Постанова
від 13.11.2009 по справі 2а-20871/09/1270
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Головуючий у 1 інстанції - суддя Островська О. П.

Суддя-доповідач - Яманко В . Г.

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

13 листопада 2009 року справа № 2-а-20871/09/1270

зал судових засідань № 7 у п риміщенні суду за адресою: м. Донецьк, бульвар Шевченка, 26

Колегія суддів Донецьког о апеляційного адміністрати вного суду у складі:

головуючого судді: Яманко В. Г.

суддів: Міронової Г. М.

Радіонової О. О.

при секретарі судового за сідання Ковальчук Г. Л.

за участю представників ві д:

позивача не з' явили ся,

відповідача не з' яв илися,

третіх осіб 1) Шлома І. В. за посв., 2, 3) не з' явилися ,

розглянувши у відкритому с удовому

засіданні апеляційну скар гу Стахан івської об' єднаної державн ої податкової інспекції

на постанову Луганського окружного адміністративног о суду

від 2 вересня 2009 ро ку

по адміністративній справ і № 2-а-20871/09/1270 (суддя Островська О. П.)

за позовом Стаханівсь кої об' єднаної державної п одаткової інспекції

до приватного п ідприємства «Майстер Торг»

за участю третіх осіб без с амостійних вимог 1) державного реєстратора ви конавчого комітету Алчевськ ої міської ради Шлома І. В. ,

на предмет спору на сторон і відповідача 2) державного реєстратора ви конавчого комітету Алчевськ ої міської ради

Євланової Ю. В., 3) державно го реєстратора виконавчого к омітету

Стаханівської міської рад и Пеньтюхової Г. Г.,

про визнання зап ису про державну реєстрацію недійсним та припинення юрид ичної особи, - ВСТАНОВИЛА:

5 березня 2009 року Стаханівсь ка об' єднана державна подат кова інспекція звернулася до Луганського окружного адмін істративного суду з адмініст ративним позовом (арк. спр. 2-3) д о приватного підприємства «М айстер Торг», м. Стаханов про в изнання недійсним запису від 12 лютого 2007 року реєстр. № 1 384 102 0000 001 762 про державну реєстрацію ПП "Майстер Торг", код 34703489, припини ти юридичну особу ПП «Майсте р Торг», м. Стаханов, вул. Дзерж инського, 14. Постановою Луганс ького окружного адміністрат ивного суду (арк. спр. 107-108) від 2 в ересня 2009 року позовні вимоги Стаханівської об' єднаної д ержавної податкової інспекц ії були задоволені частково, припинена юридична особа - приватне підприємство «Майс тер Торг», код ЄДРПОУ 34703489, зареє строване за адресою: м. Стах анов, вул. Дзержинського, 14, у задоволенні решти позовних вимог було відмовлено.

В апеляційній скарзі (арк. с пр. 111) позивач просив скасуват и постанову суду першої інст анції, як прийняту з порушенн ям норм матеріального права та неповним з' ясуванням обс тавин, які мали значення для с прави, та постановити нове су дове рішення, яким задовольн ити позовні вимоги у повному обсязі. Сторони були належни м чином повідомлені про час т а дату слухання справи, але св оїм правом бути присутніми н а судовому розгляді не скори сталися. До судового засідан ня прибула третя особа - дер жавний реєстратор Шлома І. В., яка проти апеляційної ск арги податкового органу запе речувала.

Колегія суддів, заслухавши доповідь судді-доповідача, п еревіривши матеріали справи , обговоривши доводи апеляці йної скарги встановила насту пне.

Позивач - Стаханівська об ' єднана державна податкова інспекція є суб'єктом владни х повноважень, створена та ді є на підставі Закону України "Про державну податкову служ бу в Україні" № 509 - ХІІ від 4 гру дня 1990 року в редакції Закону У країни № 3813-ХІІ від 24 грудня 1993 ро ку.

Приватне підприємство «Ма йстер Торг» було зареєстрова но виконавчим комітетом Алче вської міської ради Луганськ ої області 12 лютого 2007 року, про що свідчить свідоцтво про де ржавну реєстрацію (арк. спр. 20), внесено до Єдиного державног о реєстру підприємств та орг анізацій України за № 34703489 (арк. спр. 23). За довідкою державного реєстратора виконавчого ком ітету Стаханівської міської ради Пеньтюхової Г. Г. № 575620 від 23 лютого 2009 року (арк. спр. 21-22) приватне підприємство «Майс тер Торг» було зареєстровано 12 лютого 2007 року та керівником визначений Удовенко Сергі й Іванович (паспорт ЕН НОМ ЕР_1 виданий 2 серпня 2003 року - арк. спр. 7). Відповідно до довід ки форми № 4-ОПП (арк. спр. 10) ПП «М айстер Торг» було взято на об лік Алчевською об' єднаною д ержавною податковою інспекц ією 12 лютого 2007 року за № 3105. Згідн о довідки державного реєстра тора виконавчого комітету Ал чевської міської ради Шлом а І. В. (арк. спр. 128-135) засновнико м ПП «Майстер Торг» визначен а ОСОБА_7, керівником - Удовенко Сергій Іванович, 1 3 листопада 2008 року був внесени й запис 1 384 105 0006 001762 про державну р еєстрацію змін до установчих документів ПП «Майстер Торг ». 13 листопада 2008 року була пров едена державна реєстрація зм ін до установчих документів ПП «Майстер Торг» (нова редак ція статуту - арк. спр. 13-16). Відп овідно до довідки форми № 4-ОПП від 19 січня 2009 року № 4/290-09 (арк. спр . 9) приватне підприємство «Май стер Торг» перебуває на облі ку платників податків у Стах анівській ОДПІ. За повідомле нням Стаханівської ОДПІ від 29 січня 2009 року ПП «Майстер Тор г» за адресою: м. Стаханов, вул . Дзержинського, 14 не встановл ено (арк. спр. 17).

При поданні позову Стахані вська ОДПІ просила визнати н едійсним запис про державну реєстрацію та припинити юри дичну особу - ПП «Майстер То рг», зазначаючи про те, що згід но пояснень засновника ОСО БА_7, наданих в податковій мі ліції 28 січня 2009 року (арк. спр. 24-2 5), вона за винагороду запропо новану малознайомою людиною на ім' я «ОСОБА_1» погоди лася зареєструвати на своє і м' я підприємство, не маючи н аміру займатися господарськ ою діяльністю. Згідно поясне нь (арк. спр. 26-27) Удовенко С. І. про те, що він займає посаду д иректора ПП «Майстер Торг» у знав від працівників податко вої міліції, ніяких документ ів не підписував та діяльнос ті від ім' я підприємства не вів.

Податковий орган при обґру нтуванні позову посилався на статті 3, 110, 230, 638 Цивільного коде ксу України, частину 2 статті 3 8 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб т а фізичних осіб - підприємц ів", зазначаючи про те, що суб' єкт господарювання зобов' я заний подавати фінансову зві тність, вести податковий та б ухгалтерський облік, сплачув ати податки, а власник підпри ємства особисто чи через при значеного керівника повинен здійснювати управління підп риємством. Засновником ПП «М айстер-Торг» ОСОБА_7, яка з ареєструвала підприємство з а проханням невідомої особи, та директором Удовенко С. І . зазначені вимоги законода вства не були дотримані та на міру сплачувати податки підп риємство не мало.

В той же час, до матеріалів с прави Стаханівською ОДПІ всу переч вимог частини 2 статті 71 Кодексу адміністративного с удочинства України докази ст ворення юридичної особи з на міром ухилятися від сплати п одатків не надано. Згідно інф ормації податкового органу ( арк. спр. 127) відповідач податко ву звітність подавав, докази наявності бюджетної заборго ваності підприємства до спра ви не надані. В матеріалах спр ави відсутній акт перевірки Стаханівської ОДПІ з зазначе нням про встановленні факти заниження або ухилення від с плати податків ПП «Майстер Т орг», відсутні прийняті пози вачем податкові повідомленн я-рішення про донарахування податків та застосування штр афних санкцій, тобто факт зді йснення підприємством діяль ності направленої на ухиленн я від сплати податків є не дов еденим.

Позивач в позові вказує, що органи державної податкової служби відповідно до пункту 17 частини 1 статті 11 Закону Укр аїни "Про державну податкову службу в Україні" мають право звернутися до суду з позовам и про скасування державної р еєстрації суб'єктами підприє мницької діяльності, при цьо му, на думку податкового орга ну, законодавець не обмежує к оло підстав такого звернення . Колегія суддів щодо наявнос ті у податкового органу повн оважень на звернення до суду з позовами про визнання запи су про державну реєстрацію н едійсними та припинення юрид ичної особи зазначає наступн е.

Згідно частини 1 статті 104 Цив ільного кодексу України, юри дична особа припиняється в р езультаті передання всього с вого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - прав онаступникам (злиття, приєдн ання, поділу, перетворення) аб о в результаті ліквідації. За частиною 1 статті 59 Господарс ького кодексу України припин ення діяльності суб'єкта гос подарювання здійснюється шл яхом його реорганізації (зли ття, приєднання, поділу, перет ворення) або ліквідації - за рі шенням власника (власників) ч и уповноважених ним органів, за рішенням інших осіб - засно вників суб'єкта господарюван ня чи їх правонаступників, а у випадках, передбачених цим К одексом, - за рішенням суду. Ст аттями 2, 3 Закону України “Про державну реєстрацію юридичн их осіб та фізичних осіб - пі дприємців” № 755-ІV від 15 травня 200 3 року встановлено, що віднос ини, які виникають у сфері дер жавної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підп риємців, регулюються Констит уцією України, цим Законом та нормативно-правовими актами , прийнятими відповідно до ць ого Закону. Дія цього Закону п оширюється на державну реєст рацію всіх юридичних осіб не залежно від організаційно-пр авової форми, форми власност і та підпорядкування, а також фізичних осіб - підприємці в.

Як визначено частиною 1 стат ті 33 Закону України «Про держа вну реєстрацію юридичних осі б та фізичних осіб-підприємц ів», юридична особа при пиняється в результаті передання всього свого майн а, прав та обов'язків іншим юри дичним особам - правонаступн икам у результаті злиття, при єднання, поділу, перетворенн я (реорганізації) або в резуль таті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (уча сниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державно ї влади, прийнятим у випадках , передбачених законом . Підстави для постановлення судового рішення щодо припи нення юридичної особи, що не п ов' язано з банкрутством юри дичної особи, передбачені частиною другою статті 38 Закону України “Про держ авну реєстрацію юридичних ос іб та фізичних осіб - підпри ємців”. Такими підставами є: в изнання недійсним запису про проведення державної реєстр ації через порушення закону, допущені при створенні юрид ичної особи, які не можна усун ути; провадження нею діяльно сті, що суперечить установчи м документам, або такої, що заб оронена законом; невідповідн ість мінімального розміру ст атутного фонду юридичної осо би вимогам закону; непо дання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, доку ментів фінансової звітності відповідно до закону ; н аявність в Єдиному державном у реєстрі запису про відсутн ість юридичної особи за вказ аним її місцезнаходженням. З гідно пункту 3 частини 1 статті 10 Закону України «Про державн у податкову службу в Україні » до функцій органів державн ої податкової служби належит ь контроль за своєчасністю п одання платниками податків п одаткових звітів, декларацій , розрахунків та інших докуме нтів, пов' язаних з обчислен ням податків, інших платежів . Вказана норма кореспондує з приписами частини 2 статті 38 З акону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємці в”, якою визначено як підстав у для постановлення судового рішення про припинення юрид ичної особи - неподання подат кової звітності. Пунктом 17 час тини 1 статті 11 Закону України «Про державну податкову слу жбу в Україні» передбачено п раво податкових органів звер татися у передбачених з аконом випадках до судових о рганів із заявою (позов ною заявою) про скасування де ржавної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності . Тобто, право звернення подат кового органу з позовом про в изнання недійсним запису про державну реєстрацію законод авством не передбачено.

Враховуючи наведене, орган и державної податкової служб и можуть звертатися з вимога ми про припинення юридичної особи не в усіх випадках, визн ачених статтею 38 Закону Украї ни «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб-підприємців», а лише в раз і, якщо підставою позову є неп одання суб' єктом підприємн ицької діяльності протягом р оку до органів державної под аткової служби податкових де кларацій, документів фінансо вої звітності. В даній справі факт не подання ПП «Майстер Т орг» податкової звітності на протязі року Стаханівською ОДПІ не встановлювався та не доводився - позов був подан ий 5 березня 2009 року, остання по даткова звітність з податку на прибуток та податку на дод ану вартість відповідачем бу ла подана 22 грудня 2008 року. Дово ди податкового органу про те , що державна реєстрація підп риємства була здійснена з ме тою ухилення від сплати пода тків не визначені Законом У країни “Про державну реєстра цію юридичних осіб та фізичн их осіб - підприємців” як пі дстава для постановлення суд ового рішення про припинення юридичної особи та заявлені позивачем бездоказово. Пору шення порядку державної реєс трації позивачем також докум ентально не доведено, оскіль ки письмові пояснення заснов ника та директора не є визнач альним доказом порушення орг аном реєстрації вимог закону при реєстрації підприємства .

Крім того, судом першої інст анції при частковому задовол енні позовних вимог щодо при пинення ПП «Майстер Торг» як юридичної особи не був врахо ваний той факт, що не минув рік з дня подання підприємством останньої звітності та те, що інших підстав ніж неподання протягом року податкової зв ітності як підстави для прип инення юридичної особи за по зовом податкового органу не передбачено. З огляду на вище викладене, колегія суддів вв ажає, що постанова суду першо ї інстанції підлягає скасува нню з відмовою позивачу повн істю в задоволенні позовних вимог .

Керуючись статтями 24, 160, 167, 184, 195, 196, 198, 202, 205, 207, 211, 212, 254 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни, колегія суддів, -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу Стахані вської об' єднаної д ер жавної податкової інспекції на постанову Луганськог о окружного адміністративно го суду від 2 вересня 2009 року по адміністративній справі № 2-а-20871/09/1270 - задовольни ти частково.

Постанову Луганського окр ужного адміністративного су ду від 2 вересня 2009 року по адмі ністративній справі № 2-а -20871/09/1270 - скасувати. Відмови ти повністю в задоволенні по зовних вимог Стаханівської о б' єднаної д ержавної п одаткової інспекції до приватного підприємства «Ма йстер Торг» про визнанн я недійсним запису про держа вну реєстрацію та припинення юридичної особи.

Постанова складена у повно му обсязі, підписана колегіє ю суддів у нарадчій кімнаті т а проголошені в судовому зас іданні 13 листопада 2009 року. Пос танова набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена в касаці йному порядку безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом одног о місяця з дня складення в пов ному обсязі.

Головуючий: В.Г.Яманко

Судді Г.М.Міронова

О.О.Радіонова

Дата ухвалення рішення13.11.2009
Оприлюднено17.05.2010
Номер документу6745282
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-20871/09/1270

Постанова від 13.11.2009

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Яманко Валентина Григорівна

Ухвала від 13.11.2009

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Яманко Валентина Григорівна

Постанова від 02.09.2009

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Гончарова І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні