Ухвала
від 27.06.2017 по справі 552/3893/17
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ПОЛТАВИ

Справа №552/3893/17

Провадження № 1-кс/552/1157/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.06.2017року слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діляності прокуратури Полтавської області ОСОБА_3 про проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діляності прокуратури Полтавської області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Київського районного суду м. Полтави з клопотанням про проведення обшуку, клопотання обгрунтовував тим , що прокуратурою Полтавської області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за №32016170000000047від 16.12.2016року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212КК України.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні за №32016170000000047здійснюється слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області.

Досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлені досудовим розслідуванням особи, у період часу 2015-2016 років, використовуючи реквізити підконтрольних суб`єктів господарської діяльності, при здійсненні фінансово-господарської діяльності, порушували офіційний порядок розмитнення товарів та відображали в документах податкового та бухгалтерського обліків неправдиві відомості щодо їх подальшої реалізації, внаслідок чого ухилились від сплати податків та інших обов`язкових платежів до бюджету у особливо великих розмірах.

Проведеними заходами встановлено, що протягом 2015-2016 років БО «Християнська гуманітарна Місія «Єдність 1» (код ЄДРПОУ 35642417) проведено митне оформлення в митному режимі «імпорт», як гуманітарна допомога від благодійних організацій нерезидентів - MISSION UND RELIEF LOGISTICS BV (Нідерланди), BARNA I UKRAINA (Норвегія), NODHJAELPSDEPOTET (Данія), Internationales Hilfswerk Osteuropahilfe «Triumph des Herzens» (Швейцарія), ASORIX E.V. (Німеччина), AVC HILFSWERK SCHWEIZ (Швейцарія) б/в товару (одяг, взуття, постільна білизна, матраци, дитячі іграшки, товари для дітей, речі домашнього вжитку і т.п.).

Вказані товари, БО «Християнська гуманітарна Місія «Єдність 1», декларує, як гуманітарну допомогу, яка згідно ст.287 Митного кодексу України звільняється від сплати ввізного мита.

Згідно планів розподілу вантажів, набувачами гуманітарної допомоги відображені Релігійні та Громадські організації Полтавської, Дніпропетровської, Донецької та інших областей, а саме: БО "Благодійний фонд "Народна Армія", м.Дніпропетровськ, вул. Русанівська, 29Б, код 39341254, Віфлієм Релегійна Громада Християн Віри Євнгельської Пятидесятників, Дніпропетровська обл, смт Васильківка, вул. Фрунзе, 220, код 25974051, Комунальна Установа Полтавський обласний центер екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, м.Кременчук, вул. Воровського, 22, код 38503012, Кременчуцька Третя міська лікарня, м. Кременчук, вул. Павлова, 2, код 01999649, Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Департаменту праці та соціального захисту населення Шишацької селищної ради, с. Шишаки, вул. Партизанська 4, код 40201690.

Також, встановлено, що фактично товари, які визнано гуманітарною допомогою, реалізуються за готівкові кошти представникам торгівельних мереж «секонд-хенд» Полтавської, Житомирської, Кіровоградської областей за ціною від 2 до 4 доларів США, без відповідного відображення по бухгалтерському і податковому обліках підприємства.

Згідно рапорту ОУ ГУ ДФС у Полтавській області, ряд фізичних осіб проводили закупівлю товарів «секонд-хенд» з складських приміщень, які використовує ОСОБА_4 у своїй діяльності, а саме: ФОП ОСОБА_5 , іпн. НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: Житомирська обл., м. Новоград-Волинський; ОСОБА_6 , іпн. НОМЕР_2 , м. Кременчук, (мережа «Економчик»), ОСОБА_7 , іпн. НОМЕР_3 , АДРЕСА_1 , ОСОБА_8 , іпн. НОМЕР_4 , Всеукраїнський благодійний фонд "ТРІУМФ СЕРЦЯ" (код ЄДРПОУ 38182668, Київська обл., с. Петропавлівська-Борщагівка), ФОП ОСОБА_9 , іпн. НОМЕР_5 , Кіровоградська обл., Онуфріївський р-н, с. Куцеволівка, ФОП ОСОБА_10 , смт Онуфріївка, ФОП ОСОБА_11 , м. Горішні Плавні та інші СГД.

Згідно рапорту ОУ ГУ ДФС у Полтавській області, Новоград-Волинський благодійний фонд "Відродження" (код ЄДРПОУ 26061789) зареєстровано за юридичною адресою Житомирська область, м.Новоград-Волинський, вул.Соборності, 14, також встановлено, що організація використовує складські приміщення за адресою: АДРЕСА_2 за зазначеними адресами перебувають та зберігаються товарно-матеріальні цінності, наявні первинні бухгалтерські та інші документи, а також оргтехніка що використовується для обліку та списання нібито розданої «гуманітарної допомоги» громадянам.

Використовуючи дані реєстру прав власності на нерухоме майно встановлено власника приміщення за вище вказаною адресою, яким є гр-ка ОСОБА_12 (і.п.н. НОМЕР_6 ), підставою виникнення права власності є договір дарування, попередній власник керівник НВ БФ «Відродження» гр. ОСОБА_13 (і.п.н. НОМЕР_7 ). Власник нерухомості за адресою АДРЕСА_2 є гр. ОСОБА_14 (і.п.н. НОМЕР_8 ).

На даний час в матеріалах кримінального провадження №32016170000000047 відсутні оригінали первинних бухгалтерських документів та документів фінансово-господарської діяльності БО «ХГМ «Єдність 1» (код ЄДРПОУ 35642417), Новоград-Волинський благодійний фонд "Відродження" (код ЄДРПОУ 26061789) по проведенню фінансово-господарських взаємовідносин, а також актів подальшого розподілу товарів, комп`ютерної оргтехніки, електронних носіїв інформації (серверів, флеш-карт, накопичувачів на жорстких (магнітних) дисках, оптичних лазерних дисків), даних та документів, що свідчать про факти реалізації або розподілу отриманих ТМЦ, тобто відомостей (чорнових записів), в яких міститься інформація та дані про фактичну реалізацію або закупівлю товарно-матеріальних цінностей (послуг) за готівковий розрахунок, грошові кошти, речі і цінності здобуті злочинним шляхом, печатки, штампи та відтиски, предмети і документи що мають для досудового розслідування за період з 2015 року по теперішній час.

Крім того, оригінали первинних бухгалтерських документів БО «ХГМ «Єдність 1», Новоград-Волинський благодійний фонд "Відродження", можуть бути доказами під час судового розгляду кримінального провадження, підтверджувати вину осіб, які вчинили кримінальне правопорушення, необхідні для проведення по справі судово-почеркознавчої та судово-економічної експертиз, а також для використання під час допитів службових осіб та керівників підприємств-постачальників.

Невилучення документів фінансово-господарської діяльності БО «ХГМ «Єдність 1», Новоград-Волинський благодійний фонд "Відродження" призведе до втрати доказів, неможливості проведення слідчих дій, у т.ч. експертиз, що у свою чергу не дасть можливості встановити осіб, які вчинили кримінальне правопорушення.

У судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 підтримав клопотання, просив його задовольнити.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 107 КПК України застосування технічних засобів фіксування кримінального провадження не здійснювалось.

Інші особи в порядку ч.2 ст. 163 КПК України не викликались.

Заслухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання, приходжу до висновку, що клопотання не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ч.1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч.5 ст.234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Надані до слідчого судді матеріали не містять даних, які дають достатні підстави вважати, що дійсно було вчинено злочин Християнською гуманітарною Місією «Єдніст-1».

Прокурором не надано доказів того, що до даного злочину причетна ОСОБА_14 , та те, що саме за адресою АДРЕСА_2 знаходяться документи зазначені в клопотанні.

Отже, відсутні підстави для задоволення клопотання про проведення обшуку.

Керуючись ст.234 КПК України, -

У Х В А Л И В:

В задоволенні клопотання прокурора прокуратури Полтавської області ОСОБА_3 про проведення обшуку відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.06.2017
Оприлюднено03.03.2023
Номер документу67429140
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —552/3893/17

Ухвала від 29.06.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Васильєва Л. М.

Ухвала від 27.06.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Васильєва Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні