Ухвала
від 05.07.2017 по справі 210/1598/17
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КРИВОГО РОГУ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

іменем України

Справа № 210/1598/17

Провадження № 1-кс/210/1195/17

"05" липня 2017 р. Дзержинський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши в залі суду в м. Кривому Розі клопотання прокурора Криворізької місцевої прокуратури № 1 ОСОБА_3 , в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12016040710003291 від 09.11.2016 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України про призначення виїзної позапланової перевірки, ?

ВСТАНОВИВ:

05 липня 2017 року до Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу звернувсяпрокурор Криворізької місцевої прокуратури № 1 ОСОБА_3 з клопотанням про призначення виїзної позапланової перевірки.

В обґрунтування заявленого клопотання слідчий посилався на те, що в провадженні СВ Металургійного ВПКВП перебувають матеріали внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12016040710003291 від 09.11.2016 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України. Процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні здійснюється Криворізькою місцевою прокуратурою №1 Дніпропетровської області.

Під час досудового розслідування попередньо встановлено, що посадові особи ПАТ «АМКР» зловживаючи владою та службовим становищем щодо не передачі на баланс об`єктів державної власності ігнорують права власника держави та спричиняють тяжкі наслідки її законним інтересам. Так в ході досудового розслідування витребувано з ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» та з Фонду державного майна копії документів, які стосуються реприватизації ВАТ «Криворіжсталі» в 2005 році. За результатами опрацювання вказаної документації встановлено, що наказом Міністерства промислової політики України (правонаступником якого є Міністерство економічного розвитку і торгівлі України на підставі постанови КМУ від 23 березня 2014р. № 94 «Про реорганізацію Міністерства промислової політики») від 02.12.2008 №825 «Про передачу шламів металургійного виробництва» виконувачу обов`язки директора Українського республіканського державного тресту комплектування підприємств металургії (м. Дніпропетровськ) ОСОБА_4 було доручено забезпечити передачу і прийняття на баланс шламів металургійного виробництва, які були накопичені державним підприємством «Криворіжсталь» до корпоратизації і знаходяться на території шламосховищ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» та створити комісію з питань приймання-передачі шламів металургійного виробництва. Комісії з питань прийому передачі шламів металургійного виробництва в місячний термін скласти акт приймання-передачі та надати його до міністерства промислової політики на затвердження.

На підставі затвердженого акту приймання передачі виконуючому обов`язки директора Українського республіканського державного тресту комплектування підприємств металургії необхідно внести зміни до обліку майна, урегулювати в установленому порядку право на землекористування, забезпечити зберігання і охорону шламів металургійного виробництва, що передані. Наказом Міністерства промислової політики України від 06.02.2009 №104 «Про передачу шлаків доменного і сталеплавильного виробництва» директору Українського республіканського державного тресту комплектування підприємств металургії (м. Дніпропетровськ) ОСОБА_4 було доручено забезпечити передачу і прийняття на баланс шлаків доменного виробництва в обсязі 25371,967 тис. тонн і сталеплавильного виробництва в обсязі 49743,961 тис. тонн, які були накопичені державним підприємством «Криворіжсталь» до корпоратизації і знаходяться на території шлакових відвалів ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг».

Крім того, в ходів досудового розслідування було встановлено, що посадові особи ПП «ВОСХОД» здійснюють переробку шлаків доменного виробництва, які знаходяться на території ПАТ «АМКР» в тому числі й тих, які були накопичені державним підприємством «Криворіжсталь» до корпоратизації.

В зв`язку з цим, виникла необхідність проведення обшуку за місцем реєстрації підприємства ПП «ВОСХОД» за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Цемлянська,5в з метою вилучення документів на підставі яких здійснюється розробка та переробка доменних шлаків; фінансово-господарська документацію, яка підтверджує об`єми розроблених та перероблених шлаків; дозвільну та проектну документацію; комп`ютерну техніку та інші електронні носії інформації; документи, які стосуються здійснення господарської діяльності.

21.06.2017 Дзержинським районним судом міста Кривого Рогу за результатами розгляду клопотання прокурора у судовій справі №210/1598/17, було ухвалено ухвалу, якою надано дозвіл на проведення обшуку в приміщеннях ПП «ВОСХОД» по вул. Цемлянська, 5в з метою відшукання та вилучення документів на підставі яких ПП «ВОСХОД» здійснює розробку та переробку доменних шлаків; фінансово-господарська документація, яка підтверджує об`єми розроблених та перероблених шлаків; дозвільну та проектну документацію; комп`ютерну техніку та інші електронні носії інформації; документи, які стосуються здійснення господарської діяльності.

На виконання зазначеної ухвали, 23.06.2017 було проведено обшук в три поверховій не житловій адміністративній будівлі ПП «ВОСХОД», що розташована за адресою Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Цемлянська 5в. Зважаючи на те, що посадові особи підприємства під час здійснення господарської діяльності зобов`язані дотримуватись вимог техногенної безпеки та цивільного захисту на виробництві, органами досудового розслідування прийнято рішення про залучення до слідчої дії, а саме обшуку на території ПП «ВОСХОД» спеціалістів Криворізького міського управління ДСНС України Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області для надання консультацій та пояснень з питань пожежної та техногенної безпеки цивільного захисту.

В ході обшуку, посадові особи Криворізького міського управління ДСНС надали органам досудового розслідування відповідні консультації, які свідчать про наявні порушення норм і правил, а саме:

-не здійснено технічні обслуговування та перевірку на працездатність шляхом пуску води з реєстрацією результатів перевірки (технічного обслуговування) пожежних кран комплектів, пожежних гідрантів. (п.2.1 розділу V ППБУ)

-не здійснено технічне обслуговування усіх наявних переносних (пересувного ОП-100) вогнегасників з заміною не придатних, відповідно до вимог п. 3.20.2 НАПБ Б.01.008-2004 «Правила експлуатації вогнегасників». (п.3.17 розділу V ППБУ)

-не закрито відкриті світильники в пожежонебезпечних зонах приміщень виробничих дільниць підприємства захисними ковпаками (розсіювачами) виготовлених з негорючого матеріалу. (п.1.18 розділу ІV ППБУ)

-не оновлено покажчики пожежних гідрантів (об`ємні зі світильниками або плоскі із застосуванням світловідбивного покриття). (п. 2.1 підпункт 9 розділ V ППБУ)

-не надано проектну документацію щодо створення об`єктової системи оповіщення на об`єкті з масовим перебуванням людей ( п.4.4.1 Правил техногенної безпеки у сфері цивільного захисту на підприємствах, в організаціях, установах та на небезпечних територіях затверджених наказом МНСУ № 557 від 15.08.2007 року);

-не заключено угоду на обслуговування державною аварійно-рятувальною службою (п.2.пп.3 постанова Кабінету Міністрів України № 763 від 26.10.2016 року);

-не створено наказом матеріальний резерв на підприємстві, номенклатура, яка представлена для перевірки не відповідає вимогам діючих нормативних документів

(п.3.,4. постанова Кабінету Міністрів України № 775 від 30.09.2015 року);

-номенклатура забезпечення працівників засобами захисту органів дихання не узгодження з територіальним органом ДСНС України у Дніпропетровській області

(п.8. постанова Кабінету Міністрів України № 1200 від 19.08.2002 року );

-не надано акти зачистки резервуарів складу паливо-мастильних матеріалів

(розділ VII п.24 НАПБ В.01.058 - 2008/112, п.9.6. розділ 9 ДСТУ 4454:2005).

Зважаючи на обставини, які були встановленні в ході проведення обшуку, виникла необхідність у проведенні позапланової перевірки Приватного підприємства «ВОСХОД» (код ЄДРПОУ:13464132), яке знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Цемлянська буд. 5, з питань дотримання вимог законодавства України у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Слідчий суддя, вислухавши думку прокурора, дослідивши матеріали кримінального провадження, приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню в повному обсязі, з урахуванням наступного.

Відповідно до п.п. 3, 4 «Порядку проведення планових (позапланових) перевірок щодо додержання суб`єктом господарювання вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки», затвердженогонаказом Міністерства внутрішніх справ України № 1337 від 02.11.2015, посадові особи ДСНС України та її територіальних органів здійснюють державний нагляд (контроль) у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки шляхом проведення планових та позапланових перевірок стану додержання та виконання суб`єктами господарювання вимог законодавства з питань цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки.

Перевірки проводяться з метою здійснення контролю за додержанням суб`єктами господарювання вимог законодавства з питань цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки, виявлення порушень і запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, захисту життя та здоров`я людей.

Відповідно до постанови КМУ від 13 серпня 2014 р. № 408«Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами» надання дозволу на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб - підприємців не потребується у разі, коли такі перевірки проводяться за рішенням суду, на вимогу службових осіб у випадках, передбаченихКПК України.

Для виявлення можливих порушень з питань дотримання вимог законодавства України у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки, слідчий суддя дійшов висновку, що маються всі правові підстави для задоволення клопотання щодо проведення документальної виїзної позапланової перевірки Приватного підприємства «ВОСХОД» (код ЄДРПОУ:13464132), яке знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Цемлянська буд. 5, строком 10 днів з питань дотримання вимог законодавства України у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки.

Ураховуючи викладене, керуючись ст. ст. 40, 93, 309 КПК України,, п. 2 Постанови КМУ від 13 серпня 2014 року № 408 «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами», слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора Криворізької місцевої прокуратури № 1 ОСОБА_3 про призначення виїзної позапланової перевірки - задовольнити.

Призначити проведення позапланової перевірки Приватного підприємства «ВОСХОД» (код ЄДРПОУ:13464132), яке знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Цемлянська буд. 5, строком 10 днів з питань дотримання вимог законодавства України у сферіцивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки.

Виконання даної ухвали доручити фахівцям Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області, що розташоване за адресою: 49600, м. Дніпро, вул. Короленка , 4.

Роз`яснити фахівцям Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області їх права та обов`язки, передбаченні ст.ст. 66, 67 Кодексу цивільного захисту України, ст. ст. 6, 8Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та вимог положення про Державну службу України з надзвичайних ситуацій затвердженого постановою КМУ №1052 від 16.12.2015 року і попередити про кримінальну відповідальність за ст. 384, 385, 387 КК України.

Акт позапланової перевірки оформити у відповідності з вимогами діючих норм чинного законодавства.

Матеріали проведення перевірки (в оригіналах) направити до Криворізької місцевої прокуратури №1 для долучення до матеріалів кримінального провадження №12016040710003291.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає і заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудДзержинський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення05.07.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу67589133
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —210/1598/17

Ухвала від 10.10.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 22.08.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Скотар Р. Є.

Ухвала від 22.08.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Скотар Р. Є.

Ухвала від 15.08.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Слоквенко Г. П.

Ухвала від 04.08.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Кленцарь В. Б.

Ухвала від 24.07.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 24.07.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 05.07.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 30.06.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Вікторович Н. Ю.

Ухвала від 30.06.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Вікторович Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні