Постанова
від 10.11.2009 по справі 2-а-10367/09
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

1

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 листопада 2009 р. м. Полтава Справа № 2-а-10367/09

Полтавський окружний адміністративний суд у скла ді:

головуючого судді - С.С.Бо йко,

при секретарі - Мокляк Я.А .,

за участю:

представників позивача: Мо скаленко І.О., Марушенко Н.О.

представника відповідача: ОСОБА_1

розглянувши в судовому з асіданні у м. Полтаві справу з а адміністративним позовом Державної податкової інспек ції у м.Полтаві до товариства з обмеженою відповідальніст ю «ІНПК «Шпорт», ОСОБА_1, тр етьої особи Виконавчого комі тету Полтавської міської рад и в особі державного реєстра тора Управління з питань дер жавної реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємці в про визнання недійсним зап ису про проведення державної перереєстрації товариства, припинення юридичної особи т а зобов' язання вчинити дію, -

В С Т А Н О В И В:

28 жовтня 2008 р. ДПІ у м. Полтав і звернулася до Полтавськог о окружного адміністративно го суду з адміністративним п озовом товариства з обмежено ю відповідальністю «ІНПК «Шп орт», ОСОБА_1, третьої особ и Виконавчого комітету Полта вської міської ради в особі д ержавного реєстратора Управ ління з питань державної реє страції юридичних та фізични х осіб-підприємців про визна ння недійсним запису про про ведення державної перереєст рації товариства з обмеженою відповідальністю «ІНПК «Шпо рт», припинення юридичної ос оби та зобов' язання державн ого реєстратора внести запис до ЄДР про припинення юридич ної особи (позовні вимоги в ре дакції заяви про зміну позов них вимог від 26.10.2009 року).

В позовній заяві позивач за значає, що товариство з обмеж еною відповідальністю «ІНПК «Шпорт», зареєстроване як юр идична особа 13.08.2007 року відпові дно є самостійним суб' єктом господарювання і згідно із н ормами Закону України "Про де ржавну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підп риємців" вся діяльність това риства повинна здійснюватис ь за волевиявленням засновни ка. Згідно із поясненнями зас новника товариства ОСОБА_1 він не приймав участі у реє страції та веденні господарс ької діяльності «ІНПК «Шпорт », що на думку позивача є поруш енням норм діючого законодав ства та є підставою відповід но до ст. 38 Закону України "Про д ержавну реєстрацію юридични х осіб та фізичних осіб - під приємців" для визнання недій сним запису про проведення д ержавної перереєстрації від повідача та його припинення. Крім того, позивач просить зо бов'язати третю особу Викона вчий комітет Полтавської міс ької ради в особі державного реєстратора Управління з пи тань державної реєстрації юр идичних та фізичних осіб-під приємців внести запис до ЄДР про припинення державної ре єстрації відповідача з момен ту перереєстрації.

Представник позивача в зас іданні позовні вимоги підтри мав з підстав викладених у по зовній заяві та просив позов задовольнити в повному обся зі.

ОСОБА_1 в засіданні поясни в, що він особисто господарсь ку діяльність ТОВ «ІНПК «Шпо рт» не здійснював і не уповно важував третіх осіб на її вед ення.

Третя особа надала суду пис ьмові пояснення щодо мотивів позову в яких просила розгля д справи здійснювати без уча сті її уповноваженого предст авника та вказала, що рішення суду в частині віднесеній до компетенції державного реєс тратора, буде виконано в поря дку передбаченому діючим зак онодавством.

Суд, вивчивши та дослідивш и матеріали справи, з'ясувавш и всі фактичні обставини, на я ких ґрунтуються позовні вимо ги, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгл яду справи і вирішення спору по суті, приходить до виснов ку, що позов підлягає частков ому задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що Відпо відач, товариство з обмежено ю відповідальністю «ІНПК «Шп орт» (далі - відповідач), 13.08.2007 рок у зареєстроване як юридична особа рішенням Виконавчого к омітету Полтавської міської ради. Відповідач є платником податку та перебуває на пода тковому обліку у державній п одатковій інспекції м.Полта ви з 14.08.2007 року, що підтверджуєт ься довідною позивача №15736/29-017 в ід 14.08.2007 року.

Згідно із ч.1 ст. 62 господарсь кого кодексу України підприє мство - самостійний суб'єкт го сподарювання, створений комп етентним органом державної в лади або органом місцевого с амоврядування, або іншими су б'єктами для задоволення сус пільних та особистих потреб шляхом систематичного здійс нення виробничої, науково-до слідної, торговельної, іншої господарської діяльності в порядку, передбаченому цим К одексом та іншими законами.

Частиною 1 ст. 56 господарсько го кодексу України суб'єкт го сподарювання може бути утвор ений за рішенням власника (вл асників) майна або уповноваж еного ним (ними) органу.

Статтею 4 Закону України «Пр о господарські товариства» в становлено, що Акціонерне то вариство, товариство з обмеж еною і товариство з додатков ою відповідальністю створюю ться і діють на підставі стат уту, повне і командитне товар иство - засновницького догов ору.

Відповідно до статуту ТОВ « ІНПК «Шпорт» від 13.08.2007 року єдин им учасником вказаного товар иства є ОСОБА_1 Пунктом 8.1 в становлено, що вищим органом товариства є загальні збори учасників. Збори складаютьс я з учасників або призначени х ними представників.

Аналізуючи вищевикладене суд приходить до висновку пр о те, що ОСОБА_1 є вищим орга ном управління ТОВ «ІНПК «Шп орт».

Відповідно до пояснень О СОБА_1 в судовому засіданні , а також копії пояснень надан их останнім у ДПІ м.Полтави ТО В «ІНПК «Шпорт» було створен о без наміру займатися підпр иємницької діяльністю.

Посилаючись на вищевиклад ене позивач, просить суд визн ати недійсним запис про пров едення державної перереєстр ації ТОВ «ІНПК «Шпорт».

Відповідно до ст. 19 Конститу ції України органи державної влади та їх посадові особи зо бов' язані діяти лише на під ставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конс титуцією та законами України .

Статтею 104 КАС України встан овлено, що суб'єкт владних пов новажень має право звернутис я до адміністративного суду у випадках, встановлених зак оном.

Законом України « Про держа вну податкову службу в Украї ні » не надано позивачу повно важень для звернення до суду із позовами про визнання нед ійсним запису про проведення перереєстрації товариства.

Відповідно до ч.1 ст. 11 КАС Укр аїни розгляд і вирішення спр ав в адміністративних судах здійснюються на засадах зма гальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх до казів і у доведенні перед суд ом їх переконливості.

В судовому засідання предс тавник позивача не довів суд у підстави на які посилався в заявленому позові, а також не навів суду норми закону якою позивачу надано право позив ача на звернення до суду із по зовними вимогами про визнанн я недійсним запису про прове дення перереєстрації товари ства, з наведених підстав суд приходить до висновку про не обхідність відмовити у задов оленні даної вимоги.

Крім того, у позовній заяв і позивач просить суд припин ити товариства з обмеженою в ідповідальністю «ІНПК «Шпор т».

Відповідно до пункту 8 статт і 19 Господарського кодексу Ук раїни всі суб' єкти господар ювання зобов' язані здійсню вати первинний (оперативний) і бухгалтерський облік резу льтатів своєї роботи, склада ти статистичну інформацію, а також надавати відповідно д о вимог закону фінансову зві тність і статистичну інформа цію щодо своєї господарської діяльності, інші дані, визнач ені законом.

Згідно частини 2 статті 9 Зак ону України “Про систему опо даткування” платники податк ів і зборів (обов' язкових пл атежів) зобов' язані подават и до державних податкових ор ганів та інших державних орг анів відповідно до законів д екларації, бухгалтерську зві тність та інші документи і ві домості, пов'язані з обчислен ням і сплатою податків і збор ів (обов'язкових платежів).

Пунктом 4.1.4 статті 4 Закону Ук раїни “Про порядок погашення зобов' язань платників под атків перед бюджетами та дер жавними цільовими фондами ” встановлено, що податкові де кларації надаються за базови й (звітний) період, який рівняє ться календарному кварталу - протягом 40 календарних днів, н аступних за останнім календа рним днем звітного (податков ого) кварталу.

Відповідно до п. 2 ст. 38 Закону України “Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб - підприємців” від 15 травня 2003 року № 755-IV підставою для прийняття судового рішен ня про припинення підприємни цької діяльності юридичної о соби - є неподання протягом року органам державної пода ткової служби податкових дек ларацій, документів фінансов ої звітності відповідно до з акону.

Згідно довідки ДПІ у м.Полта ві, відповідач не звітується до органів ДПІ з моменту реєс трації, тобто більше року не п одає до органів державної по даткової служби декларацій, документів фінансової звітн ості, що є підставою для припи нення його підприємницької д іяльності. Заборгованість у відповідача перед бюджетом в ідсутня, що підтверджується довідкою позивача №694/8/24-165С від 15.05.2008 року.

Право звернення Позивача у передбачених законом випадк ах до судових органів із заяв ою (позовною заявою) про скасу вання державної реєстрації с уб' єкта підприємницької ді яльності передбачено для орг анів державної податкової сл ужби пунктом 17 частини першої статті 11 Закону України “Про державну податкову службу в Україні”.

Відповідно до ч.1 ст. 11 КАС Укр аїни розгляд і вирішення спр ав в адміністративних судах здійснюються на засадах зма гальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх до казів і у доведенні перед суд ом їх переконливості.

Відповідач доказів в спрос тування вищевикладеного чи д оказів подання податкової зв ітності суду не надав.

Враховуючи викладені обст авини, зокрема той факт, що від повідач протягом періоду, що перевищує один рік, не звітує до податкових органів, дослі дивши матеріали справи та оц інивши докази, які є у справі с уд прийшов до висновку, що поз овна вимога щодо припинення відповідача є обґрунтовано ю та підлягає задоволенню.

Позивач також просить суд зобов'язати Державного реєс тратора Полтавської міської ради внести запис до ЄДР про припинення державної реєстр ації відповідача.

Відповідно до ч.1 ст. 38 Закону України "Про державну реєстр ацію юридичних осіб та фізич них осіб - підприємців" суд, я кий постановив рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутство м юридичної особи, у день набр ання таким рішенням законної сили направляє його копію де ржавному реєстратору за місц езнаходженням юридичної осо би для внесення до Єдиного де ржавного реєстру запису про судове рішення.

Аналізуючи вищенаведене, с уд приходить до висновку, що в ідповідно до вимог ст.38 Закону України "Про державну реєстр ацію юридичних осіб та фізич них осіб - підприємців" на да ний час немає правових підст ав для зобов'язання державно го реєстратора вносити запис до ЄДР про припинення держав ної реєстрації відповідача, оскільки державний реєстрат ор зобов'язаний вносити таки й запис після набрання рішен ням суду законної сили, а на да ний час такого рішення суду н емає.

Суд проаналізувавши матер іали справи, оцінивши надані докази, дійшов висновку, що по зовні вимоги підлягають част ковому задоволенню.

На підставі викладеного, ке руючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163 Ко дексу адміністративного суд очинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов задовольнити част ково.

Припинити юридичну особу т овариство з обмеженою відпов ідальністю «ІНПК «Шпорт», (36000, м.Полтава, вул.Примакова, 12а, кв .66, ідентифікаційний код 35295566).

У задоволенні інших позовн их вимог відмовити.

У день набрання постановою законної сили направити її к опію державному реєстратору - Полтавської міської ради (36000, м.Полтава, вул.Жовтнева, 36).

Копію постанови направити сторонам.

Постанова, відповідно до с татті 254 Кодексу адміністрати вного судочинства України, н абирає законної сили після з акінчення строку подання зая ви про апеляційне оскарження , встановленого цим Кодексом , якщо таку заяву не було подан о. Якщо було подано заяву про а пеляційне оскарження, але ап еляційна скарга не була пода на у строк, встановлений Коде ксом адміністративного судо чинства, постанова набирає з аконної сили після закінченн я цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове р ішення, якщо його не скасован о, набирає законної сили післ я закінчення апеляційного ро згляду справи.

Постанова може бути оскарж ена до Харківського апеляцій ного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження в 10-денний термін з дня складання постанови в п овному обсязі та подачі апел яційної скарги у 20-денний терм ін після подачі заяви про апе ляційне оскарження в порядку , визначеному статтею 186 Кодек су адміністративного судоч инства України.

Повний текст постанови виг отовлено 14.11.2009 року.

Суддя (під пис) С.С.Бойко

З оригіналом згідно

Суддя С.С.Бо йко

Постанова не набрала за конної сили.

Секретар судового засі дання

ПОЛТ АВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРА ТИВНИЙ СУД

вул. С.Кондратенка, 6, м. Полта ва, 36009, тел./факс 8(05322) 2-78-69

E-mail: inbox@adm.pl.court.gov.ua код ЄДРП ОУ 35521510

«14» листопада 2009 року

№ 5/ 2 - а - 10367/09

Позивачу: ДПІ у м.Пол таві

36000, м.Полтава, вул..Фрунзе, 155.

Відповідачу: ТОВ «ІНПК «Шпорт»

36000, м.Полтава, вул..Примакова, 12, кв.66.

ОСОБА_1

АДРЕСА_1

Третя особа:

Виконавчий комітет Полтав ської міської ради в особі де ржавного реєстратора Управл іння з питань державної реєс трації юридичних та фізичних осіб-підприємців

36000, м.Полтава, вул..Жовтнева, 36

Полтавський окружний адміністративний суд, надси лає копію постанови від 10 лист опада 2009 р. по адміністративні й справі № 2 - а - 10367 /09 за позовом Д ержавної податкової інспекц ії у м.Полтаві до товариства з обмеженою відповідальністю «ІНПК «Шпорт», ОСОБА_1, тре тьої особи Виконавчого коміт ету Полтавської міської ради в особі державного реєстрат ора Управління з питань держ авної реєстрації юридичних т а фізичних осіб-підприємців про визнання недійсним запис у про проведення державної п еререєстрації товариства, пр ипинення юридичної особи та зобов' язання вчинити дію.

Додаток: копія постанови н а 2 арк. сторонам по справі.

Суддя С.С. Бойко

Дата ухвалення рішення10.11.2009
Оприлюднено08.06.2010
Номер документу6703629
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-10367/09

Ухвала від 28.08.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голубєва Г.К.

Ухвала від 19.07.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голубєва Г.К.

Постанова від 10.11.2009

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Бойко Сергій Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні