Ухвала
від 01.06.2017 по справі 25/9
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 29/79/16

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про відмову у задоволенні скарги на дії ліквідатора

01.06.2017 Справа № 25/9

м. Запоріжжя

Кредитори :

1/ Публічне акціонерне товариство «Запоріжжяобленерго» (69035 м.Запоріжжя вул. Сталеварів, 14)

2/ Лівобережне відділення АК «Промінвестбанк» , (69035 м. Запоріжжя пр. Металургів, 12)

3/ Запорізьке обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції (69600 м. Запоріжжя, вул. Сєдова, 12)

4/ Управління Пенсійного фонду України у Вознесенівському районі м.Запоріжжя (69057 м. Запоріжжя вул. Гагаріна, 2)

Банкрут - Державне сільськогосподарське підприємство «Хортиця» , код з ЄДР-00498052 (69017 м. Запоріжжя о. Хортиця)

Банківська установа , яка здійснює розрахунково-касове обслуговування боржника - Запорізька філія ВАТ Банку «БІГ Енергія» , м.Запоріжжя

ліквідатор - арбітражний керуючий ОСОБА_1

про банкрутство

учасник у справі - прокуратура Запорізької області

Суддя Кричмаржевський В .А .

За участю ліквідатора - арбітражного керуючого ОСОБА_1 та представників:

- кредитора-1- ОСОБА_2

- кредитора-3 - ОСОБА_3

- кредитора-4 - ОСОБА_4

- прокуратури - ОСОБА_5

- Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області - ОСОБА_6

Установив:

Згідно з постановою господарського суду Запорізької області від 03.06.2013р. припинено процедуру розпорядження майном ДСП «Хортиця» , код з ЄДР-00498052, боржника визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатора банкрута.

В газеті «Голос України» № 114 від 20.06.2013р. здійснено публікацію про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Ухвалою суду від 05.05.2014р. ліквідатором у цій справі призначено арбітражного керуючого ОСОБА_1.

До господарського суду Запорізької області 11.05.2017р. надійшла скарга Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області на дії ліквідатора, в якій заявник просить: 1/ визнати незаконними дії ліквідатора ДСП Хортиця арбітражного керуючого ОСОБА_1 про включення до ліквідаційної маси банкрута трансформаторних підстанцій КТП-1606, КТП-1607, КТП-1611 та їх продаж; 2/ зобов'язати ліквідатора повернути у власність банкрута трансформаторні підстанції КТП-1606, КТП-1607, КТП-1611; 3/ зобов'язати ліквідатора передати трансформаторні підстанції КТП-1606, КТП-1607, КТП-1611 до комунальної власності територіальної громади міста Запоріжжя в особі Запорізької міської ради.

Ухвалою від 15.05.2017р. розгляд скарги призначено на 01.06.2017р.

Представник заявника скаргу підтримала, просить її задовольнити, вважає, що ліквідатор порушив вимоги Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом та Закону України Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності .

Ліквідатор не погодився з доводами скарги, пояснив суду, що ним порушення закону при здійснені ліквідаційної процедур не допускались, діяв з дотриманням діючого Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом . Заперечення на скаргу також представив в письмовому вигляді з додатком матеріалів в обґрунтування позиції.

Представник кредитора ВАТ Запоріжжяобленерго суду пояснила, що трансформаторні підстанції КТП-1606, КТП-1607, КТП-1611 належали до власності боржника.

Представник від прокуратури Запорізької області з доводами скарги не погодилась, вважає її необґрунтованою.

ОСОБА_6 судовим засіданням від Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області надійшло клопотання про залучення Запорізької міської ради в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог до розгляду скарги на дії ліквідатора, яка розглядається.

Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши законодавство про банкрутство, судову практику вищих судових інстанцій, заслухавши пояснення і правову позицію учасників судового засідання, суд вважає скаргу Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області на дії ліквідатора ОСОБА_1 такою, що не підлягає задоволенню, і також відмовляє у задоволенні клопотання про залучення Запорізької міської ради в якості третьої особи з огляду на наступне.

Провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами.

Ліквідаційна процедура у цій справі здійснюється згідно з Законом України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом в редакції Закону № 4212-VI від 22.12.2011р., яка набрала чинності з 19.01.2013р.

Згідно зі статтею 1 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом сторони у справі про банкрутство - конкурсні кредитори (представник комітету кредиторів), боржник (банкрут); учасники у справі про банкрутство - сторони, забезпечені кредитори, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор), власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, державний орган з питань банкрутства, Фонд державного майна України, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа засновників (учасників, акціонерів) боржника, а також у випадках, передбачених цим Законом, інші особи, які беруть участь у провадженні у справі про банкрутство.

Тобто, законом про банкрутство не передбачено участі у справах про банкрутство третіх осіб. Таке поняття учасника провадження має місце лише у справах позовного провадження.

Таким чином, підстав для задоволення клопотання Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області про залучення Запорізької міської ради у справу в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, немає.

Відповідно до статті 41 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ліквідатор - фізична особа, яка відповідно до судового рішення господарського суду організовує здійснення ліквідаційної процедури боржника, визнаного банкрутом, та забезпечує задоволення вимог кредиторів у встановленому цим Законом порядку.

Ліквідатор з дня свого призначення, приймає до свого відання майно боржника, забезпечує його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та оцінку майна банкрута; формує ліквідаційну масу, продає майно банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом. Відповідно до ч.1 статті 42 Закону усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури, включаються до складу ліквідаційної маси, за винятком об'єктів житлового фонду, в тому числі гуртожитків, дитячих дошкільних закладів та об'єктів комунальної інфраструктури, що належать юридичній особі - банкруту, які передаються в порядку, встановленому законодавством, до комунальної власності відповідних територіальних громад без додаткових умов і фінансуються в установленому порядку.

Як вбачається з матеріалів справи, ліквідатор ДСП Хортиця включив до ліквідаційної маси виявлені проведеною інвентаризацією трансформаторні підстанції КТП -1606, КТП - 1607 та КТП - 1611, що належать банкруту на праві власності.

Належність вказаних трансформаторних підстанцій ДСП Хортиця підтверджено як ВАТ Запоріжжяобленерго (договір № 11915, акт про розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін, однолінійна схема електропостачання споживача) так і рішенням суду від 04.11.2015р. у справі № 25/9, яким встановлено, що відповідно до умов договору №11915 на постачання електричної енергії №11915 (з подальшими змінами та доповненнями) та акту про розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін (додаток до договору №11915) за ДСП «Хортиця» встановлена балансова належність трансформаторних підстанції КТП-1606, КТП-1607 і КТП-1611, визначені межі відповідальності за стан та обслуговування електричних мереж та устаткування. Також балансова належність трансформаторних підстанцій КТП-1606, КТП-1607 та КТП-1611 до ДСП «Хортиця» вбачається із однолінійної схеми електропостачання споживача, що є невід'ємною частиною договору №11915 від 01.09.2010р.

На виконання приписів частини 12 статі 96 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ліквідатор звернувся до Міністерства культури України органу, уповноваженого управляти державним майном, з заявою про погодження ліквідаційної маси боржника (№ 02-01/025 від 29.12.2015р.).

Міністерство культури України листом від 19.04.2016 № 1416/10.1/13-16 повідомило ліквідатора про погодження ліквідаційної маси, в том числі трансформаторних підстанцій: КТП-1606, КТП-1607, КТП-1611 у справі про банкрутство ДСП Хортиця .

Ліквідатором з метою реалізації погодженої ліквідаційної маси було замовлено проведення аукціону ТОВ Всеукраїнський аукціонний дім .

За результатами відкритих торгів ліквідатор 17.01.2017р. уклав договір купівлі-продажу трансформаторних підстанцій КТП-1606, КТП-1607, КТП-1611 з переможцем аукціону - ОСОБА_7

Твердження скаржника про те, що ліквідатор неправомірно не передав до комунальної власності трансформаторні підстанції КТП-1606, КТП-1607, КТП-1611, а включив їх до ліквідаційної маси, є помилковим, оскільки Закон України Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності не містить такого зобов'язання та не встановлює визначення поняття об'єкт комунальної інфраструктури .

Відповідно до абзацу 14 частини 1 статті 7 Закону України Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності , на який посилається скаржник, передається безоплатно за умови взяття органами місцевого самоврядування зобов'язання використовувати за цільовим призначенням і не відчужувати в приватну власність, окреме індивідуально визначене майна підприємств (крім нерухомого майна) для використання органами місцевого самоврядування та закладами, зазначеними в абзаці п'ятому частини 1 Закону України (навчальні заклади, заклади культури (крім кінотеатрів), фізичної культури та спорту, охорони здоров'я (крім санаторіїв, профілакторіїв, будинків відпочинку та аптек), соціального забезпечення, дитячі оздоровчі табори, у тому числі ті, будівництво яких не завершено).

Також ГТУЮ у Запорізькій області вважає, що за законом об'єктами передачі до комунальної власності є зовнішні мережі електро,- тепло,- газо-, водопостачання та водовідведення, а також інженерні будівлі та споруди, призначені для обслуговування об'єктів соціальної сфери, житлового фонду (бойлерні, котельні, обладнання, тощо).

Відповідно до частини 4 статті 7 Закону Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності разом з житловим фондом передаються вбудовані і прибудовані приміщення, зовнішні мережі електро-, тепло-, газо-, водопостачання та водовідведення, а також будівлі, призначені для обслуговування цього фонду (бойлерні, котельні, каналізаційні та водопровідні споруди, обладнання тощо).

У цій справі об'єкти житлового фонду до комунальної власності не передавались.

Зазначені трансформаторні підстанції також не можна віднести до майна для використання органами місцевого самоврядування

Так, з матеріалів справи та самої скарги вбачається, що від трансформаторних підстанцій КТП-1606, КТП-1607, КТП-1611 живляться як населення так і субспоживачі- ТОВ ФЕК Кінний театр Запорізькі козаки , НЗ Хортиця , МКТ Протовче , ТОВ АПК-Істок .

Суд погоджується з позицією ліквідатора щодо віднесення зазначених трансформаторних підстанцій КТП-1606, КТП-1607, КТП-1611 до майна банкрута, яке підлягає включенню до ліквідаційної маси та реалізації з метою погашення кредиторської заборгованості .

Доводи заявника скарги не знайшли свого підтвердження під час розгляду справи та спростовуються наведеним ліквідатором та матеріалами ліквідаційної процедури.

З матеріалів справи вбачається, що ліквідатор здійснював ліквідаційну процедуру відповідно до вимог Закону Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом .

Суд вважає, що заявник всупереч статтям 33, 34 ГПК України не надав доказів на підтвердження своїх доводів та об'єктивно і нормативно не обґрунтував свою позицію по заявлених вимогах.

Судом не встановлено порушень закону у діях ліквідатора у цій справі.

Відтак у задоволенні заяви слід відмовити.

Керуючись частиною 4 статті 40 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , статтею 86 ГПК України, суд -

Ухвалив:

У задоволенні скарги Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області на дії ліквідатора ОСОБА_1 відмовити.

Копію ухвали надіслати: кредиторам, ліквідатору, Головному територіальному управлінню юстиції у Запорізькій області, прокуратурі Запорізької області.

Суддя В.А. Кричмаржевський

Дата ухвалення рішення01.06.2017
Оприлюднено09.06.2017
Номер документу66927062
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —25/9

Ухвала від 23.01.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 27.12.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 13.12.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 12.12.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 28.11.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 01.06.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 16.05.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 15.05.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 03.05.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 15.03.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні