Вирок
від 06.07.2017 по справі 622/236/17
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


Справа № 622/236/17 Головуючий суддя І інстанції ОСОБА_1

Провадження № 11-кп/790/1356/17 Суддя доповідач ОСОБА_2

Категорія: Крадіжка

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

6 липня 2017 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Харківської області у складі:

головуючого - судді ОСОБА_2 ,

суддів - ОСОБА_3 і ОСОБА_4 ,

секретар - ОСОБА_5 ,

за участю: прокурора - ОСОБА_6 ,

обвинувачених - ОСОБА_7 і ОСОБА_8 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Харкові кримінальне провадження № 622/236/17-к за обвинуваченням ОСОБА_8 і ОСОБА_7 за ст.ст.15ч.3 та 185ч.2 КК України

за апеляційними скаргами заступника прокурора Харківської області ОСОБА_9 і прокурора Золочівського відділу Дергачівської місцевої прокуратури Харківської області ОСОБА_10 на вирок Золочівського районного суду Харківської області від 20 березня 2017 року,

У С Т А Н О В И Л А:

Вироком Золочівського районного суду Харківської області від 20 березня 2017 року щодо ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка народилася в м.Харкові, громадянки України, з середньою освітою, не заміжньої, не працюючої, раніше не судимої, проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 ,

останню визнано винною і засуджено за ч.3 ст.15 та ч.2 ст.185 КК України до 1 року обмеження волі. На підставі ст.75 КК України звільнено від покарання з випробуванням на 1 рік, якщо вона протягом визначеного судом іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на неї обов`язки. На підставі ст.76 КК України покладено обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробацїї, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи, не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації. Вирішено долю речових доказів.

В апеляційній скарзі заступник прокурора Харківської області ОСОБА_9 і прокурор Золочівського відділу Дергачівської місцевої прокуратури Харківської області ОСОБА_10 ставлять питання про скасування вироку в частині призначеного ОСОБА_8 покарання, ухвалення нового вироку та призначення покарання за ч.3 ст.15 та ч.2 ст.185 КК України в виді 1 року позбавлення волі, зі звільненням від покарання на підставі ст. 75 КК України на тих самих підставах, які були зазначені в вироку, посилаючись на незаконне застосування до обвинуваченої покарання в виді обмеження волі. Прокурор ОСОБА_10 також ставить питання про визнання ОСОБА_8 винною у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст.15 та ч.2 ст.185 КК України.

Цим же вироком було засуджено ОСОБА_7 , щодо якої апеляційні скарги не подавалися.

Заслухавши суддю-доповідача, прокурора, обвинувачених, перевіривши матеріали справи, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга заступника прокурора області підлягає задоволенню, а апеляційна скарга прокурора Золочівського відділу Дергачівської місцевої прокуратури Харківської області підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного:

Оскаржуваним вироком ОСОБА_8 визнано винною в тому, що вона 14 лютого 2017 року близько 10.30 год. ОСОБА_8 і ОСОБА_7 , діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою таємного заволодіння чужим майном, за попередньою змовою групою осіб, зайшли на територію земельної ділянки з кадастровим номером 6322682500:02:008:0131, розташованої поблизу станції «Рогозянка» Золочівського району Харківської області, яка належить на праві власності ОСОБА_11 , де почали зривати качани кукурудзи та поміщати їх у заздалегідь підготовлені полімерні мішки, які складали на взяті з собою санчата, але були затримані на місці вчинення кримінального правопорушення працівниками поліції Золочівського ВП Дергачівського ВИ ГУНП в Харківській області із 102 кг. курудзи загальною вартістю 1020 грн. Внаслідок зазначених дій ОСОБА_8 і ОСОБА_7 потерпілому ОСОБА_11 було завдано матеріальну шкоду в розмірі 1020 грн..

Висновки суду про доведеність вини обвинуваченої ОСОБА_8 у вчиненні замаху на крадіжку за обставин, викладених у вироку, та щодо кваліфікації її дій ніким в апеляційному порядку не оспорені.

Що стосується апеляційних вимог, колегія суддів вважає, що вирок суду першої інстанції в частині призначеного ОСОБА_8 покарання є незаконним у зв`язку з неправильним застосуванням закону України про кримінальну відповідальність, а також невідповідністю призначеного покарання тяжкості кримінального правопорушення та особі обвинуваченої внаслідок м`якості. Так, судом було встановлено, що ОСОБА_8 має 2 неповнолітніх дітей: ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Відповідно до ч. 3 ст.61 КК України обмеження волі не застосовується до неповнолітніх, вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до чотирнадцяти років. Таким чином, судом неправильно застосовано закон України про кримінальну відповідальність, а саме застосовано закон, який не підлягав застосуванню.

Крім того, відповідно до п.3 ч.1 ст.65 КК України, суд призначає покарання враховуючи ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного та обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання. Як зазначив Пленум Верховного Суду України в п. 1 своєї Постанови №7 від 24.10.2003 року «Про практику призначення судами кримінального покарання» призначаючи покарання, у кожному конкретному випадку суди мають дотримуватися вимог кримінального закону й зобов`язані враховувати ступінь тяжкості вчиненого злочину, дані про особу винного та обставини, що пом`якшують і обтяжують покарання. Таке покарання має бути необхідним і достатнім для виправлення засудженого та попередження нових злочинів. Між тим, судом не було достатньо враховано, що ОСОБА_8 вчинила замах на вчинення умисного корисливого злочину середнього ступеня тяжкості, заподіяну шкоду не відшкодувала, не працює. А тому, посилання прокурорів на надмірну м`якість покарання є слушними.

Таким чином, колегія суддів уважає, що вирок районного суду в частині призначеного ОСОБА_8 покарання є незаконним і відповідно до статей 413, 414 КПК України підлягає скасуванню в цій частині в зв`язку з неправильним застосуванням закону про кримінальну відповідальність та невідповідністю призначеного судом покарання ступеню тяжкості кримінального правопорушення та особі обвинуваченої внаслідок м`якості

Що стосується вимоги прокурора ОСОБА_10 про визнання ОСОБА_8 винною у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст.15 та ч.2 ст.185 КК України, ця вимога не підлягає задоволенню, оскільки оскаржуваним вироком цю обвинувачену вже було визнано винною саме за зазначеними нормами кримінального закону й ніхто її не виправдовував.

Керуючись ст.ст. 407,409,420 КПК України, колегія суддів,-

ЗАСУДИЛА:

Апеляційну скаргу заступника прокурора Харківської області ОСОБА_9 задовольнити.

Апеляційну скаргу прокурора Золочівського відділу Дергачівської місцевої прокуратури Харківської області ОСОБА_10 задовольнити частково.

Вирок Золочівського районного суду Харківської області від 20 березня 2017 року щодо ОСОБА_8 в частині призначеного покарання скасувати.

Призначити ОСОБА_8 покарання за ч.3 ст.15 та ч.2 ст.185 КК України в виді 1/одного/року позбавлення волі.

На підставі ст.75 КК України звільнити ОСОБА_8 від відбування покарання, установити іспитовий строк 1/один/рік і не звертати вирок у частині призначеного покарання до виконання, якщо засуджена протягом іспитового строку не вчинить нового злочину та виконає покладені на неї обов`язки. Згідно вимог ст.76 КК України покласти на засуджену обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

У решті вирок суду від 20 березня 2017 року залишити без змін.

Копію вироку апеляційного суду негайно вручити засудженій і прокурору.

Вирок апеляційного суду, відповідно до ч.4 ст.532 КПК України, набирає законної сили з моменту його проголошення.

На вирок може бути подана касаційна скарга протягом трьох місяців з дня його проголошення безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Подача касаційної скарги не зупиняє виконання вироку.

Головуючий-суддя суддя суддя




ОСОБА_14 ОСОБА_15 ОСОБА_16

СудАпеляційний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення06.07.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу67644551
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —622/236/17

Ухвала від 20.12.2017

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Остропілець Є. Р.

Ухвала від 14.12.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Люшня А. І.

Ухвала від 24.10.2017

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Нечипоренко І. М.

Ухвала від 21.09.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Шабельніков С. К.

Вирок від 06.07.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Плетньов В. В.

Ухвала від 15.05.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Плетньов В. В.

Ухвала від 03.05.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Плетньов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні