

Також встановлено що, саме громадянин ОСОБА_6 , є службовою особою одного з СПД, за рахунок якого службові особи ПП « ОСОБА_5 » прикривають вказані псевдо-господарські фінансові операції документальним оформленням, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ). Головним бухгалтером даного підприємства є громадянка ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , яка, в сою чергу, є також головним бухгалтером раніше зазначеного СПД з ознаками «транзитності», с саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_4 ).

В ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) протягом 2016 року відображають у податковій звітності придбання насіння соняшника у підприємства з ознаками «транзитності» - ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ).

Так, встановлено, що ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 ", в свою чергу, сформувало власний податковий кредит за рахунок підприємств з ознаками «фіктивності», а саме: ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_8 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_10 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), діяльність яких жодним чином не пов`язана з купівлею-продажом насіння соняшника.

13.01.2017 на адресу ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) спрямовано запит згідно ст.93 КПК України про надання копій документів, які підтверджують взаємовідносини з ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 ", проте листом вих.№17 від 08.02.2017 службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » відмовлено ІНФОРМАЦІЯ_11 в отриманні копій вказаних документів, зсилаючись на ст.159 КПК України.

Оригінали документів необхідно вилучити у ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), оскільки вони необхідні для використання під час проведення судово-почеркознавчої експертизи, призначення податкової перевірки та встановлення розміру заподіяної шкоди державі в результаті незаконних дій службових осіб ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " та ПП « ОСОБА_5 », а також для встановлення особи, яка підписувала дані документи у кримінальному провадженні.

Слідчий зазначав, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані речі і документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у досудовому розслідуванні, а також те, що існує реальна загроза зміни або знищення відповідних документів, які перебувають у володінні ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), тому необхідно отримати тимчасовий доступ та можливість вилучити речі та документи, які відображають взаємовідносини ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) з ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) за 2016 рік.

В зв`язку із зазначеним слідчий просив про задоволення клопотання.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, посилаючись на викладені в ньому доводи, просив задовольнити.

Слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, а тому клопотання розглянуто за правилами ч.2ст. 163 КПК України, без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали, якими обґрунтовується подане клопотання, приходжу до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, так як стороною обвинувачення у судовому засіданні доведена необхідність отримання доступу до вказаних документів, оскільки вони мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а відомості, які в них містяться, можуть бути використані як докази, довести ті обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, іншим способом неможливо.

Виходячи із вищезазначеного та керуючись ст. ст. 159, 160, 162-164, 166, 309 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому 2-го відділу КР СУ ФР ДПІ у Солом`янському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 або оперативному співробітнику ОУ ДПІ у Солом`янському районі ГУ ДФС у м. Києві за дорученням, на тимчасовий доступ до документів ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), які підтверджують фінансово-господарську діяльність ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) з ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) за період з 01.01.2016 по 31.12.2016 року й знаходяться у ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 ", зареєстрованому за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: договори або угоди з додатками та доповненнями; акти виконаних робіт (наданих послуг); рахунки-фактури; товарно-транспортні накладні; видаткові та податкові накладні; реєстри виданих та отриманих податкових накладних; платіжні доручення; акти взаємозвірок в односторонньому порядку, штатний розпис працівників ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) із зазначенням ПІБ, посади та контактних даних особи, з можливістю вилучення оригіналів документів.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудСолом'янський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення09.03.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу66895374
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —760/17433/16-к

Ухвала від 06.12.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 06.12.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 09.03.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 09.03.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 17.02.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 17.02.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 17.02.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 17.02.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 17.02.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 17.02.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні