Постанова
від 23.06.2017 по справі 821/804/17
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 червня 2017 р.м. ХерсонСправа № 821/804/17

          Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Варняка С.О., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом ввиконавчої дирекції Херсонського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до товариства з обмеженою відповідальністю "Південна судноплавна компанія" про стягнення коштів,

встановив:

Позивач, звернувшись до суду, посилається на те, що товариство з обмеженою відповідальністю "Південна судноплавна компанія", згідно пункту 8 розділу 7 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 1105 та статті 2 Закону № 2240 є страхувальником, який зареєстрований 08.01.2002 року за № 650010003682 в Херсонській міській виконавчій дирекції Херсонського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Відповідач має заборгованість по сплаті страхових внесків у розмірі 520,89 грн., яка виникла внаслідок несплати в установлений строк грошового зобов'язання, самостійно визначеного в звіті по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням за 2013 року. Зазначена сума заборгованості відповідачем самостійно не сплачена.

Позивач просить суд стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Південна судноплавна компанія" на користь Виконавчої дирекції Херсонського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності страхові кошти в сумі 520 (п'ятсот двадцять) грн. 89 коп.

Представник позивача просить розглядати справу у порядку письмового провадження.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, заяв про відкладення розгляду справи або про розгляд справи за його відсутності суду не надавав. Позиція відповідача щодо заявлених позовних вимог суду не відома, оскільки, останнім, заперечень на позовну заяву суду не надано, повноважного представника у судове засідання не направлено. Ухвала суду про відкриття провадження та закінчення підготовчого провадження, що була направлена на адресу відповідача, повернулася з відміткою "за закінченням терміну зберігання".

Згідно з приписами ч. 11 ст. 35 КАС України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Частиною 4 ст. 128 КАС України передбачено, що у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Згідно ч.6 ст.128 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Виходячи з вищевикладеного, суд вважає за можливе розглянути справу в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив такі обставини.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Південна судноплавна компанія" є страхувальником, який зареєстрований 08.01.2002 року за № 650010003682 в Херсонській міській виконавчій дирекції Херсонського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Відповідно до звіту по коштах загальнообов'язкового соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням за 2013 рік форми Ф4-ФСС з ТВП зобов'язання страхувальника на кінець звітного періоду становить 520,89 грн.

Вирішуючи спір, суд виходить з такого.

Згідно ч.1 ст.4 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 23.09.1999 р. № 1105-XIV (далі - Закон № 1105-XIV) Фонд соціального страхування України є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку, у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та медичним страхуванням, провадить акумуляцію страхових внесків, контроль за використанням коштів, забезпечує фінансування виплат за цими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та здійснює інші функції згідно із затвердженим статутом.

Пунктом 4 розділу VII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону № 1105-ХІV передбачено утворення Фонду соціального страхування України, реорганізувавши шляхом злиття Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Відповідно до пункту 6 розділу VII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону №1105-ХІV до завершення заходів, пов'язаних з утворенням Фонду соціального страхування України та робочих органів його виконавчої дирекції, виконання функцій та завдань, передбачених цим Законом, забезпечують у межах компетенції відповідні виконавчі дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та їх робочі органи.

Згідно ст.10 Закону № 1105-ХІV Фонд має право, зокрема, одержувати безоплатно від державних органів, підприємств, установ, організацій (у тому числі від органів доходів і зборів, банківських, інших фінансово-кредитних установ) та громадян - суб'єктів підприємницької діяльності відомості щодо використання страхових коштів; перевіряти достовірність відомостей, поданих роботодавцем для отримання коштів Фонду, дотримання порядку використання роботодавцем виділених йому коштів Фонду та зупиняти виплати з Фонду в разі відмови або перешкоджання з боку роботодавця у проведенні перевірки, виявлення фактів подання ним Фонду недостовірних відомостей або порушення порядку використання роботодавцем коштів Фонду; накладати і стягувати фінансові санкції та адміністративні штрафи, передбачені законом за порушення вимог цього Закону; вимагати від керівників та інших посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також від фізичних осіб усунення виявлених фактів порушення законодавства про соціальне страхування; порушувати відповідно до законодавства питання про притягнення посадових осіб до відповідальності за порушення законодавства у сфері соціального страхування, вимагати надання інформації про вжиті заходи.

Відповідно до ст.46 Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. Це право гарантується загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення.

Згідно ст.3 Закону № 1105 держава гарантує усім застрахованим громадянам забезпечення прав у страхуванні від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання.

Порядок формування, строки подання страхувальниками звітів по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, до районних, міжрайонних, міських виконавчих дирекцій відділень Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі - органи Фонду) та їх форму, врегульовано Порядком формування та подання страхувальниками звітності по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затвердженого постановою Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 18.01.2011 р. № 4 (далі - Порядок № 4).

Відповідно до п.2.1 Порядку № 4 звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП - звіт страхувальника по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, за визначеною Фондом формою.

З приписів п.п.3.1, 4.1 Порядку № 4 слідує, що звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП подається до органів Фонду в повному обсязі страхувальником або відповідальною особою страхувальника за місцем взяття його на облік в органі Фонду або за місцем обліку, зазначеним у Державному реєстрі (для зареєстрованих після 01.01.2011). Страхувальники зобов'язані формувати та подавати до органів Фонду звітність щодо коштів загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, не пізніше 20 числа наступного за звітним періодом місяця. Базовим звітним періодом для них є квартал. Звіти подаються за формою Ф4-ФСС з ТВП згідно з додатком 1 до цього Порядку.

Згідно п.2.1 постанови Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань "Про порядок стягнення та обліку заборгованості зі сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України" від 30.11.2010 р. № 31 (далі - Постанова № 31) стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, і контроль за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій на період до повного стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі - Фонд) та надання страхувальниками за підсумками 2010 року розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду і відомості розподілу чисельності працівників, річного фактичного обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за видами економічної діяльності здійснюються відповідно до Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженої постановою правління Фонду від 12 липня 2007 року № 36, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 1 серпня 2007 року за № 867/14134.

Положеннями п.2.2 Постанови № 31 передбачено, що страхувальники, які мають заборгованість зі сплати страхових внесків за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, подають до робочих органів виконавчої дирекції Фонду звітність до повного погашення заборгованості за формою, наведеною у додатку до постанови.

Як вже зазначалося, відповідачем подано звіт по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, за 2013 рік, в якій відповідач самостійно визначив суму заборгованості у розмірі 520,89 грн. (непогашена частина заборгованості, що мала місце станом на 01.01.2011).

Дана сума заборгованості товариством з обмеженою відповідальністю "Південна судноплавна компанія" до теперішнього часу не сплачена, що і стало підставою для звернення Виконавчої дирекції Херсонського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності по суду з позовом про її стягнення в судовому порядку.

Позивач належними доказами підтвердив правомірність своїх вимог, натомість, наявні в матеріалах справи докази не дають суду підстави для висновку про правомірність дій відповідача.

З огляду на викладене, суд вважає вимоги позивача правомірними і обґрунтованими, а позов таким, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 2, 7, 8, 9, 14, 70, 71, 79, 86, 128, 158 – 163 КАС України, суд,

постановив:

Позовні вимоги задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Південна судноплавна компанія" (код ЄДРПОУ 31560650) на користь Виконавчої дирекції Херсонського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності страхові кошти в розмірі 520 (п'ятсот двадцять) грн. 89 коп. на розрахунковий рахунок 25600127000029 в АБ "Укргазбанк" м. Київ, МФО 320478, одержувач: Херсонська міська виконавча дирекція Херсонського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, код ЄДРПОУ 38387282.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Варняк С.О.

кат. 10.2.1

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.06.2017
Оприлюднено29.06.2017
Номер документу67347220
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —821/804/17

Ухвала від 13.09.2017

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Кузьменко Н.А.

Ухвала від 28.08.2017

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Кузьменко Н.А.

Постанова від 23.06.2017

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Варняк С.О.

Ухвала від 26.05.2017

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Варняк С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні