Ухвала
від 05.07.2017 по справі 925/546/15
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

04116 м.Київ, вул. Шолуденка, 1 (044) 230-06-58

УХВАЛА

"05" липня 2017 р. Справа №925/546/15

Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Пашкіної С.А.

суддів: Чорногуза М.Г.

Руденко М.А.

розглянувши апеляційну скаргу Дочірнього підприємства "Жашківський машинобудівний завод" Публічного акціонерного товариства "Науково-виробниче підприємство "Більшовик"

на рішення Господарського суду Черкаської області від 15.06.2017 р.

у справі№ 925/546/15 (суддя Довгань К.І.)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Техносоюз і К"

до Дочірнього підприємства "Жашківський машинобудівний завод" Публічного акціонерного товариства "Науково-виробниче підприємство "Більшовик"

про стягнення 889 940, 00 грн.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Черкаської області від 15.06.2017р. у справі № 925/546/15 позов задоволено частково. Стягнуто з Дочірнього підприємства "Жашківський машинобудівний завод" Публічного акціонерного товариства "Науково-виробниче підприємство "Більшовик" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Техносоюз і К" 822 100, 00 грн. основного боргу, 91441,79 грн - 3% річних, 647 518,12 грн. - інфляційних, 28883,18 грн. відшкодування витрат на оплату судового збору.

Не погоджуючись з рішенням суду, відповідач звернувся до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою в якій просить скасувати рішення господарськоьго суду Черкаської області від 15.06.2017р. по справі № 925/546/15, прийняти нове рішення, яким в задоволенні позовних вимог Товариства з обмеженою відповідальністю "Техносоюз і К" відмовити в повному обсязі.

Відповідно до ч. 3 ст. 94 ГПК України до апеляційної скарги додаються докази, зокрема, сплати судового збору.

Статтею 4 Закону України "Про судовий збір" в редакції, чинній на дату звернення з цією апеляційною скаргою, при зверненні до господарського суду встановлені ставки судового збору в таких розмірах:

- за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 150 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

- за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

- за подання до господарського суду апеляційної скарги на рішення суду; апеляційних скарг у справі про банкрутство; заяви про перегляд судового рішення у зв'язку з нововиявленими обставинами 110 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги;

- за подання апеляційної і касаційної скарги на ухвалу суду; заяви про приєднання до апеляційної чи касаційної скарги на ухвалу суду 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі (ч. 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір").

Заявником до апеляційної скарги не додано доказів сплати судового збору, проте до апеляційної скарги додано клопотання про вістрочення сплати судового збору (звільнення), в якому заявник зазначає про те, що в апеляційній скарзі заявник просить звільнити його від сплати судового збору у зв'язку з тяжким майновим станом.

Відповідно до приписів ч. 2 ст. 8 Закону України "Про судовий збір" суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Частиною 1 ст. 8 Закону України "Про судовий збір" встановлено, що, враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі.

Отже, відповідно до приписів Закону України "Про судовий збір" звільняючи особу від сплати судового збору суд має виходити з майнового стану такою особи.

Частиною 1 ст. 33 ГПК України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Частиною 1 ст. 32 ГПК України встановлено, що доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких грунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Згідно з ч. 2 ст. 32 ГПК України ці дані встановлюються такими засобами:

- письмовими і речовими доказами, висновками судових експертів;

- поясненнями представників сторін та інших осіб, які беруть участь в судовому процесі. В необхідних випадках на вимогу судді пояснення представників сторін та інших осіб, які беруть участь в судовому процесі, мають бути викладені письмово.

Заявником до клопотання не надано жодних доказів на підтвердження неможливості сплати судового збору за розгляд апеляційної скарги, а саме того, що на рахунках відповідача відсутні необхідні для сплати судового збору грошові кошти.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 97 ГПК України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається апеляційним господарським судом, якщо до скарги не додано документів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

За таких обставин, клопотання Дочірнього підприємства "Жашківський машинобудівний завод" Публічного акціонерного товариства "Науково-виробниче підприємство "Більшовик" про відстрочення сплату судового збору задоволенню не підлягає.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 86, п. 3 ч. 1 ст. 97 Господарського процесуального кодексу України, Київський апеляційний господарський суд,-

УХВАЛИВ:

1. Відмовити Дочірньому підприємству "Жашківський машинобудівний завод" Публічного акціонерного товариства "Науково-виробниче підприємство "Більшовик" в задоленні клопотання про відстрочення від сплати судового збору

2. Апеляційну скаргу Дочірнього підприємства "Жашківський машинобудівний завод" Публічного акціонерного товариства "Науково-виробниче підприємство "Більшовик" на рішення Господарського суду міста Києва від 15.06.2017р. у справі № 925/546/15 повернути без розгляду.

2. Матеріали справи № 925/546/15 повернути до Господарського суду міста Києва.

Головуючий суддя С.А. Пашкіна

Судді М.Г. Чорногуз

М.А. Руденко

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення05.07.2017
Оприлюднено05.07.2017
Номер документу67554978
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/546/15

Ухвала від 13.01.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 06.01.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 21.12.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 21.06.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 21.05.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 14.05.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 31.10.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Ходаківська І.П.

Ухвала від 24.07.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Пашкіна С.А.

Ухвала від 06.07.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Пашкіна С.А.

Ухвала від 05.07.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Пашкіна С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні