Рішення
від 29.06.2017 по справі 911/1136/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"29" червня 2017 р. Справа № 911/1136/17

За позовом Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1, АДРЕСА_1

до Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області, 08132, Київська область, Києво-Святошинський район, місто Вишневе, вулиця Святошинська, будинок 29

про визнання договору поновленим та внесення змін до договору

суддя Н.Г. Шевчук

за участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_1 (паспорт серія НОМЕР_2);

від відповідача: Смаляна А.В. (дов. №1/08-02 від 03.01.2017).

Суть спору: Фізична особа-підприємець ОСОБА_1 (далі - ФОП ОСОБА_1) звернувся з позовом до Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області (далі - Вишнева міська рада), в якому в редакції заяв про уточнення позовних вимог (арк..с. 66-68, 98) просить визнати поновленим договір оренди земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_3 площею 0,0062га, який укладений 23.12.2005 між Вишневою міською радою Києво-Святошинського району Київської області та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1, строком на 10 років в редакції, запропонованої позивачем Додаткової угоди про поновлення договору оренди землі в наступній редакції:

1. Поновити термін дії договору оренди земельної ділянки (державна реєстрація від 22 лютого 2006 року НОМЕР_5) на 10 (десять) років.

2. Внести зміни до договору оренди земельної ділянки (державна реєстрація від 22 лютого 2006 року НОМЕР_5), а саме:

- пункт 1.1 розділу 1 цього Договору - в такій редакції: 1.1. ОРЕНДОДАВЕЦЬ надає в оренду, а орендар приймає у строкове платне володіння та користування земельну ділянку, що перебуває в комунальній власності, загальною площею 0,0062га, надалі по тексту договору земельна ділянка .

- пункт 4.1 розділу 4 цього Договору - в такій редакції: 4.1. Згідно таблиці 1 рішення ХІІІ сесії Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області №1-01/ХІІІ7-7 від 16.06.2016 Про затвердження Положення про встановлення плати за землю на території міста Вишневе орендна плата вноситься ОРЕНДАРЕМ у грошовій формі у розмірі 12 (дванадцяти) відсотків від нормативної грошової оцінки на рік у вигляді щомісячних платежів на рахунок ОРЕНДОДАВЦЯ рівними частинами.

3. Пункт 4.4 розділу 4 Договору викласти в такій редакції: 4.4. Орендна плата перераховується на поточний рахунок НОМЕР_4, ідентифікаційний код (код ЄДРПОУ) 38010937, МФО 821018, банк одержувач: ГУ ДКСУ в Київській області, Вишнева міська рада, призначення платежу: орендна плата за землю з фізичних осіб, код платежу 18010900.

Відповідач проти позову заперечує з посиланням на те, що позивач після свого повідомлення 03.12.2015 про поновлення договору пропустив встановлений радою строк звернення до Вишневої міської ради з клопотанням щодо укладення договору про внесення змін до договору найму (оренди) земельної ділянки, що до свого звернення позивач не надав Витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку (арк. с. 42-44).

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін суд

В С Т А Н О В И В :

Вишневою міською радою Києво-Святошинського району Київської області (ОРЕНДОДАВЕЦЬ) та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 (ОРЕНДАР) 23.12.2005 укладений договір найму (оренди) земельної ділянки (далі - Договір), відповідно до якого ОРЕНДОДАВЕЦЬ надає в оренду, а ОРЕНДАР приймає у строкове платне володіння та користування земельну ділянку загальною площею 0,0062га, яка знаходиться в межах населеного пункту АДРЕСА_2, під розміщення торговельного павільйону згідно з рішенням ХХХІ сесії ІV скликання від 02.12.2004 Вишневої міської ради у зв'язку з її фактичним використанням (арк. с. 9-12).

Договір нотаріально посвідчений.

Відповідно до напису на останній сторінці Договору державна реєстрація Договору здійснена Києво-Святошинським районним відділом земельних ресурсів від 25.01.2006 за №347.

Державна реєстрація прав на землю та нерухоме майно вчинена 22.02.2006 за НОМЕР_5.

Відповідно до пунктів 3.1, 3.2 Договір укладено на 10 (десять) років з дати набрання його чинності. Після закінчення строку договору Орендар має переважне право на поновлення йог на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 20 календарних днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово Орендодавця про намір продовжити його дію. У разі, якщо Орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку дії цього договору, то за відсутності письмових заперечень Орендодавця протягом одного місяця після закінчення строку дії цього договору він підлягає поновленню на той самий строк і на тих самих умовах.

Згідно пункту 14.5 цей договір набирає чинності після підписання сторонами, його нотаріального посвідчення та державної реєстрації.

Відповідно до статті 210 Цивільного кодексу України правочин підлягає державній реєстрації лише у випадках, встановлених законом. Такий правочин є вчиненим з моменту його державної реєстрації. Перелік органів, які здійснюють державну реєстрацію, порядок реєстрації, а також порядок ведення відповідних реєстрів встановлюються законом.

Статтею 640 цього Кодексу визначено, що договір є укладеним з моменту одержання особою, яка направила пропозицію укласти договір, відповіді про прийняття цієї пропозиції. Якщо відповідно до акта цивільного законодавства для укладення договору необхідні також передання майна або вчинення іншої дії, договір є укладеним з моменту передання відповідного майна або вчинення певної дії. Договір, який підлягає нотаріальному посвідченню або державній реєстрації, є укладеним з моменту його нотаріального посвідчення або державної реєстрації, а в разі необхідності і нотаріального посвідчення, і державної реєстрації - з моменту державної реєстрації.

Випадки обов'язкової державної реєстрації правочинів передбачаються як Цивільним кодексом України, так і іншими законами. При цьому державна реєстрацію правочину не є тотожною з державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно або самого нерухомого майна чи інших об'єктів цивільного права з метою їх обліку, недотримання якої може впливати на чинність правочину щодо придбання таких об'єктів і призводити до інших правових наслідків.

Закон України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень № 1952-IV від 01.07.2004 визначає правові, економічні, організаційні засади створення у складі державного земельного кадастру єдиної системи державної реєстрації речових прав на земельні ділянки та інше нерухоме майно, обмежень цих прав. Закон спрямований на забезпечення визнання та захисту державою речових прав на нерухомість, створення сприятливих умов для забезпечення розвитку ринкових відносин, активізації інвестиційної діяльності, збільшення надходжень до державного та місцевих бюджетів.

Відповідно до статті 18 Закону України Про оренду землі (в редакції станом на час укладення Договору) договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації.

Таким чином відповідно до діючого на час укладення Договору закону договір найму (оренди) земельної ділянки між позивачем та відповідачем від 23.12.2005 набрав чинності саме після його державної реєстрації Києво-Святошинським районним відділом земельних ресурсів від 25.01.2006 за №347, а не після державної реєстрації вказаного у Договорі права оренди.

А тому встановлений Договором строк його дії 10 років сплинув 25.01.2016.

Відповідно до статті 33 Про оренду землі (в редакції станом на час закінчення десятирічного строку дії Договору) по закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов'язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі).

Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов'язаний повідомити про це орендодавця до спливу строку договору оренди землі у строк, встановлений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі.

До листа-повідомлення про поновлення договору оренди землі орендар додає проект додаткової угоди.

При поновленні договору оренди землі його умови можуть бути змінені за згодою сторін. У разі недосягнення домовленості щодо орендної плати та інших істотних умов договору переважне право орендаря на укладення договору оренди землі припиняється.

Орендодавець у місячний термін розглядає надісланий орендарем лист-повідомлення з проектом додаткової угоди, перевіряє його на відповідність вимогам закону, узгоджує з орендарем (за необхідності) істотні умови договору і, за відсутності заперечень, приймає рішення про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної та комунальної власності), укладає з орендарем додаткову угоду про поновлення договору оренди землі. За наявності заперечень орендодавця щодо поновлення договору оренди землі орендарю направляється лист-повідомлення про прийняте орендодавцем рішення.

У разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором. У цьому випадку укладання додаткової угоди про поновлення договору оренди землі здійснюється із:

власником земельної ділянки (щодо земель приватної власності);

уповноваженим керівником органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування без прийняття рішення органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної або комунальної власності).

Керівник органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який уповноважений підписувати додаткову угоду до договору оренди землі щодо земельної ділянки державної або комунальної власності, визначається рішенням цього органу.

Додаткова угода до договору оренди землі про його поновлення має бути укладена сторонами у місячний строк в обов'язковому порядку.

Відмова, а також наявне зволікання в укладенні додаткової угоди до договору оренди землі може бути оскаржено в суді.

Судом встановлено, що позивач з дотриманням визначених Договором та законом строку та порядку 03.12.2015 звернувся до відповідача з листом-повідомленням про поновлення договору найму (оренди) земельної ділянки від 23.12.2005 на 10 років (арк. с. 14-21), до якого в числі додатків був доданий і проект додаткової угоди про поновлення договору оренди в 3-х примірниках. (арк.. с. 15-16).

Факт отримання цього листа-повідомлення відповідачем не заперечується.

Вишневою міською радою 24.12.2015 прийняте рішення №1-01/VІ7-14 Про внесення змін до договору найму (оренди) земельної ділянки фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_2 , яким вирішено внести зміни (доповнення) до договору найму (оренди) земельної ділянки площею 0,0062га (кадастровий номер НОМЕР_3), які відрізняються від запропонованої позивачем редакції додаткової угоди, зокрема по строку дії договору (на 20 років), по порядку його поновлення (повідомлення про намір поновити договір має бути не пізніше ніж за 30 календарних днів до закінчення строку дії договору), по визначенню розміру орендної плати у пункті 4.1 (ФОП ОСОБА_1 вказував додаток №2 рішення Вишневої міської ради №1-01/ХLV16-3 від 29.01.2015, а відповідач - додаток №1 рішення Вишневої міської ради№1-01/ХІІ6-8 від 09.08.2011) (арк.. с. 22-23).

Пунктом 3 цього ж рішення Вишневої міської ради вказано ФОП ОСОБА_1 в місячний термін звернутися до Вишневої міської ради з клопотанням щодо укладення договору про внесення змін до договору найму (оренди)земельної ділянки з урахуванням вищезазначених умов.

Відповідач у відзиві на позов стверджує, що оскільки позивач у встановлений цим рішення ради строк не звернувся до Вишневої міської ради з відповідним клопотання, то він не лише не виконав вимоги рішення ради, а і пропустив строк на поновлення договору оренди, оскільки укладення додаткової угоди до договору, який втратив свою чинність, є неможливим.

Проте, суд не погоджується з таким висновком позивача, оскільки ФОП ОСОБА_1 у встановлений законом і Договором строк звернувся до орендодавця що 03.12.2015 з листом-повідомленням про поновлення договору найму (оренди) земельної ділянки від 23.12.2005 на 10 років, натомість Вишнева міська рада не вчинила передбачених статтею 33 Закону України Про оренду землі (в редакції станом на час закінчення десятирічного строку дії Договору) дій щодо вирішення питання про його поновлення.

Так, докази повідомлення відповідачем позивача про результати розгляду листа-повідомленням ФОП ОСОБА_1 від 03.12.2015 про поновлення договору найму (оренди) земельної ділянки від 23.12.2005 на 10 років в запропонованій ним редакції додаткової угоди, про запропоновану радою редакцію додаткової угоди, про зазначене рішення ради від 24.12.2015 №1-01/VІ7-14 відсутні.

Докази направлення відповідачем позивачу протягом одного місяця після закінчення строку Договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні Договору оренди землі відсутні.

Позивач неодноразово звертався до відповідача з проханням надати інформацію щодо результатів розгляду його листа-повідомлення про поновлення Договору.

Вишнева міська рада неодноразово розглядала питання про поновлення Договору.

Однак додаткова угода про поновлення договору найму (оренди) земельної ділянки від 23.12.2005 сторонами не була укладена.

Судом також встановлено, що відповідно до Витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно ОСОБА_1 є власником ? частки у приватній спільній частковій власності на магазин за адресою: АДРЕСА_2 (арк. с. 13).

Відповідач не оспорює факт користування позивачем вказаною у Договорі земельною ділянкою після закінчення 10-річного строку Договору.

За таких обставин в силу приписів частини шостої статті 33 Закону України Про оренду землі Договір найму (оренди) земельної ділянки від 23.12.2005 вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Щодо спору по змісту додаткової угоди про поновлення договору найму (оренди) земельної ділянки від 23.12.2005, то розбіжності в запропонованих сторонами редакціях такої угоди полягали саме у посиланні на рішення Вишневої міської ради, яким встановлювалась плата за землю.

Так, у запропонованій позивачем редакції додаткової угоди, проект якої був доданий до листа-повідомлення від 03.12.2015 і яка була вказана у позовній заяві на момент звернення з цим позовом у господарський суд, позивач у запропонованих змінах до пункту 4.1 Договору вказував додаток №2 рішення ХLVІ сесії Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області VІ скликання №1-01/ ХLVІ6-3 від 29.01.2015 Про затвердження Положень та ставок місцевих податків на території міста Вишневе , з чин не погоджувався відповідач.

У процесі розгляду спору судом відповідачем була надана інформація про те, що пункт 2.2 рішення ХLVІ сесії Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області VІ скликання №1-01/ ХLVІ6-3 від 29.01.2015, яким були затверджені Положення та ставки місцевих податків на території міста Вишневе, скасований у судовому порядку постановою Києво-Святошинського районного суду Київської області від 19.11.2015 у справі №369/7887/15-а.

У зв'язку з цим позивач 22.06.2017 подав заяву про уточнення предмету позову (арк. с. 66-68) в частині умов додаткової угоди, в якій у пункті 4.1 Договору пропонується вказати наступне: Згідно таблиці 1 рішення ХІІІ сесії Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області №1-01/ХІІІ7-7 від 16.06.2016 Про затвердження Положення про встановлення плати за землю на території міста Вишневе орендна плата вноситься ОРЕНДАРЕМ у грошовій формі у розмірі 12 (дванадцяти) відсотків від нормативної грошової оцінки на рік у вигляді щомісячних платежів на рахунок ОРЕНДОДАВЦЯ рівними частинами .

Заперечень щодо зміненої позивачем редакції проекту додаткової угоди відповідач не заявив.

За таких обставин суд вважає, що Додаткова угода про поновлення договору найму (оренди) землі від 23.121.2005 має бути прийнята в редакції, запропонованій позивачем.

Зважаючи на викладене позов підлягає задоволенню.

Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України судовий збір при частковому задоволенні позову покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись статтями 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України суд

В И Р І Ш И В :

1. Позов задовольнити повністю.

2. Вважати договір найму (оренди) земельної ділянки від 23.12.2005 між Вишневою міською радою Києво-Святошинського району Київської області та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 (державна реєстрація договору від 25.01.2006 №347) площею 0,0062га, яка знаходиться в межах населеного пункту АДРЕСА_2, поновленим на 10 (десять) років.

3. Додаткову угоду про поновлення договору найму (оренди) земельної ділянки від 23.12.2005 між Вишневою міською радою Києво-Святошинського району Київської області та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 (державна реєстрація договору від 25.01.2006 №347) вважати укладеною в наступній редакції:

1. Поновити термін дії договору найму (оренди) земельної ділянки від 23.12.2005 між Вишневою міською радою Києво-Святошинського району Київської області та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 (державна реєстрація договору від 25.01.2006 №347) на 10 (десять) років.

2. Внести зміни до договору найму (оренди) земельної ділянки від 23.12.2005 між Вишневою міською радою Києво-Святошинського району Київської області та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1, а саме:

- пункт 1.1 розділу 1 цього Договору викласти в такій редакції: 1.1. Орендодавець надає в оренду, а Орендар приймає у строкове платне володіння та користування земельну ділянку, що перебуває в комунальній власності, загальною площею 0,0062га, надалі по тексту договору земельна ділянка .

- пункт 4.1 розділу 4 цього Договору викласти в такій редакції: 4.1. Згідно таблиці 1 рішення ХІІІ сесії Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області №1-01/ХІІІ7-7 від 16.06.2016 Про затвердження Положення про встановлення плати за землю на території міста Вишневе орендна плата вноситься Орендарем у грошовій формі у розмірі 12 (дванадцяти) відсотків від нормативної грошової оцінки на рік у вигляді щомісячних платежів на рахунок Орендодавця рівними частинами.

- пункт 4.4 розділу 4 Договору викласти в наступній редакції: 4.4. Орендна плата перераховується на поточний рахунок НОМЕР_4, ідентифікаційний код (код ЄДРПОУ) 38010937, МФО 821018, банк одержувач: ГУ ДКСУ в Київській області, Вишнева міська рада, призначення платежу: орендна плата за землю з фізичних осіб, код платежу 18010900 .

4. Стягнути з Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області (код 04054628) на користь фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (код НОМЕР_1) судовий збір у сумі 1600 (одна тисяча шістсот)грн..

5. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Суддя Н.Г. Шевчук

Повне рішення складене та підписане 03.07.2017.

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення29.06.2017
Оприлюднено06.07.2017
Номер документу67583090
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/1136/17

Постанова від 23.01.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Міщенко І.С.

Ухвала від 22.11.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Міщенко І.С.

Ухвала від 25.04.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Міщенко І.С.

Ухвала від 26.02.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Міщенко І.С.

Постанова від 26.10.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 12.09.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 31.07.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Рішення від 29.06.2017

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 14.04.2017

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні